Gość: kroopkaa IP: *.aster.pl 15.03.08, 14:11 czy da się coś zrobić z michą przesolonego makaronu? a tak na przyszłość jak sobie radzić np z przesoloną zupą bądź ziemniakami? Jakos nie mogę się "dostosować" do nowych garów :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f makaron, ... musisz wyplukac i przelac wodą... wte 15.03.08, 14:16 dy mozna go tylko przelac wrzatkiem - nie bedziejuz tak dobry jak swieży, ale ... cóż. Zupy i pyny - całego ziemniaka dajesz do zagotowania, i potem wyrzucasz go. Zawsze objetosc tez mozna zwiekszyc. Ziemniaki przesolone - ? nie znam chyba sposobu. Ale nie sol nic wczesniej duszonego itp - zawsze doprawiaj na koncu potrawy. Wode do gotowania sól symbolicznie i rpróbuj koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocnik Re: przesoliłam.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 14:18 ..spokojnie , da się, Ugotuj drugą michę makaronu bez soli i obie porcje wymieszaj. Nadmiar w lodówce spokojnie poczeka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kroopkaa przelałam ten makaron ale IP: *.aster.pl 15.03.08, 14:22 dalej słony. Też się zastanawiałam nad drugą porcją bez soli ale co ja zrobię z tą nadwyżką. Przecież makaronu chyba nie mozna mrozić a taki gar mi pół ludówki zajmie :) I dzięki za radę z tym ziemniakiem - mam nadzieję, że będę pamiętać o ziemniaku i mniejszej łyżeczce do soli :) Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: przelałam ten makaron ale 15.03.08, 17:03 Mozna tez zalac ten makaron swieza woda i zagotowac jeszcze raz - ale zdjac jak tylko sie zagotuje, zeby nie rozgotowac. U mnie dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x zrób sos bez soli, IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 15.03.08, 18:35 wyrzuć i ugotuj nowy makaron. Jest coś tańszego niż makaron lub sól? Chyba tylko zapałki;-) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: przesoliłam.. 15.03.08, 19:54 Przesoloną zupę lub sos można uratować kwaśną śmietaną, a ziemniaki surowym masłem. Odpowiedz Link Zgłoś