Dodaj do ulubionych

Zarobki Burmistrza

10.08.11, 15:47
Wydaje mi się,że między zarobkami a efektywnością wykonywanej pracy,powinna być jakaś relacja.Jakieś moralne uzasadnienie.Biorąc pod uwagę stopień wkurzenia społeczności mareckiej ,nie mogę tego uzasadnienia odnależć.Za rok 2010 - 195.000.-zł. Informacja z BIP-u ,ogólnodostępna,można sobie sprawdzić.
Obserwuj wątek
    • k-skorpion Re: Zarobki Burmistrza 10.08.11, 16:16
      To jest oczywiście brutto, ale chyba trochę za dużo. Tyle to mają Prezesi dobrych nie zadłużonych spółek.
      • kalidor Re: Zarobki Burmistrza 11.08.11, 08:45
        A wie ktos czy burmistrz dostaje jakies dodatki? Zwrot za paliwo itd.
      • zombi_123 Re: Zarobki Burmistrza 19.08.11, 06:40
        Kto jest winny ? oczywiscie mieszkancy Marek , sami i na własne życzenie wybieracie sobie takich ludzi , teraz pozostaje tylko narzekać i patrzec jak władca wraz ze swoja switą kręci nowe lody dbając tylko o swój własny interes.

Macie to na co sobie zasłuzyliście , oczywiscie pojawią się głosy ze to nie ja jestem winny bo na nich nie głosowałem itp dyrdymały a prawda jest brutalna wystarczy sprawdzic ile osób poszło na wybory i jaką róznicą głosów wygrał obecny Pan Burmistrz.

• tomt3 Re: Zarobki Burmistrza-195 000 zł? 10.08.11, 16:18
      195.000? -to jakieś chore.Moim zdaniem nieprawdopodobnie wysokie w stosunku do efektów pracy na rzecz miasta. I to niewielkiego,a przez ostatnie lata coraz bardziej zapyziałego i jednocześnie coraz bardziej sięgającego do kieszeni mieszkańców. Może warto byłoby zrobić rewizję zarobków ludzi pracujących w UM, bo być może się okaże, że utrzymanie takiej armii urzędników kosztuje nas więcej niż utrzymanie kancelarii premiera.
      • radwis Re: Zarobki Burmistrza-195 000 zł? 10.08.11, 16:29
        kto ustala stawki dla burmistrza i urzędników? rada? ustalane są przez powiat, województwo?
        przez burmistrza?
        • leila55 Re: Zarobki Burmistrza-195 000 zł? 10.08.11, 18:26
          I cóż Radwis,nie znalazłeś w necie odpowiedzi? Decydujące zdanie ma Rada i Twój ulubieniec.Teraz zapytaj,kto decyduje o uposażeniu radnych.
      • mars_81 Re: Zarobki Burmistrza-195 000 zł? 11.08.11, 07:09
        Jest to jednostronna zmiana umowy- pracownik bez problemu wygrywa takie sprawy w sądzie pracy.
        Jest możliwość zmiany dodatków uznaniowych i z tym RM nie powinna mieć problemu aby je zmienić w każdej chwili.

tomt3 napisał:

> 195.000? -to jakieś chore.Moim zdaniem nieprawdopodobnie wysokie w stosunku do
        > efektów pracy na rzecz miasta. I to niewielkiego,a przez ostatnie lata coraz b
        > ardziej zapyziałego i jednocześnie coraz bardziej sięgającego do kieszeni miesz
        > kańców. Może warto byłoby zrobić rewizję zarobków ludzi pracujących w UM, bo by
        > ć może się okaże, że utrzymanie takiej armii urzędników kosztuje nas więcej niż
        > utrzymanie kancelarii premiera.
        • tomt3 Re: Zarobki Burmistrza-195 000 zł? 11.08.11, 10:15
          Nie chodziło mi o bezmyślne wywalanie z roboty, a o przyjrzeniu się zatrudnieniu w UM pod kątem zasadności zatrudniania urzędników, ich kwalifikacji i wynagrodzeń, oraz ewentualnego nepotyzmu ze strony UM. Dopiero po zbadaniu tej sprawy można wyciągnąć wnioski na temat zatrudnienia w UM, a w razie stwierdzenia niezasadności zatrudnienia i wynagrodzenia, nepotyzmu i innych uchybień podjąć stosowne kroki.
          • nomad997 Re: Zarobki Burmistrza-195 000 zł? 11.08.11, 12:23
            W naszym urzędzie często pracują osoby, które są tam od zawsze (dosłownie). Dla części to pierwszy i jedyny pracodawca w całym życiu zawodowym, inni jak już się dostali tak nie mają zamiaru się zwalniać. Co ich tam trzyma? Nie wiem, ale z pewnością nie pieniądze, to te są śmiesznie niskie. Swego czasu UM na swojej stronie pokazał sesję foto z obchodzin kolejnej rocznicy pracy pewnej Pani, która była już w wieku mocno zaawansowanym, dawno nabyła prawa emerytalne, a jednak dalej pracuje. Czy pracuje do dzisiaj nie wiem, ale nasuwa się pytanie czy powinny być zatrudnione osoby które nawet komputera włączyć nie potrafią.
            • radwis Re: Zarobki Burmistrza-195 000 zł? 11.08.11, 19:20
              na co czeka rada? a szczególnie "nowi" radni? wiedzą, że Werczyński w końcu przerżnie, a potem będzie "towarzysz" Skłodowski, lub "skromna osoba" lub "nasz burmistrz z MSG".

a oni to są od macochy? też chcą kasiorę..
    • nomad997 Re: Zarobki Burmistrza 10.08.11, 19:16
      Pozwoliłem sobie przeliczyć pensje naszego Burmistrza.
      Podaną kwotę podzieliłem przed 12 miesięcy, a to co wyszło przepuściłem przez kalkulator płac - wyszło ponad 11 tysięcy złotych miesięcznie (na rękę).
      Zapewne zastępca burmistrza ma niewiele mniej, a osoby pełniące funkcje Skarbnika i Sekretarza Miasta też średniej krajowej nie zarabiają - a to są tylko osoby najbardziej eksponowanych stanowiskach w naszym UM. Dodatkowo należny doliczyć pensje naczelników wydziałów, i rzeszy samych urzędników.

I żeby nie było, iż czepiam się pensji tych szeregowych urzędników. Wiem ile płacą w naszym UM na szeregowych stanowiskach, i przy pensji Burmistrza są to kwoty wręcz symboliczne, często wręcz głodowe.
      • radwis Re: Zarobki Burmistrza 10.08.11, 19:21
        > i przy pensji Burmistrza są to kwoty wręcz symboliczne, często wręcz głodowe.

obniżmy pensje burmistrzowi, to sam zrezygnuje.
        • nomad997 Re: Zarobki Burmistrza 10.08.11, 19:33
          Absolutnie nie jestem za zmniejszeniem pensji Burmistrza tylko dlatego, aby go zniechęcić do zajmowanego stanowiska.
          Ale jestem zdecydowanie za rozsądnym obcięciem pensji nie tylko Burmistrza, ale i jego zastępcy, sekretarzowi i skarbnikowi, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć w podniesienie pensji tym na najniższych stanowiskach do cywilizowanych wartości, i ewentualnie zatrudnienie nowych (wykwalifikowanych osób) tam gdzie trzeba np. w wydziale dróg. Może wtedy będzie kogo wysłać na ulice, aby robić przeglądy stanu dróg, a co za tym idzie wszystkie usterki będą na bieżąco wykrywane przez samych urzędników i szybko usuwane.
          • leila55 Re: Zarobki Burmistrza 11.08.11, 02:32
            Bardzo dobry pomysł.Radwisie,do dzieła.Pomęcz trochę swego ulubieńca,niech się odezwie i odpowie,za jakież to zasługi dla miasta,Rada przyznala Burmistrzowi tak wysokie wynagrodzenie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka