Dodaj do ulubionych

ogrzewanie

14.10.10, 19:36
Słuchajcie, kaloryfery coś mi słabo grzeją mimo, że piec gazowy daje czadu. Pytam:
1. jaka jest przyczyna - 6 monet
2. co mam zrobić? - 9 pucharów

Nie ma równowagi, ale między czym a czym? Nie znam się na technicznych sprawach.
Co zrobić? Spuścić wodę, odpowietrzyć, napełnić wodą piec (wtedy jest większe ciśnienie w środku)? hmmm... 9puch kiedyś mi wyszła jako odp czy będzie ciekło z pieca - nie, nie ciekło, ale musiałam spuscić wodę z kaloryferów żeby obniżyć ciśnienie... To było "o włos". Czyli co? Nalać więcej wody do pieca?
Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • mrgodot Re: ogrzewanie 14.10.10, 19:50
      krolowa.mieczy napisała:

> Słuchajcie, kaloryfery coś mi słabo grzeją mimo, że piec gazowy daje czadu. Pyt
      > am:
      > 1. jaka jest przyczyna - 6 monet
      > 2. co mam zrobić? - 9 pucharów

6 Monet pokazuje po 3 Monety z każdej czyli mówi o zachowaniu umiaru - a więc równowaga w twoim piecu została zaburzona. Trzeba wyrównać.
      9 Kielichów - brak jednego. Wody dolać?
      Nie znam się Królowo na piecach ale może dolej trochę smile
      • krolowa.mieczy Re: ogrzewanie 14.10.10, 19:58
        dzięki smile
        doleję trochę. ale po poprzeniej zimie mam stracha, bo już kilka razy przedobrzyłam i ciśnienie w piecu powoduje ze system bezpieczeństwa w piecu powoduje automatyczne oddawanie wody na zew.
        eech... bojam się tego pieca uncertain
        • mrgodot Re: ogrzewanie 14.10.10, 20:05
          No ja się nie znam na piecach - co tam jest dawcą, a co biorcą? Bo tu jest brak równowagi. Masz 2 żebraków - a piec i kaloryfer żebrzą o to samo? Może tu jest jakiś klucz do problemu...
          • krolowa.mieczy Re: ogrzewanie 14.10.10, 20:25
            no właśnie poszłąm tropem 6 monet i zrobiłam coś takiego: trochę wody spuściłam z kaloryfera który jest najdalej od pieca (ostatni w ciągu połączeń) i przedostatniego. Niewielką ilość wody wlałam do pieca. i... ten ostatni kaloryfer był cieply a teraz się rozgrzał bardziej, a w piecu ciśnienie się nie podniosło bo woda spłynęła równomiernie po wszystkich kaloryferach w domu.
            Spróbuję tej metody jeszcze jutro.

ufff...

Ja to chyba ekspertem (ale ze strachu) się stanę od użytkowania co gaz.
            ;P
    • algaria Re: ogrzewanie 14.10.10, 21:49
      Najpierw odpowietrz grzejniki ale nie spuszczając wodę - przy każdym powinien być zawór i tym zaworem podstawiasz słoik i czekasz aż powietrze przestanie lecieć a zacznie woda Jeśli to ni pomoże to sprawdź jakie nasz ciśnienie na piecu - jeśli masz wyświetlacz to wskaże - nie wiem jaki masz piec ale optymalnie powinno być 1,1 b jeśli nie masz tyle to trzeba dopuścić wodę do pieca jest to proste i w każdej instrukcji pieca jest napisane jak to zrobić i ile powinno wynosić ciśnienie.
      • krolowa.mieczy Re: ogrzewanie 15.10.10, 11:20
        Ciśnienie mam na poziomie 1,2 - 1,3 bara.
        W ostatnim kaloryferze jest mało wody i nie wiem co zrobic żeby tam sie znalazła. Stąd pomysł dopełnienia wody w kotle. Nie wiem co z tym... uncertain
    • coill Re: ogrzewanie 14.10.10, 21:51
      jak spojrzalam na karty to powiedziaolabym zeby wody gdzies dolac.. ale nie wiem gdzie... ja sie nie znam na takich rzeczyachcrying
      • krolowa.mieczy Re: ogrzewanie 15.10.10, 11:21
        dolałam do pieca i poprawiło to na krótką metę sytuację a w grzejnik nadal letni uncertain
        • misboaa Re: ogrzewanie 15.10.10, 12:47
          Nie mam zielonego pojęcia jak działają kaloryfery ale w twoich kartach wygląga to tak, że napewno jest to związane z poziomem wody. Może przyczyną jest zbyt równy poziom wody wszędzie? Na szóstce wszyscy mają po równo a na dziewiątce w piecu jest pusto. Czy może system działać w ten sposób, że w piecu powinno być mało wody????? lub ten duży puchar akcentuje zimny kalryfer pełen powietrza a nie sam piec. Odpowietrzałaś go?
          • krolowa.mieczy Re: ogrzewanie 15.10.10, 13:02
            W piecu musi być woda. Inaczej nie bedzie działał. O to włąśnie chodzi, żeby po równo było wody w każdym kaloryferze.
            W tym kaloryferze jest mało wody - jak odkręcałam chcąc odpowietrzyć do nie leciała strumieniem a ledwo ledwo. Nie wiem dlaczego, nie wiem jak napełnić go wodą itd.
            sad
    • krolowa.mieczy Re: ogrzewanie 15.10.10, 13:31
      już pojęłam! Jak krowie na rowie tarot mi wytłumaczył. ALe wzięłam talię druidów. Więc mam zrobić wisielca i rezultat będzie Qkij.
      Czyli mam grzać non stop. Do tej pory wyłączałam w dzień i włączałam po południu albo jak sie zmierzchało.
      To ok, spróbuję.

PS
      tępak techniczny jestem uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka