jerzykrajewski7 05.02.06, 22:06 Wiecie gdzie tanio kupić dobry komputer? Nawet wiem w przybliżeniu z jakich elementów powinien się składać. Doradzicie coś? Pozdrawiam Jerzy Krajewski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slawo33 Re: Dobt tani komputer 08.02.06, 22:43 Jak komputer to notebook. A jak notebook to np. www.karen.com.pl (nie ze reklama, maja tylko najwiecej) a do tego jeszcze internet bezprzewodowy i super jazda z czytaniem forum np. w lesie na polance albo na dzialeczce :) Kto by tam 15kg peceta bo lesie wozil i monitor jeszcze. Pozdrawiam Slawo Odpowiedz Link Zgłoś
jerzykrajewski7 Re: Dobt tani komputer 09.02.06, 01:40 Internet bezprzewodowy? A ile taka przyjemność kosztuje? Pozdrawiam Jerzy Krajewski Odpowiedz Link Zgłoś
neuron8 Re: Dobt tani komputer 09.02.06, 08:37 Np w Plusie 49 netto miesiecznie. Ja mam karte co max pocignie EDGE i w Markach dziła OK - nie jest to moze super szybki net, ale poczta i WWW bez problemu - jestem zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
slawo33 Re: Dobt tani komputer 12.02.06, 13:52 Modem EDGE (predkosc 214.4kb/s) to przyjemnosc za 49 zl miesiecznie...bez limitu odebranych i wysylanych wiadomosci. Moze se chodzic 24/h :) A czy do duzo ? hmm Ja mam modem EDGE i w Markach dziala jak trzeba. 49 zl miesiecznie to 2xlepiej niz najtansza neostrada a do tego jeszcze mozliwosc dzialania w szczerym polu :) A widze na stronie tejze firmy, ze jest tez notebook z takim modemem w cenie wiec warto sie zastanowic czy aby nie miec panoramicznego ekranu, nagrywarki dvd i byc...mobilnym. Pozdrawiam Slawo. Odpowiedz Link Zgłoś
gbetina Re: Dobt tani komputer 12.02.06, 19:23 Panie Jerzy! jesli chodzi o dobry i tani to tylko jesli pan sam kupi podzespoly i posklada wychodzi 50% taniej niz w sklepie a ma pan swiadomy wybor tego co pan chce i nic pana nie zaskoczy, oraz pomoc techniczna od producenta i gwarancje na podzespoly na 2-3 lata. A ile pan sie nauczy?, a w ostatecznosci jesli nie bedzie pan sobie w stanie poradzic zawiezie pan wszystko do sklepu gdzie pan to kupil i za drobna oplata pomoga panu oto moje rady Plyta glowna - ASUS - na plycie LAN, AC'97 i choc jeden port FireWire - moze troche drozsza ale stabilna, z dobra instrukcja, bez niespodzianek. kupuje od zawsze dla siebie i znajomych Procesor -AMD- to w komplecie z plyta glowna,w wersji Box jest z wiatrakiem i pasta termoprzewodzaca - nie ma sensu placic za intela pamieci - zapytac sprzedawcy co poleca ale nie szalec z cenami, dla pana potrzeb te najtansze wystarcza Karta grafizcna ATI- koniecznie z s-video out, najtansza - poczytac recenzje na www.in4.pl Dyski twarde- w zaleznosci od zasobow $ i od cen w PL, ja uzywam WD, ale Seagate rowniez sa dobre. stacje dyskietek i dvd+/- LiteOne obudowa, monitor, klawiatura/mysz optyczna, monitor to jak kogo stac - te komponety sluza kilka lat i przeklada sie z jednej maszyny do nastepnej. niech pan zobaczy co proponuja w supermarkiecie i za jakie $ i sprobowac poszukac cen na internecie na podobne podzespoly, i jedna uwaga jesli sklep reklamuje dysk twardy w komp.80Gb to bedzie to dysk 5400 obrotow /min - czego juz pan nie wyczyta w ulotce. radze kupowac 7200rpm ot taki szczegulik a ile moze w glowie namacic. Linki jak zbudowac komputer www.tomshardware.com/index.html www.in4.pl pzdr gbetina Odpowiedz Link Zgłoś
jerzykrajewski7 Dziękuje za rady 13.02.06, 09:06 Drogi Panie Gebetina! Na informatyce znam się kiepsko. Komputer, tak jak samochód i inne urządzenia mają chodzić. Ja potrafie je obsługiwać, chociaż też tylko w podstawowym zakresie. Nie lubię zbyt skomplikowanych urządzeń. Współpracuje z dobrym infomatykiem, który robi nasze strony internetowe i składa komputery. Skonsultuję z nim rady Pana i innych internautów. Będę musiał skonsultowac je równiż z z synem Łukaszem, który również jakąś propozycje pożądanach elementów komputera dobrego do gier przedstawił. Dziękuję za rady Panu i innym forumowiczom. Pozdrawiam Jerzy Krajewski Odpowiedz Link Zgłoś
slawo33 Re: Dobt tani komputer 13.02.06, 19:51 Do Pani/Pana Gbetiny: 1. Co tzn. 50% taniej ? - bez faktury i zakup na allegro ? Poprosze fakty a nie bajki (chetnie sam cos kupie w takich cenach) 2. 2-3 lata gwarancji na podzespoly ? Na dyski twarde jest np. 5 lat a okres gwarancji PRODUCENTA jest rozny: od 6 miesiecy do....gwarancji wieczystej. 1-2 lata gwarancji jest SPRZEDAWCY. 3. Karta video ATI a dlaczego nie nVidia ? 4. AMD a dlaczego nie Intel ? 5. Naped FDD a dlaczego nie 128MB PenDrive na USB ? 6. LiteOn = LG = SAMSUNG - co za roznica ? 7. W supermarkecie sa "komputery" po 999 zl brutto 8. HDD 7.200 w SATA czy ATA ? 9. Obudowa - to jak kogos stac ? A wlasnie, ze nie bo zalezy od: - plyty glownej - procesora - karty video - ilosci HDD i napedow a co za tym idzie ZASILACZA i WENTYLACJI podzespolow. I tu wbrew pozorom trzeba wydac nie mniej ni wiecej tylko tyle ile trzeba. 10. sklep reklamuje dysk twardy w komp.80Gb to bedzie to dysk 5400 obrotow /min - guzik prawda. Sa na rynku rowniez i te dyski 7.200. Pozdrawiam Slawo Odpowiedz Link Zgłoś
gbetina Re: Dobt tani komputer 14.02.06, 04:02 czepiasz wasc sie o pierdoly i nie czytasz dokladnie tego co ja pisze radzilem kupic to co ja wkladam do computera sobie i znajomym a jesli masz odmienne zdanie to prosze bardzo, napisz co radzisz, podaj linki a i tak to Pan Jerzy bedzie musial dokonac wyboru, a to jest tylko drogowskaz gdzie i czego szukac nie bede oglupial czlowieka i wymadrzal sie zeby zainstalowal RAID 0+1+5 poniewaz zanim on nauczy sie z tego kozystac bedzie to taki zabytek jak carta vega. pzdr gbetina Odpowiedz Link Zgłoś
slawo33 Re: Dobt tani komputer 14.02.06, 14:28 > czepiasz wasc sie o pierdoly > i nie czytasz dokladnie tego co ja pisze Czytam, czytam i pytam gdzie to 50% taniej ???? Po co takie banialuki wypisywac jak za radzenie sie wasc zabral ? >radzilem kupic to co ja wkladam do computera sobie i znajomym zycie intymne wasci mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś