28.03.15, 20:49
Co myślicie o tej karcie?
Kilka razy mi ostatnio wypadła, ale nie mogę do niej niczego przyporządkować.
Buławy to energia, romanse na horyzoncie, coś nowego nadchodzi.
Ale też konieczność wyboru między dwiema rzeczami/osobami/miejscami. Takie "albo jedno albo drugie".
Obserwuj wątek
    • beata25_84 Re: 2 Buławy 28.03.15, 22:26
      2 Buławy to wszelkie sukcesy na polu intelektualnym, twórcze projekty. W pozycji prostej oznacza sukcesy na tym polu, ale konieczny jest dużu nakład pracy.
      • huit8 Re: 2 Buławy 28.03.15, 23:34
        To nie miecze przypadkiem odpowiadają za intelekt a buławy za działanie?
        • carolina-8 Re: 2 Buławy 29.03.15, 10:00
          Mojej siostrze wypadła na nowy związek jawiący się na horyzoncie.
          Mały Arkan, a moja siostra jest mega szczęśliwa w nowym związku - więc ja ją będę utożsamiać z dobrymi relacjami
          • beata25_84 Re: 2 Buławy 29.03.15, 20:18
            Huit ostatnio cos wspominałaś,ze piszesz powieść, może to chodzi o tego typu działania twórcze?
        • beata25_84 Re: 2 Buławy 29.03.15, 20:16
          huit8 napisał(a):

> To nie miecze przypadkiem odpowiadają za intelekt a buławy za działanie?

tak, miecze jak najbardziej odpowiadają za intelekt, słowa, ale w tym wypadku 2 buław to własnie działania na polu intelektualnym (w odróznieniu od 3 buław, gdzie są pokazane działania na polu materialnym). Masz ksiązkę Kolesowa to zobacz sobie opis. Ja uważam,ze tam to dobrze jest ujęte.
          • hanna1985 Re: 2 Buławy 29.03.15, 20:58
            To jest jedyna karta, ktorej nie czue za bardzo uncertain Co ten Kolesow pisze beatko?
            • beata25_84 Re: 2 Buławy 30.03.15, 14:02
              Tak w kilku słowach, w książce Kolesowa napisane jest,że 2 buław oznacza,że to co pytający zaplanował jest realne do osiągnięcia, ale będzie wymagać dużo sił i czasu. Są to zazwyczaj działania dotyczące sfery intelektualnej lub pracy twórczej, np. napisanie doktoratu, namalowanie obrazu itp.
              Dodatkowo karta ta u Kolesowa mówi jeszcze o tym,że mimo, iż człowiek jest w stanie wszystko osiągnąć, to gdy już to dostanie może odczuć wewnętrzną pustkę, brak satysfakcji.
              Ja to trochę tak odbieram,że czasem samo zdobywanie jest ciekawsze, od późniejszego posiadania, jak u dziecka, które chce zabawkę, a jak dostanie po po kilku dniach znudzi się nią i rzuci w kąt.
              ==========
              Inne znaczenia, które znalazałam w necie dla 2 buław:

DWÓJKA BUŁAW ? pozycja prosta:
              Działanie: odwaga i inicjatywa; umacnianie; silne poczucie własnej wartości; odpowiedzialność; umiejętność dokonania wyboru (konieczność dokonania wyboru).

Praca: zasłużony sukces; awans!: zawieranie umów lub transakcji i korzyści z wcześniej podjętych działań; nieoczekiwany przebieg wydarzeń przynoszący korzyści; upór może być źródłem sukcesu; wiele energii i wytrwała praca.

Uczucia: randka; stosunek seksualny; rodzaj izolacji i niechęć wobec partnera; powierzchowne i mało znaczące związki; związek bez zobowiązań; uczucia osamotnienia; przygnębienie.

Różne: osoby płci męskiej w życiu pytającego; ludzie nieszczęśliwi choć mogą uchodzić za szczęśliwych.

DWÓJKA BUŁAW- pozycja odwrócona:
              Działanie: brak samodzielności; pozerstwo; pospieszne, nieprzemyślane działanie; ryzykanctwo; zobowiązanie bez pokrycia; niepewność;

Praca: problemy ze sprzedażą lub kupnem; problemy finansowe w interesie; mylne decyzje; żądza władzy; ostrzeżenie przed zawieraniem spółek!; przerost ambicji; zła ocena sytuacji.

Uczucia: samotność; melancholia; problemy z potencją seksualną; uczucie niepewności; nieporozumienia z partnerem;

Różne: lęk przed kompromitacją; cel bez wartości; negatywny wpływ okoliczności zewnętrznych; zapowiedź wyzwolenia się z niewygodnej i kłopotliwej sytuacji;
              • hanna1985 Re: 2 Buławy 30.03.15, 14:57
                Dzieki Ci wielkie! Jakos nie moge skojarzyc tej kuli ziemskiej i tej bulawy w reku i tego murku, aby zapamietac przeslanie karty. Misboa juz kiedys tlumaczyla mi to. Zastanawiam sie cyzy ja czasami nie jestem w tej 2bulaw? Nie lubie dokonywac wyboru w zyciu, kurcze musze sie zastanowic nad ta karta.
                • hanna1985 Re: 2 Buławy 01.04.15, 14:28
                  Moze ktos ma przyklad z zycia 2 bulaw?
                  • misboaa do hani 28.06.15, 08:53
                    hanna1985 napisała:

> Moze ktos ma przyklad z zycia 2 bulaw?
                    mialas taki przyklad w twoim pytaniu o szpital 😃 Chcial, mogl kupic a tego nie zrobil.
                  • misboaa do beaty 28.06.15, 08:59
                    Mozesz zacytowac opis 3bul. wg. Kolesowa? Dobrze by bylo zobaczyc dwa opisy razem zeby zrozumiec co mial na mysli.
          • beata25_84 Re: 2 Buławy 29.06.15, 00:36
            2 Buław wg Kolesowa:
            "(...) Człowiek ten już osiągnął to, do czego dążył, ale nie szukał w tym celu nowego życia, ani nowego świata. Lecz pozostał przy starym, żeby stać się jego gospodarzem. On poznał sławę, bogactwo, władzę, otrzymał to i nagle odczuł pustkę. Po co mu to wszystko było? Czy rezultat był wart takich tytanicznych wysiłków? Teraz jeśli on chce,żeby życie znowu przyniosło mu satysfakcję, musi całkowicie zmienić system wartości, któremu tak długo dochowywał wierności.
            W rozkładzie karta ta często sugeruje, żeby człowiek zamyślił się nad tym, czy warto zabierać się za zamierzoną sprawę, ponieważ z jednej strony na pewno uda się ją zrealizować, ale z drugiej jest duże prawdopodobieństwo, że przyniesie to tylko rozczarowania.
            W związku z tym w praktyce dwójka buław oznacza,że to, co zaplanował pytający jest jak najbardziej realne, ale wymaga dużo sił i czasu. Przy czym plany te z reguły odnoszą się do sfery intelektualnej lub pracy twórczej (...).
            W położeniu odwróconym karta ta oznacza,że pytający będzie musiał poświęcić dużo czasu i wysiłków, lecz rezultat będzie wątpliwy."

3 Buław wg Kolesowa:
            " Na wysokim wzgórzu, tyłm do patrzącego stoi człowiek i patrzy na morze (...).Człowiek ten to wędrowiec, który wyruszył w długą i niebezpieczną podróż,żeby dojść do morza. On porzucił świat, do którego był przyzwyczajony, wiele zmienił w swoim życiu i zmienił się też sam. Jego wędrówka obfitowała w trudności i była usłana cierniami, ale człowiek osiągał postawiony sobie cel. Morze to nowy świat i nowe życie. Teraz on uwolnił się od ciężaru przeszłości.
            Trójka buław jest podobna znaczeniowo do dwójki. Różni je to,że w tym wypadku nie chodzi o pracę intelektualną, lecz materialną - budowę domu, zakup mieszkania, utworzenie firmy itp. W położeniu prostym daje daje ona pomyślną prognozę. Natomiast w odwróconym zaleca jeszcze raz wszystko dokładnie przemyśleć i raczej zrezygnować z planowanych działań, przynajmniej na pewien czas."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka