blanka0 28.02.08, 10:44 dziewczyny czy myslalyscie aby zrobic maluchom test na te chorobe? zaczelam myslec jak kolezanka opowiedziala ze byla z malym w Rabce i tam mu robili Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nating Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 10:52 a na czym polega ten test ??? czy pomaga w razie czego zminimalizowac chorobę lub ją wyeliminować całkowicie ??? Odpowiedz Link
blanka0 Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 10:54 Mukowiscydoza należy do najczęściej występujących wieloukładowych chorób uwarunkowanych genetycznie rasy białej. Rozpoznawanie mukowiscydozy opiera się na stwierdzeniu: zmian w układzie oddechowym, często prowadzących do przeewlekłej choroby płuc, stwierdzanych badaniem fizykalnym i potwierdzonych badaniem radiologicznym, niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki manifestującej się zaburzeniami trawienia i zespołem złego wchłaniania tłuszczów i białka, wyniku testu potowego dokumentującego zwiększone wydalanie jonów Na+ i CI-; o stężeniu w pocie ponad 60 mmol/l, nie wiem dokladnie jak to robia . wczesnie wyryta jest latwiejsza do zaleczania, bo to nieuleczalna choroba Odpowiedz Link
lipiec_2007 nating 28.02.08, 10:56 pobiera sie krew. jest to choroba genetyczna, wiec jesli ktos jest dziedzicznie obciazony to wyeliminowac sie nie da. to jest straszne paskudztwo. Odpowiedz Link
nating Re: nating 28.02.08, 10:58 na szczęście u mnie nikt na to nigdy nie chorował i mam nadzieję, ze tak zostanie. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 10:54 U nas badanie przesiewowe na te chorobe i jeszcze dwie inne zostaly zrobione jeszcze na porodowce. Myslalam, ze tak jest wszedzie w Polsce. Odpowiedz Link
blanka0 Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 10:55 a skad wiesz ze bylo zrobione? masz to gdzies w ksiazeczce? musze popytac w szpitalu Odpowiedz Link
blanka0 Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 11:08 no ładnie w moim nie robili, bo nie mam nic wkljonego :-( Odpowiedz Link
zumali Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 11:28 Nam robili w szpitalu (w ostatniej dobie pobytu pobierali krew z piety i m.in. robili badanie na mukowiscydoze). Tzn wysylali probke do Instytutu Matki i Dziecka w W-wie. Musielismy nawet robic powtorke - masakra... 4 tyg czekalam na wynik i myslalam, ze mnie trafi! Na szczescie wyszlo juz ok. Czytalam gdzies, ze w 2005r tylko niektore wojewodztwa objete byly tymi badaniami (nie wiem dlaczego). Teraz moze juz wszystkim robiom. Mozesz zadzwonic do IMiD, to pewnie wyjasnia. Odpowiedz Link
bobimax Re:blanka 28.02.08, 11:36 Zobacz na nalepce z badaniem na fenyloketonurie. W zasadzie nie wiedziałam że mała miała robione badanie na mukowiscydozę do dzisiaj bo z ciekawości sprawdziłam. Moja ten test miała już w domu to ten z piętki. Odpowiedz Link
agasar79 Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 11:38 U mnie też pobierali :) Standartowo zawsze była pobierana krew na fenyloketonurie, ale ja mam oprócz tego jeszcze wpisane że na hipotyreoze i właśnie mukowiscydoze. dziewczyny zobaczcie w książeczkach na tą naklejkę co macie wpisane, może nawet nie wiedziałyście o tym że było pobrane. Krew pobiera się z tego co pamiętam po 72h od urodzenia, ja byłam 5 dni, więc Natalia miała to badanie pobrane w szpitalu. Później u nas krew na fenylioketonurie pobiera położna na patronażu, może ona nie przykleja żadnych nalepek i nawet nie wiecie że to badanie też było zrobione, albo nie było. Ciekawe co miasto to inne zwyczaje. Odpowiedz Link
atenette Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 11:37 Ja rodzilam w UK i w moim szpitalu robi sie to badanie standardowo razem z innymi testami typu np. fenyloketonuria itp. Odpowiedz Link
e-gosiak Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 11:42 W lublinie (jaczewskiego) robili wszystkim dzieciom Odpowiedz Link
lilka.k pytanie 28.02.08, 11:46 Dziewczyny, czyli jak mam wklejoną naklejkę z napisem: Hipotyreoza Fenyloketonuria to bylo wlasnie robione badanie na te chorobe? Odpowiedz Link
blanka0 Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 11:46 ja mam na naklejce napisane " Hipotyreoza Fenyloketonuria nic wiecej Odpowiedz Link
bobimax Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 11:54 No to wygląda na to że faktycznie nie miała, bo ja mam jeszcze właśnie mukowiscydozę. Odpowiedz Link
bobimax Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 12:02 Moja starszaczka też nie miała tego badania ale to 6 lat temu. Odpowiedz Link
dziunia27 Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 12:01 na mojej naklejce pisze: hipotyreoza fenyloketonuria mukowiscydoza Odpowiedz Link
silvii Re: Mukowiscydoza 28.02.08, 12:05 Ha! u mnie tak samo! czyli mieliśmy! ;))) prawie małego obudziłam, żeby wygrzebać tą książeczkę... ;P Silvii & Dan Odpowiedz Link
anula_82 kazdy maluch miał robione badania 28.02.08, 12:25 w szpitalu pobieraja krew ze stópki i wysyłaja w naszym okregu do Gdańska, jesli po m-cu nie przyjdzie stamtad nic, zadna odpowiedz o czymkolwiek to znaczy ze dziecko zdrowe. Kiedys o tym było na forum. To ze jest naklejone oznacza ze była pobierana krew do badania. Odpowiedz Link
blanka0 Re: kazdy maluch miał robione badania 28.02.08, 13:55 no ale jak nie jest napisane ze myuko..... to bylo badane czy nie? chyba zadzwonie do szpitala Odpowiedz Link
blanka0 Re: kazdy maluch miał robione badania 28.02.08, 13:58 dzwonilam NIE BYLO BADANE BO TO NIE BADANIE PRZESIEWOWE musze zrobic na wlasna reke Odpowiedz Link
zumali Re: kazdy maluch miał robione badania 28.02.08, 14:02 ciekawe... a dzwonilas do Instytutu? Mogliby powiedziec dlaczego nie robia wszystkim dzieciaczkom. Na wlasna reke, to pewnie trzeba placic? Odpowiedz Link
gmonika Re: kazdy maluch miał robione badania 28.02.08, 14:04 te testy ktore maja wszystkie dzieci robione to na fenyloketonurie Odpowiedz Link
zumali Re: kazdy maluch miał robione badania 28.02.08, 14:13 no tak, ale przy okazji robia wlasnie na mukowiscydoze i jak widac nie wszystkim. Odpowiedz Link