Dodaj do ulubionych

Jak to uratować? :(

22.07.09, 16:42
Chodzi o to, co pozostało z moich malin :(
Miał być sok na zimę a wyszło g...
Robiłam tak jak zawsze, ze sprawdzonego przepisu i nie wiem co mnie podkusiło, coś mi na mózg padło i wrzuciłam wszystko do sokowirówki zamiast wyjąć cedzakiem i przepuścić sok przez sito :( Efekt - gar musu malinowego, z którego już chyba nie wyjdzie klarowny sok :( W pojemniku od sokowirówki było pełno musu z pestkami, przetarłam przez sito, pestki wywaliłam, czy jak dodam do tego żelfix to wyjdzie mi jakiś dżem? I co zrobić z tym mętnym sokiem? A może wszystko potraktować żelfixem, zrobić dżemy a w piątek kupić na rynku nowe maliny?
Ale ze mnie trąba :((( Buuuu :((((
Obserwuj wątek
    • beetaa Re: Jak to uratować? :( 22.07.09, 16:48
      Maliny maja duzo pektyn, wiec jak sok/mus przestygnie powinnas uzyskac smaczna
      galaretke malinowa,super na chlebek zamiast dzemu lub do herbaty. Ja bym ich nie
      psula zelfiksem. Czasem mojej mamie wychodzil taki "przypadkowy" sok malinowy i
      jest to jeden z najwspaniaszych smakow dziecinstwa.
      • aurinko Re: Jak to uratować? :( 22.07.09, 17:50
        Czyli soku już z tego żadnego nie będzie? buuu :(((
        • beetaa Re: Jak to uratować? :( 22.07.09, 18:10
          raczej nie, ale bedziesz miala pyszna galaretke/dzem malinowy,ktory pod wplywem
          ciepla sie rozpuszcza,wiec nada sie rowniez do napojow, tak od biedy
          • aurinko Re: Jak to uratować? :( 22.07.09, 18:15
            Problem w tym, że u nas nikt nie je dżemów (za wyjątkiem nm, który czasem
            smaruje naleśniki powidłami śliwkowymi), tę malutką ilość którą chciałam zrobić
            bym mamie dała, ale z większą ilością ten pomysł odpada bo stałoby u niej z 15
            lat :) Zobaczę jak to po ostygnięciu będzie wyglądało.
            • dmgr Re: Jak to uratować? :( 22.07.09, 20:55
              Jeżeli byś chciała zrobić dżem to nie dawaj żelfiksu tylko cukier żelujący (jest
              bez substancji konserwujących) a wody i cukru dodać nie możesz po przecedzeniu i
              zapasteryzować? Może by wyszedł sok ale nie wiem bo ja z malin nic nie robię bo
              nie mam dostępu (tylko sklep).
            • beetaa Re: Jak to uratować? :( 22.07.09, 21:42
              Aurinko, jesli chcesz tego uzywac jako soku do wody,czy napojow,to sie jak
              najbardziej nada, tylko nie dodawaj zadnych dodatkowych scinaczy, ani nie probuj
              rozrzedzac, szkoda malin.
              • aurinko zrobiłam :) 23.07.09, 22:28
                Zapakowałam w słoiki, wyszedł fajny gęsty mus, idealny do gofrów a z budyniem
                waniliowym jaka pychota mniaaam!
                Dzięki za rady :) Mam nadzieję, że jutro zrobię już właściwy sok :)
                • beetaa Re: zrobiłam :) 24.07.09, 08:28
                  I fajnie, przynajmniej nie ma tego zlego... smaczego :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka