e1w2ewa 17.10.08, 12:34 katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/886630.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e1w2ewa Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 17.10.08, 12:37 artykuł dość długi ale myślę, że warto przeczytać. Poniższy fragment dotyczy pewnie niejednej z nas: Jest niemal pewne, że jeśli w ciągu trzech ostatnich lat chorowaliśmy lub przebywaliśmy na urlopie macierzyńskim, to nasz zasiłek został naliczony nieprawidłowo. Do tej pory przy jego obliczaniu nie brano pod uwagę tych składników wynagrodzenia, o których nie można się było dowiedzieć z regulaminów wynagradzania, czy mają być wypłacone w okresie pobierania zasiłku (nagrody, premie uznaniowe np. za wyniki, kwartalne, roczne oraz niektóre dodatki). I choć były od nich potrącane składki na ubezpieczenie chorobowe (2,45 proc.), to pracownik nie mógł z nich później skorzystać. Dzięki wyrokowi TK można się starać o nadpłatę zasiłków wraz z odsetkami. Dotyczy to też wynagrodzenia za czas choroby wypłacanego przez pracodawcę (przez pierwsze 33 dni w roku), zasiłków opiekuńczych (opieka nad dzieckiem i chorym członkiem rodziny), a także świadczeń rehabilitacyjnych. Ja własnie piszę wniosek do pracodawcy.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
dmgr Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 17.10.08, 19:59 Juz było klika wątków na ten temat. Ja też złożyłam jakieś 1,5 tygodnia temu bo u nas w pracy hurtem złożyli wszyscy z mojego wydziału. U mnie jak sobie wyliczyłam chodzi o kwotę około 7 tys. zł więc raczej nie liczę na to bo cała firma tak rozliczana (czyli premia stanowi 50% wynagrodzenia a na zasiłku goła podstawa) i zatrudnia kilka tysięcy ludzi więc by poszli z torbami jakby wszystkim wypłacili. Raczej obstawiam wersję, o której pisała jedna z forumowiczek, że pracodawca odmawia i można iśc do sądu pracy, tam oczywiście sprawa wygrana ale o pracy dalszej można zapomniec. Mam nadzieję, że się uda oczywiście i wszystkim tego życzę ale nadzieję mam słabą. Odpowiedz Link
patrice7 Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 20.10.08, 20:16 dzwonilam do pracy i powiedziano mi ze firma zawsze wliczala to do tej podstawy(?) prawda czy falsz? jak moge to samodzielnie sprawdzic?? Odpowiedz Link
e1w2ewa Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 11:47 Mi pracodawca na złożony wniosek odpisał tak: Podziękowali, że złożyłam wniosek. Napisali, że oni jako płatnik jedynie pośredniczą w wypłacie zasiłków, które de fakto finansowane są ze środków, jakimi dysponuje ZUS.Muszą zasięgnąć opinii ekspertów ze wzlędu na brak zmiany prawa ze strony ustawodawcy po wydaniu wyroku przez TK jak i nie wykształcenie się orzecznictwa sadowego w tym zakresie.Ze względu na złożoność sprawy uznali za niezbędne wystąpienie do ZUS-u w celu wydania rozstrzygającej decyzji. O sposobie załatwienia sprawy mają poinformować mnie odrębnym pismem. Czy któraś z Was dostała podobną odpowiedź???Jeżeli tak, to jaki był w końcu efekt końcowy???Jest jakieś światełko w tunelu czy lepiej nie robić sobie nadziei??? Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
curly2 Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 12:48 Ja dostałam taką samą odpowiedź - tyle, że nie pisemną, a telefoniczną. Powiedziano mi, że na razie firma czeka na interpretację ZUS-u. Jak ją dostaną i będzie pozytywna to zaczną wypłacać, ale ponieważ nie dysponują żadnym specjalnym programem i muszą to policzyć ręcznie, potrwa to najprawdopodobniej do końca roku:) - tyle mają wniosków:D Odpowiedz Link
babajagaa Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 13:07 no ale oprocz tego ze bylam na maciezynskim to jeszcze musialabym dostac od szefa premie zeby mi sie to nalezalo???ja troche ciemna jestem w tych sprawach Odpowiedz Link
f3f babajaga 03.11.08, 13:36 babajaga aby sprawa ta Ciebie dotyczyła to - po pierwsze Twoje wynagrodzenie w miesiacach poprzedzających zwolnienia (ciążą, choroba) i urlop macierzyński powinno się skłądać z podstawy + premia. po drugie pracodawca (ew ZUS - zależy od wielkości zakładu pracy) wypłacając Ci wynagrodzenie za czas choroby/zasiłek (w tym macierzyński) wyliczając ich wartość musiał oprzeć się tylko na podstawie wynagrodzenia nie uwzględniając premii. Jesli te dwa warunki sa spełnione to zgodnie z wyrokiem Trybunału należy Ci się wyrównanie. U mnie tak było - więc złożyłam wniosek u pracodawcy (początek października) i otrzymałam już wyrównanie za okresy choroby za które płacił mi pracodawca. Odpowiedz Link
patrice7 dziewczyny 03.11.08, 15:40 Napiszcie prosze ile dostalyscie tego wyrownania? sa to jakies pieniadze warte pisania i "szrpania"? Odpowiedz Link
tasia72 Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 13:27 Ja złozyłam podanie o zwrot około miesiac temu do pracodawcy i juz dostałam zwrot kasy. Dziewczyny, piszcie podania. Te pieniazki nam sie naleza. Odpowiedz Link
magda7717 Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 19:54 ja napisalam koncem sierpnia.. po miesiacu dostalam wiadomosc,ze dzial prawny wyslal do ZUSu pismo czy sie nam nalezy w moim przypadku to duze pieniadze , u innych lasek w firmy tez.. ciekawe co z tym zrobia boje sie ze nie zaplaca Odpowiedz Link
qwoka warto składać 03.11.08, 20:38 ja na poczatku olałam temat, bo u nas premie sa bardzo małe, zreszta nawet nie wiedziałam czy je wliczali do macierzynskiego czy nie, bo zmieniała mi sie w tym czasie pensja a to liczą srednią z iluś tam miesięcy.. Wiec ja się sama gubiłam ile powinnam dostawać. No ale w koncy 2 tyg temu złożyłam ten wniosek i pare dni temu dostałam coś koło 700 zł brutto, wiec warto było:) Odpowiedz Link
patrice7 Re: warto składać 03.11.08, 20:46 ooo 700 zł to duzo Ja tez wysłąlam zobaczymy co napisza... Kiedy placi zus a kiedy pracodawca? Odpowiedz Link
nieviasta77 Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 03.11.08, 20:44 Zlozylam pismo i dostalam wyrownanie - ponad 1000 zł. Jest wiec o co sie bic. Choc moja kolezanka byla tylko 2 razy na zwolneiniu i dostala 50 zł. Ale nawet 50 zł warto miec :) Acha, pracuje w budzetowce. Odpowiedz Link
dmgr Re: Źle naliczano nam zasiłki!!!Może ktoś skorzys 04.11.08, 09:19 Kurcze a więc w sumie przy dużych zakładach pracy zależy to od ZUSu tak? No po Waszych postach to mam większą nadzieję na te pieniądze bo jak pisałam u mnie to dośc dużo. Ale by było fajnie kurcze taki zastrzyk gotóweczki dostac w końcu to się nam należy bo z nas zdzierali. Ja nawet miałam takie miesiące, gdzie premii miałam więcej niż pensji podstawowej a potem na L4 i mac. goła pensja. Odpowiedz Link