edzia.79 Re: Można dac dziecku kisiel?? 19.05.08, 16:19 taki robiony samemu z soczku-mozna Odpowiedz Link
enya81 Re: Można dac dziecku kisiel?? 19.05.08, 16:20 Tak mozna, tylko nie taki z paczki gotowy tylko sama zrób na soku i z mąka ziemniaczaną. Mój uwielbia i zawsze mu dodaje przetarte jabłuszko i wciaga ze smakiem. Odpowiedz Link
moni_30 Re: Mjak to sie robi 19.05.08, 16:33 podbijam, też proszę o instrukcję jak zrobić ten kisielek z soku (tzn jakie ilości i proporcje) Odpowiedz Link
dmgr Re: Można dac dziecku kisiel?? 19.05.08, 20:28 No wiecie tak na oko. Dajesz soczek do garnka (ja robie tak z setki tj. ze 100 ml soku)i jak się zagotuje po troszku mąki ziemniaczanej i cały czas trzepaczką energicznie mieszac i już jest kisiel. Budyń podobnie tylko na konic mleko modyfikowane i mozna w trakcie dac żółtko. Odpowiedz Link
dmgr Re: Ż.ółtko do budyniu!!???????? 19.05.08, 20:41 No tak, przepis jest w poradniku żywienia Bobovita (Pati Ty chyba też dostałaś nie i nie czytałaś?). U nas okazało się to hitem i u starszej i u Pawła bo nie lubią jajek a budyś wsuwają. A więc podaję dokładnie jak ja robię: 50 ml wody do garnka + łyżeczka (taka czubata)mąki ziemniaczanej + jedno żółtko mieszam trzepaczką i zagotowuje, na gotującą się papkę daję 40 ml rozrobionego mleka mod. (40 ml wody i 3 miarki) mieszam trzepaczką i super budyń czasem dodam trochę curkru. POdaję ze startym biszkoptem, deserkiem albo sam. Odpowiedz Link
lee_a Re: Można dac dziecku kisiel?? 19.05.08, 20:58 super kisiel i bardziej pożywny robię ze słoiczka owoców, bo moja się nie naje samymi owockami. Do garneczka wrzucam owoce, do słoiczka wlewam tyle wody ile było owocków. Połowę z tego dolewam do garneczka i dokladnie mieszam. Do reszty daję czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej (i czasem ze dwie miarki mleka i mam budyn owocowy). Zakręcam słoiczek, dokładnie rozbełtam i wlewam do gotujących się owoców. Chwilka na ogniu, mieszam aż zgęstnie i gotowe. Jest pyyyycha! Odpowiedz Link
matizka Re: Można dac dziecku kisiel?? 19.05.08, 21:52 A ja daję skrobie ziemniaczaną zamiast mąki (nie pamiętam dlaczego, ale na kuchni bardziej chwalili) - najbardziej chwalily skrobię kukurydzianą, ale nie mogę dostać a propos wklejam link o tych przepisach (to nie było dla dzieci, tylko po prostu nie z torebki) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=76396295&a=76396295 Odpowiedz Link
lee_a Re: Można dac dziecku kisiel?? 19.05.08, 22:05 ja tez daje skrobie, przynajmniej tak na paczce napisane, ale zawsze bylam pewna ze to to samo... Odpowiedz Link
blanka0 Re: Można dac dziecku kisiel?? 20.05.08, 07:24 ale macie fajną wyobraźnie, musze odgapic Odpowiedz Link