bprusek 19.08.09, 08:06 Martwi mnie, że Ola zamiast "k" mówi "t" i zamiast "g" mówi "d". Ze starszą nie pamiętam takich problemów. Może przesadzam i za dużo wymagam od dwuletniej panny, a może powinnam z nią robić jakieś ćwiczenia logopedyczne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zurawina100 Re: Wada wymowy?? 19.08.09, 08:12 A moja np. zamiast daj mówi daaaa i co mam zrobić?? :D A swoja drogą ciekawe czy są jakieś logopedyczne zajęcia dla dwulatków?? Odpowiedz Link
f3f Re: Wada wymowy?? 19.08.09, 08:12 IMHO przesadzasz... niektóre maluchy jeszcze nic/prawie nic nie mówią a sądzę że większośc tak czy inaczej zniekształca. do poczytania a tu fragment: "Nie każde jednak odstępstwo od ogólnopolskiej normy wymawianiowej jest wadą wymowy. Do wad nie zaliczamy m.in. nieprawidłowości artykulacyjnych wynikających z nieukończonego rozwoju mowy (do 5 r.ż.), wymowy gwarowej oraz błędów wymowy (potrafimy je sami skorygować). Pięcioletnie dziecko ma prawo opuszczać (mogilalia), przestawiać (metateza) i zamieniać głoski na łatwiejsze (substytucja), ale nie może (bez względu na wiek) ich deformować, czyli zniekształcać, np. wymawiać międzyzębowo, bocznie, welarnie." Odpowiedz Link
bprusek Re: Wada wymowy?? 19.08.09, 08:15 Dzięki dziewczyny, czyli do pięciu lat dam spokój ;) Moje obie córki zaczęły bardzo wcześnie mówić ale każde dziecko ma swój własny rytm i tempo rozwoju. Odpowiedz Link
ulkadabrowska Re: Wada wymowy?? 19.08.09, 08:30 ptk oraz bdg to dwie grupy głosek wybuchowych - wszelkie 'niedoskonałości' w obrębie (zwłaszcza) tych dwóch grup literowych u dzieci w wieku naszych są absolutnie normalne - bo rozwojowe. Odpowiedz Link
a.zaborowska1 bprusek przesadzasz 19.08.09, 08:56 mój mówi yyyyyyyyyy na wszystko. I mimo iż już jestem spakowana do logopedy czekam na okres 2,5 lat - do 3. Może mnie zaskoczy i nagle coś wymówi. Mi osobiście się wydaje (a do logopedy chodzę z córką od 6 lat), że wogóle ciężko chyba od 2 latka wymagać precyzyjnej mowy nie? Odpowiedz Link
asuzi Re: bprusek przesadzasz 19.08.09, 09:51 masz racjępoczekaj jeszcze, jak już pisałam nie raz, moja chrześnica na wszystko muczała do 3 lat, potem zaczęła od razu wszystko mówić, jakby ktoś ej kłódkę z buzi wyjął ;) Odpowiedz Link
maadga Re: Wada wymowy?? 19.08.09, 11:44 Lila wymienia k na t oraz w na d więc zamiast tak mamy tat oraz dosi zamiast włosy :) Cieszę sie natomiast że nie zamienia jak mój kuzyn z na d. Moja mama usłyszała u cioci taki tekst z jego ust: -Ciocia chcesz D(Z)...upy dla Magdy? Odpowiedz Link
aurinko Re: Wada wymowy?? 19.08.09, 11:49 Moja sepleni i nie rozróżnia literki N, np. nie powie "pan" tylko "pam". Ale do logopedy jeszcze nie idziemy, na razie opieramy się na ćwiczeniach poleconych przez pedodontę i ortodontę. Odpowiedz Link
babajagaa Re: Wada wymowy?? 19.08.09, 15:43 Moj mowi tak jak Maja Aurinko-nie powie pan tylko pam,ale pani umie powiedziec,ale a na logopede to zdecydowanie za wczesnie. Odpowiedz Link
ridibunda Re: Wada wymowy?? 19.08.09, 12:54 Witaj w klubie! Moja za to wcale nie mówi k i g, po prostu opuszcza. Ja już wcześniej o to pytałam na forum, ale u nas dochodzi do tego jeszcze skrócone węzidełko języka i dlatego trochę się zastanawiam, czy to nie ma wpływu na brak wymowy tych liter. No ale dziewczyny uspokajają, więc mam nadzieję, ze to przejdzie, a do logopedy to jeszcze nie ma po co iść, za wcześnie. Moja też dużo mówi, praktycznie już normalnie rozmawia, zdarza się też jej już czasem wypowiedzieć r, z, s, sz, cz, czyli te trudne głoski - a k i g jeszcze nigdy nie powiedziała, paradoks. Najfajniej jest jak odbija się na trampolinie i krzyczy mama pać aam!, czyli mama patrz skakam:) Odpowiedz Link
27agnes72 Re: Wada wymowy?? 19.08.09, 22:41 Buzię można ćwiczyć zawsze...nadymanie policzków, wywalanie jęzorka, dmuchanie piórek, dmuchanie baniek, gryzienie twardych pokarmów...A mój też mówi totet zamiast kotek ;-) Odpowiedz Link
ridibunda Re: Wada wymowy?? 25.08.09, 21:13 No i dziś po raz pierwszy w życiu powiedziała k:) A jak się cieszy, chodzi po domu i powtarza K! umiem! K! umiem! :D Odpowiedz Link
asuzi Re: Wada wymowy?? 26.08.09, 07:24 znajopma, której dziecko miało problem z mową, powiedziała żeby dzieciom smarować usta czymść słodkim, żeby ćwiczyły język zlizując z ust :) Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: Wada wymowy?? 26.08.09, 08:38 To prawda oblizywanie warg językiem, kącików ust itp. to typowe ćwiczenia logopedyczne :-) Odpowiedz Link
nie_dokazuj Re: Wada wymowy?? 27.08.09, 11:10 Do logopedy można pójść z dzieckiem w każdym wieku. Choćby po to, żeby żeby się uspokoić i nie szukać informacji podawanych przez przypadkowych ludzi na forach :) Odpowiedz Link