silvii Re: badanie moczu help! 01.12.07, 09:06 Dandi zaczal sie strasznie rzucac w nocy... kopie nogami kreci glowa i wszystko przez sen tak jakby go cos draznilo. Nie wiem czy to taka uroda tego okresu czy na przyklad sa jakies bakterie w moczu... jak bylam ostatnio u lekarki - powiedziala zeby nie wymyslac bo dzieciak sie pieknie rozwija... ale ja sie martwie bo to sie nasila... pytanie... jesli chcialabym zrobic mu badanie moczu prywadnie to co powinnam powiedziec? "prosze badanie na posiew?" czy cos jeszcze? Silvii & Dan Odpowiedz Link
asia_zal81 Re: badanie moczu help! 01.12.07, 09:52 1. należy mieć mocz, najlepiej złapany w locie 2. poprosić o posiew i może badanie ogólne (dla ogólnego obrazu /składu moczu) 3. uiścić opłatę zgodnie z tabelą opłat:D pozdrowinia i dużo zdrówka dla Dandiego Odpowiedz Link
silvii Re: badanie moczu help! 01.12.07, 11:12 dzieki! :) moze w poniedzialek uda mi sie zrealizowac... Silvii & Dan Odpowiedz Link
patrice7 Re: badanie moczu help! 01.12.07, 12:04 nie trzeba posiewu. wystarczy badanie ogolne dopiero gdy wyjda bakterie robi sie posiew. do powsiewu zreszta trzeba jalowy pojemniczek. I nie lap sika w locie:) sa specjalne woreczki:) Odpowiedz Link
asia_zal81 Re: badanie moczu help! 01.12.07, 13:01 ale dzięki woreczkom zawsze wychodzą bakterie!!! było o tym wiele razy na forum, to samo mi mówił pediatra w szpitalu:) Odpowiedz Link
agasar79 Re: badanie moczu help! 01.12.07, 14:40 Na ogóle mogą być woreczki, a na posiew najlepiej łapać, wcześniej oczywiście dobrze umyć. Pojemniczek na posiew musi być jałowy, a woreczki nie są i posiew pobrany w woreczek może nie być wiarygodny. Bywa że w badaniu ogólnym nic nie wychodzi a posiew jest dodatni. W szpitalu zazwyczaj się cewnikuje i wtedy wynik jest najbardziej wiarygodny. Odpowiedz Link
andzia84 Re: badanie moczu help! 01.12.07, 14:45 my robilismy w woreczku i żadne bakterie nie wyszły Odpowiedz Link
agasar79 Re: badanie moczu help! 01.12.07, 15:07 woreczek nie jest jałowy i tak nie powinno się robić posiewu, tylko ogólny. Może by wyszły bakterie a może nie, więc powinno się robić tak jak trzeba. Każdy lekarz powinien mówić jak pobrać. A że nic nie wyszło to tylko się cieszyć :) Jednak częściej coś wychodzi i lekarz z przychodni nie potrzebnie serwuje antybiotyk. Odpowiedz Link