25.03.15, 12:28
Pewnie był już ten wątek, ale nie mam czasu szukać. Polećcie termometr do mierzenia temperatury ciała, który będzie dobry tak dla dorosłego jak i dziecka. Przerobiłam już kilka i nie wytrzymał do dziś żaden z nich. Ma być dokładny, szybki i działać dłużej niż rok.
Obserwuj wątek
    • lee_a Re: termometr 25.03.15, 14:11
      ja mam przywieziony z Moskwy prawdziwy rtęciowy. Żaden mu nie dorównuje. A kosztował 2,7 PLN.
      • myrtille Re: termometr 25.03.15, 18:31
        Mamy Brauna. Od 2009. Sprawdza się bardzo dobrze, a bywa że używany w ciągu tygodniowym dla 4 osób niestety. Żabka pamiętam swego czasu też szukała i na niego się skusiła
    • solaris31 Re: termometr 26.03.15, 09:23
      ja także mam rtęciowy ;)

mój stary się stłukł, kupiłam więc termometr elektroniczny, ale mi się wskazania nie podobały, i nabyłam na niebieską ciecz. też byl taki sobie. kupiłam więc na bazarze rtęciowy za psie pieniądze, i jest zdecydowanie najlepszy.
      • smolineczka Re: termometr 26.03.15, 14:44
        tak jak dziewczyny, w pewnym momencie chciałam kupić rtęciowy (zawiodłam się na dousznym), w aptece za grosze dostałam wypełniony galistanem zamiast rtęci - był dokładny, ale bardzo szybko stłukł się przy strzepywaniu. teraz mam bezdotykowy, na który nie narzekam, bo jest prosty w obsłudze i nie oszukuje
        • iki2007 Re: termometr 26.03.15, 15:17
          Mam bezdotykowy, działa 2 lata bez zastrzeżeń, tylko trzeba pamiętać że mierzymy nad prawą skronią, thermoflash kupiłam w superpfarmie
    • aurinko Re: termometr 26.03.15, 19:48
      Od kilku lat mamy ten sklep.chde.pl/temperatura/82,microlife-termometr-elektroniczny-bezkontaktowy-nc-100.html
      sprawuje się bez zarzutu.
      • justyszda Re: termometr 26.03.15, 22:31
        Ja mam ten sam, co Aurinko, ale nie ufam mu. Tzn.- jak ktoś ma temp. to pokazuje, że ma, choć czasami mierzenie od środka prawo pokazuje inny pomiar niż w lewo :/ Może być z lewej temp., z prawej nie, hehe- czasami zależy czy mierzony spał na danej stronie (czyt. nagrzał :) Może to też zależy od tego, czy czoło jest czyste, sama nie wiem. Ale jest najszybszy :) Poza powyższym ma też bardzo wkurzający dźwięk gorączki- szczególnie denerwujący przy mierzeniu dziecku w nocy- jak ma słaby sen, to na bank obudzi, wrrrr. I nie da się tego wyłączyć. Podsumowując, polecam bezdotykowe, są bardzo praktyczne, ale mój egzemplarz może jest pechowy po prostu.
        • aurinko Re: termometr 27.03.15, 10:52
          A nie jest uszkodzony? Chociaż mi się wydaje, że właśnie powinien pokazać wyższą temp. na tej stronie na której się leżało bo ta strona wtedy jest bardziej nagrzana. Ja nie mierzę wyłącznie po środku czoła tuż nad brwiami. Wielokrotnie, wyrywkowo sprawdzane z termometrem rtęciowym, parę razy zdarzyło się odchylenie 0,1 więc praktycznie bez znaczenia dla temperatury (np. wskazało 37,2 a rtęciowy 37,1). Dźwięk u nas nie przeszkadza, dzieciaki się nie budzą, ale fakt, wystarczyłby krótki cichy sygnał dźwiękowy.
          • justyszda Re: Microlife 30.03.15, 22:14
            Właśnie mam podejrzenia, że może być uszkodzony... Ale musiałabym go oddać na gwarancji, a jakoś tak schodziło... Co do mierzenia, to ja mierzyłam zawsze zgodnie z instrukcją- a tam jest napisane, że należy zaczynać na środku czoła i powoli przejechać do skroni. Ale kiedyś w szpitalu widziałam, że mierzą na środku, jak Aurinko. No i mierzę po kilka razy raz na środku, raz do lewej raz do prawej :) Wyniki oczywiście są różne. Ale, jak pisała Aurinko, pewnie jest uszkodzony...
        • alcea3 Re: termometr 27.03.15, 16:58
          Też mam rtęciowy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka