sanszajn84 Re: "Cioty" 31.01.07, 21:58 Oj.. przepraszam.. za szybko enter wdusiłam. Mam pytanko. Czy wierzycie w tzw. "CIOTY" czyli kobiety które moga zadawać ludziom rózne rzeczy ? Ostatnio pisałam prace o pewnym regionie i tam w tekstach historycznych często sie o nich wspomina. Jakie jest Wasze zdanie na ich temat ? Czy dzisiaj tez działaja ? A jesli tak to jak na nie teraz sie mówi ? Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: "Cioty" 03.02.07, 12:50 Dzisiaj slowo "ciota" w jezyku polskim za zupelnie inne znaczenie i bardzo zdziwiona kliknelam w Twoj watek;) Zaciekawilas mnie: w jakim regionie uzywa sie go w znaczeniu przez Ciebie wymienionym? Mysle, ze w calej Polsce mowi sie na nie po prostu "czarownica". Odpowiedz Link Zgłoś
sanszajn84 Re: "Cioty" 05.02.07, 21:16 Znalazłam to w kronikach powiatu gostyńskiego ( wlkp ). Dokładnie sa to teksty z kroniki miasteczka Poniec. Lecz w mojej miejscowości (Rawicz, tez wlkp.) tez sie tak mówi na czarownice. Noworodkom zakłada sie przy wózku czerwona wstążke, by cioty nie ociotały maleństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: "Cioty" 07.02.07, 08:52 Dziekuje za odpowiedz. Moja rodzina pochodzi ze wschodu Polski. Tam tez istnial zwyczaj zakladania wstazeczki, ale zanikl, prawdopodobnie pod wplywem KK. Ale slowa "ciota" czy "ociotac" nigdy wczesniej nie slyszalam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sanszajn84 Re: "Cioty" 08.02.07, 20:48 Popytałam kilka osób i potwierdziły mi, ze pojęcie "cioty" funkcjonuje tylko w moim regionie. Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie moim postem. :) Odpowiedz Link Zgłoś