sylpal13 04.05.07, 09:10 jeśli tak to ile przepisowo powinno być i z jaką częstotliwością? Mój mały ma dni kiedy nie czuje go prawie wcale, a potem przez kilka kolejnych nie daje spać. Jak jest u was? codziennie tak samo? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucy_cu Re: Liczycie ruchy? 04.05.07, 09:27 Coś Ty, nie liczę. Dokładnie Ci nie powiem, ale polskie standardy "każą" dziecku ruszać się minimum kilka razy na godzinę, za to angielskie na przykład- kilka razy na dobę, hehe. ;-) Tak, jak sama zdążyłaś zaobserwować, dziecko też człowiek i miewa różne dni. Ja tak jakoś "na czuja" do tego podchodzę, żadnego liczenia. Odpowiedz Link
asia19813 Re: Liczycie ruchy? 04.05.07, 09:33 moja córcia ma swoje stałe pory, wieczorami czasem nie moge usnąć. Bywają dni że słabo czuję ruchy, ale to rzadkość Odpowiedz Link
asia19813 Re: Liczycie ruchy? 04.05.07, 09:34 a ruchów nie liczę myślę że 29tc to za wcześnie. Odpowiedz Link
joaska_29 Re: Liczycie ruchy? 04.05.07, 10:04 Ja gdzieś wyczytałam, że na dobę w ciągu godziny powinno się wyczuć 10 ruchów dziecka. U mnie (obecnie 31tc) ruchy są częstsze niż wcześniej. Mała ma swoje pory - głównie jak odpoczywam, jem, zasypiam choć ostatnio zrobiła się również aktywna np gdy robię zakupy, jestem na spacerze etc :-) Ale też ma takie dni kiedy czuję ją nieco słabiej - dopiero jak dotknę brzuszek czują ją, że jednak tam jest. Najważniejsze to nie popadać w paranoję i myśleć pozytywnie! Pozdrawiam... Odpowiedz Link
atenette Re: Liczycie ruchy? 04.05.07, 10:42 Mieszkam w UK i tutaj polozna kazala mi od 28tc liczyc ruchy i zapisywac w specjalnej tabeli. Nie robie tego, bo po pierwsze pracuje i nie mam mozliwosci az tak sie skupic, po drugie czuje coreczke na tyle czesto, ze jest to niepotrzebne, po trzecie za bardzo mnie to liczenie stresuje, bo karza je liczyc tak: - sprawdzamy czas w momencie kiedy poczujemy pierwszy ruch - przez kolejne pol godziny do godziny od tego pierwszego ruchu powinnismy ich poczuc 10 - jezeli jest ich 10 to odhaczamy w tabeli - jezeli przez caly dzien nie doliczymy sie 10 ruchow w ciagu godziny (czyli tym samym nie mozemy odhaczyc tego w tabeli) to wtedy polozna kazala mi natychmiast jechac do szpitala. Czyli nawet jezeli czuje dziecko 5 razy dziennie, ale tylko po np. 5 ruchow to nadal wg. nich oznacza, ze cos jest nie tak. - Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: Liczycie ruchy? 04.05.07, 13:46 Nie liczę ale kontroluję. Mój maluch ma już określony rytm: budzi mnie kopniakami, popołudniu wierzga i przed moim snem to uprawia tam chyba jakis sport. Jeśli coś idzie nie tak zaczynam się martwić raz pojechałam do szpitala przebadali mnie i powiedzieli, że wszystko o.k Tylko, że ja to już przewrażliwiona jestem .... Odpowiedz Link