lapinn 29.07.18, 14:22 Czy ma sens kupno klimatyzatora (przenośnego)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdyniamojemiasto Re: klimatyzator 31.07.18, 08:13 Moim zdaniem nie ma. Ilość produkowanego ciepła przez takie urządzenie jest porównywalna z możliwościami chłodzącymi. A na dokładkę żre prądu sporo. No chyba, że masz możliwość "przenośny" klimatyzator umieścić w jednym miejscu i to miejsce to będzie parapet okienny...czyli że produkowane przez niego ciepło "wyrzucisz" w całości za (szczelnie zamknięte) okno (co zazwyczaj musiałoby oznaczać wycięcie dziury na rurę w szybie...). Oczywiście - jeśli mówimy o "przenośnym klimatyzatorze" - wielkości minimum takiej jak np. wąska zmywarka ;-) Bo mniejsze urządzenia tego typu to wogóle nie są klimatyzatory...a ściemy ;-) Zwykły wiatrak lub nawilżacz powietrza lepiej się sprawdza moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
wcionszrzywy Re: klimatyzator 31.07.18, 11:23 Szanowna gdynianko, ośmielam się zauważyć, a może raczej zapytowywuję, co następuje - jak nawilżacz ma ulżyć kobiecie (niemłodej, no i obciążonej pewnymi zaniedbaniami, khe khe) w te już od dłuższego czasu upalne (niemalże tropikalne) dni, jeśli standardowa klimatyzacja (taka jak w aptece, w sklepie) działa na zasadzie osuszania powietrza? Nie, że nie chce mi się o tym szukać w internecie (kwestia 3 sekund), ale Pani zdanie ("ściema") na temat ewentualnego zakupu "przenośnego klimatyzatora", które zdaje się być dość przydatne (mam na myśli teraz to Pani zdanie, merytoryczne nawet, pozwolę sobie zauważyć) , choć zawierające (jak na razie), moim skromnym (możliwe, że wynika to z mojego niedouczenia, czy też po prostu niewiedzy, braku doświadczenia) zdaniem błąd (znowu się zastrzegam, że jest to moje zdanie z możliwym błędnym przekonaniem), jakoby wymieniony przez Panią nawilżacz lepiej się sprawdzał w te gorące dni od tego klimatyzatora przenośnego. Co do wiatraka, to pełna zgoda - z braku laku (normalnego klimatyzatora), on pomaga (jakoś tam, ale pomaga). Odpowiedz Link Zgłoś
lapinn Re: klimatyzator 31.07.18, 16:29 P. s. Dzięki za odzew dla gdyniatwojemiasto. Odpowiedz Link Zgłoś
wcionszrzywy Re: klimatyzator 31.07.18, 16:34 Och, a mnie pominęła. Ot i wdzięczność. Co za charakterek, hm. Odpowiedz Link Zgłoś