31.01.07, 21:54

Obserwuj wątek
    • sanszajn84 Re: "Cioty" 31.01.07, 21:58
      Oj.. przepraszam.. za szybko enter wdusiłam.

Mam pytanko. Czy wierzycie w tzw. "CIOTY" czyli kobiety które moga zadawać
      ludziom rózne rzeczy ? Ostatnio pisałam prace o pewnym regionie i tam w
      tekstach historycznych często sie o nich wspomina.
      Jakie jest Wasze zdanie na ich temat ? Czy dzisiaj tez działaja ? A jesli tak
      to jak na nie teraz sie mówi ?
      • anahella Re: "Cioty" 03.02.07, 12:50
        Dzisiaj slowo "ciota" w jezyku polskim za zupelnie inne znaczenie i bardzo
        zdziwiona kliknelam w Twoj watek;)

Zaciekawilas mnie: w jakim regionie uzywa sie go w znaczeniu przez Ciebie
        wymienionym? Mysle, ze w calej Polsce mowi sie na nie po prostu "czarownica".
        • sanszajn84 Re: "Cioty" 05.02.07, 21:16
          Znalazłam to w kronikach powiatu gostyńskiego ( wlkp ). Dokładnie sa to teksty
          z kroniki miasteczka Poniec. Lecz w mojej miejscowości (Rawicz, tez wlkp.) tez
          sie tak mówi na czarownice. Noworodkom zakłada sie przy wózku czerwona wstążke,
          by cioty nie ociotały maleństwa.
          • anahella Re: "Cioty" 07.02.07, 08:52
            Dziekuje za odpowiedz.
            Moja rodzina pochodzi ze wschodu Polski. Tam tez istnial zwyczaj zakladania
            wstazeczki, ale zanikl, prawdopodobnie pod wplywem KK. Ale slowa "ciota" czy
            "ociotac" nigdy wczesniej nie slyszalam.

pozdrawiam
            • sanszajn84 Re: "Cioty" 08.02.07, 20:48
              Popytałam kilka osób i potwierdziły mi, ze pojęcie "cioty" funkcjonuje tylko w
              moim regionie. Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie moim postem. :)
    • agrentowy4321 Re: "Cioty" 06.03.23, 13:05
      To elektryzuje wręcz
    • irona.sonata Re: "Cioty" 27.04.23, 03:14
      Raz tak a raz inaczej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka