Dodaj do ulubionych

Karty dworskie

16.12.13, 23:02
Mam kolejne pytaniesmile
Chaiłabym was zapytać o karty dworskie, głownie chodzi mi o wiek. Czy trzymacie się sztywno wieku? Czy rozpatrujecie intuicyjnie i sami nadajecie w jakim wieku jest np. król czy rycerz.
Ponieważ ja się nie zgadzam z tym, że królowie to mężczyźni starsi do tak mniej wiecej 45 roku życia. Intuicyjnie, dla mnie, wiek królów i rycerzy się zazębiają, co do wyglądu to mogę się zgodzić ale to też tak nie koniecznie do końca. Będę wdzięczna za wasze odpowiedzi z życia wiziętesmile
Obserwuj wątek
    • lukrusia Re: Karty dworskie 17.12.13, 22:28
      black_cat30 napisał(a):
      \
      > Ponieważ ja się nie zgadzam z tym, że królowie to mężczyźni starsi do tak mniej
      > wiecej 45 roku życia.

Ja też mogę się z tym zgodzić .

Intuicyjnie, dla mnie, wiek królów i rycerzy się zazębia
      > ją, co do wyglądu to mogę się zgodzić ale to też tak nie koniecznie do końca. B
      > ędę wdzięczna za wasze odpowiedzi z życia wziętesmile

Nie rozumiem co do wyglądu możesz się zgodzić ale nie koniecznie - rozwiń temat , abyśmy wiedzieli o co ci chodzi z wyglądem z czym zgodzić a z czym nie w twojej opini
      • black_cat30 Re: Karty dworskie 20.04.14, 22:00
        Przepraszam, że tak długo nie odpisywałam.
        Chodzi mi o to, czy np. król kielichów to blondyn, a król monet brunet. Czy to też kwestia ugadania się z kartami? Jak chyba zresztą wszystkotongue_out Ale może karty mówiły swoje, że np. myśleliście, że blondyn a tu wyskoczył brunet.
        • misboaa Re: Karty dworskie 21.04.14, 10:26
          black_cat30 napisał(a):

> Chodzi mi o to, czy np. król kielichów to blondyn, a król monet brunet. Czy to
          > też kwestia ugadania się z kartami? Jak chyba zresztą wszystkotongue_out Ale może karty
          > mówiły swoje, że np. myśleliście, że blondyn a tu wyskoczył brunet.

Ja bardziej przywiązuję wagę do charakteru, sposobu bycia, uczuć niż takiego szczegółu jak wygląd włosów bo to nie zawsze się zgadza jak zauważyłaś. Wydaje mi się, że tarot pokazuje cechy charakterystyczne w człowieku i to niekoniecznie musi być kolor oczu. Oczywiście jeśli zapytasz wprost o włosy to masz bardzo duże prawdopodobieństwo, że tak właśnie jest, gorzej jeśli nie dostaniesz karty dworskiej tongue_out
          Mi 5Puch pokazało faceta wysokiego, szczupłego coś w typie Dańca, ale poczucia humoru w nim nie było za grosz bo pytałam o mordercę.
          • black_cat30 Re: Karty dworskie 21.04.14, 14:57
            brzmi groźnie, w życiu bym nie pomyślała, ze ta karta pokaże osobę.
            Właśnie, tu też pojawia się mały problem jak się nie wypadnie karta dworska, szczególnie przy rozkładach na znalezienie miłości, ponieważ pewien rozkład jest tak skonstruowany, że jeśli ktoś będzie to będzie na konkretnej pozycji karta dworska, a stawiałam karty dla kolegi i nie było żadnej karty dworskiej, a pojawiła się pani w jego życiu. Trochę zagmatwany rozkład, a wciąż poszukuje takiego, który mi się spodoba i będzie dla mnie jasny.
            • misboaa Re: Karty dworskie 21.04.14, 18:00
              Wiesz ja nie wierzę w takie rozkłady gdzie coś musi się pojawić aby się sprawdziło. Tarot to nie jest jakiś tam wzór do którego podstawimy karty i już mam wynik. Nie robię też rozkładów do których na konkretny problem wybieramy tylko karty z danego koloru typu same monety. Po co zatem istnieje cała talia??? Wyjątek to wróżenie z AW które same w sobie stanowią już całość.
              Jak sama piszesz nie sprawdziło to się w praniu dla kolegi.
              Tarot to bardzo skomplikowana układanka dlatego wyzwala w nas tyle emocji i wymaga ogromnej spostrzegawczości.
              Żeby jeszcze bardziej zamieszać to powiem, że uważa się, że karty dworskie nie zawsze pokazują osoby! Heheh! Niezły kosmos co? big_grin
          • lisenne Re: Karty dworskie 21.04.14, 18:36
            Mi 5Puch pokazało faceta wysokiego, szczupłego coś w typie Dańca, ale poczucia humoru w nim nie było za grosz bo pytałam o mordercę."

misboaa, czy moglabys prosze napisac cos wiecej o tej historii?
            Bardzo mnie zaciekawilas i mysle, ze nie tylko mnie.
            • misboaa Re: Karty dworskie 21.04.14, 21:55
              lisenne napisała:

> Mi 5Puch pokazało faceta wysokiego, szczupłego coś w typie Dańca, ale poczucia
              > humoru w nim nie było za grosz bo pytałam o mordercę."
              >
              > misboaa, czy moglabys prosze napisac cos wiecej o tej historii?
              > Bardzo mnie zaciekawilas i mysle, ze nie tylko mnie.

Jeśli uda mi się znaleźć ten rozkład to go wstawię bo na pewno go zapisałam. Innych kart nie pamiętam oprócz tej jednej na wygląd. To było morderstwo ze sz. okrucieństwem (szczegółów nie będę tutaj podawać bo są drastyczne) i policja długo nie mogła znaleźć mordercy. Pytałam o wygląd wtedy (tej nie pamiętam) i obecnie bo minęło kilka. Wtedy też pomyślałam, że może on wykazuje jakąś skruchę, wewnętrznie i dlatego tak wyszedł, ale nie. Przed sądem z półuśmiechem na twarzy. Taki zasuszony na twarzy, dość dobrze ubrany, żaden obwieś.
    • lisenne Re: Karty dworskie 21.04.14, 18:32
      W kwestii wieku - dla mnie Krole, Rycerze, Pazie, to po prostu typy charakteru.
      Sa osoby cale zycie niedojrzale, a sa tez i odpowiedzialne mimo mlodego wieku.
      Kiedys karty mi pokazaly osobe 19-latka jako Krola Pucharow, nie bardzo wtedy rozumialam, co karty chcialy powiedziec. Z perspektywy czasu mysle, ze chodzilo wlasnie o te dojrzalosc, jaka ta osoba wykazywala w podejsciu do zwiazkow, mimo tak mlodego wieku, no i plci zwlaszcza - niektorzy mezczyzni do roli Krola Pucharow nie dojrzewaja przez cale zycie.
      • misboaa Re: Karty dworskie 21.04.14, 22:04
        lisenne napisała:

> W kwestii wieku - dla mnie Krole, Rycerze, Pazie, to po prostu typy charakteru.
        > Sa osoby cale zycie niedojrzale, a sa tez i odpowiedzialne mimo mlodego wieku.
        > Kiedys karty mi pokazaly osobe 19-latka jako Krola Pucharow, nie bardzo wtedy r
        > ozumialam, co karty chcialy powiedziec. Z perspektywy czasu mysle, ze chodzilo
        > wlasnie o te dojrzalosc, jaka ta osoba wykazywala w podejsciu do zwiazkow, mim
        > o tak mlodego wieku,

Właśnie ja tek podchodzę. Patrzę jak gdyby "na serce" w pierwszej kolejności, a dopiero jak można coś wyczytać z innych kart to określam więcej szczegółów.
        Uważam podobnie jak Rodin który kiedyś w tv powiedział kobiecie szczegółowo pytającej o faceta, że on może jej powiedzieć nawet na której ręce on będzie nosił zegarek, tylko po co?
        Słuchajcie, po co nastawić się tak dokładnie? Poznając inną osobę po drodze traci się przez to emocje bo przecież będzie jeszcze brunet tongue_out Trzeba przeżyć swoje życie całe a nie wybiórczo.
        To moja dygresja odnośnie pytań o poznanie kogoś natomiast może być to ważne np.: w pytaniu o wskazanie osoby która coś ukradła. Wtedy jednak można wygląd rozpisać dokładniej: włosy, postura itp.
    • exiled.angel Re: Karty dworskie 21.04.14, 20:40
      U mnie wieku nie pokazuje absolutnie, myślę że to kwestia umowna, juz prędzej kolor włosów Król Pucharów zawsze jako blondyn mi się sprawdza, powiedziałabym że król jest najważniejszy, rycerz niekoniecznie, raz jest raz go nie ma, nie jest niezastąpiony a i rycerze często wskazują sytuację zamiast osoby.
      • misboaa Re: Karty dworskie 21.04.14, 22:06
        exiled.angel napisał(a):

> U mnie wieku nie pokazuje absolutnie, myślę że to kwestia umowna, juz prędzej k
        > olor włosów Król Pucharów zawsze jako blondyn mi się sprawdza, powiedziałabym ż
        > e król jest najważniejszy, rycerz niekoniecznie, raz jest raz go nie ma, nie je
        > st niezastąpiony a i rycerze często wskazują sytuację zamiast osoby.

Tak, to blondyńska karta jak nic big_grin Gorzej jeśli pokazuje zakochanego szatyna big_grin Co wtedy? Przecież to też mąż, a nie każdy to blondyn big_grin Galimatias nie?
        • black_cat30 Re: Karty dworskie 22.04.14, 20:35
          zakręcenie z tymi kartami dworskimibig_grin
          Dziekuję Wam za wasze odpowiedzi, ja sie dopiero uczę swoich kart i pewnie jeszcze dłłłluuuugo bede sie ich uczyć. Co do tego kolegi, to wyczuwałam, że będzie z kimś tam pisał i będą jakies podchody.
          Co do rozkładu- właśnie mi też on do końca nie pasuje, bo trochę za sztywno jest w nim, ale też myślę, że moje karty mi pokazują 'co w sercu' aniżeli wiek kogoś, no chyba, że tak jak mówicie, konkretnie się zapytaćtongue_out
          i się zgadzam, że król pucharów to blondyn jak nicbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka