oja83 23.12.04, 14:08 mam pytanie -dlaczego na forum Słuchaczy Radia Maryja znajduje si ę link do fundacji im gen.Franco(brutalnego dyktatora nie mającego nic wspólnego z chrześcijańskim miłosierdziem) uprzejmie proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sanctum.officium Re: Radio Maryja i gen.Franco 23.12.04, 14:18 gen. Franco był wielkim człowiekiem i bohaterem swoiego kraju nie pozwolił na rozpad Hiszpanii, na udział w II WŚ i inwazję komunizmu i czy ci się to podoba czy tez nie jest on jednym z ojców sukcesu dzisiejszej Hiszpanii Odpowiedz Link Zgłoś
oja83 Re: Radio Maryja i gen.Franco 23.12.04, 14:26 fakt-nie wpuścił Armii Czerwonej-sam mordował...własny naród... a nie słyszałeś o takim przykazaniu jak ''nie zabijaj''? Odpowiedz Link Zgłoś
sanctum.officium Re: Radio Maryja i gen.Franco 23.12.04, 14:28 a ty nie słyszałaś o bestialskich mordach komunistów w czasie wojny domowej? Odpowiedz Link Zgłoś
oja83 Re: Radio Maryja i gen.Franco 23.12.04, 14:30 słyszałam-a co ich też podziwiacie? jak chcesz mogę Ci podać nazwiska jeszcze kilku faszystów Odpowiedz Link Zgłoś
sanctum.officium Re: Radio Maryja i gen.Franco 23.12.04, 14:37 całkowicie brak ci myślenia historycznego, strategicznego itp takimi baranami jak ty niezwykle łatwo jest sterować i wierz mi proszę ze naprawdę przykro jest mi to pisać oja83 napisała: > słyszałam-a co ich też podziwiacie? > jak chcesz mogę Ci podać nazwiska jeszcze kilku faszystów Odpowiedz Link Zgłoś
cham.w.gumofilcach Re: Radio Maryja i gen.Franco 23.12.04, 15:24 No, to ja proponuje pomnik generała Von Dem Bacha w Warszawie. Przecież przez pół roku nie wpuścił czerwonych, co - nie? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Radio Maryja i gen.Franco 24.12.04, 13:49 A tobie katolickiego;) Poza tym jesteś strategiem, by tak wybornie ocenić zachowanie Franco? Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Radio Maryja i gen.Franco 23.12.04, 15:28 oja83 napisała: > mam pytanie -dlaczego na forum Słuchaczy Radia Maryja znajduje si ę link do > fundacji im gen.Franco(brutalnego dyktatora nie mającego nic wspólnego z > chrześcijańskim miłosierdziem) > uprzejmie proszę o odpowiedź Bo ja tak zadecydowałem, jako admin i właściciel tego Forum. Dlatego, że gen. Franco był wybitnym mężem stanu. Nie miał nic wspólnego z chrześcijańskim miłosierdziem? Na początku lat 50-tych w uznaniu zasług dla Kościoła Caudillo otrzymał od papieża Piusa XII najwyższe odznaczenie przyznawane przez Stolicę Apostolską - Order Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek [...] IP: 5.3.1R* / *.bezeqint.net 23.12.04, 15:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
oja83 Re: Radio Maryja i gen.Franco 23.12.04, 15:41 skoro mowa o papieżach-czy wiesz,że Watykan w czasie drugiej wojny światowej nigdy nie potępił martyrologii Polakó ani Holocaustu? poza tym nie martw się o moją wiedzę historyczną gdyż to przedmiot moich studiów-jak na razie nikt na uniwerku mi tego nie zarzucił.No ale tam w końcu pracują tylko profesorzy a nie prawdziwi ideowcy jak TY Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Radio Maryja i gen.Franco 23.12.04, 15:52 Na moim forum jest wątek Katolicy, Żydzi i III Rzesza-tam znajdziesz sznurek do artykułu w Zawsze Wierni. I przeczytaj biogram(obszerny) Caudillo autorstwa dr. hab J. Bartyzela(sznurek do jego strony również na moim forum). Odpowiedz Link Zgłoś
oja83 Re: Radio Maryja i gen.Franco 24.12.04, 08:27 zdecydowałeś też żeby nie wpuszczać ''niewygodnych'' osób na twoje forum Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Radio Maryja i gen.Franco 24.12.04, 08:51 Martwisz się? Niech sie duszą we własnym sosie! Rydzyki jedne... Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Radio Maryja i gen.Franco 24.12.04, 08:50 Co innego rozumieć historyczną konieczność a co innego zachwycać się! *********** gen. Franko jest postacią kontrowersyjną, obronił Hiszpanię przed komunizmem ale ma też na rękach krew niewinnych! A dla przwdziwego chrześcijanina życie jest wartością najwyższą bez względu na okoliczności! Nic nie usprawiedliwia zabicia niewinnych! Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: Radio Maryja i gen.Franco 24.12.04, 09:11 abstrakt2003 napisał: > Co innego rozumieć historyczną konieczność a co innego zachwycać się! No, to powinni jeszcze zrozumieć historyczną konieczność oraz postawę niejakiego Jofifa Wissarionowicza Dżugaszwili (ksywa: Koba lub Stalin), którego bardzo kochamy, bo wielkim przyjacielem Polski i Polaków był (co nas mogą obchodzić jakiś Franco albo Pinochet, co oni dla nas zrobili?)! Bez niego nie żylibyśmy w stosunkowo bezpiecznym, jednolitym narodowościowo oraz liczącym się w świecie państwie średniej wielkości, tylko gdzieś za Uralem a tu nie byłoby już nawet Generalnej Guberni... Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Radio Maryja i gen.Franco 24.12.04, 09:22 Nie albercie. Nie możan postawić znaku równości pomiędzy Franco a Stalinem. Stalin to czyste zło, żadej konieczności historycznej w jego przypadku nie było. Franko co by o nim nie mówić walczył z czerwonym terrorem (ktoś musiał) który załał Hiszpanię i udało mu się. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: Aaaa!... 24.12.04, 11:05 Więc, jest tak: może być drań, łobuz, złodziej; może na pół wieku izolować własny kraj, wyrżnąć połowę jego ludności... Jeśli jednak robi to wszystko w imię walki z "czerwonymi" - trzeba to zrozumieć! No cóż, gratuluję niewzruszonego "pionu moralnego"! Strzelać jednak powinno się moim zdaniem wyłącznie do tych, którzy również strzelają. Nie chciałbym żyć w kraju, w którym ktoś traktuje zwykłych, nie mających nic wspólnego z polityką ludzi jak motłoch a wszelkie problemy załatwia przemocą i terrorem. A tak na marginesie, to słynne "Mury" Kaczmarskiego są transpozycją pieśni Lluisa Llacha - "Barda Katalonii", jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności - całą swą twórczością bardzo wrogiego generałowi Franco... Co tam, przecież idą wybory. Pół roku po nich mało kto będzie pamiętał bzdury z kampanii LPR! Odpowiedz Link Zgłoś
oja83 Re: Aaaa!... 27.12.04, 11:09 a pod Grudwaledm walczyliśmy o wolność naszą i waszą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek [...] IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 23.12.04, 15:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sanctum.officium [...] 23.12.04, 16:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
oja83 [...] 23.12.04, 20:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszanka-Nippon Rydzolek to zlodziejek i pedrylek! IP: *.sympatico.ca 24.12.04, 08:31 Odpowiedz Link Zgłoś