Dodaj do ulubionych

Materiał z Rotundy

25.08.04, 01:13
Witam serdecznie
Przedstawiam raport z wykonanych prac na Rotundzie (Utumno - mój szacunek)
podparty aktualnymi fotografiami

www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/obiekty/cmentarze/rotundanews
A dla tych co nic nie wiedzą o Rotundzie a chcieliby ta wiedze uzupełnić...
przydatny link

www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/obiekty&ID=22
Pozdrawiam
Bartek Wadas

www.beskid-niski.pl
"Sercu bliski
Beskid Niski

Obserwuj wątek
    • moltke Re: Materiał z Rotundy 25.08.04, 10:21
      w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie utumno radzilbym Ci Bartku nie
      przypominac mu o Rotundzie ;)
      • utumno Re: Materiał z Rotundy 25.08.04, 12:25
        A czym miałbym się martwić ? Jak widać na zaprezentowanych przez bwadasa
        zdjęciach na Rotundzie odstawiono kawał dobrej i zupełnie nikomu niepotrzebnej
        roboty (widać to choćby nawet z reakcji lokalnych mediów na to wydarzenie)
        Tak to już u nas jest że tyrają różnego rodzaju "osiołki" a śmietankę zbiera
        kto inny. W tym przypadku zbierze ją prawdopodobnie Starostwo Powiatowe, a
        medale dostanie jeszcze kto inny ...

I jeszcze taka konkluzja że na przykład niejaka Agnieszka G. pofatygowała się
        na górę żeby wykonać zdjęcia dla bwadasa, bo o ile się orientuję asfaltu dalej
        nie położyli. Ktoś inny napisał tekst. No, chyba że mnie wzrok myli -
        identyczny tekst jest na stonie www.skpb.waw.pl. A jeszcze kto inny zbiera
        laury.

Podsumowując nie mitologizował bym za bardzo tego remontu. Ot, odtworzono, w
        niewielkiej zresztą części, siłami kilkunastu (najwyżej)ludzi kolejny z
        kilkuset cmentarzyków żołnierskich. Ani nie największy, ani nie najpiękniejszy,
        ani nie najczęściej odwiedzany. Jedynie najbardziej niedostępny dla sprzętu
        budowalnego. I tyle.

Ja osobiście czekam na ciąg dalszy a ściślej co pokażą "warszawiaki".
        • bwadas Re: Materiał z Rotundy 25.08.04, 12:37
          No przypomniałem i już mi musiał dociąć....

A tak na marginesie to ciekawe czy w portalu onet.pl wszystko jest ich autorstwa...
          • boski_yaro Re: Materiał z Rotundy 25.08.04, 12:59
            złożyłem pewną deklaracje moltke On przekaże Wam co i jak Jesli uznacie że jest
            to na coś przydatne no to podziałamy razem Pozdrawiam
            • moltke Re: Materiał z Rotundy 25.08.04, 13:11
              no nie, Panowie. przestancie wreszcie do ^$%$^%$^%$ sobie dogryzac.
              Bwadas - a nie mowilem?? ;)
              Utumno - pojecie "najpiekniejszy" jest pojeciem wzglednym, dla mnie Ratunda
              jako calosc (kompozycja architektoniczno-krajobrazowa) jest, a raczej byla :(,
              zalozeniem najpiekniejszym. coz, pewnie sie przyczepisz, ze nigdy nie widzialem
              pierwotnego umiejscowienia Ratundy w krajobrazie bo zachowane zdjecia pokazuja
              cmentarz tylko z bliska...ale od czego jest wyobraznia???
              yaro - propozycja zostala przekazana.

pzdr wszystkich.

ps: przy jakiej okazji zmieniono nazwe z Ratunda na Rotunda??
              • utumno Re: Materiał z Rotundy 25.08.04, 13:33
                Pewno nazwę zmienił jakiś niedouczony austriacki kartograf lub geodeta.
                Niejedną nazwę zmienili w Beskidzie Niskim właśnie jemu podobni.
                A z drugiej strony mnie bardziej pasuje "Rotunda" która to nazwa wywodzi się
                prosto z języka Wołochów należącego jak Rumuński do rodziny języków romańskich.
                Po łacinie "rotundus" (jeśli się nie mylę bo znam "łacinę" głównie tę z
                podwórka)znaczy okrągły. Kiedy górka ta jeszcze była "łysa" od strony
                Gładyszowa musiała wyglądać jak półokrągła kopułka. I może stąd nazwa.
                Co do mnie "Ratunda" kojarzy mi się raczej z angielskim słowem "rat" znaczącym
                szczur.
                Być może więc zmieniono nazwę kiedy ostatni szczur opuścił zarastający
                wierzchołek ;-) Buhahahaha !
                • moltke Re: Materiał z Rotundy 25.08.04, 13:39
                  Utumno, nie wiem dlaczego, ale masz jakies dziwne zaciecie pedagogiczne. Lubisz
                  mi wyjasniac rzeczy o ktorych dawno juz wiem :). Ale i tak wiele razy zdarzylo
                  Ci sie mnie zaskoczyc :D.
                  W kazdym razie z tego co pamietam w albumie Brocha i Hauptmanna jest
                  Ratundahohe, zas w samym Regetowie do dzisiaj mowia Ratunda :).
              • r.reinfuss Re: Materiał z Rotundy 25.08.04, 19:03
                >Roman Reinfuss używał w latach trzydziestych ubiegłego wieku w swoich
                artykułach >publikowanych w "Wierchach" nazwy "Randulna" przy następującej
                odmianie "cmentarz >wojenny na Randulnej". Ciekawe.
                >Pozdrawiam.
          • utumno Re: Materiał z Rotundy 25.08.04, 13:15
            >>A tak na marginesie to ciekawe czy w portalu onet.pl wszystko jest ich
            autorstwa...<< Oczywiście nie. Bo nie jest to portal autorski w przeciwieństwie
            do twojego.
            • b.monkey Re: Materiał z Rotundy 25.08.04, 13:20
              utumno, ty złośliwa bestio...
              • basman.gorlice Re: Materiał z Rotundy 26.08.04, 13:54
                proponuję nie karmić trolla.
                • bogna1 Re: Materiał z Rotundy 26.08.04, 17:40
                  A ja jednak mam jedną propozycję, myślę że JEDYNĄ SŁUSZNIE WŁAŚCIWĄ.

Proponuję ogrodzić Rotundę (a może cały Beskid Niski) podwójnymi zasiekami z
                  drutu kolczastego, podłączyć do nich odpowiednio wysokie napięcie, i zrobić
                  jeden szlaban na drodze na Rotundę (nawet jeśli nie będzie tam asfaltu...), a
                  na tym szlabanie umieścić napis WSTĘP TYLKO DLA UTUMNO, JEDYNEGO
                  SPRAWIEDLIWEGO, KTÓRY MA WYŁĄCZNOŚĆ NA BESKID NISKI.

I wtedy będzie wspaniale.

Amen.
                  • moltke Re: Materiał z Rotundy 26.08.04, 18:23
                    to mi prosze ogrodzic Ozenna, Wyszowatke i Grab...i moze jeszcze Rostajne i
                    Nieznajowa od chatki bo Rostajnego :D
                    troche Beskidu jeszcze zostalo do rozparcelowania, ma ktos ochote?? dla basmana
                    proponuje Zdynie z przyleglosciami, a dla bwadasa Ciechanie :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka