andzia84 10.12.08, 20:58 bo ja sobie ostatnio przypomniałam i już drugi raz robię. pychota! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
burdziaa Re: pamiętacie ciasteczka owsiane :) 10.12.08, 20:59 Andzia ja mam co tydzien w porywach czesciej- teraz na zmiane w mufinkami :) Odpowiedz Link
anula_82 Re: pamiętacie ciasteczka owsiane :) 10.12.08, 21:01 ja teraz często robię muffiny z groszkiem czekoladowym wg przepisu Nigeli Lawson...pycha wlasnie sie mąż zajada teraz :)) ale owsiane trzeba bedzie zrobic na weekend :) Odpowiedz Link
blanka0 baby 10.12.08, 21:03 dajcie przepis na jakies muffiny, robilam te od zuzy i wyszly okropne a te ciasteczka owsiane to gdzie znajde przeis? Odpowiedz Link
andzia84 Re: baby 10.12.08, 21:06 tu jest przepis forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43618&w=67957217&v=2&s=0 ja daję miód lub brązowy cukier i nie daje waniliwego bo on jest wanilinowy tak naprawdę a to trucizna Odpowiedz Link
anula_82 blanka 10.12.08, 21:17 Muffiny które ja robie i zawsze wychodzą: 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao ¾ szklanki cukru pudru ¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania 1 szklanka mleka ⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Potrzebny sprzęt: papierowe foremki do muffinek Ustaw piekarnik na ok. 200°C Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek,tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją. a Tu przepis podstawowy na muffiny: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka) 1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło) Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Odpowiedz Link
zumali Jak nie jak tak :D mniiaaaam :D 10.12.08, 21:29 Ja tez owsiane czesto robie, moze nie tak nalogowo, jak Burdzia, ale ... sa pycha i juz :-) Odpowiedz Link
dorka3078 Re: Jak nie jak tak :D mniiaaaam :D 10.12.08, 22:07 A te groszki to gdzie kupujecie bo widziałam u Nigelli nawet z białej czekolady ale w sklepach nie dojrzałam a może nie widziałam ,ha Odpowiedz Link
dorka3078 Re: w Kauflandzie 10.12.08, 22:11 oooo a tam to ja nie wchodzę bo w Szczecinie w Kauflandzie to diabeł dobranoc mówi,ale to na jakiś takich specyfikach do pieczenia tak? A białe też są?? Odpowiedz Link
patrice7 Re: w Kauflandzie 11.12.08, 09:13 Robilam raz i jak łatwo mozna sie domyslec ,nie wyszly mi ;/ Burdzia moge zaprosic Cię do siebie na nauke?? Odpowiedz Link
anula_82 patrice 11.12.08, 11:31 ja tez kiedys zrobilam wg tego przepisu od zuzaze bodajże i po prostu wyszły okropne - bez obrazy dla zuzaze - a te co aktualnie robię są rewelacyjne, szybko i smacznie. Odpowiedz Link
blanka0 Re: patrice 11.12.08, 12:50 zrobilam ciasteczka owsiane i jak sie mozna domyslic pochłonełam juz polowe:-) Odpowiedz Link
zumali blanka 11.12.08, 13:48 Bo one to jakies uzalezniajace sa czy cus, a do tego szybko sie robi i roznie mozna urozmaicac smak - orzechy, platki migdalowe, worki kokosowe, czekolada(coby sie nie znudzily) :-) Odpowiedz Link