Dodaj do ulubionych

nisko brzuch

14.05.07, 10:58
Dziewczyny zaczelam 31tc i od kilku tygodni zauwazylam ze brzuch mam naprawde nisko.Moze wczesniej nie zwracalam na to uwagi no ale teraz jak sie na siebie patrze to wygladam jakbym zaraz miala rodzic.
Czytalam opinie lekarki ktora mowila ze wysokosc brzucha zalezy od wielu czynnikow min. od ulozenia dziecka iwytrzymalosci miesni brzucha.
Rzeczywiscie to moja druga ciaza i brzuszka nie mialam plaskiego.
Ostatnio czytalam u nas na forum ze nisko brzuch ma sie z dziwczynkami-u nas coreczka wiec moze regula sie sprawdza?

A jak wasze brzuszki-wysoko?
Obserwuj wątek
    • pipi_bipika Re: nisko brzuch 14.05.07, 11:01
      U mnie bardzo wysoko. Tzn. nie mam doświadczenia w tej kwestii, bo to nasze
      pierwsze dziecko, ale wszyscy komentują, że mam bardzo wysoko brzuszek. Chyba
      też dlatego męczą mnie bóle uciskowe pod żebrem, bóle żołądka i ucisk na
      przeponę. Będzie chłopak, więc może coś w tym jest co piszesz Edzia :-)
      • edzia.79 Re: nisko brzuch 14.05.07, 11:09
        wiesz ale ja sie martwie czy przypadkiem nie zaczne wczesnie rodzic?
        zostalo mi jeszcze 2 mies do porodu.Ciekawe czy nisko brzuch zawsze swiadczy o zblizajacej sie godzinie zaro czy to tylko przesad?
        • babajagaa Re: nisko brzuch 14.05.07, 12:36
          JUa nie jestem jeszcze pewna na 100proc. ale ma byc chlopak a brzucha wcale nie
          mam mwysoko,caly czas jest nisko,dziecko ulozone w podluznie to moze to od
          ulozenia zalezy.Ciekawe czy moje sie obroci glowka w dol,jakos mu sie nie
          spieszy.Edzia mamy ten sam termin,jutro zaczynam 32tc czyli rowne 9tyg,zostalo
          a tobie gin mowil jak jest ulozone dziecko?ja ide w srode do lekarza to mi
          powie, w 29tyg bylo jeszcze podluznie
          • edzia.79 Re: babajaga 14.05.07, 16:49
            Jeszcze nie mialam usg ale w 26-27tc mala lezala w ulozeniu miednicowym.Pewnie stad te niskie brzuchy bo caly ciezar jest na dole.Mysle ze nic jeszcze sie nie zmienilo bo kopie mnie mocno z lewej strony (moze tam ma nogi) i w okolicach pepka,a pamietam ze starszak walil mnie pod zebra.
            Kurcze mam nadzieje ze sie obroci bo to moj drugi porod i moga kazac mi rodzic sn,no chyba ze lezy poprzecznie.

Ja mam termin na 18,07 i licze ze zaczelam 31tc,a ty ze 32?-moze ja sie jakos pomylilam w obliczeniach.
            • babajagaa Re: edzia 14.05.07, 17:45
              Ja tez na 18lipiec,jutro zaczynam 32tc,w szpitalu jak bylam ostatnio tez tak
              liczyli wedlug OM,a i moj siwaczek tak pokazuje skonczony 30 czy ktorys tam
              tydzien i ilosc dni zaczetego tygodnia czyli jak jest 31t5dzien to znaczy ze to
              jest 5 dzien 32tc
              • edzia.79 Re: babajaga 14.05.07, 18:39
                hihihi tzn ze ja sie odmladzam i wszystkim podaje ze to 31tc.
                patrzylam w kalendarzu i 18,07 wypada w srode czyli wtedy konczy sie 40tc ktory zaczal sie w polowie poprzedniego tygodnia.Ja licze tak jakby termin wypadal nam na koniec tygodnia np.w niedziele.

A z drugiej strony smieszne ze w tym samym dniu mialysmy ostatni okres hihi.
                • edzia.79 Re: babajaga 14.05.07, 18:41
                  musze zmienic tygodnie w kalendarzu zeby podawac wszystkim prawidlowy wiek ciazy.
        • bobimax Re: nisko brzuch 14.05.07, 13:50
          Edzia ja też mam nisko brzuch. To moja też druga ciąża dziewczynka. Z tymże
          chyba nie ma to znaczenia bo w pierwszej miałam wysoko i też była dziewczynka.
          Predzej ma chyba znaczenia to że to nasza druga i nasze mięśnie już nie takie
          ładne i mocne jak kiedyś.
    • asia19813 Re: nisko brzuch 14.05.07, 12:41
      ja mam nisko brzuch i rodze dziewczynkę - Zuzię. Córcia leży główką w dół i
      nisko ma główkę, lekarz powiedział, że moge wcześniej rodzić, ale nie wiem czy
      to przez ta główkę nisko, czy przez coś innego. Wczoraj sieprzestraszyłam, że
      mi wody odchodzą albo coś złego się dzieje.
    • musia79 Re: nisko brzuch 14.05.07, 13:18
      Jestem w 29 t.c. - też mam nisko brzuch, ale mi wyraźnie opuścił się ok. 1
      tydz. temu, dodatkowo zaczęłam czuć ucisk i bóle w dole brzucha i jakby w
      pochwie. Byłam u swojego lekarza, okazało się że syn mocno napiera na szyjkę i
      "leży nisko". Mam 1 cm rozwarcia no i obowiązkowe leżenie.
      Doktor powiedział mi że opuszczenie się brzucha i może - ale nie musi! -
      oznaczać szybszego porodu.
      W pierwszej ciąży też miałam nisko brzuch, już od 25 tyg. - ale to podobno
      dlatego że pierwszy syn był duży (4200g) - ciąże donosiłam do końca (39 tydz.)
      bez komplikacji.
    • kamsi Re: nisko brzuch 14.05.07, 13:34
      U mnie wysoko brzuch i rośnie wyłącznie do przodu, nic na boki, to 30. tydzień.
      Podobno to synek, więc zgadzałoby się z przesądem;) - ale myślę, że to raczej
      kwestia ułożenia dziecka i naszych genów niż płci potomka:) Nasz Maluszek jest
      raczej ułożony główką w dół, przynajmniej przez większość czasu, według moich
      odczuć - USG pewnie będę miała niedługo, to się okaże, czy rzeczywiście.
    • ingapol Re: nisko brzuch 14.05.07, 17:06
      ja mam nisko, ostatnio mi tak brzuch opadł, ale czuję jak mała sie mocno
      przewraca wiec sobie tłumaczę że się tak teraz ułożyła. USG za tydzień więc
      zobaczymy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka