Dodaj do ulubionych

Przedstawiam się z Wrocławia :)

09.02.07, 11:47
Witam serdecznie wszystkie lipcówki!
Od dłuższego czasu chodzę taka osamotniona, aż tu nagle pomyślałam o forum!
Brakuje mi kogoś z kim mogę pogadać i dla kogo wszystkie "rozkosze" ciąży nie są tylko kolejnym wymysłem hipohondryczki :)

Nazywam się Zuzanna (Zuza), lat 26, termin 14 lipiec, 18 tydzień zmagań ciążowych :)

Przeglądając wątki na forum mało znalazłam Wrocławianek, może się mylę?
Chętnie poznam wszystkie lipcowe, forumowe Wrocławianki!

Pozdrawiam was ciepło w ten zimny, mokry dzień!
Zuza i Junior (bo jeszcze nie wiadomo jaka płeć :))
Obserwuj wątek
    • mamahani2 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 09.02.07, 12:20
      Witam serdecznie!
      Ja wprawdzie nie z Wrocławia, tylko z Dusznik Zdroju, ale wczoraj właśnie byłam
      we Wrocławiu na USG 3D/4D (bo tu mam najbliżej).
      Witamy w kręgu lipcówek.
      • zuza.mm Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 09.02.07, 12:36
        Dziękuję serdecznie!
        Ja też wybieram się na USG trójwymiarowe, ale jeszcze dokładnie nie wiem gdzie i kiedy, no i oczywiście są jeszcze kwestie finansowe :)
        • blanka0 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 09.02.07, 13:38
          no nareszcie jakies wrocławianki
          ja tez z wrocławia tylko troszke starsza :))
          prowadze ciaze u dr Halamy i chce rodzic w Trzebnicy ale ostatnio zastanawiam
          sie czy nie znaleźć kogos na zapas
          termin mam na 12 lipca ale miec bede cc wiec nie wiem kiedy mnie potną
          witam serdecznie wszystkie wrocławskie mamusie
          gdzie robiłyscie USG trójwymiarowe bo ja bede robic w przychodzi kolejowej na
          Joanitów u dr Jaworowskiego
          • zuza.mm Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 09.02.07, 14:00
            Super, że są jeszcze jakieś wrocławianki!
            Moją ciążę prowadzi dr Studzińska - Kalota i jestem z niej bardzo zadowolona.
            Ja jeszcze nie wiem gdzie będę rodzić, ale chyba na Kamieńskiego.
            Moja koleżanka rodziła tam w listopadzie, tuż po remoncie oddziału, i jest bardzo zadowolona.
            A w Trzebnicy miała rodzić inna moja koleżanka, ale wypisała się stamtąd na własne życzenie podczas akcji porodowej, bo wygonili ją z sali przedporodowej (tej z linami, piłkami, etc.) i kazali nie wstawać z łóżka (a ona bardzo chciała).
            Urodziła wkońcu w Lędzinach na Śląsku :)
            A z jakich powodów będziesz mieć cc?
    • mamahani2 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 09.02.07, 15:10
      Na USG byłam u dr Fuchsa w Centrum medycznym MEDEX na św. Mikołaja.
      Bardzo sympatyczny lekarz, pożartowaliśmy trochę w trakcie badania, bardzo
      fajnie wszystko pokazuje i wyjaśnia. Cena 120 zł razem z nagraniem. Polecam.
    • burda3 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 09.02.07, 16:54
      Witam wszystkie Dziewczyny z Wrocławia! Ja tutaj po raz pierwszy, ale mam
      nadzieje ze nie ostatni. Termin mam na 30 lipca- a wiec sie "jeszcze" łapie na
      lipcoweczki :-)
      Chodze do Corfamedu na Kluczborskiej- dr Barcikowski i dr Bielicki - jak na
      razie wszystko o.k. Maja USG na miejscu , ceny przystepne .
      U mnie tez prawdopodobnie bedzie c.c - Dziewczyny! Jak to sie załatwia - trzeba
      duzo wczesniej zglosić sie ze skierowaniem do szpitala i zapisac na termin? Czy
      jak?
      Pozdrawiam cieplo !
      asiart
      • blanka0 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 10.02.07, 11:58
        wydaje mi sie ze zadnych zapison na wolny termin nie ma, no bo w koncu jak sie
        dzidzius pcha na swiat to nie czeka az beda wolne terminy w szpitalu, jedziesz
        do szpitala / wybranego wczesniej/ i musza cie przyjac chocby sie walilo paliło
        a ja mam zgryza czy trzebnica czy jednak wroclaw
    • aldi32 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 11.02.07, 10:10
      Cześć Kolejna Wrocławianko!:)
      Ja mam 32 lata, termin na 14 lipca. Płci też jeszcze nie znam. Pojedyncze ruchy
      odczuwam dobiero od 2 dni. Prowadzi mnie dr Hapon, który pracuje w szpitalu na
      Brochowie.
      Wpadał mi ostatnio w ręce dość zabawna książka o zmaganiach ciążowych "Notatki
      przyszłej matki" Risy Green.Okazuje się, że ten czas oczekiwana, lęki,
      wyobrażenia o tym co będzie, zachowania nasze i partnerów - są bardzo do siebie
      podobne:)) Polecam!
      Pozdrawiam Was!
      • blanka0 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 11.02.07, 12:29
        hej aldi ja mam termin na 12 lipca wiec jesteśmy na podobnym etapie
        ja troche sie martwie bo jesscze nie odczuwam ruchów, a to nie pierwsza moja
        ciąża :-(
        • jutka7 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 11.02.07, 18:48
          witajcie,

ja też jestem z Wrocławia,a właściwie z okolic, ale 3/4 dnia spędzam we
          Wrocławiu, tu pracuję, chodzę d lekarza itp. Prowadzi mnie dr Fuchs, nie mam
          pojęcia gdzie będę rodzić :)
          Blanka nie martw się brakiem ruchów, jesli wszystko jest w porządku to się nie
          przejmuj. Któregoś pięknego dnia obudzisz się i poczujesz, zobaczysz!
          pozdrawiam serdecznie :)
        • aldi32 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 12.02.07, 09:15
          Cześć Blanka!
          Właśnie przy okazji ost. wizyty lekarz pytał mnie czy odczuwam już ruchy i był
          bardzo zdziwiony kiedy powiedziałam, że nie. Obstawił, że będzie to za jakieś 2
          tyg. i 2 tyg. właśnie mijają - a ja podobnie jak Ty nie odczuwam ruchów.
          Właściwie to 8 lutego poczułam jakby "wzdęcie" jakiegoś jelita w brzuchu i taki
          można powiedzieć "kop" na drugi dzień to samo a teraz spokój. Też mnie to
          niepokoi podobnie jak Ciebie ale staram się nie dać zwariować datom które
          podają w poradnikach - każdy organizm jest inny.
          Blanka, nie denerwujmy się i poczekajmy jeszcze trochę. :)

Ja dopiero od kilku dni jem w miarę normalnie bo minęły mi wymioty.
          W zeszłym tyg. byłam przeziębiona - ale brałam te leki, które możemy brać.
          Długo nie brałam Prenatalu i postanowiłam do niego wócić i po połówce tabletki
          (za przeproszeniem) rzygałam jak mój kot - cały dzień, non stop, wszystko co
          zjadłam.
          DZiewczyny?Bierzecie witaminy? Ja zostaje na etapie dobrego odżywiania.
          Prenatalowi mówie zdecydowane nie:)!
          Pozdrawiam
          • blanka0 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 12.02.07, 19:07
            aldi ja jem feminantal
            moze prenatal jest źle tolerowany?
            spróbuj zmienic i łykaj z obiadem, nie na pusty zołądek
            a z tymi ruchami to jz sama nie wiem
            • aldi32 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 19.02.07, 10:26
              Czołem!
              Dzwoniłam do mojego lekarza i powiedizał żebym odpuściła sobie witaminy, że jak
              jem regularnie, zróżnicowanie to nie będzie źle.
              Jak się dziewczyny czujecie? Do kiedy na urlopie?
              Blanka-czytałam, że ruchy bąbla już czujesz:)Spokojna już jesteś?:)
              Pozdrawiam
              • blanka0 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 19.02.07, 10:49
                aldi
                jasne ze spokojna, brakowało mi tego kopania :-)
                wiesz ja bym uwazala z tymi witaminami, najwieksze zapotrzebowanie jest wlasnie
                w II i III trymestrze, szkoda by bylo jakby sie potem okazalo ze masz anemie
                albo czegos maluchowi brakuje, w koncu witamin potrzebujesz teraz dla dwóch
                osób a jesz chyba za jedną
                w piatek ide na polowkowe i nie wiem czy pyac doca o płeć, ja bym wolała
                niespodzianke ale mój mężuś jest strasznie ciekawski
                • zuza.mm Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 19.02.07, 12:22
                  Hej!
                  Właśnie wróciłam od mego "brzuchologa"!
                  To już 20 tydzień!
                  Gienia zbadała dokładnie me maleństwo i orzekła, że wszystko w jak najlepszym porządku!
                  Maleństwo dobrze rośnie, wszystko ma proporcjonalne a jak zapytałam, czy już widać płeć, powiedziała, że jeszcze nie bardzo; ale jakby miała podejrzewać, to to będzie chłopak.
                  Pokazała nawet coś, co bardzo przypominało patyczek i kulkę :)
                  Jednak to jeszcze nic pewnego, za dwa tygodnie będzie można z większą pewnością to orzec.
                  Co do wątku witaminowego, to ja łykam prenatal classic i wszystko w porządku.
                  Jem PO ŚNIADANIU, nigdy na pusty żołądek!
                  Witaminy trzeba jeść bez względu na to jak zdrowo i poprawnie się odżywiasz.
                  Bardzo dużo niedoborów pojawia się dopiero po porodzie w TWOIM ciele, bo jak to mówią, dziecko wszystko co dobre weźmie a resztę zostawi :)
                  Największe zapotrzebowanie jest na wapno i żelazo.
                  Także, dziewczyny, łykać witaminki!
                  Pozdrawiam wszystkie wrocławskie lipcóweczki!!!
                  Zuza
                  • jutka7 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 19.02.07, 13:20
                    cześć dziewczynki,

tak sobie pomyślałam, ze skoro jest nas kilka z Wrocławia to moze spotkamy się
                    by pogadać o naszych problemach :))? co o tym sądzicie?
                    • zuza.mm Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 20.02.07, 10:21
                      Jak najbardziej jestem za!
                      • burda3 dr Barcikowski- co sądzicie ? 21.02.07, 09:55
                        Dziewczyny Wrocławianki!
                        Może któras z Was słyszała cos o dr Bracikowskim z Corfamedu przy
                        Kluczborskiej...troche się naczytałam ( wprawdzie sprzed roku lub starszych )
                        opinii na forum i niestety sporo było niepochlebnych :-(
                        A ja chodze do dr juz 6-7 lat, ale teraz to co innego! Pierwsza ciąza, 18
                        tydzień, niby wszystko jest o.k, w trakcie wizyt w porządku, jest b. miły jak
                        zawsze, delikatny, tłumaczym cierpliwy... - ale może warto się zastanowić nad
                        zmianą?
                        Co sądzicie? Czy jakies pozytywne opinie/negatywne mogłybyście opisac ?
                        mieszkam niedaleko tej przychodni, i jest tam jeszcze w miare niedrogo, jakos
                        zbieram na te kolejne wizyty.
                        Bedę wdzięczna za Wasze opinie.
                        Pozdrawiam- asia
                        • blanka0 Re: dr Barcikowski- co sądzicie ? 26.02.07, 09:18
                          hej wrocławianki gdzie się pochowałyście?
                          ja niestety nie znam Barcikowskiego ale raczej z opinii dobrze Go kojarze
                          • burda3 Jestesmy ! 26.02.07, 09:31
                            jestesmy ! Przynajmniej ja- zagladam do Was czesto.
                            Wlasnie ide dzisiaj do lekarza ( rozpoczynam 19 tydzien ) cos mnie przec wekend
                            bardzo ciągnelo w dole, jakby pulsowanie szyjki i taki ucisk z gory-
                            przestraszylam sie i lece sie poradzic.
                            Ale mamy fajnie we Wroclawiu, nie ma sniegu a nie takiego mrozu- idealnie na
                            czas ciązy, nie uwazacie :-)?
                            Pozdrawiam- asia
                        • aldi32 Re: dr Barcikowski- co sądzicie ? 28.02.07, 14:34
                          Cześć burda3! chodizłam do Corfamedu ale nie trafiłam nigdy do dr
                          Barcikowskiego. Zasięgnę języka u koleżanek i jak coś się dowiem - dam znać.
                          Pozdrawiam!
                          • burda3 Re: dr Barcikowski- co sądzicie ? 28.02.07, 18:54
                            Dzieki Aldi :-) zasięgnij języka jesli masz znajomą od dr Barcikowskiego.
                            Co do watku wyzej- horror- bardzo wspołczuje. faktycznie cud,ze Coreczka zyje...
                            asia
      • zabka11 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 27.02.07, 12:43
        Cześć aldi32 i wszystkie Wrocławianki! Ja też jestem z Wrocławia, ale jestem
        sierpnióweczką(16tc). Przepraszam, że Was troszkę podczytuję, ale
        jesteście "troszkę do przodu" z wiedzą o brzuszkach i czujecie to co "my
        sierpniówki" dopiero bedziemy czuć.

Aldi32 możesz sobie tego nie życzyć, ale muszę to napisać. Znam dr.Hapona i to
        z tej najgorszej strony. Prowadził moją pierwszą ciążę 4 lata temu, przyjmował
        wtedy prywatnie na Grunwaldzkim i również pracował na Brochowie. Chodziłam do
        niego całą ciążę(prywatnie), dopiero w 39tg ciąży poszłam do innego lekarza(bo
        on wyjechał na urlop!!!! - bez uprzedzenia zresztą, a wizyta był umówiona!).
        I TO URATOWAŁO żYCIE MOJEJ CÓRCE - MAŁGOSI! Okazało się, że dziecko jest
        skrajnie małe i natychmiast zrobiono mi cesarkę(na Kamińskiego), w pełnej
        narkozie! Bo choć podano mi znieczulenie zewnątrzoponowe, nie było czasu na
        czekanie aż dobrze zadziała, bo tętno dziecka już zanikło!!!!
        Urodziłam córkę o wadze 1500g(hipotrofia), 42cm, w zamartwicy, niedotlenienie,
        6pkt Apgar,o słabym oddechu, chwilę potem ją zaintubowano!!!i na oddział
        intensywnej terapi wcześniaków! Całe szczęście, że na Kamińskiego jest taki
        oddział!!!!
        Łożysko niewydolne, zwapnione, wody zielone!!!!Cud, że córka żyła, wyciągneli
        ją w ostatniej chwili. Naturalnego porodu na pewno by nie przeżyła, a to był
        już 39tc czyli tuż tuż!!!
        Leżałyśmy miesiąc w szpitalu, potem ....nie będę opisywać, bo zabraknie mi łez.
        Teraz ma 4 latka. Jest zdrowym, ślicznym przedszkolakiem, a ja codziennie
        dziękuję losowi, że wyszła z tego praktycznie bez szwanku.Dziękuję też mojej
        babci, bo to Ona mnie wysłała wtedy do tego innego lekarza, bo nie podobał jej
        się kształt mojego brzucha!!!!Ale gdyby moja córcia była "roślinką" to
        siedziałabym za morderstwo, bo wtedy nie ręczyłam za swoje czyny!
        Hapon mimo Usg(mam zdjęcia), regularnych badań(mam wpisy do książeczki ciąży),
        nie rozpoznał wady łożyska, niedowagi dziecka i konsekwencji tego! Ciążę
        hipotroficzną utrzymuje sie pod ścisłą kontrolą, w szpitalu, tak długo jak to
        możliwe i rozwiązuje się przy pierwszych problemach np.gdy dziecko już nie
        przybiera na wadze! Nie sztuką jest prowadzić prawidłową ciążę, bo taka sama
        się prowadzi. Lekarz, nam ciężarnym, jest potrzebny w razie problemów, wtedy
        gdy trzeba pomóc!
        Napisałam tego posta, bo taka moja "misja", aby ostrzegać.Zrobisz z tymi
        informacjami co uważasz.Dla mnie ważne, że to przeczytasz! Napisz do mnie na
        maila gazetowego, jak chcesz wiedzieć więcej. Dziękuję. Pozdrowienia!
        • aldi32 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 28.02.07, 14:32
          Cześć!
          Zabko32 - dziękuję za opinię. Napisałam do Ciebie na emaila gazetowego. Bardzo
          Ci współczuję całej sytuacji i nie ukrywam, że bardzo się zdenerwowałam i
          zmartwiłam po przeczytaniu Twojego postu. Dziś mam umówioną wizytę u innego
          lekarza - kontrolnie. Pozdrawiam!
        • aldi32 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 01.03.07, 13:21
          Cześć!
          Wczoraj byłam z wizytą u innego lekarza. Tak dla spokoju ducha i powiem Wam
          dziewczyny, że dzięki Zabce jestem teraz w koncu spokojna. Dzięki! Chyba dobrym
          pomysłem jest - jeśli macie wątpliwości i czasem się zastanawiacie nad
          prawidłowością ciąży przejść się do innego lekarza.
          Pozdrawiam!
          • blanka0 Re: Przedstawiam się z Wrocławia :) 01.03.07, 15:06
            hej
            ja tez wczoraj przeszłam sie do innego lekarza i mam teraz zgryza gdzie
            prowadzic ciaze
    • jutka7 Wrocławianki 09.03.07, 16:18
      jesli chciałybyście poćwiczyc trochę to polecam program Aktywne 9 miesięcy -
      byłam wczoraj na zajęciach w Clubie Active na Grabiszyńskiej i bardzo fajnie
      było- dziś lekko czuję mięśnie pośladków :) zajęcia we wtorki i czwartki o
      17.30. Mnie się podobało.
      może link Wam wkleję:
      www.activefitness.pl/opis3.htm#a9m
      • m_k8 Re: Wrocławianki 16.03.07, 19:35
        Cześć Dziewczyny!
        Przyłącza się kolejna wrocławianka.
        Termin na 20 lipca.

Pozdrawiam serdecznie, M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka