othala76 20.04.07, 12:41 dziewczyny jak sobie radzicie bo juz sie powoli wykanczam, nie doś że ma brzuch jak moja koleżanka w 9 miesiącu (ja termin mam na 30 lipca) to mnie jeszce te zaparcie męczą. Pomóżcie!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajila32 Re: zaparcia 20.04.07, 12:48 unikać bananów, ryżu, słodkiego.. - tak mi powiedział kiedyś lekarz; jeść w małych ilościach i najlepiej dopiero jak się zacznie odczuwać głód - daj żołądkowi czas na dokładne strawienie; jak najwięcej pić; rano na czczo mama radziła szklankę wody (inni dodają sobie cytrynkę) albo jabłko - mi zaczęło pomagać; siemię lniane też, ale najlepiej w ziarnach kupić nie zmielone, jednak jak przygotować to nie wiem, bo nie stosuję; oczywiście błonnik - warzywa, owoce, kasze, chleb ziarnisty... i jeszcze raz - dużo pić pić pić mam nadzieję że pomoże Odpowiedz Link
blanka0 Re: zaparcia 20.04.07, 12:51 codziennie rano pije szklanke wody letniej z cytrynkai do tego łyzeczka zmielonego siemienia codziennie na sniadanie miska mleka z otrębami czasem jak nie pomaga to łyzeczka oleju rycynowego Odpowiedz Link
malenkie7 Re: zaparcia 20.04.07, 12:56 1. Rano pol godziny przed posilkiem, wypic szklanke niegazowanej wody, pic duzo w trakcie dnia nawet 3 litry, wieczorem tuz przed snem takze wpic szklanke wody 2. W trakcie dnia zjesc 2 lyzki otrab owsianych i popic duza iloscia niegazowanej wody 3. Unikac ciezkostrawnych potraw 4. Jesc duzo warzyw i owocow - na mnie rewelacyjnie dzialaja kiwi, gruszki i pomidory 5. Jesli trzeba, wypic na noc 2 lyzki cieklej parafiny 6. A jak nadal sa problemy, to zastosowac czopki glicerynowe. Odpowiedz Link
sylpal13 Re: zaparcia 20.04.07, 13:25 ja polecam aktivie, te do picia, ja pijam codziennie morelowa albo śliwkową, i raz dziennie zielona herbatka, i problem jak na razie zniknał Odpowiedz Link
ridibunda Re: zaparcia 20.04.07, 13:57 A ja już nie mam do tego siły i przestałam zwracać uwagę, no chyba że naprawdę mi już to strasznie doskwiera, wtedy kupuję jakiś ciemny chleb i ziarna słonecznika. Przejdzie w sierpniu:) Odpowiedz Link
latortura Re: zaparcia 20.04.07, 18:21 chyba najlepsza jednak ta woda z miodem i cytryna, tyle, ze wode nalezy przygotowac juz wieczorem i do tego lyzka miodu i do takiej "ostanej" po nocy wcisnac troche cytryny, kiedys pilam tego bardzo duzo, teraz nie, bo nie musze, wspolczuje dziewczyny, ja regularnie codziennie rano + czesto jeszcze podczas dnia odwiedzam wc, kurcze, nie iwem od czego to zalezy... Odpowiedz Link
spodnica_w_kratke Re: zaparcia 20.04.07, 19:55 a ja metoda prob i bledow doszlam do nastepujacego zestawu-codziennie kromka, lub dwie, pumpernikla (zamiast normalnego pieczywa), dwa-trzy jablka i maslanka (Milko, smakowa) i wzstysko rusza. Gorzej, jesli odejde od tego zestawu, bo ani Aktivia, ani inne cuda u mnie nie dzialaja. A czopki glicerynowe to juz zupelna ostatecznosc, choc niestety i taka sie zdarza. Odpowiedz Link
babajagaa Re: zaparcia 20.04.07, 21:38 Ja nie mam z tym problemu,sa dni ze nawet dwa razy ide do toalety a wody to ja pije 2 litry dziennie ale nie dlatego zeby nie miec zaparc tylko dlatego ze lubie, Odpowiedz Link
othala76 Re: zaparcia 21.04.07, 16:09 dzięki dziewczyny, jakoś muszę sobie pomóc oczywiście korzystając z waszych rad. Oby do sierpnia - będzie po kłopocie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link