maryjka60 20.12.08, 21:53 muszę coś upiec na swięta u teściów, i ma to być nie sernik, nie makowiec i nic z kremami, za jabłecznikami nie przepadam i kurka wodna nie wiem jaki placek mi jeszcze został, proszę pomóżcie, heeeeeelp!!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabka11 Re: co ja mam upiec? 20.12.08, 22:25 Biszkopcik??:) z kremem i z brzoskwinkami:) Odpowiedz Link
smolineczka Re: co ja mam upiec? 20.12.08, 22:27 tartę owocową winogronowo-czekoladową lub z mandarynkami Odpowiedz Link
beetaa Re: co ja mam upiec? 20.12.08, 22:31 a moze ciasteczka kruche, pierniczki, migdalowe albo kokosowe makaroniki, albo kruche babeczki z budyniem i owocami polanymi agarowa galaretka? Odpowiedz Link
maryjka60 Re: co ja mam upiec? 20.12.08, 22:37 to jeszcze poproszę o konkretne przepisy ciast, które zawsze się udają Odpowiedz Link
mynia0 Re: co ja mam upiec? 20.12.08, 22:47 proszę bardzo :) biszkopt - 6 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia - ubijasz białka na sztywno, dodajesz cukier i żółtka, potem mąkę z proszkiem mieszasz bardoz delikatnie ręcznie najlepiej taką trzepaczką - ubijaczką, i pieszesz ok. pół godzinki. jak ciasto będzie w piekarniku nie zbliżasz sie do kuchenki, żeby nie stukać, nie pukać - bo siądzie i wyjdzie zakalec. nie wolno tez piekarnika otwierać za szybko, bo różnica temperatur też Ci biszkopt posadzi. możn azrobic wersje ciemną - składniki te same, dajesz tylko 3/4 szklanki maki zamaist całej, no i do tego 2 łyżeczki kakao. mam dwie ulubione masy - jedna to bit aśmietana - taka jak do wz- tki - 4 małe kubki zimnej śmietany 22 % ubijasz z 3 łyżkami cukru, potem ze 2 śmietanfixy - i gotowe. a druga masa jest pyszna i prościutka ;) 2 białe czekolady rozpuszczasz na parze / nie na ogniu, bo sie przypali/ , masę studzisz. ubijasz 1/2 l. smietany kremówki / moja ulubiona - łaciata w kartonie - 36 %/, dodajesz do tego 2 bite śmietany w proszku , zimną masę czekoladową, 2 smietanfixy, i a koniec mieszasz z paczką kokosów. jak chcesz ciemną mase, to zamiast białej czekolady dajesz jedną mleczną i drugą gorzką - 2 mleczne będa za słodkie. Odpowiedz Link
atenette Re: co ja mam upiec? 20.12.08, 23:00 U nas na swieta zawsze jest makowiec, sernik i miodownik, wiec moze miodownik? Np. tu masz przepis www.gotowanie.wkl.pl/przepis20165.html Odpowiedz Link
klaudia020707 POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.12.08, 23:13 Polecam ciasto tofii, zawsze wychodzi, smakuje każdemu!!! Najlepiej zrobić kilka dni wcześniej, np w poiedziałek żeby ciasto zmiękło. mojewypieki.blox.pl/2008/05/Ciasto-toffi.html Zrób a sama się przekonasz że reszta ciast będzie nietknieta za to Twoje zniknie w oka mgnieniu. Odpowiedz Link
maryjka60 Re: POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.12.08, 23:28 właśnie przeglądam tego bloga, jestem urzeczona, szczególnie zdjęciami:>) Odpowiedz Link
klaudia020707 Re: POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.12.08, 23:38 Oj tak. Ja tylko z tego bloga korzystam a przepis na to ciasto sama podałam dorotus więc gościł na moim stole wielkorotnie i zawsze znikał w pierwszej kolejności. Spróbuj a na pewno się nie rozczarujesz. Odpowiedz Link
patrice7 Re: POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.12.08, 23:44 ja sie zbieram do tego ciasta od dluzszego czaU! ale boje sie ze nie wyjdzie;(( Odpowiedz Link
klaudia020707 Re: Patrice 21.12.08, 00:13 Nie ma takiej opcji że nie wyjdzie!!! Serio. Uważaj tylko na żelatynę, najlepiej poproś żeby ktoś powolutku wlewał ją do ubitej śmietany a Ty mieszaj w tym czasie. Musi wyjść, to było moje pierwsze ciasto jakie nauczyłam się piec. Spróbuj-trzymam kciuki. Odpowiedz Link
maryjka60 Re: co ja mam upiec? 21.12.08, 00:36 pomogłyście, zdecydowałam się, robię mufffffinki i tofika:>) Odpowiedz Link
olcia.kaktus Re: co ja mam upiec? 21.12.08, 10:24 jak masz jakikolwiek problem z brakiem pomysłu na pieczenie, zapraszam na tą stronkę, wystarczy, że się napatrzysz, a już masz ochotę piec. Polecam babkę cytrynową i babkę piaskową. Są przepyszne, łatwe, robi się szybko i wszystkim smakują. Ta strona mnie tak zainspirowała, że co tydzień piekę coś innego, a mąż jest zachwycony ;) Odpowiedz Link
klaudia020707 Re: klaudia 21.12.08, 13:27 Ciesze się:))) Trzymam kciuki, nie zapomnijcie się pochwalić jaki bedzie efekt:) Odpowiedz Link
27agnes72 wariactwo 21.12.08, 23:19 Nawet mnie wciągnęło.Coś czuję, że upiekę pierwszy w zyciu placek! Odpowiedz Link
klaudia020707 kochane 22.12.08, 10:29 ciasto toffi jest idealne na kazdy PIERWSZY RAZ:) powodzenia Odpowiedz Link
joasia83m Re: kochane 22.12.08, 11:29 ja robie to toffi klaudii i drugie tez toffi bez pieczenia, troche z nim roboty, ale korci mnie juz od dawna, o to mojewypieki.blox.pl/2007/04/Ciasto-toffi-bez-pieczenia.html Odpowiedz Link
patrice7 Re: kochane 24.12.08, 14:04 Upieklam i wyszlo! :)) ciesze sie bardzo,jest naprawde bardzo smaczne,nie jest bardzo slodkie ,ani mdle. Jestem zadowolona :)) Odpowiedz Link
lilka.k Re: kochane 24.12.08, 15:10 jajka i bez pieczenia? Nie-e, boję się salmonelli... Odpowiedz Link
klaudia020707 Pati 24.12.08, 21:30 bardzo sie ciesze ze ciasto wyszlo i smakuje lilka bez pieczenia to chyba to drugie toffi, Odpowiedz Link
joasia83m lilka 26.12.08, 11:27 nie ma tam surowych jajek (w tym drugim toffi), robi sie z tego budyn- gotuje. no i wrazenia rodziny, wszystkie inne ciasta leza prawie nie tkniete, a toffi bez pieczenia znika w zastraszajacym tempie, a moj m. jest ZACHWYCONY i to jeszcze malo powiedziane! Odpowiedz Link
maryjka60 Re: co ja mam upiec? 25.12.08, 21:52 ciasto pyszne, właśnie dojadamy z mężem po ostatnim kawałku, właściwie dzisiaj dopiero należycie zmiękło (piekłam we wtorek rano) polecam wszystkim wypróbowanie tego przepisu i dziękuję za dobre doradzenie:>) Odpowiedz Link