patrice7 04.09.08, 09:15 Trochę do tego pytania natchnął mnie ten okrutny artykuł. Jakie macie zdanie na temat kary śmierci? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorka3078 Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 09:21 pewnie otworzę puszkę Pandory ale takie ekstremalne sytuace napawają mnie myslą że jestem za szczególnie że koszmarne pieniądze idą na utrzymanie więźnia a mogłyby służyć dzieciom Odpowiedz Link
lilka.k Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 09:24 nie mam zdania w ogole. WIele razy sie zastanawialam, ale nie mam konkretnych argumentow za i przeciw. Odpowiedz Link
badowimo Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 09:28 Piasalam prace mgr na temat eutanazji. Promotor naciskal, zeby w podsumowaniu opowiedziala sie na tak czy na nie... Mialam starsznego zgryza. Nie wypowiedzialam sie w koncu. Jestem wierzaca i nie chce sie w to wtracac...tymbardziej, ze moje zdanie i tak niczego nie zmieni. Okrucienstwo na swiecie bylo, jest i bedzie! Odpowiedz Link
zabka11 Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 09:30 Oj...dotknełaś mojego czułego punktu.....tak z samego rana;), bo Jestem ZA ZA ZA..... całą sobą!!!!! Z okrutne morderstwa, zamierzone i nie, gwałty oraz przestepstwa na dzieciach, pedofilia!!! i morderstwa, również za pobicie niemowlęcia ze skutkiem śmiertelnym!!! Jeżeli udowodnione, ponad wszelką wątpliwość, koniecznie poprzez badania DNA, wtedy CZAPA i to PUBLICZNIE!!!!! żadnej litości zabijasz - zginiesz!!! A za spowodowanie wypadku po pijanemu, ze skutkiem trwałego kalectwa ofiary lub śmierci - DOŻYWOCIE!!! i ciężkie roboty, a zarobione pieniądze oddawać ofierze, a jeżeli nie żyje, to najbliższej rodzinie. Pijesz- NIE JEDŹ!!! i nie ma litości. Kiedyś zagroziłam mężowi, że jak wsiądzie do samochodu, a był po piwie, i miał zamiar, to zadzwonię na policję. Zrobiłabym to jak dzieci kocham!!! Myślę, że gdyby kary były ostrzejsze i bezlitosne, tak jak bezlitości są mordercy, świat byłby bezpieczniejszy, o wiele bezpieczniejszy::(:(:(, a tak drżymy o nasze dzieci, czy jakiś świr nie ma złych myśli na ich temat czy jakiś pijany kierowca nie uderzy w nich na pasach lub przystanku.....wiem.., te kary nie wyeliminowałyby całkowicie przestępstw, ale....wiem i wierzę, że byłoby bezpieczniej!!!! Odpowiedz Link
domatorka.amatorka Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 11:54 Żabka, od dziś jestem Twoją fanką. Popieram wszystko co napisałaś. Jestem ZA karą śmierci w określonych przypadkach, szczególnie tych związanych z dziećmi :-/ Odpowiedz Link
kachna79 Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 09:34 Jestem zdecydowanie przeciwna, bo nie nam decydować o życiu i śmierci. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 09:34 a ty patrice? czy uwazasz, ze ta kobieta zasluzyla na kare smierci? ja jestem przeciwna karze. to bardzo ciezki problem natury moralnej (odbierac komus zycie), no i pomylki sie zdarzaja... natomiast skazani powinni zarobic na swoje utrzymanie. Odpowiedz Link
patrice7 Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 09:45 W zasadzie długo się nad tym zastanawialam i nigdy nie obrałam jednego stanowiska. Ale przypatrując sie coraz bardziej bestialnym zachowaniom ludzi( a moze zawsze byly, a ja bardziej zauważam) chyba jednak jestem na tak. Bo co daje dozywocie takiemu delikwentowi ktory pobil noworodka na smierc? Bedzie siedzial za NASZE pieniadze ,wyjdzioe za dobre sprawowanie za 25 lat i kto wie co dalej robic bnedzie skoro nie bedzie mial pracy( nigdzie jej nie znajdzie) pieniedzy na zycie itp. Jesli zadecydowal odebrac komus zycie , to ktos moze zadecydowac zeby to zycie odebrac mu. Mysle ,ze taka kara otrzezwila by wielu ludzi i byloby mniej tragedi, bo samo wiezeinie mysle nie jest zadna kara dla niektorych. Tylko tak jak pisze ,nie jest to moje jednoznaczne zdanie , nie jestem tego pewna na 100% tylko widze jak szala z niezdecydowania przechyla sie powoli wlasnei w tą stronę. Odpowiedz Link
malenkie7 Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 09:51 jestem za oczywiscie w przypadkach ewidentnie udowodnionej winy Odpowiedz Link
lilka.k Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 09:57 taaa, tylko skad wiadomo kiedy jest ewidentna wina, przeciez to czesto wychodzi po latach...ze nagle niewinny. Odpowiedz Link
aurinko Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 10:30 A czym różni się wyrok śmierci od morderstwa? Tym, że na pierwsze jest morderstwem "w imię prawa" drugie nie. A sąd to ludzie, którzy nie są bezbłędni i nieomylni. Surowe kary, praca na swoje utrzymanie w więzieniu, system pełnej kontroli po wyjściu i ostrzeżenia (np. jak w którymś państwie na domach, w których mieszkają pedofile są tabliczki ostrzegające mieszkańców), informacja w papierach do końca życia (obecnie przestępcy mogą to spokojnie obejść) - musiałoby być bardzo zmienione prawo i za tym jestem, za karą śmierci - nie, mimo, że nie należę do deklarowanych w Polsce 90-iluś % katolików. Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 11:13 Ogólnie mówiąc to nie wiem. Mozna debatować jak coś nas nie dotyczy. Ale przestępstwa są okropne o których nie mówi się w telewizji w faktach. Kiedyś np. małolaci tacy po 16 lat trzymali miesiąc czasu kobietę w garazu w kanale. Bez jedzenia, picia, Co raz to któryś katował ją rególarnie. Najpierw wyjeli jej wszystkie pieniądze z kont. Po wyroku zapytany czy żałuje powiedział" Niezrobił bym to jeszcze raz kasa jest najważniejsza" Wątpie żeby ktokolwiek go kiedyś zresocjalizował. Człowiek który gwałci 3 miesięczne dziecko SZOK i co tym rodzicą z tabliczki na jego domu. Sama bym go za takie coś zabiła. Może gdyby istniała kara śmierci za określone przestępstwa przestępczość by spadła niewiem. Nasówa mi się myśl za jak czasami słyszę o tragediach ludzkich. Polecam film "Życie za życie" który porusza ten problem Jest naprawdę świetny Odpowiedz Link
klarysa007 Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 11:09 Jestem stanowczo, stuprocentowo przeciw!!! Tyle, że zapewne z niewłaściwych powodów. Ja uważam, że to za mało. Oni powinni do końca życia pracować CIĘŻKO, fizycznie dla dobra innych. Pracować, pracować, pracować. Równać drogi, kopać rowy, piłować deski, nosić kamienie; a nie leżeć w celi i TV oglądać. Kara to powinna być kara, bo samo odizolowanie dla niektórych z karą się nie kojarzy. Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 11:18 mam znajomego w więzieniu. Życie jak w madrycie. Telefony komurkowe, telewizor, żarcie pod nos. Paczki od żony co i raz. Bzykanko w pokoju widzenie bez dozoru raz na 3 miesiące. Ciuchy, zegarek, papieroski. Pracuje soie jako fryzjer i 500 zł. miesięcznie zarabia kasę dostanie na wyjście. Więc po wyjściu będzie mógł dostać kuroniówkę. A jak przez cele karaluchprzebiegnie lub w prysznicu ciepłej wody zabraknie to zaraz piszą skargi i naczelnik ma kontole. Nooo życie jak w madrycie Odpowiedz Link
f3f Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 12:33 A ja jestem raczej przeciw - ale nie ze względów moralnych tylko dlatego, że kara śmierci wcale nie jest skuteczna jako "odstraszacz". Gdyż tak naprawdę nie jest istotny wymiar kary ale jej nieuchronność. Gdyby była 99% pewności, że każde przestępstwo zostanie wykryte i ukarane to dopiero wtedy spadłaby ilość przestępstw - prosty przykład gdyby KAŻDE wykroczenie drogowe było karane mandatem - to nie popełniano by ich tak nagminnie. Oczywiście nawet przy 100% nieuchronności kary nadal byłyby przestępstwa ale raczej popełniały by je osoby chore psychicznie, a zabijanie ze względu na chorobę psychiczną nie wydaje mi sie właściwe. Sama kara śmierci może wiec być tylko traktowana w kategoriach "zadouśćuczynienia" za wyrządzone zło, a nie jako odstraszacz. Jednak jak ktoś napisał powyżej sądy tworzą ludzie a ludzie są omylni ponadto nowe dowody "w sprawie" mogą pojawić się po wielu latach od egzekucji. Jeśli chodzi o inne kontrowersyjne tematy tego typu to jestem za prawem do eutanazji i aborcji, ale to już zupełnie inne tematy... Odpowiedz Link
zorkaa Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 14:04 jestem przeciw. bo zawsze może się zdarzyć, że ktoś zginie niesłusznie. i co wtedy? poza tym fajnie mówić, zabił to niech i jego zabiją, ale ja się pytam kto? kto miałby zabić tego skazanego? który sędzia brałby sobie na sumienie czyjeś życie? jeśli lekarze odmawiają aborcji ze względów moralnych to sędziowie też mieliby takie prawo? Odpowiedz Link
dziunia27 Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 14:18 "Oko za oko, ząb za ząb.." ŚMIERĆ ZA ŚMIERĆ!!! Odpowiedz Link
ab_78 Re: Kontrowersyjnie 04.09.08, 18:26 jestem za, jezeli wina jest udowodniona. Jest bowiem wiele przypadkow gdzie przez poszlaki skazano czy tez juz wykonano kare smierci(np.w USA). Odpowiedz Link