Dodaj do ulubionych

I ja! portret! :D

19.03.11, 19:48
To ja idę za wami jak owieczka: też smile

Mój wyglad: kapłanka
Mój charakter: rycerz monet
moje mocne strony: 2 pucharów
moje słabe strony: 2 monet
co powinnam zmienić w sobie: 10mieczy

Jak w mordę szczelił tongue_out cała mła big_grinbig_grin
Kapłanka idealnie odzwierciedla mnie smile Dyskretny urok ubioru, nienachalności, jeśli się nie pomaluję jestem niewidzialna, jeśli zrobię choć delikatny makijaż - nagle staję się zauważalna. Kapłanka jest bardzo plastyczna pod tym względem.
Umiem dogadać się z każdym; i rozumiem każdego. To jest jednocześnie moja słaba strona bo widzę argumenty dwóch obozów i zazwyczaj dążę do wypośrodkowania (a często sie nie da). Mój charakter też idealnie - ryc monet jak Byk: twardy jak skała, niełatwo mnie wkurzyć, jestem cierpliwa, wyrozumiała, stała, konsekwentna, nie zmieniam zdania w zależności od okoliczności, niedużo mówię (nie cierpię pustego słowotoku) - [Zet, widzisz w tym jakiś swój opis? wink]
10 mieczy wiem też - nie doceniam siebie, zawsze inni są ważniejsi niż ja (przykład pierwszy z brzegu: rozmawiając przez tel nigdy nie jem, aby nie zniesmaczyć drugiej osoby i odłożę posiłek; ktoś inny na pierwszym miejscu, ja się nie liczę).
Obserwuj wątek
    • czu-jka Re: I ja! portret! :D 19.03.11, 20:25
      Delikatna kobieta, nie rzucająca się w oczy, dyskretnie i kobieco,
      Godna zaufania, zaradna, odpowiedzialna.
      Powinnaś obiektywnie spojrzeć na siebie i dokonać zmian. Moze własnie wiecej WIARY W SIEBIEsmile
      • krolowa.mieczy Re: I ja! portret! :D 19.03.11, 20:46
        Tak, wiary więcej smile
        Z 10 mieczy lekko przejść do Śmierci. Śmierć jest o niebo lepsza smile
    • nielaik Re: I ja! portret! :D 19.03.11, 21:13

Wygląd subtelny, nie rzucający się w oczy, ale patrząc na taką kobietę myślisz, ma w sobie to coś. Musisz mieć ciekawe dodatki, które przykuwają uwagę. Tłumaczę z Arcusa Arcanusa.
      A ten ci to Rycerz jest Zawiszy, można na nim polegać. Nie zmienia szybko zdania, co może być w penych okolicznościach wadą lub zaletą. Nie zmieniasz zdania, bo akurta większość jest przeciw. Ludzie wiedzą, czego się można po Rycerzu Denarów spodziewać. Dla niego Nie to Nie, nie kombinuje, krótka piłka. 2 kielichów, przyjazne nastawienie do ludzi. 10 mieczy za dużo spraw bierzesz sobie na głowę?
      • krolowa.mieczy Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 09:35
        Wszystkim się przejmuję i mam wszystko na głowie - tak.
    • coill Re: I ja! portret! :D 19.03.11, 21:44
      krolowa.mieczy napisała:

> To ja idę za wami jak owieczka: też smile
      >
      > Mój wyglad: kapłanka
      fajnie ze Ci wyszla bo ostatnio zastanawialam sie nad tym czy to delikatna osoba czy przebrana np i ukrywa delikatnosc.
      > Mój charakter: rycerz monet
      hm..taka zrownowazona, roztropna?
      > moje mocne strony: 2 pucharów
      pewnie cieplutka,pelna uczuc i fantazji i pomocna do rany przyloz?
      > moje słabe strony: 2 monet
      hm..zmiennosc,niezdecydowanie?? troche to mi do R mieczy nie pasuje ale moze ?
      oru, nienachalności,
      • krolowa.mieczy Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 09:34
        Kapłanka jako delikatność wyglądu tak, ale jeszcze jest coś o czym zapomniałam wspomnieć jeśli chodzi o ubiór: rzeczy klasyczne od stóp do głów; taki styl gdzie klasyczne czółenka i torebka zawsze będą modne, kolory stonowane itp.
    • zainteresowany1977 Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 01:06
      Tak, są pewne podobieństwa smile, np jak zrobię delikatny makijaż to nagle staję się zauważalny smile
      • coill Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 01:37
        zainteresowany1977 napisał:

> Tak, są pewne podobieństwa smile, np jak zrobię delikatny makijaż to nagle staję s
        > ię zauważalny smile

ehehehehhe
        • nielaik Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 08:25
          2 denarów przy Rycerzu Denarów raczej nie może wskazywać na niezdecydowanie. To były by dwie sprzeczne informacje. Chęć posiadania dwóch rzeczy na raz? Zachłanność? Musze mieć i to i to? smile
          • krolowa.mieczy Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 09:41
            Nie, nie jestem zachłanna. 2 monet przy ryc monet to rzeczywiście czasem wahania i niezdecydowanie: czy iść utartą scieżką/zgodnie ze swoimi zasadami czy lepiej przełamać schemat/zrobić coś wbrew regułom (jeśli wybiorę drugą opcję, to mam konflikt moralny/wyrzuty sumienia, bo zazwyczaj pierwsza opcja jest korzystniejsza, mniej rzucająca się w oczy, dłużej prowadzi do celu ale efekt jest dłuższy, stały itp).
      • krolowa.mieczy Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 09:35
        zainteresowany1977 napisał:

> Tak, są pewne podobieństwa smile, np jak zrobię delikatny makijaż to nagle staję s
        > ię zauważalny smile
        >

hehe Akurat wziąłeś nie to! big_grin
        • zainteresowany1977 Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 13:06
          Pewne rzeczy były oczywiste więc postanowiłem wprowadzić odrobinę ożywczego chaosu wink)
    • ma_ewa01 Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 09:19
      - to co napisałaś i jeszcze skojarzyło mi się tak - uważać na słowa, wypowiedziane mogą ranić...
      Msmile
      • krolowa.mieczy Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 09:37
        Czyli Missboa to samo, bo też ma 10 mieczy na tej pozycji?
      • misboaa Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 16:59
        ma_ewa01 napisała:

> co powinnam zmienić w sobie: 10mieczy
        > - to co napisałaś i jeszcze skojarzyło mi się tak - uważać na słowa, wypowiedzi
        > ane mogą ranić...
        > Msmile

A gataliwość może być? /pytam też pod swoim kątem bo nie wiem czy królową to dotyczy
        • ma_ewa01 Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 17:03
          No może , tylko 10 mieczy może pokazywać też tego skutki... ( bo w końcu nie można pominąć energii cierpienia tej karty..)
          Msmile
    • ma_ewa01 Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 12:49
      Niby tak, tylko u niej idzie to bardziej w fochasmile - 4 puchary.
      Msmile
      • krolowa.mieczy Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 14:10
        Nie sądzę, aby 10 mieczy mówiła o tym.
        Chodzi o coś zupełnie innego. smile
        • ma_ewa01 Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 15:31
          Wiesz, to tylko takie moje baaardzo swobodne skojarzenie, dopowiedzenie do podanego przez Ciebie głównego znaczenia. Być może coś w tym jest, a może nic.
          Karta lubi stół i rękę, która ciągnęła, więc nie upieram sie przy swoich wnioskach. Może i nie ma już innych znaczeń.
          Msmile

• misboaa Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 17:08
          krolowa.mieczy napisała:

> Nie sądzę, aby 10 mieczy mówiła o tym.
          > Chodzi o coś zupełnie innego. smile

Jak zobaczyłam, że masz to samo to szukam co mamy wspólnego ze sobą i na pierwszym miejscu wciska się w oczy dramatyczna syt. zawodowa (mam na myśli sam problem a nie dziedzinę) dlatego uważam, że chodzi o to by siebie więcej nie zadręczać, nie obwiniać. Tak jak mówiła mi ma_ewa wyłączyć już tą część mózgu.
          Teraz podejrzewam jeszcze wachlarz możliwości własnego ozora bo mój wiele potrafi tongue_out
          • krolowa.mieczy Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 20:17
            Masz rację Miss. Sfera zawodowa i tu sedno smile
            Jesli już wkleiłam tu karty, to napiszę coś jeszcze o 10 mieczy:
            napisałam wcześniej, ze nie wierzę w siebie, ale nie jest to widoczne. Objawia się tylko w niektórych sytuacjach. Korzenie tkwią w głębokiej przeszłości i dopiero pół roku temu zrozumiałam jak dotad bardzo się myliłam w ocenie jednego z rodziców. Otóż byłam wychowywana przez manipulanta; kij i marchewka, ale w taki sposób, ze nigdy nie byłam pewna czy zrobienie czegoś jest lepsze niż nic niezrobienie, bo tak czy owak byłam ukarana. Ale nie ukarana w tradycyjny rodzicielski sposób a zawoalowany (połączenie Maga z 5 mieczy). Dziś już umiem sobie z tym radzić i stawiam się (np. ostatnio dostałam op.dol że kupiłam psu puszkę z jedzeniem i zdublowałam zakupy, a brzmiało to tak "nosz ku.wa mać! to ty tego nie wiesz?! pod nos trzeba ci postawić?!" Na co ja: nie widzę tu żadnej ku.wy. mówisz do mnie?" Cisza. Od razu potulność i spuszczenie z tonu), ale wyobraźcie sobie dziecko, które poddaje się manipulacjom nieświadomie.

I 10 mieczy uważam, ze też mówi o tych: jestem uczulona na manipulację, bo znam wszystkie triki, a z drugiej strony w srodku to dziecko sprzed lat sie załamuje i wyrzuca sobie, ze znów jest do niczego.

No. To by było na tyle smile
            • ma_ewa01 Re: I ja! portret! :D 20.03.11, 20:34
              Hm...moze też mówić, zeby sobie odpuścić ten ból...
              Msmile
              • mrgodot Re: I ja! portret! :D 21.03.11, 18:44

Praktycznie wszystko już zostało napisane więc dodam parę uwag:
                Kapłanka oprócz tego, że jest niewidzialna, jest też kobietą nieuchwytną, trudną do zdobycia i tajemniczą. Przy okazji bardzo mądrą. Kapłanki pociągają mężczyzn, którzy lubią zdobywać i nie mają kompleksów. Innych zniechęca ich mądrość (bo czy dorówna?) i pozorny chłód.
                2 Pucharó wmówi również o twojej empatii i umiejętności nawiązywania porozumienia, więzi emocjonalnej z innymi. Jesteś dobrym partnerem do rozmowy bo jesteś otwarta na ludzi, lubisz ich ale otwierasz się przed nimi dopiero wtedy, kiedy czujesz, że kontakt jest przyjemny, że ci niczym nie grozi. Pewnie lepiej ci się rozmawia w 4 oczy niż w większym towarzystwie bo tu jest szansa na większą intymność, poczucie bezpieczeństwa i porozumienie.
                Brakuje ci elastyczności w kontaktach, umiejętności przystosowywania się dosytuacji, w których coś ci nie pasuje a trzeba udawać, pozorować. Właściwie nie jesteś dobrą aktorką, nie potrafisz udawać i w pewnych życiowych sytuacjach jest to utrudnieniem.
                Zgadzam się z tą 10 Mieczy i waszą interpretacją, z tym, że ona jest konsekwencją 9 Mieczy. 9 Mieczy to są te kody, które my wynosimy z okresu dzieciństwa i wczesnej młodości. Wychodzimy na świat nauczeni, że tego nie wolno, to nie wypada, jak tak zrobisz to taka kara cię spotka. I potem wprowadzamy te kody w życie, zwykle nieświadomie. WIemy, że jak coś zrobimy choć bardzo tego chcemy, to poniesiemy konsekwencje. Chyba Crowley powiedział o tej karcie, że to są "miecze słów, które nie padły". Ale paść mogą, bo tak nam wpojono w dzieciństwie. Taka tresura - jak nauczysz psa, że jak podejdzie do pełnej miski to go prąd porazi, to on po kolejnej lekcji choćby z głodu zdychał to do miski nie podejdzie.
                Takie kody mamy w sobie wszyscy, ale jak to bywa w życiu nie wszystkim dano porówno. Kto mówił o sprawiedliwości smile
                W dorosłym życiu pamiętając o 9 Mieczy wpadamy w 10 Mieczy - taki kołowrotek bez wyjścia. Tłamsimy w sobie pragnienia, instynkty, własną osobowość w obawie przed karą. Kopiujemy, powtarzamy w kółko te same zachowania i reakcje, które nam wpojono bo często nie wiemy o tych kodach. A wystarczyłoby sięgnąć po pilota i je wyłączyć tak jak się wyłącza TV kiedy leci głupi film. I tu jest potrzebny As Mieczy - tam jest szansa dostrzeżenia prawdy nieskażonej kodami, poznania i zrozumienia w czystej postaci.
                I jeszcze jedna strona tej karty - często nieświadomie te nasze blokady przenosimy na innych. A oni o tym nie wiedzą, nie widzą, skąd mają wiedzieć. I znowu to błędne koło się kręci w nieskończoność. Tu trzeba odpuścić i zerwać.
                • ma_ewa01 Re: I ja! portret! :D 21.03.11, 22:31
                  Mnie te kody, schematy i blokady bardziej wychodzą w 8-ce mieczy, 9 mieczy to świadomość niemożności ich przekroczenia, zaś 10 mieczy to konsekwencja, ostani etap, urzeczywistnienie i manifestacja - doświadczanie lęku, cierpienia i bólu.
                  Msmile
                  • mrgodot Re: I ja! portret! :D 21.03.11, 22:56
                    ma_ewa01 napisała:

> Mnie te kody, schematy i blokady bardziej wychodzą w 8-ce mieczy, 9 mieczy to
                    > świadomość niemożności ich przekroczenia, zaś 10 mieczy to konsekwencja, ostani
                    > etap, urzeczywistnienie i manifestacja - doświadczanie lęku, cierpienia i bólu
                    > .
                    Ciekawe spostrzeżenie ma_ewo. Ja patrzę na to tak: kody i blokady są w głowie. Tam powstają, tam są ukryte i tak je odczytuję z 9 Mieczy. To są te koszmary co nam spać nie dają, to czego nie widzimy a wisi nad nami jak miecz Damoklesa. 10 Mieczy to jest stan "po". Tu się zgadzam. Nie ma sensu się nad 10 Mieczy rozwodzić dłużej bo właściwie jej znaczenie jest dość jasne. Natomiast ja 8 Mieczy postrzegam jako chaos, mylne a raczej sprzeczne sygnały. I one prowadzą do 9 Mieczy. To jest takie utknięcie w miejscu bo nie wiemy co robić. Z głowy wymyślę jakis przykład. Stoi ta kobieta w 8 Mieczy i z jednej strony mówią "trzeba walczyć o siebie i się realizować swoje marzenia" a z drugiej "trzeba się poświęcać, dbać o innych bo egoizm jest zły", "masz być mądra i znać swoją wartość" a z drugiego megafonu "dziewczynka powinna być czuła, cierpliwa i grzeczna". I ta kobieta tak słucha tych sprzecznych sygnałów i nie wie co robić. To ma być piękna czy mądra, odważna czy łagodna? Walczyć czy ustąpić? One do niej napływają i nabierają kształtu w 9 Mieczy - są w jej głowie nawet jeśli nie zdaje sobie sprawy z ich istnienia. A 10 Mieczy jest dla mnie tym momentem, kiedy ona już nie daje rady, nie wie jak z tego wyjść. I dopiero As Mieczy zadziała tu oczyszczająco. Jak reset komputera.
                    • ma_ewa01 Re: I ja! portret! :D 21.03.11, 23:40
                      Z głowy wymyślę
                      > jakis przykład. Stoi ta kobieta w 8 Mieczy i z jednej strony mówią "trzeba wal
                      > czyć o siebie i się realizować swoje marzenia" a z drugiej "trzeba się poświęca
                      > ć, dbać o innych bo egoizm jest zły", "masz być mądra i znać swoją wartość" a z
                      > drugiego megafonu "dziewczynka powinna być czuła, cierpliwa i grzeczna". I ta
                      > kobieta tak słucha tych sprzecznych sygnałów ...
                      .... słucha i koduje - 8 mieczy.

i teraz działa 9 mieczy :
                      ...i nie wie co robić. To ma być piękna czy mądra, odważna czy łagodna? Walczyć czy ustąpić? One do niej napływają i nabierają kształtu w 9 Mieczy - są w jej głowie nawet jeśli nie zdaje sobie sprawy z ich istnienia...

a dalej już wiadomo 10 mieczy...

W zasadzie jesteśmy zgodne MrGodot...
                      Msmile

• mrgodot Re: I ja! portret! :D 21.03.11, 23:55
                        ma_ewa01 napisała:

>
                        > W zasadzie jesteśmy zgodne MrGodot...

W zasadzie tak smile
                        Ja bym się upierała, że koduje w 9 Mieczy sygnały z 8 Mieczy. Albo dokładniej, w 9 Mieczy te kody dają o sobie znać. Ale w ogóle te karty są ciągiem i nawet trudno je rozbijać. W 8 Mieczy jest już zarys 9 a w 9 10 Mieczy.
                        Zapomniałam jeszcze napisać o 8 Mieczy z typowej talii RW czy tarota marsylskiego - tam są dwie 4 Mieczy po jej bokach. To jest ten ustalony porządek, to co narzucone z otoczenia i co sprawia, że ona nie wie co robić. Z jednej strony jeden porządek, z drugiej inny. A ona słucha i głupieje.
                        Właściwie od 8 do 10 Mieczy zaczyna się ten stan, że nie wiem co robić bo cokolwiek zrobię to i tak będzie źle. Więc nic nie robię i leżę.
                        W zasadzie Królowa dobrze to ujęła pisząc o kiju i marchewce. I w końcu jej było wszystko jedno bo marchewka po kiju nie smakuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka