maadga 15.06.15, 13:02 Będę w Paryżu czekać na samolot po odliczeniu czasu podróży z lotniska i na lotnisko zostaje mi ok 5h w Paryżu. No i co możecie polecić, nigdy tam nie byłam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cui Re: Paryż w 5h czy to możliwe??? 15.06.15, 15:59 Jeśli masz 5 godzin to wyjedź na Wieżę Eiffel'a i obejrzyj piękną panoramę miasta. Wg mnie jest zachwycająca. Ewentualnie możesz wyjechać windą na dach Galerii Lafayette - równie fajne widoki. A potem zjedz tartę cytrynową (najlepsza tutaj: www.facebook.com/pages/Le-Loir-dans-la-Theiere/166871423396829?fref=ts ). I połaź uliczkami... Ja bym tak zrobiła :) Ps. Właśnie w piątek ruszamy do Paryża na wakacje - kocham to miasto! Odpowiedz Link
maadga Re: Paryż w 5h czy to możliwe??? 16.06.15, 07:59 Cui może się spotkamy :D ja będę w sobotę. A na wieżę nie wjadę bo mam lęk przestrzeni. Myślałam o Luwrze, wieża od dołu :D i uliczkach tak jak piszesz. Pytanie tylko czy jest sens czy są kolejki i to jednak nie będzie taki pośpiech. Odpowiedz Link
andzia84 Re: Paryż w 5h czy to możliwe??? 16.06.15, 08:28 Luwr nie ma szans, tam trzeba cały dzień, nie dasz rady i tylko się wkurzysz a jeszcze kolejki będą. ja bym na twoim miejscu zrobiła sobie spacer po polach elizejskich, tak jak cui pisze uliczkami paryża, wypij kawę, zjedz ciastko i ponapawaj się atmosferą miasta bo niestety na nic więcej nie starczy ci czasu... Odpowiedz Link
burdziaa Re: Paryż w 5h czy to możliwe??? 16.06.15, 09:42 a bym podjechałam na dół Montmartre i weszła w górę uliczkami pod Sacre Coeur- masz uliczki plus kawka plus piękny widok z góry w jednym :)) Odpowiedz Link
cui Re: Paryż w 5h czy to możliwe??? 16.06.15, 11:01 O tak, Burdzia dobrze prawi :) Widok, atmosfera, kawka - wszystko w jednym. A jak zdążysz to wybierz się w okolice Wieży - nawet jeśli nie masz zamiaru na nią wjeżdżać. Sama obecność u jej stóp robi piorunujące wrażenie - przynajmniej na mnie zrobiła :D Bardzo chętnie bym się z Tobą spotkała :( Niestety planowo przyjeżdżamy do Paryża w sobotę wieczorem (jedziemy samochodem, śpimy z piątku na sobotę w Kolonii u mojej przyjaciółki i w sobotę rano ruszamy dalej). Miłego pobytu życzę :) Jestem pewna, że jak zobaczysz to miasto to zechcesz wrócić ;) Odpowiedz Link
cui Re: Cui 18.06.15, 09:58 Znowu :) W tym roku wycieczka samochodem: Paryż - 6 dni, potem Normandia - 4-5 dni. W drodze powrotnej może Amsterdam i jeszcze 2-3 dni w Kolonii, u mojej przyjaciółki. Mam nadzieję, że to będą udane wakacje :* Odpowiedz Link
cui Maagda 26.06.15, 01:03 Byłaś, zobaczyłaś? Ja właśnie udaję się na spoczynek, jutro rano opuszczamy Paryż. Mam nadzieję, że jeszcze tu wrócę... Odpowiedz Link
maadga Re: Maagda 26.06.15, 08:44 Tak byłam zwiedziliśmy Moulin Rouge, Plac Pigal, wdrapaliśmy się z walizkami prawie na sam szczyt Montmartre i 15m przed szczytem wsiedliśmy do autobusu myśląc że jeszcczee daleka droga przed nami i co..... autobus zwiózł nas na dół. Wzięliśmy kolejny, i zwiedziliśmy klasztor, zjedliśmy lunch i wróciliśmy na lotnisko. Paryż mnie nie powalił, brudno, tłoczno i jak tylko wyjdziesz gdzieś poza szlak turystyczny to syf. Drogo bardzo, chcę zobaczyć muzea i inną część Paryża jakąś spokojniejszą, by mieć pełny obraz. Polecam natomiast Stambuł, czysto pięknie tanio, bezpiecznie :D tam na pewno wrócę, zakochałam się w tym mieście, jest takie prawdziwe, w porównaniu do Paryża spiętego i takiego Ą&Ę bułkę przez bibułkę- a śmieci pod dywan. ALE tak jak mówię widziałam malutki wycinek i nie powinnam sobie na jego podstawie wyrabiać opinii. Odpowiedz Link