05.04.08, 11:01
Wiem, ze moze juz kilkakrotnie ten temat juz wystepowal. Mialam spora przerwe w forum, a nie chce mi sie przeszukiwac, bo pewnie by bylo nawet nieaktualne, w koncu nasze dzieci rosna, a dieta zywieniowa sie zmienia.
Jestem we Wloszech i tutaj jest troche inaczej, dlatego pytam sie Was.
Jak powinien wygladac jadlospis 8/9 miesiecznego malucha, co powinien zawierac, w jakiej postaci i jak czesto.

Oto jak odzywia sie Ania>

godz. 6-7 Mleko z biszkoptami ok 200 ml
godz 10-11 mleko ok 200 ml lub jogurt (maly sloiczek)
godz 12-1 makaronik z warzywami i miesem lub z ryba( ok 240 ml)
popoludniu sloiczek owocowy
wieczorem ok 19 papka ryzowa z warzywami i mesem lub ryba

tak mniej wiecej jada codziennie. Z warzyw nie podaje jej jeszce warzyw glowiastych i fasoli ani grochu. zoltka tez jeszcze nie daje.
Z owocow nie podaje jej jedynie cytrusow. Ze stolu praktycznie nic jej nie daje, nawet do probowania, moze jednak juz powinnam, sama nie wiem

Nie wiem czy to jest wystarczjaco, jesli chodzi o skladniki odzywcze. Nie podaje tez jej zadnych witamin.
Jestem ciekawa jak to wyglada u Was. Dzieki
Obserwuj wątek
    • patrice7 Re: Jadlospis 05.04.08, 12:03
      Nie chce Ci sie szukac? Szkoda...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=71001263&wv.x=2&a=71912589
    • a090707 Re: Jadlospis 05.04.08, 12:38
      Hej Magda widze, ze we Wloszech koniecznie makaronik :) Tak na serio- ja tez
      jestem za granica (Islandia) i widze, ze w kazdym kraju troszke inaczej
      proponuje sie zywienie niemowlat. U nas po 6 miesiacu mialam podawac owsianke,
      jestem rozdwojona bo nie do konca wiem, czy karmic jak w Polsce, czy jak tutaj
      :) Moj maly ciagle na cycu, je 7 razy dziennie co 2 godz. uwielbia owoce, zje
      troszke zupki, miesko-kurczak, indyk, rybka i zoltko, czasem troszke chlebka,
      makaroniku i ryzu. Je chrupki kukurydziane- dostepne tylko w polskim sklepie
      :)nie chce nic pic bo nie uwaza butli, z kubeczka tylko troszke wody. Daje mu
      mleko- to jest mleko krowie wzbogacone witaminami, cos jak modyfikowane, ale juz
      gotowe do spozycia w kartoniku- bardzo je lubi (i tylko to wypija z butelki, ale
      idzie mu bardzo wolno, robi przerwy i sie smieje strasznie- musi mu naprawde
      smakowac )
      poza sloiczkami maly je :
      owoce- jablko, banan, mango, gruszka, probowal pomarancza i winogrono
      warzywa- marchew, ziemniak, brokuly, kalafior,
      czyli niewiele jeszcze wprowadzilismy, no i ciaga cyca noca 2-3 razy.
      pozdrawiam
      • 76magda76 Re: Jadlospis 05.04.08, 13:44
        no wlasnie, kto wie czyje zywienie jest poprawne.
        Tutaj wszystkie rodzaje owocow juz od 4 miesiaca zycia, makarony tez od 4-tego
        (tylko wielkosc ich sie zmienia, najpierw w postaci maczki, potem piasku, a
        potem ryzu), ryby, serki i jogurty od 6-tego. A o zoltku jeszcze nikt mi nic nie
        powiedzial. Buuu......
        Moja cyca zostawila w 6-tym miesiacu. Moze wieczorem powinnas cos jej dawac
        bardziej sycacego, zebys nie musiala wstawac 3 razy w nocy. Moja w nocy w ogole
        nie je. Ostatni posilek o godz 19 a potem dopiero gdzies o 6 rano.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka