apolka73 Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 21:39 Dzis to robilam. Zawsze z tata. I zawsze musimy wymyslic cos mega interesujacego. ostatnio jest to film na komorce z udzialem franka ganiajacego ptaki. Starcza na jedna noge :) druga obcinalismy wczoraj. Odpowiedz Link
zorkaa Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 21:39 tak, w czasie snu. u nas jeszcze teletubisie działają, ale trzeba się sprężać;) Odpowiedz Link
effka_81 Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 21:45 U nas obcinanie paznokci to jest katastrofa. Oliwka drze sie w niebogłosy, w rączkach jeszcze daje obciąć ale w nogach to porażka, M trzyma nogę ja trzymam i obcinam i tak obcinamy paznokcie w nogach 3dni, zawsze po kąpieli. Ostatnio to aż sina była z płaczu a mi się udało obciąć 3paznokcie!! Na spaniu nie bardzo mam jak obciąć bo zawsze śpi w śpworku, jak była mniejsza też było ciężko ale teraz jest coraz gorzej;) Odpowiedz Link
andzia84 Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 22:10 u nas jest spoko, śpiewam mu piosenkę i daje sobie obciąć. czasem się buntuje ale nie bardzo Odpowiedz Link
smolineczka Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 22:10 mąż trzyma małą na kolanach i zabawką odwraca jej uwagę, a ja tym czasem obcinam paznokcie. ostatnio doszłam do takiej wprawy, że nie protestuje ;) Odpowiedz Link
silvii Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 22:19 jest możliwe, pod jednym warunkiem NIC NA SIŁĘ! lepiej odpuścić i obciąć w nocy, a w dzień przyzwyczajać do tego zabiegu przy mega fanfarach i nagradzaniu obcinać na przykład po jednym paznokciu dziennie i tak przez kolejne dni ale tyko na zasadzie marchewki a nie kija :) U mnie nie ma większych problemów, mam dwa obcinacze, jeden bezpieczny dla Dana drugi dla mnie ;) syn mi asystuje! ;) to samo jest z wycieraniem uszu patyczkami i z czesaniem loczków (a czasem to duże wyzwanie jest nawet po kąpieli!) ;) Silvii & Dan Odpowiedz Link
becik1 Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 22:27 starszej obcinam w sumie bez problemu tylko ze pozniej musi byc malowanie bo inaczej nie da rady wiec bezbarwny lakier i robie jej kropke na 1 2 paznokciach i juz jest ok, a macko jak widzi ze Angeki obcinam to sam nastawia z tym ze on oczywiscie bez malowania Odpowiedz Link
bartmam.net Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 22:43 po jednym co godzinę:) Odpowiedz Link
effka_81 Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 22:48 Ja juz próbowałam chyba wszystkiego, puszczałam bajkę,dawałam caiacho żeby się zajęła, M ją zabawiał wydurniał się i nic. Jak tylko widzi nożyczki to zaraz kopie i wyje i nie ma rady. Odpowiedz Link
27agnes72 Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 22:53 O zgrozo, ja daję w tym czasie do zabawy NOŻYCZKI te co są w kompletach dla niemowląt i niby miały służyć do obcinania paznokci.Problem to jest potem z zabraniem tych nożyczek... Odpowiedz Link
effka_81 Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 22:53 Ja już próbowałam chyba wszystkiego, puszczałam ulubiona bajkę, dawałam coś słodkiego, M się wydurnia żeby odwrócić uwagę i nic. Jak tylko widzi nożyczki to zaraz kopie i wyje i nie ma rady!! Pytałam sie nawet neurologa jak byliśmy ostatnio czy to nie jest związane z tym ONM al epowiedział że nie. Kazał bawić się jak najwięcej stopkami, gilgać dotykać ale na razie nie daje to efektów:) Odpowiedz Link
dziunia27 Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 23:18 a ja obcinam w wannie:) paznokietki są wtedy mieciutkie i szybciutko sie scinaja:) młoda nawet niezdazy sie zorientować:) a jeśli nawet zdazy;/ to daje jej ksiazeczke<taka do wody> ona mi wtedy opowiada a ja scinam dalej:) Odpowiedz Link
klarysa007 Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 16.12.08, 23:22 Możliwe - tyle, że na raty ;) Najpierw jedna nóżka, za kilkanaście minut druga. Z rączkami tak samo. I oczywiście trzeba liczyć ile paznokietków obcięłysmy, a ile jeszcze zostało :D Odpowiedz Link
lilka.k Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 17.12.08, 08:35 sadzam na kolanach, spiewam do ucha, albo tata na przeciwno robi z siebie głupka ;), zazwyczaj dają sobie odbciąć 8-9, 10-tego muszę juz na siłe chwilke, bo potem zapominam ;) Odpowiedz Link
patrice7 dzunia 17.12.08, 09:35 Jak Ty to robisz w kapieli??! blagam napisz jakos nie umiem sobie tego wyobrazic hehe Odpowiedz Link
olcia.kaktus bez problemu 17.12.08, 10:52 Nie mam z tym żadnego problemu ani z rączkami ani z nóżkami. Bawimy się w "pyk pyk". Siadam tak, żeby ona wszystko widziała, zakładam sobie na jedną rękę (lewa) misia pacynkę a w drugiej trzymam obcinacz. I miś podaje rączkę mówi cześć mówi pyk pyk - wtedy obcinam i mała się cieszy mówiąc pyk pyk. I tak bez przytrzymywania rączki na siłę udaje się wszystko, To samo z nóżkami. potem sama bierze obcinacz i udaje że sobie sama obcina u nóżek mówiąc pyk pyk Odpowiedz Link
disno Re: bez problemu 17.12.08, 12:06 u nas jest 'cyk cyk' i zawsze odkładamy paznokietki w widoczne miejsce aż się uzbiera kupka i potem ją razem wyrzucamy, na raz robimy albo rączki albo nóżki i trzeba dosyć szybko bo przy 8 jest już lekko znudzona Odpowiedz Link
zuzaze_78 Przez sen 17.12.08, 19:39 Kiedys moglam w dzien jak spala, ale teraz jest czujniejsza, wiec w nocy, z latarka w zebach... Odpowiedz Link
patrice7 Re: Przez sen 17.12.08, 19:44 sory ,ale jak wy to robicie na spiocha?? nie kumam ,przechuylacie sie i zginacie w pol przez lozeczko ? Nie budza wam sie dzieciaki? Odpowiedz Link
lilka.k Re: Przez sen 17.12.08, 19:46 Iga Zuzy spi w łozku juz takim dla starszych dzieci, wiec pewnie jej łatwiej ;) Ale to pewnie nietrudne tez w łozeczku, wystarczy, ze nogę wystawi ;)..ja jeszcze tak nie próbowałam ;) Odpowiedz Link
patrice7 Re: Przez sen 17.12.08, 19:50 noge wystawi.... najpierw musialabym nozyczkami nogawke spiocha odciac hehe Odpowiedz Link
atenette Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 17.12.08, 19:44 No to ja sie pochwale, ze u nas nie ma zadnego problemu, nawet nie musze specjalnie zagadywac. Dzisiaj obcinalam przy bajce i mala nawet nie drgnela :) Odpowiedz Link
e-ness Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 17.12.08, 19:57 Karola jek jaej mowie ze idziemy obiac paznokcie, to patrzy sobie na łapki i kiwa głowa ze nie:))) a jesli łaskawie zzgodzi sie je obciac, to tylko teoria, bo praktyka wychodzi róznie. "proces" trwa do 4 dni( rece i nogi) przy czym 1 dzien( 3 raty) to rece, a reszta to szpony u nózek( czesto jeden paznokiec to 2 podejcia, zwłaszcza ten duzy) Odpowiedz Link
beetaa Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 17.12.08, 20:05 z paznokciami u rak nie ma problemu, robimy "ciap-ciap" i w ciagu dwoch minut gotowe, ale szpony u nozek to zupelnie inna historia, tu nic nie pomoze i kiedy osiagna przerazajaca dlugosc musimy uzywac przemocy w rodzinie, zanim skonczymy obcinac to pierwsze obciete sa juz gotowe do przyciecia :( czekam az wyrosnie... Odpowiedz Link
madziszka Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 17.12.08, 21:28 u nas też to walka! najczęściej udaje sie przed kompem, bo jest to najbardziej pożądana rzecz na świecie :) a najgorsze jest to , że paznokietki u nóg ma pozawijane w rulonik, do środka (ja też tak mam), więc najpierw trzeba wprawnie w ten rulonik wsadzić nożyczki :))) auuuu Odpowiedz Link
maniulka_25 Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 17.12.08, 21:41 Siadam z Julką na kibelku :-) Daję do łapek pastę do zębów - jej ulubiona zabawka ! Jula jest zajęta gryzieniem tubki i korka a ja "obcinaczką" załatwiam sprawę ekspresowo. I wszyscy są zadowoleni. Odpowiedz Link
jasiek-2007 Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 17.12.08, 21:54 u nas na spiocha to robi tatko Odpowiedz Link
malea1 Odnośnie obcinania na spiocha 18.12.08, 08:19 My mamy łatwo, bo spi w naszym łóżku. Ja obcinam w czasie drzemki w ciągu dnia. Robię to zaraz po zaśnięciu, bo twedy sen jest najmocniejszy. W ciągu dnia Antos spi bez spodni i rajstop, więc nie ma problemu z nogami. Myślę, że w łóżeczku też można między szczebelkami :) Odpowiedz Link
anajs Re: Jak obciac dziecku paznokcie u nog bez walki? 18.12.08, 17:54 U nas tez tylko na śpiocha, inaczej nie da rady. Odpowiedz Link