zorkaa 11.09.08, 21:13 obieracie wszystkie owoce ze skórki? dzisiaj przy winogronach tak mnie naszło, bo ja nie dość że obieram to jeszcze pesteczki wydłubuję... a jak jest u was? do kiedy obiera się dzieciom owoce ze skórki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klarysa007 Re: obieracie ze skórki? 11.09.08, 21:45 Młoda jabłka, nektarynki i brzoskwini nie tknie bez skóry. Obgryza ją sobie i wypluwa... A potem wyżera środek. Niezbyt czysty sposób ale za to jaka radość na dziobie :D Po kilku kęsach się nudzi i oddaje owoc mamusi. Wtedy mogę obarać i księżniczkę częstować :D Odpowiedz Link
zabka11 Re: obieracie ze skórki? 11.09.08, 22:10 Jaa obieram wszystkie owoce i myślę, że powinno się obierać tak długo, aż dziecku nie wyjdą wszystkie zęby trzonowe, żeby mogło dobrze "zmielić" skórkę. Bo jak stanie na żołądku to przekichane, dla dziecka:(, bo pamiętam sama, że ból jest straszny:( Pozrawiam Odpowiedz Link
elfinek.2007 Re: obieracie ze skórki? 11.09.08, 22:13 Obieram i mam zamiar to robić do momentu kiedy moja córka nauczy się dokładnie gryźć,czyli jak będzie miała więcej ząbków. Odpowiedz Link
babajagaa Re: obieracie ze skórki? 11.09.08, 22:20 Obieram,boje sie ze staniemu na zoladku,winogrona dawalam chyba ze 2 razy ale tez bez skorki i bez pestek Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: obieracie ze skórki? 11.09.08, 22:22 mlody wszystko je ze skorka. od zawsze Odpowiedz Link
aurinko Re: obieracie ze skórki? 11.09.08, 22:25 Ze skóry obieram tylko kiwi i banana. Jabłka, nektarynki, śliwki, czereśnie, winogrona - nie obieram, podaję w całości i sama sobie obgryza. Odpowiedz Link
smolineczka Re: obieracie ze skórki? 11.09.08, 23:06 obieram. bo jak nie obiorę, to skórki wychodzą nie przetrawione Odpowiedz Link
ankas4 Re: obieracie ze skórki? 11.09.08, 23:35 Obieramy, jak ugryzie ze skora to pomemla i wypluwa za chwilke. Odpowiedz Link
f3f Re: obieracie ze skórki? 12.09.08, 07:32 ja obieram i usuwam pestki. Chciałam przestać ale znajoma ostatnio dała dziecku (1,8 miesiąca) winogrona - całe z skórką i pestkami i cała noc miała jazdę - wymiotowanie i płacz. Oczywiście każd edziecko jest inne itp. ale się wystraszyłam i nadal obieram :) ps a pomidora obieracie? Odpowiedz Link
effka_81 Re: obieracie ze skórki? 12.09.08, 07:36 Wszystkie owoce obieram, ale najgorsze w obieraniu właśnie winogrona a te lubi najbardziej;)) Odpowiedz Link
badowimo Re: obieracie ze skórki? 12.09.08, 08:15 ja obieram tylko jablko, bo stworzenie jest zarloczne i je duzymi kesami:) Zadnych winogron nie obieram i nigdy nie obieralam, ani pestek nie wydlybywalam. Nie wiedzialam, ze moga takie pestki zaszkodzic:) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: obieracie ze skórki? 12.09.08, 09:39 ja tez obieram. zarowno owoce jak i pomidora, ogorka. czasami jablka nie zdaze nim sie maly do niego dobierze. winogrona sam mi przynosi, zeby mu obrac ze skorki. Odpowiedz Link
badowimo Re: obieracie ze skórki? 12.09.08, 09:44 nie no...ogorki to chyba kazdy obiera:) Odpowiedz Link
zabka1233 Re: obieracie ze skórki? 12.09.08, 09:55 obieramy obieramy wszystko co sie da Odpowiedz Link
dziunia27 Re: obieracie ze skórki? 12.09.08, 10:06 obieram, boje się że skóra mogłaby jej zostać na żołądku;/ ale pestek z winogron to niewyciagam, te sama "oddaje" na drugi dzień:P Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: obieracie ze skórki? 12.09.08, 10:49 ja gruntowych dla siebie nie obieram, a malemu nawet kiszone Odpowiedz Link