balduin 09.12.02, 21:49 Kto mi napisze w jakich strojach ludowych chodza Gorliczanie i mieszkancy okolicznych wiosek pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zojka Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 22:04 co ty wyprawiasz, co chwilę mnie zaskakujesz i na ten temat bardzo mało wiem, chociaż strój krakowski mogę ci opisać, wprawdzie widziałes na biało - czarnym zdjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
balduin Re: Stroje ludowe 09.12.02, 22:07 Wiem, ze w Bieczu niemieckie osadnictwo sie rozszerzalo i nawet do dzisiaj duzo osob w tym regionie niemieckie nazwiska nosza. Mieszka pani Zojka w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zojka Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 22:15 tak, ale coś cię nie poznaję, widzę, że poniedziałek pełen niespodzianek, czy tam rzucamy dalej monetą, trzeba by dobić 200 Odpowiedz Link Zgłoś
balduin Re: Stroje ludowe 09.12.02, 22:25 Napisz jakie Forum i jaki WATEK??? b sie gubie przy Twojej szybkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zojka Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 22:28 W W. zakończyłam, został nam jeszcze jeden. Popatrz jak zazdrość zabija uczucia, ciężko się podnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
balduin Re: Stroje ludowe 09.12.02, 22:35 Nie, mylisz sie , mialem straszna noc, nie moglem zasnac, no i ta chandra co sie dzisiaj pokazala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zojka Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 23:11 a ja myślisz, że jestem ze stali, to było straszne . Jutro tez dzień i zaświeci słońce . Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Stroje ludowe 09.12.02, 23:26 Mysle, ze tak, dla wszystkich albo ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zojka Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 23:39 miałes już spać, co cię obudziło ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Stroje ludowe 09.12.02, 23:44 Nie iwm, ale jestem spiacy, ale nie moge zasnac. Ty ubierz sobie Twoj najladniejszy stroj ludowy i marsz do lozeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zojka Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 23:46 a dobranocki nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Stroje ludowe 10.12.02, 20:46 Gratuluje kibicowi Wiselki, jak jeszcze pijana ze szczescia nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 20:55 znów wygrałaam, można by rzec , że Wisła pokazała lekcję pokory - nie. Kiedy wyjeżdzasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Stroje ludowe 10.12.02, 21:10 jutro rano o 5.15 niby sie ciesze, ale troche smutno mi:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zojka Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 21:11 gdzie jesteś ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Stroje ludowe 10.12.02, 21:26 We Franco Forte , ale jade do Hotelu w Sauerlandzie, w strone Dortmundu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 21:30 robótka w kochni mnie czeka , będę pózniej Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Stroje ludowe 10.12.02, 21:37 Zostan w kuchni, ja jestem i bede dla CIEBIE nr.2, WIEM O TYM, trudno, wpierw bylas na ikarze (o 20.52) ;-((( Szukaj Twego 10/4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zojka Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 21:57 co mam szukać ? przestań się czepiać, mówiłam ci że jest jak jest i nie zmienie tej sytuacji. Musisz się z tym pogodzić. A kiedy wrócisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Stroje ludowe 10.12.02, 22:02 W piatek wieczorem !!! Wtedy calkiem inny czlowiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zojka Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 22:11 tylko, niech naładują cię pozytywnie, lubię cię Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Stroje ludowe 10.12.02, 22:14 Ty nie mozesz sobie wyobrazic, co on potrafi, bede naladowany, to wiem !!! ;-)))' Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Stroje ludowe 10.12.02, 22:23 Przeczytajcie na dobranoc cos o waszych stronach: .........Jego dzia1a1nosc stworzyla realna grozbe oderwania od Kosciola katolickiego niemiecko-jezycznej parafii binarowskiej. Grozbe tym wieksza, ze w pierwszej polowie XVI w. nastapil w powiecie bieckim szybki rozwój reformacji; co z niepokojem odnotowuja sprawozdania z wizytacji biskupiej: Jana Konarskie go, Piotra Tomickiego i Piotra Gamrata. Poczatkowo najszybciej rozwijal sie luteranizm, slabiej kalwinizm. W 1559 r. pojawili sie arianie i zdominowali ruch innowierczy w ziemi bieckiej. Reformacja wywierala wplyw przede wszystkim na szlachte i mieszezan, ale kosciól katolicki obawial sie, ze za nimi pójda takze chlopi pozbawieni dobrej opieki duszpasterskiej. Zwlaszcza w takich wsiach jak Binarowa. Wprawdzie przy koscie1e binarowskim istniala od poczatku XV w. (do w XVIII) szkola parafialna, uczaca zasad wiary (katechizmu i spiewu koscie1nego), a takze czytania, ale czestc brakowalo do niej bakalarza znajacego dobrze jezyk niemiecki Brakowalo takze kaznodziei umiejacego glosic nauki w tym jezyku. Chlopi musieli wiec sluchac nabozenstw w nieznanej im laci nie lub slabo przyswojonej po1szczyznie. Dlatego jak skarzyli sie ksiza bieccy biskupowi krakowskiemu podczas wizytacji - latwo ulegali wplywom ,,niemieckich nowinek“ (tj. reformacji). Chcac temu zapobiec, biskup P. Tomicki (1513-1534) uwzg1edniajac sluszne zadania miejscowego duchowienstwa i w zwiazku z afera Beiera - przyznal dekanowi bieckiemu ,,dodatkowy etat kazno dziei, umiejacego glosic nauki w jezyku niemieckim“.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Stroje ludowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 23:04 zamilczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Stroje ludowe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.12.02, 04:29 DLACZEGO !!! Ciao Bella S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kóniu Re: Stroje ludowe IP: *.gimsat.pl 12.12.02, 09:14 kurde jaki tu ruch na forum:) w gorlicach i w okolicznych wsiach mieszka dużo łemków którzy noszą strój: mężczyzna kierpce spodnie wełniane białe lub brązowe koszulka i na koszule lajbyk,kobieta:surdut,wianek na głowe,spódniczka w kolorach zielonym czerwonym czarnym pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mertsellab Re: Stroje ludowe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.12.02, 23:40 Masz racje, cos sie tu rozkrecilo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sudoł Re: Stroje ludowe IP: *.intergeo.pl 16.12.02, 10:01 Rozkręca się, szkoda, że to tylko jakieś bzdury, a nie rozmowa o naszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Stroje ludowe 16.12.02, 12:53 myslalem, ze Binarowa, tez do Waszego Regionu nalezy!!!!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luk Re: Stroje ludowe IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.03, 20:55 Nie ma Gorliskich stroi ludowych. Mogą być najwyżej łemkowskie. To już 199 post Odpowiedz Link Zgłoś