nika1201 19.01.08, 17:10 W klasie mojego pierwszoklasisty panuje ospa, boje się że i on zlapie, a potem dalej, ciekawa jestem jak to zaczelo się u Was, jak przebieg i leczenie, pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
musia79 Re: Musia79 - ospa 19.01.08, 20:30 Witaj Mój Starszak zaraził się ospą w szkole,przed Świętami - ponad połowa klasy chorowała. Wysypało go po 3 tygodniach od momentu kiedy zachorowało pierwsze dziecko. Pierwszego dnia źle się czuł, drugiego dnia pojawiła się wysypka i nocami gorączka do 39 st., nie drapał się mocno - w sumie nie było źle :) nowe krostki "wychodziły" przez 5 dni, potem zaczęły wysychać i odpadać. Kubusia wysypało po 14 dniach po Starszaku, krostek miał bardzo dużo, ogólnie były duże i brzydkie :( ale nie miał gorączki i był spokojny i pogodny, zniósł chorobę lepiej niż Wojtek :) Starszaka smarowałam pudrodermem a Kubę gencjaną na wodzie Nie martw się, nawet jeśli zachorują to lepiej teraz niż za 15 lat ;) powodzenia :) Odpowiedz Link
annak07 Re: Musia79 - ospa 20.01.08, 21:27 a my przywleklismy ospe z przedszkola. Moj syn zachorowal jako jeden z ostatnich - 22.grudnia. Ospa lajcik, jak ja to nazywam. Bez goraczki, drapania, malo kropek. Pozniej czekalam na corke. (6 miesiecy).Pediatra wyliczyl mi termin od dnia do dnia kiedy moze zachorowac. No i 2 tygodnie temu pojawily sie te okropne kropy. Ospa wysypuje 7 dni. Co 2 dni wieksze "rzuty". Corka mala to nie wytlumaczysz, ze ma sie nie drapac wiec jej podalam 3 x po 5 kropli fenistil w kroplach (lagodzi swedzenie). Smarowalam pudrem w plynie cale cialo ale twarz tylko gencjana. Po wysypie strupki odpadaja ale organizm jest jeszcze oslabiony i bardzo szybko lapie infekcje wiec trzeba uwazac. Szepic mozna dopiero po 3-4 tyg. od konca choroby. Mamy juz za soba, nie jest zle, chociaz biedna kropki miala wszedzie. Trzymaj sie! :) P.s. zaraza sie na 2 dni przed wysypem pierwszych kropek, jest to paskudnie zakazna choroba wiec Twoj syn pewnie tez ja przejdzie. Odpowiedz Link
nika1201 Re: Musia79 - ospa 21.01.08, 14:58 Dzięki bardzo , trochę mnie uspokoilyście, od wczoraj Mikolaj( ten perwszak) ma 37,5 i kaszel, do lekarza idę po 16, i nie wiem czy to wstęp do ospy, a w czwartek u niego dzień babci i dziadka i trochę rozpacza, staram się go izolować od malego Milosza, ale nie wiem co to da,pozdrawiam Was bardzo Odpowiedz Link