Dodaj do ulubionych

Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzysta!!!

17.10.08, 12:34
katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/886630.html
Obserwuj wątek
    • e1w2ewa Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 17.10.08, 12:37
      artykuł dość długi ale myślę, że warto przeczytać. Poniższy fragment dotyczy pewnie niejednej z nas:

Jest niemal pewne, że jeśli w ciągu trzech ostatnich lat chorowaliśmy lub przebywaliśmy na urlopie macierzyńskim, to nasz zasiłek został naliczony nieprawidłowo. Do tej pory przy jego obliczaniu nie brano pod uwagę tych składników wynagrodzenia, o których nie można się było dowiedzieć z regulaminów wynagradzania, czy mają być wypłacone w okresie pobierania zasiłku (nagrody, premie uznaniowe np. za wyniki, kwartalne, roczne oraz niektóre dodatki). I choć były od nich potrącane składki na ubezpieczenie chorobowe (2,45 proc.), to pracownik nie mógł z nich później skorzystać. Dzięki wyrokowi TK można się starać o nadpłatę zasiłków wraz z odsetkami.

Dotyczy to też wynagrodzenia za czas choroby wypłacanego przez pracodawcę (przez pierwsze 33 dni w roku), zasiłków opiekuńczych (opieka nad dzieckiem i chorym członkiem rodziny), a także świadczeń rehabilitacyjnych.

Ja własnie piszę wniosek do pracodawcy.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrawiam!!!
    • dmgr Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 17.10.08, 19:59
      Juz było klika wątków na ten temat. Ja też złożyłam jakieś 1,5 tygodnia temu bo
      u nas w pracy hurtem złożyli wszyscy z mojego wydziału. U mnie jak sobie
      wyliczyłam chodzi o kwotę około 7 tys. zł więc raczej nie liczę na to bo cała
      firma tak rozliczana (czyli premia stanowi 50% wynagrodzenia a na zasiłku goła
      podstawa) i zatrudnia kilka tysięcy ludzi więc by poszli z torbami jakby
      wszystkim wypłacili. Raczej obstawiam wersję, o której pisała jedna z
      forumowiczek, że pracodawca odmawia i można iśc do sądu pracy, tam oczywiście
      sprawa wygrana ale o pracy dalszej można zapomniec.
      Mam nadzieję, że się uda oczywiście i wszystkim tego życzę ale nadzieję mam słabą.
      • patrice7 Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 20.10.08, 20:16
        dzwonilam do pracy i powiedziano mi ze firma zawsze wliczala to do tej
        podstawy(?) prawda czy falsz? jak moge to samodzielnie sprawdzic??
    • e1w2ewa Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 11:47

Mi pracodawca na złożony wniosek odpisał tak:

Podziękowali, że złożyłam wniosek. Napisali, że oni jako płatnik jedynie
      pośredniczą w wypłacie zasiłków, które de fakto finansowane są ze środków,
      jakimi dysponuje ZUS.Muszą zasięgnąć opinii ekspertów ze wzlędu na brak zmiany
      prawa ze strony ustawodawcy po wydaniu wyroku przez TK jak i nie wykształcenie
      się orzecznictwa sadowego w tym zakresie.Ze względu na złożoność sprawy uznali
      za niezbędne wystąpienie do ZUS-u w celu wydania rozstrzygającej decyzji. O
      sposobie załatwienia sprawy mają poinformować mnie odrębnym pismem.

Czy któraś z Was dostała podobną odpowiedź???Jeżeli tak, to jaki był w końcu
      efekt końcowy???Jest jakieś światełko w tunelu czy lepiej nie robić sobie nadziei???
      Pozdrawiam!!!
      • curly2 Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 12:48
        Ja dostałam taką samą odpowiedź - tyle, że nie pisemną, a
        telefoniczną. Powiedziano mi, że na razie firma czeka na
        interpretację ZUS-u. Jak ją dostaną i będzie pozytywna to zaczną
        wypłacać, ale ponieważ nie dysponują żadnym specjalnym programem i
        muszą to policzyć ręcznie, potrwa to najprawdopodobniej do końca
        roku:) - tyle mają wniosków:D
        • babajagaa Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 13:07
          no ale oprocz tego ze bylam na maciezynskim to jeszcze musialabym
          dostac od szefa premie zeby mi sie to nalezalo???ja troche ciemna
          jestem w tych sprawach
          • f3f babajaga 03.11.08, 13:36
            babajaga aby sprawa ta Ciebie dotyczyła to - po pierwsze Twoje wynagrodzenie w
            miesiacach poprzedzających zwolnienia (ciążą, choroba) i urlop macierzyński
            powinno się skłądać z podstawy + premia.
            po drugie pracodawca (ew ZUS - zależy od wielkości zakładu pracy) wypłacając Ci
            wynagrodzenie za czas choroby/zasiłek (w tym macierzyński) wyliczając ich
            wartość musiał oprzeć się tylko na podstawie wynagrodzenia nie uwzględniając premii.

Jesli te dwa warunki sa spełnione to zgodnie z wyrokiem Trybunału należy Ci się
            wyrównanie.

U mnie tak było - więc złożyłam wniosek u pracodawcy (początek października) i
            otrzymałam już wyrównanie za okresy choroby za które płacił mi pracodawca.
            • patrice7 dziewczyny 03.11.08, 15:40
              Napiszcie prosze ile dostalyscie tego wyrownania? sa to jakies pieniadze warte
              pisania i "szrpania"?
    • tasia72 Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 13:27
      Ja złozyłam podanie o zwrot około miesiac temu do pracodawcy i juz
      dostałam zwrot kasy.
      Dziewczyny, piszcie podania. Te pieniazki nam sie naleza.
    • magda7717 Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 19:54
      ja napisalam koncem sierpnia.. po miesiacu dostalam wiadomosc,ze dzial prawny
      wyslal do ZUSu pismo czy sie nam nalezy
      w moim przypadku to duze pieniadze , u innych lasek w firmy tez..
      ciekawe co z tym zrobia
      boje sie ze nie zaplaca
    • qwoka warto składać 03.11.08, 20:38
      ja na poczatku olałam temat, bo u nas premie sa bardzo małe, zreszta nawet nie wiedziałam czy je wliczali do macierzynskiego czy nie, bo zmieniała mi sie w tym czasie pensja a to liczą srednią z iluś tam miesięcy.. Wiec ja się sama gubiłam ile powinnam dostawać.
      No ale w koncy 2 tyg temu złożyłam ten wniosek i pare dni temu dostałam coś koło 700 zł brutto, wiec warto było:)
      • patrice7 Re: warto składać 03.11.08, 20:46
        ooo 700 zł to duzo
        Ja tez wysłąlam zobaczymy co napisza...
        Kiedy placi zus a kiedy pracodawca?
    • nieviasta77 Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 20:44
      Zlozylam pismo i dostalam wyrownanie - ponad 1000 zł. Jest wiec o co
      sie bic. Choc moja kolezanka byla tylko 2 razy na zwolneiniu i
      dostala 50 zł. Ale nawet 50 zł warto miec :)
      Acha, pracuje w budzetowce.
      • dmgr Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 04.11.08, 09:19
        Kurcze a więc w sumie przy dużych zakładach pracy zależy to od ZUSu tak? No po
        Waszych postach to mam większą nadzieję na te pieniądze bo jak pisałam u mnie to
        dośc dużo. Ale by było fajnie kurcze taki zastrzyk gotóweczki dostac w końcu to
        się nam należy bo z nas zdzierali. Ja nawet miałam takie miesiące, gdzie premii
        miałam więcej niż pensji podstawowej a potem na L4 i mac. goła pensja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka