modeko 04.04.08, 16:56 Mam adobe photoshop ale nie umiem go obsługiwac, mogę prosic o jakis krtóki, szybki kurs?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olcia.kaktus Re: olica.kaktus 04.04.08, 21:29 Ok, teraz małe wprowadzenie do photoshopa: stwórz sobie nowy plik, jeśli to ma być zdjęcie do allegro, to najlepiej 640 na 480 (do wyboru z listy). klawiszem F7 włączasz warstwy. Każdy obiekt wklejany pojawi się na nowej warstwie. Teraz otwórz sobie obrazek, który chcesz modyfikować. masz kilka opcji zaznaczania obszarów do kopiowania: na pionowym pasku masz ikonki do wyboru : zaznaczenie prostokątne, lub eliptyczne,różdżka - zaznacza obszar o zbliżonym kolorze, lasso - kliknij prawym klawiszem, to się pojawi kilka opcji lassa np lasso z magnesem - najczęściej z tego korzystam - znajduje najbliższą krawędź od kursora myszy, tak jakby przykleja się do niej, obrysowując np ubranko (po wciśnięciu entera obszar się zamyka), zaznaczasz obszar. Gdy zrobisz ctrl c i potem na nowo otwartym pliku ctrl v to go kopiujesz i wklejasz. Zapewne wymiar wklejonego obrazka będzie inny, nie będzie się mieścił na obrazku, ale spod prawego przycisku myszy (musi być na narzędziach wciśnięte zaznaczanie prostokątne lub eliptyczne)wybierz "free transform" i w ten sposób dopasujesz sobie wielkość zdjęcia do porządanej wielkości. Potem, gdy będziesz chciała coś robić z tym zdjęciem, korzystaj z tej samej opcji, tylko pamiętaj, żeby była to aktywna warstwa. na okienku warstw (tym z F7), masz opcję opacity - czyli przezroczystość. Zmiejszając ją z 100% na mniej robisz tą warstwę jaśniejszą i bardziej przezroczystą. jeśli chcesz, żeby coś było tłem, to wrzuć je na najniższą warstwę (można normalnie myszką te warstwy przestawiać) Na tym samym okienku warstw, na dole masz taką ikonkę z małą "f" - jak ją klikniesz masz opcję drop shadow do robienia cieni. to tak pokrótce. Polecam eksperymenty. Ja się sama wszystkiego w tym nauczyłam. Jest jeszcze kilka innych fajnych rzeczy, ale nie wiem, czy tak na początek będą przydatne. życzę udanej zabawy, jakby co, pisz, czasem będę zaglądać, w razie pytań odpowiem. moj gg: 4365132 Odpowiedz Link