Dodaj do ulubionych

Zagadka numer 2

07.10.14, 07:50
Cześć, trochę tych zagadek się namnożyło...moja zagadka jest łatwa, nie mówi o rzeczy a o miejscu.
Zagadka brzmi: Moja Mama zaproponowała mi wyjazd wycieczkowy zorganizowany 10 dniowy na początku przyszłego roku. Pytanie: dokąd?
Proszę nie piszcie nazwy państwa, a to co się z nim kojarzy, z czego zasłynęło, dlaczego ludzie tam jeżdżą?
Czekam na odpowiedź i jestem ciekawa kto podniesie "rzuconą rękawicę"
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Obserwuj wątek
    • hanna1985 Re: Zagadka numer 2 07.10.14, 19:11
      Super! Juz sie ciesze na to wyzwanie smile w w olnej chwili biore sie za zagadke!
    • dorotkadorka Re: Zagadka numer 2 07.10.14, 19:30
      Witam.
      Jestem zielona, jeśli chodzi o takie szczegóły.
      Potrafiłam tylko stwierdzić, że nigdzie nie pojedziesz.
      Jestem tu nowa i nie znam zasad.
      Czy podajemy tu jakie karty wyszły i je omawiamy ?
      • misboaa Re: Zagadka numer 2 07.10.14, 20:40
        dorotkadorka napisała:

> Jestem tu nowa i nie znam zasad.
        > Czy podajemy tu jakie karty wyszły i je omawiamy ?

tak, dorotka
        piszemy jakie karty wyszły + pytania do nich i do tego swoją interpretację.
        Ja nie będę wróżyła ze swojej talii, ale może pokombinuje coś z twoich kart smile
        Wrzucaj!

• magda.magda9 Re: Zagadka numer 2 07.10.14, 20:51
        Dorotka, pytanie jest dokąd mam jechać , a nie czy pojadę.
        Choć nie powiem ciekawa jestem dlaczego nie pojadę, he he he.
        • magdalena.1230 Re: Zagadka numer 2 08.10.14, 22:12
          1 Karta to ŚWIAT:
          Zdecydowanie zagranica smile
          Koło Fortuny Król Kielichów , Wisielec
          Koło fortuny skojarzyło mi się z kompasem , król kielichów to woda - jest królem więc rządzi -Król ma trójkąciki na karcie a wisielec też trzyma nogę i widać tam trójkąt może jakiś herb z tym związany kraju ?smile a może to USA za wielką wodą (Kielich)
          • hanna1985 Re: Zagadka numer 2 08.10.14, 23:37
            Hej.
            Wydawalo sie to latwiejsze ;D Bede myslec jutro caly dzien, ale juz dzis napisze pierwsza mysl.

1.Z czego slynie ten kraj? Ksiezyc i 6 mieczy.
            2.W jakim celu ludize tam jezdza? 4bulaw.
            3.Ogolny klimat kraju -3 bulaw.
            4.Kierunek swiata- Rycerz pucharow.

Odpowiedz brzmi Wlochy smile Ksiezyc i 6 miecyz kojarzaq mi sie z Wenecja! smile
            • misboaa Re: Zagadka numer 2 09.10.14, 10:28
              Wenecja pasuje smile
              Zależy gdzie magda teraz mieszkasz. Dla mnie to gdzieś daleko. Może być Australia nawet, a może gejzery na Islandii?
              Kraku nie ma co "strzelać" bo wiele tu pasuje - mi chyba najbardziej te gejzery.
              Wyjazd będzie gdzieś do Spa, nad morze zimą, wycieczka promowa po Bałtyku lub wczasy odchudzające big_grin Tego typu atrakcje big_grin
              • hanna1985 Re: Zagadka numer 2 09.10.14, 15:15
                Wlochy lub Chorwacja smile
          • magda.magda9 Re: Zagadka numer 2 10.10.14, 11:07
            Puchary: strona świata: południe, kontynent Afryka.
            • magda.magda9 Re: Zagadka numer 2 10.10.14, 11:48
              Miecze: strona świata: zachód, kontynent Ameryka
              Denary: strona świata: północ, kontynent Europa
              Buławy: strona świata: wschód, kontynent Azja
    • magda.magda9 Mała podpowiedź 10.10.14, 10:02
      Gdyby pytanie brzmiało dokąd pojadę to byłby strzał w dziesiątkę Włochy jak najbardziej wow po prostu jestem pod wrażeniem. Najprawdopodobniej w wakacje.
      Ale w całej zagadce chodziło o to dokąd Moja Mama zaproponowała mi wyjazd,a czy tam pojadę czy nie to inna sprawa.
      Magdzinka123 była najbliżej określając herb Państwa - trójkąty, wielka woda, król królów...
      Jeśli macie jeszcze ochotę pogłówkować napiszcie, jeśli nie to podam tylko odpowiedź.

• hanna1985 Re: Mała podpowiedź 10.10.14, 14:51
        Trzeba sie zastanowic, poczekaj chwilke Magdus!
        • hanna1985 Re: Mała podpowiedź 10.10.14, 14:56
          Egipt smile
          • hanna1985 Re: Mała podpowiedź 10.10.14, 14:58
            Faraon, piramidy, Afryka smile te trojkaty mnie naprowadzily, ale cyz dobrze???
      • magdalena.1230 Re: Mała podpowiedź 10.10.14, 17:20
        magda.magda9 napisała:

> Gdyby pytanie brzmiało dokąd pojadę to byłby strzał w dziesiątkę Włochy jak n
        > ajbardziej wow po prostu jestem pod wrażeniem. Najprawdopodobniej w wakacje.
        > Ale w całej zagadce chodziło o to dokąd Moja Mama zaproponowała mi wyjazd,a czy
        > tam pojadę czy nie to inna sprawa.
        > Magdzinka123 była najbliżej określając herb Państwa - trójkąty, wielka woda, kr
        > ól królów...
        > Jeśli macie jeszcze ochotę pogłówkować napiszcie, jeśli nie to podam tylko odpo
        > wiedź.
        >
        To fajnie , że jestem blisko z trójkątami smile ale wszyscy się włączyli i to jest jeszcze lepsze smile
        Daj znać już bo strasznie ...straszecznie jestem ciekawa odpowiedzi kiss
        • hanna1985 Re: Mała podpowiedź 10.10.14, 17:43
          Ksiezyc moglby podpowiadac ciemnosc, ciemnosci egipskie smile Pierwsze moje skojarzenie z nim bylo zwiazane z podziemiem, byc mzoe to Egipt wlasnie, no nie wiem juz! Czekamy na odpowiedz! smile
          • magda.magda9 Re: Mała podpowiedź 10.10.14, 19:26
            Odpowiedź na zagadkę:
            herbem tego państwa jest (patrząc z daleka wygląda jak kielich) świecznik dwu ramienny
            na fladze : dwa nachodzące na siebie trojkaty
            kolor kraju: niebieski
            klimat: gorąco jak cholera
            po co ludzie tam jeżdżą? każdy po coś innego ale wszystko kręci się wokół rozwoju duchowego i intelektualnego, ja po to aby spotkać się ze swoim wnętrzem (wisielec)
            z czego słynie kraj? początek religii chrześcijańskiej (król królów), a współcześnie z tego, że leją się tam bez przerwy od kilkunastu lat.....

Dziękuję za wszystkie wpisy, kurcze no nie przyszłoby mi do głowy że karty mogą pokazać wyjazd do Włoch, który jest w planach typu "pisane palcem na wodzie", a wyjazd do Izraela zaplanowany, data ustalona, zaliczka zapłacona..... nie sądzicie że to trochę dziwne
            • hanna1985 Re: Mała podpowiedź 10.10.14, 19:43
              Zabawa super smile dziekuemy kiss

Kto nastepny cos zada>?
              • magdalena.1230 Re: Mała podpowiedź 13.10.14, 18:56
                Przyjemnie się zgadywało smile fajna zagadka .
                kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka