Dodaj do ulubionych

Pomózcie mi zrozumieć proszę.

25.01.15, 11:14
albo nakierujcie mnie na jakiś artykuł, bo już chyba nic z tego nie rozumiem.
Chodzi o mąkę.

Najzdrowszy jest ciemny chleb czyli jaki?

Z mąki żytniej?
Czy mąka pszenna zawsze jest be nawet ta o wysokim typie ?

Czy chleb z mąki żytniej, ale wyglądający jak zwykły biały jest ok, czy chodzi o to,, ze ma być gruby i ciężki?

Czy graham i razowy choć z mąki pszennej jest ok?
Obserwuj wątek
    • hildegarda128 Re: Pomózcie mi zrozumieć proszę. 25.01.15, 14:41
      Jak piekę sama w maszynie,to używam mąki pszennej razowej.
      • iki2007 Re: Pomózcie mi zrozumieć proszę. 25.01.15, 15:07
        zdrowy chleb wg mnie to chleb z mąki pełnoziarnistej czy też razowej, czyli jak najmniej oczyszczona maką
        a pszenica jest ponoć w ogóle mało zdrowa, chyba że orkisz

ja piękę chleb z 1/3 mąka orkiszowa pełnoziarnista 1/3 mąka żytnia razowa i 1/3 mąka żytnia zwykła chlebowa plus ziarna słonecznika i siemię lniane, też w maszynie

do nalesników i ciast typu szarlotka itp urzywam mąki orkiszowej pelnoziarnistej
        • effka_81 iki2007 25.01.15, 15:13
          Hej daj dokładny przepis na chleb jaki pieczesz w maszynie ;) Mi jak robie z mąki razowej czy orkiszeowe to wychodzi twardy jak kamień i nikt go nie chce jeść;(
    • aurinko Re: Pomózcie mi zrozumieć proszę. 25.01.15, 16:34
      Najzdrowszy chleb to taki, który w składzie ma tylko mąkę żytnią, naturalny zakwas, wodę i sól. Chleb powinien być ciężki, mokry w środku, taki jakby klejący przy krojeniu. Ja mam niedaleko taką fajną piekarnię, która ma w asortymencie pieczywo bez dodatków, lubię od nich razowe bułki, taka jedną bułkę kroję na 3 i nie dam rady zjeść całej na śniadanie, jest bardzo syta, a jak się ją weźmie w rękę to czuć jaka jest mega ciężka.
      Mąka - im większy typ, tym zdrowsza. Biała mąka jest najbardziej oczyszczona, zawiera śladowe ilości składników mineralnych i błonnika.
      Jeśli chcesz w domu wprowadzić mąkę razową to polecam orkiszową, na początku możesz mieszać białą + mniejszą część razowej, jak domownicy się przyzwyczają to zwiększać część razowej a zmniejszać białej. U mnie dzieciaki już praktycznie nie jedzą innych naleśników niż z razowej orkiszowej, dodajemy ją też do ciasta na pizzę i niektórych ciast pieczonych oraz muffinek.
      Moim prywatnym zdaniem, lepiej jest kupić mieszane pieczywo (z dodatkiem pszennej białej mąki) niż z polepszaczami i masą dziwnych dodatków, dla mnie najważniejszy jest minimalizm w składzie.
      • iki2007 Re: Pomózcie mi zrozumieć proszę. 25.01.15, 17:15
        przepis
        490 ml wody
        2 łyżeczki soli
        łyżka miodu
        300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
        150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
        250 g mąki żytniej
        1,5 łyżeczki suchych drożdży

progrma do chleba pełnoziarnistego, u mnie to nr 10, średnie wypieczenie skórki
        mąki wszystkie z Gdańskich młynów, tak nazywa się firma kupuję w realu

dosypuję na oko siemie lniane i ziarna słonecznika
        • iki2007 Re: Pomózcie mi zrozumieć proszę. 25.01.15, 17:15
          zapomniałam jeszcze 2 łyżki oleju rzepakowego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka