Dodaj do ulubionych

REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :)

30.08.07, 13:47
Bardzo proszę o opinię wszystkich użytkowników. Wrózki oraz osoby podczytujące i oczywiście pytające.
Jak widzicie - bardzo opadł zapał wróżek do stawiania kart. Wiele pytań czeka i niedoczekuje się odpowiedzi. To przykre, ale chyba zrozumiałe. Uważam, że spowodowała to postawa roszczeniowa niektórych osób, próby oszukiwania i traktowanie forum jako "miejsca, gdzie umieszcza się wróżby".
Tracą na tym początkujące wróżki, dla których pytania miały być okazja do praktyki, oraz osoby pytające, bo wróżki są już zmęczone i zniechęcone.
Nadal chcę by to miejsce służyło ludziom, ale tym, którym naprawdę zależy.
Moja koncepcja - braku zasad - na początku była trafiona, teraz jednak psuje to, co najważniejsze - przyjazną atmosferę. Macie jakieś pomysły jak to zmienić? Tłumaczenie nie pomaga, opisy w nagłówku nie pomagają, może czas zamknąć forum i ustalić jakieś zasady? Domyślam się, że forum zapewne straciłoby swoją popularność, ale być może wtedy osoby, które naprawdę potrzebują pomocy - otrzymałyby ją.
Wiem, że ten temat był poruszany, jednak sytuacja się pogarsza, zniechęcenie jest wyraźne i czas na kroki, bo w takiej formie forum długo nie pociągnie. Liczę na pomysły.
Pozdrawiam wszystkich ciepluchno smile
Obserwuj wątek
    • romanticca Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 13:53
      Ajć... nie zamknąć forum tylko ukryć przecież smile Wcale nie chcę go zamykać - wręcz przeciwnie smile
      • wredna_zmija Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 14:28
        Ale to co? Znów energia nie wraca? To niedobrze... źle świadczy o tych osobach,
        które proszą o wróżbę. Może rzeczywiście to konto z symboliczną opłatą by
        rozwiązało sprawę? A wróżba dopiero po dokonaniu przelewu tytułem i tu nick
        gazetowy? kurczę no nie wiem sama... Przecież to i tak bardzo wiele, że możemy
        (ja też, bo przecież nie wróżę, a pytam czasami i podczytuję), korzystać z
        Waszej wiedzy, zdolności, uzyskać pomoc za darmo - życzliwą, szczerą, w zamian
        za coś miłego - czy to aż tak wiele, aż taki wysiłek przesłać coś w
        podziękowaniu na maila/ aż tyle energii kosztuje? Ha! Jakby postawienie tarota
        nic Was nie kosztowało, dżiiizuuu! Takie proste zasady. I ważne, że nie można
        brać nie dając nic w zamian, bo to Was osłabia, powoduje, że stajecie się
        bardziej podatne na wpływy złych energii. To też jest jasne... Szkoda że nie dla
        wszystkich.
        • romanticca Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 14:36
          Tu już nawet nie o to chodzi. U mnie ok smile
          Chodzi o to, że zobacz ile próśb o wróżbę jest pozostawionych bez odpowiedzi. Kiedyś tak nie było, wróżki (myślę, że większość z nich) są zmęczone i zniechęcone.
          Pojawiają się osoby, które pytają o to samo na kilku forach, potem zmieniają nick i znowu pytają o to samo, postawa roszczeniowa, kilka wpisów o tym, że jest to forum, na którym "umieszcza się prośby". A to nie jest jakaś półka w sekretariacie z przyporządkowaniem "prośby o wróżby" tylko forum dyskusyjne, które przy okazji ma służyć pomocą. A o podziękowaniach chyba będę osobiście przypominać każdej osobie po kolei zanim jeszcze wróżka powróży - może to pomoże? Bo jak nam się wszystkie wróżki pochorują to już faktycznie będzie to forum, gdzie umieszcza się prośby... i nie otrzymuje odpowiedzi uncertain
          • wredna_zmija Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 14:41
            Hm... to może wróżyć tylko tym, co mają wizytówkę? Posiadanie wizytówki to też
            jakiś wysiłek... albo tylko po tym jak napiszą datę swoich urodzin - zmienią
            datę, wróżba nie wyjdzie... Aż, ja nie myślałam, że to na taką skalę... Bez
            sensu - wcale się nie dziwię zniechęceniu innych wróżek.
    • chmurka74 Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 14:53
      trafne spostrzeżenie Romanticco ....Jestem jedną z osób która zadała
      pytanie i nie otrzymała odpowiedzi , ale nie mam pretensji .Widzę co
      się dzieje na forum . Wciąż, lawinowo wręcz , napływają kolejne
      prośby , pytania . Nie ukrywam , że sprawa o którą pytałam jest dla
      mnie w tej chwili priorytetową i bardzo mi zależało na odpowiedzi
      ale trudno . Pytasz co zrobić by zmienic obecną sytuację ...pomysł z
      zamknięciem forum nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem . Szkoda by
      było uncertain Napisałaś również "Nadal chcę by to miejsce służyło ludziom,
      ale tym, którym naprawdę zależy ". Jestem za , tylko jak odróżnić
      osoby pytające o błahostki od tych które naprawdę znalazły się w
      kluczowym momencie swego życia ? Hmm...a może by w myśl zasady ' ty
      pomożesz mnie - ja pomogę tobie ". Zdaję sobie sprawę ,że nie
      wszyscy użytkownicy forum zajmują się tarotem , wielu z nich zapewne
      nie miało kart tarota w rękach ale może mogliby pomóc w inny
      sposób . Wydaje mi się ,że to przynajmniej w części ograniczyło by
      napływanie kolejnych postów . Jak na razie , jedynie to mi wpadło do
      łepetyny , jeśli coś jeszcze wymyślę to dam znać smile
      buziolki

-----------------------------------------------------------------
      " Nic się nie bój...mocno chwyć mnie za rękę i zamykając oczy
      wyobraź sobie , że tak naprawdę nie tracisz nic ..."
      • romanticca Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 15:46
        Nie, nie zamierzam oceniać, czy ktoś pyta o błahostki czy o rzeczy ważne. Dla każdego jego problem jest najważniejszy i to oczywiste. Jednak może ukrycie forum spowodowałoby to, że osoby, którym aż tak bardzo nie zależy nie zadawałyby sobie trudu zgłoszenia się do niego. Poza tym można wtedy zrobić "filtr" tzn. sprawdzić czy dana osoba gdzieś już się wypowiadała, czy to świeży (np. 10-ty) nick. Mam przy tym świadomość tego, że ktoś może założyć nowe konto specjalnie po to by poprosić o wróżbę tutaj, bo może nie chce by ktoś się o jego problemach dowiedział. Wtedy na forum ukrytym nie byłoby takiej obawy, że wejdzie ktoś niezainteresowany wróżbą i możnaby śmiało pisać pod swoim zwykłym nickiem.
    • jfk3 Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 16:16
      Jestem z osób poczytujących. Zauważyłam jednak że jesteś osobą bardzo
      niekonsekwentną, często zmieniającą zdanie.
      Nie obraź się oczywiście, jest to moje osobiste spostrzeżenie.
      W mojej ocenie to Ty powinnaś nadawać ton tego forum i jako założycielka
      ustalać reguły i je realizować.
      Pzodrawiam
      • wyrdlove1 Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 16:28
        Myślę Asiu, że po tej odpowiedzi już wiesz jak powinnaś postąpić.Czego byś nie
        zrobiła, zawsze będę obok...
        • romanticca Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 16:41
          DZięki Wiolu...
          A co Ty o tym myślisz? Bo jeśli tylko ja mam wrażenie, że to idzie w złym kierunku to nie ma o czym dysktutować, ale jeśli tak jest w rzeczywistości to chyba trzeba ten kierunek zmienić.
          Twoje zdanie bardzo się liczy.
      • romanticca Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 16:38
        jfk3 napisała:

> Jestem z osób poczytujących. Zauważyłam jednak że jesteś osobą bardzo
        > niekonsekwentną, często zmieniającą zdanie.

?????
        Obrażać się nie mam zamiaru, natomiast chętnie wysłucham rozwinięcia.
    • higienistka Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 17:12
      No, zapał trochę może opaść, kiedy nie otrzyma się nawet zwykłego 'dziękuję',
      tak jakby to był psi obowiązek względnie tak, jakby zapłata należała się tylko
      za satysfakcjonującą wróżbę.
      Szczerze mówiąc ja nie widzę wyjścia.
      Zamknięcie czy ukrycie może spowodować zgon forum.
      Można ewentualnie ostrzegać, że po tej czy innej osobie nie ma co się spodziewać
      choćby elementarnej wdzięczności, ale to by wtedy zdało egzamin, jeśli nie
      wróżyłoby się jednorazowym nickom.
      Zastanawiam się, czy jedynym wyjściem nie jest liczenie na ludzką przyzwoitość.
      • wredna_zmija Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 17:54
        Cokolwiek uczynicie, popieram... Sama zauważyłam, że dzieje się niekoniecznie
        dobrze... I wciąż nie rozumiem tych, którzy nie potrafią podziękować - czy to aż
        tak wiele (zapytam po raz wtóry?)
    • ines113 Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 19:44
      Na moje oko chodzi o cos wiecej jak tylko zniechecenie brakiem
      podziekowania za wrozbe. To oczywiscie moje domysly, co teraz
      napisze.
      Przede wszystkim ludzie nie cenia i nie szanuja tego, co otrzymuja
      za darmo, poza pewnymi wyjatkami gdy ktos szczerze dziekuje itp. Nie
      zmienia to faktu, ze takie podziekowanie nie przedstawia zadnej
      meterialnej wartosci dla wrozacej osoby, wiec i tak moze czuc sie
      nieusatysfakcjonowana.Czesto osoba pyta o cos tylko dla zaspokojenia
      ciekawosci, bo skoro za darmo to czemu nie? Nie ma zadnej wymiany
      energetycznej, jesli ktos daje cos z siebie, a druga osoba
      podziekuje. Niestety dziekuje jest tylko forma uprzejmosciowa ale
      nie mozna tego potraktowac jako czynnik wymienialny na inne dobra.
      To milo, ze ktos dziekuje, ale wrozka i tak oddala swa energie za
      nic. Mysle, ze kazdemu czasem w jakijs sytuacji zdarza sie wrozyc za
      cos symbolicznego, jesli taka osoba ma naprawde problem i nie ma
      czym zaplacic. Moze zaplacic wdziecznym sercem. Ale tak jak tu na
      tym forum pojawiaja sie wciaz nowe prosby, to ktora wrozka bedzie
      sie narazac energetycznie? Dzis komus postawi karty, taka osoba
      jeszcze przesle jej negatywna energie, bo jej sie wrozba nie
      podobala, a potem osoba wrozaca musi to odchorowac. Nic dziwnego ,
      ze nie ma chetnych. Przypuszczam , ze tutejsza stara ekipa wrozek
      woli wrozyc znajomym i rodzinie, ktorzy zaplaca konkretnie i
      materialnie.
      Dlatego jedynym wyjscie jakie widze dla tego forum, jest szukanie
      kolejnych wrozek, ktore z racji braku doswiadczenia zechca sie tu
      cwiczyc przez stawianie kart za darmo.
      Jesli chodzi o mnie, moge pomoc przy interpretacjach (oczywiscie dla
      przyjemnosci, nie dla korzysci).
      • romanticca Drogie Wróżki 30.08.07, 20:04
        wyobraźmy sobie, że sytuacja wygląda tak:

Forum jest ukryte. Osoba zgłaszająca się podaje tylko czy jest wróżką czy chce prosić o wróżbę. W drugim przypadku sprawdzam czy w ogóle udziela się gdziekolwiek na gazecie. Jeśli jest to świeży i jeszcze ciepły nick - nie wpuszczam. Jeśli jest to zwykły użytkownik (nie sprawdzę jakości postów tylko czy w ogóle jakieś istnieją) wpuszczam. Osoba zamieszcza prośbę, chętna wróżka wpisuje się, że postawi karty. Wtedy pytający wysyła "zapłatę" z góry i dopiero po jej otrzymaniu następuje wróżba. To pomysł którejś foremki z poprzedniego wątku.

Czy gdyby sytuacja tak wyglądała - wróżyłybyście nadal???
        Zakładam, że gdyby tak było - to niepoważnym ludziom szkoda byłoby czasu na proszenie o dostęp, nie byłoby też problemu z zakładaniem ciągle nowego nicka by zapytać jeszcze raz o to samo.
        • riobraavo Re: Drogie Wróżki 30.08.07, 20:33
          Zapłata z góry jest dobrym pomysłem. Nie postawisz kart zanim nie
          dostaniesz czegoś w zamian na skrzynkę.
          • wyrdlove1 Re: Drogie Wróżki 30.08.07, 21:00
            Uważam, że jeśli ukryjesz Forum, to "Stara Gwardia" i tak zostanie i będzie tak
            jak było na początku.Troszkę mnie połechtało napisanie na forum Tarot, że jeśli
            macie pytania to piszcie do Szkółki Tarota, może tam Wam pomogą, w sumie krótko
            się dziewczyny określiły i mają spokój.Ukryj Forum, zobaczymy.Jestem już
            nałogowcem Twego Forum, wiec nie zniknę i pewnie większość wiary też nie.Będzie
            fajna paczka czujesmile
            • romanticca Re: Drogie Wróżki 30.08.07, 21:11
              Buziaki smile

jeśli ktoś chce się wypowiedzieć to bardzo proszę. Dodam, że ukrycie forum jest nieodwracalne.
              • morgana8 Re: Drogie Wróżki 30.08.07, 21:14
                Gdyby forum bylo ukryte, pewnie nigdy bym tu nie trafila.
                • romanticca Re: Drogie Wróżki 30.08.07, 21:17
                  To by była szkoda, serio. Jest to rzeczywiście minus, forum ukryte trochę odstrasza i większość ludzi w ogóle nawet nie sprawdza cóż to takiego.
                  • wyrdlove1 Re: Drogie Wróżki 30.08.07, 21:22
                    Z drugiej strony, jesli napiszesz w nagłówku, że nie stawiamy kart, czy coś w
                    tym stylu, to też nikt nie przyjdzie.Myślę, że chętnych nie zabraknie.
    • gracilia Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 23:10
      Znam to forum od niedawna, ale dzięki Wam uzależniłam się i bywam tu codziennie. Kiedyś powiedziałabym, że Tarot to głupota dla nawiedzonych. Dzisiaj mam całkowicie inne zdanie. Zaczyna mnie to coraz bardziej interesować i zastanawiam się nad kupnem kart. Jeśli ukryjecie forum, to ludzie mogą wiele stracić. Zresztą pomogłyście mi, nie znając mnie kompletnie.
      A może najpierw zapłata, a potem wróżba? Tylko napiszcie propozycje, co można Wam wysłać. Ja czytając regulamin kompletnie nie wiedziałam w jaki sposób podziękować uncertain. Chyba, że tylko ja miałam taki problem...
    • sukieneczka_czerwona Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 30.08.07, 23:23
      Moim skromnym zdaniem zapłata przed wróżbą byłaby bardzo dobrym
      rozwiązaniem.Jeśli ukryjemy forum to wiele osób na pewno będzie
      zawiedzionych.Myślę,że jest spora grupka ludzi,którzy tylko
      podczytują,bez udzielania się.Przez to również w pewien sposób się
      uczą i nabierają wprawy w tarocie.Jeśli nawet forum zostanie ukryte
      to ja Was nie opuszczę-Szkółka tarota to jak narkotyksmilePozdrawiam
      serdecznie.
    • mii.krogulska Re: REORGANIZACJA konieczna - proszę o głos :) 31.08.07, 01:54
      Witam serdecznie,
      a może lepiej zrobić tak:
      forum otwarte dla wszystkich, ale wróżą sobie "dla treningu" osoby się znające,
      choćby tylko internetowo, czy w jakiś sposób bywające na Forum. W ten sposób Ci,
      którzy zaczynają przygodę z Tarotem mają co czytać i nad czym myśleć. Poza tym
      trudno jest "ćwiczyć" bez zwrotnej, czyli informacji jak wróżba została
      odebrana, jak się zrealizowała.
      Pomaganie na zasadzie "odpowiadamy wszystkim" nie daje tej zwrotnej, bo
      niektórzy wykorzystują dobrą wolę Osób tu wróżących, a próśb przybywa, co jest
      naturalne. Poza tym osoby znające Tarota choćby troszkę inaczej patrzą na
      wróżbę, co jest przydatne dla wzajemnej komunikacji.

Pozdrawiam serdecznie, Mii
      • gosiadzika to ja też coś powiem 31.08.07, 07:43
        jako moderator forum TAROT, tam nas po prostu zasypały prośby o postawienie kart
        za darmo oczywiście bez słowa dziękuję w zamian. ilość postów z prośbą o
        postawienie kart przewyższała te naprawdę wartościowe dlatego jeśli twoje forum
        to szkółka tarota to powinny być tu osoby które się uczą chcą poszerzać sowją
        wiedzę wymieniać się spostrzeżeniami. a najlepiej uczyć się na kimś ale zapłąta
        musi być
        20 , 10 zł ustal stawkę za wróżbę - podaj numer konta , i ustal zasady najpierw
        kasa potem wróżba
        często też te same osoby zamieszczają prośbę o wróżbę na różnych forach - z tego
        co wiem to trzy o tej tematyce są na gazecie ale na innych też.
        darmowej wróżby nie bierze się poważnie zwłąszcza jeśłi komuś nie podpasuje i
        pyta dalej .

porządek musi być smile
        • riobraavo Re: to ja też coś powiem 31.08.07, 10:37
          Szkoda by było gdyby forum zostało ukryte, wiele osób poprzez tylko
          samo podczytywanie tego forum może sie wiele nauczyć.
          • romanticca Czyli.. 31.08.07, 12:17
            Mamy dwa postanowienia:
            1. forum zostaje otwarte
            2. Zapłata z góry

Kwestia ostatnia: czy zapłata ma wyglądać jak do tej pory: COŚ, czy właśnie pieniądze, powiedzmy 5-7 zł (nie jesteśmy biegłe w Tarocie, ale jakaś kwota musi być)???

W wypadku pieniędzy założyłabym jakieś konto internetowe a kwoty rozdysponowała zgodnie z życzeniem każdej wróżki (na maila), albo na jej konto, albo na cel charytatywny.
            • gosiadzika Re: Czyli.. 31.08.07, 13:04
              albo
              forum nie jest otwarte ani ukryte tylko zamknięte
              jak je zamkniesz - wszystkie chętne wróżki , osoby uczące przysyłają do ciebie
              zgłoszenia a ty nas wpuszczasz - po sprawdzeniu np wizytówki smile

osoby które się nie uczą tylko szukają wróżby też piszą do ciebie prośbę
              wysyłają kasę , jak dojdzie to wtedy ja wpuszczasz a my stawiamy jej karty. na
              pewno cię nie zaleją maile bo jak ludzie mają płącić to im sie odechciewa
              jak im sie nie spodoba to niech kupią wróżbe na allegro - tyle tam jest ofert
            • ines113 Re: Czyli.. 31.08.07, 13:13
              To juz lepiej z forum ukrytym.
              Jak ktos chce tylko podczytywac, to moze to napisac, ze udzielac sie
              nie bedzie, ale chetnie poczyta.
              Przeciez Romanticca nie jest osoba, ktora bedzie ludzi blokowac od
              tak sobie.
              Szkoda, ze nie wypowiadaja sie osoby, ktore ewentualnie chcialyby
              wrozyc, albo te proszace o wrozbe, czy mialyby ochote zaplacic.
              Jeszcze jedno mnie ciekawi. Zalozmy, ze ktos za wrozbe zaplaci, czy
              nie bedzie sytuacji, ze powie on, ze zyczy sobie, zeby powrozyla mu
              konkretna osoba?
              A jesli ta osoba nie zechce?
              Moze lepiej forum ukryc i wrozyc w zamknietym gronie na zasadzie
              wymiany- ty mnie ja tobie.
              • romanticca Re: Czyli.. 31.08.07, 13:34
                Wiecie ja tę kwestię zapłaty to sobie tak wyobrażam, że nastąpi ona dopiero po zgłoszeniu się konkretnej wróżki, że ona będzie wróżyła. Wtedy na konto leci kasa (z nickiem wpłacającego i wróżki) lub na mail COŚ i następuje wróżba. Wtedy albo ktoś chce żeby ta wróżka powróżyła i płaci albo nie więc rezygnuje.

Chciałabym tak to rozwiązać by wszyscy byli zadowoleni. No dobra. Tak to się nie da smile Ale większość może wink
                Czekamy wszyscy również na opinie osób czytających.
                • lenik74 Re: Czyli.. 31.08.07, 13:37
                  Może poprostu omawiać rozkłady i zająć się interpretacjej?
                  • ines113 Re: Czyli.. 31.08.07, 13:44
                    lenik74 napisała:

> Może poprostu omawiać rozkłady i zająć się interpretacjej?

Swietny pomysl, tylko co zrobic z proszacymi o wrozbe? Kto im
                    rozlozy? Bo jakos malo chetnych , a prosb duzo.
                    Chyba ze wprowadzic zasade, ze kazda proszaca osoba liczy sie z tym,
                    ze nikt jej nie odpowie.
                    • lenik74 Re: Czyli.. 31.08.07, 13:56
                      Rozumiem, ale wróżbę już za 10 złotych mozna kupić na allegro. To
                      jest szkółka a nie salon, tak mi się wydaje. Albo właśnie wróżyć
                      osobom sprawdzonym. Jestem tu od bardza niedawna, a już tyle razy
                      widziałam takie same prośby na różnych stronach. I jak juz
                      wspomniała Romanticca, jak komuś nie podoba się wróżba, to pytają
                      dalej. Szkoda czasu na takie cyrki. Albo zadaje ktoś pytanie,
                      dostaje odpowiedź i za chwile dodaje kilka nastepnych.
                      • romanticca Re: Czyli.. 31.08.07, 14:10
                        Kwestia tego czy to będą pieniądze czy jak do tej pory COŚ na maila jest nadal otwarta i zgadzam się na każdą smile.

Bardzo bym chciała by Szkółka pozostała miejscem, gdzie można na wróżbę liczyć. Jest to z korzyścią też dla nas, bo tematy do wróżb i interpretacji się szybko kończą a na kimś praktykować trzeba, bo to najlepsza nauka.

Rzeczywiście jest jeszcze opcja forum Zamkniętego czyli widocznego dla wszystkich, którzy chcą poczytać ale pisać mogą już tylko osoby zaproszone (a ja zawsze chętnie zapraszam smile). Byłby to jakiś kompromis.
                        • gosiadzika MYśLę że 31.08.07, 14:56
                          tematy do interpretacji tak łatwo się nie skończą -
                          a macie rację jak komuś zależy to niech już kupi za tą dychę wróżbę na allegro i
                          tyle a my się chcemy uczyć
                          a jeśli ktoś zapłąci i będzie niezadowolony to będzie dym i będzie chciał zwrot
                          kasy bo mu się wróżba nie spodoba
                          • ines113 Re: MYśLę że 31.08.07, 15:05
                            gosiadzika napisała:

> a jeśli ktoś zapłąci i będzie niezadowolony to będzie dym i będzie
                            chciał zwrot
                            > kasy bo mu się wróżba nie spodoba

to jest ryzyko osoby proszacej o wrozbe, przeciez widac ze to
                            szkolka tarota (nazwa forum o tym mowi)
                            ale tez mysle ze z ta kasa nie wyjdzie
                            problem w tym ze coraz mniej osob wrozacych wiec nie ma co liczyc na
                            to, ze wszystkie osoby proszace o wrozbe sie doczekaja odpowiedzi
                            • gosiadzika Re: MYśLę że 31.08.07, 15:09
                              może niektórzy sobie wyobrażają że jeśłi wróże to nic innego już nie robię, a ja
                              pracuję , mam dom ,rodzinę, studiuję i zwykle już nie mam siły żeby postawić
                              karty komuś obcemu
                          • gracilia Re: MYśLę że 31.08.07, 15:09
                            Jeszcze jest jeden aspekt płacenia za wróżby - jeśli podacie cenę i konto, na które pieniądze mają być przelane, to czy ktoś niezadowolony nie narobi Wam problemów. Ktoś może potraktować to jako czerpanie korzyści majątkowych, za jakąś chcąc nie chcąc "usługę". Nie znam się na prawie, podatkach itd., ale żeby z powodu drobiazgu nie narobić sobie poważnych problemów...
                            • ines113 Re: MYśLę że 31.08.07, 15:54
                              gracilia napisała:

> Jeszcze jest jeden aspekt płacenia za wróżby - jeśli podacie cenę
                              i konto, na k
                              > tóre pieniądze mają być przelane, to czy ktoś niezadowolony nie
                              narobi Wam prob
                              > lemów. Ktoś może potraktować to jako czerpanie korzyści
                              majątkowych, za jakąś c
                              > hcąc nie chcąc "usługę". Nie znam się na prawie, podatkach itd.,
                              ale żeby z pow
                              > odu drobiazgu nie narobić sobie poważnych problemów...

Jesli Romanticca ustalila wstepna cene 5 zl za wrozbe to prawie jak
                              za darmo. Jesli ktos 10 osobom postawi w miesiacu karty, to dostanie
                              50 zl. Smieszna suma i nieadekwatna do wysilku.
                              Jest tez inna sprawa. Osoba, ktora kladzie karty nie jest pewna
                              swoich umiejetnosci, wiec wydaje sie jej, ze jej wysilek nie jest
                              wart czyjejs zaplaty. Bedzie sie tez obawiac, ze pozniej taka osoba
                              napisze na forum, ze wrozba sie nie spelnila i wyjdzie na to, ze sie
                              do wrozenia nie nadaje. Osoba, ktora sie dopiero uczy, jest niepewna
                              swoich umiejetnosci, moze to jest tez przyczyna , ze tak malo osob
                              jest chetnych na stawianie kart na forum?
                              • morgana8 Ruch na forum 31.08.07, 16:10
                                Zwroccie uwage, ze chetnych w kolejce po darmowa wrozbe jest coraz wiecej. To
                                jest w tej chwili najpopularniejsze forum ezoteryczne. Codziennie sa nowe wpisy
                                w kilkunastu watkach, a na stronie wyswietlaja sie tylko watki z ostatniego
                                tygodnia. Wrozki maja swoje zycie, prace, rodziny i takiego tlumu chetnych nie
                                obsluza. A osoba zadowolona z wrozby sciaga kolezanki, matka przysyla na forum
                                corke. Nie wspomne o takich, co zadnej wrozby nie potrzebuja, ale z ciekawosci
                                wpisuja jakies problemy w rodzaju powiedzcie mi za ile lat poznam swojego
                                przyszlego meza.
    • romanticca Postanowione jest więc: 31.08.07, 16:51
      Przyjmujemy opłatę w formie CZEGOŚ na maila przed wróżbą, postaram sie stworzyć coś w rodzaju "przewodnika";
      Jeszcze się zastanawiam czy forum ukryć/zamknąć/zostawić otwarte. Głosów jest w zasadzie po równo..

Smuci mnie fakt, że jeszcze nie tak dawno było tu bardzo przyjemnie. Spotykali się tu wspaniali ludzie i ci wróżący i proszący o wróżbę... Niesamowite jak kilka osób potrafi wnieść dużo złej energii. Bo przecież 97% użytkowników to świetni ludzie!
      • gracilia Re: Postanowione jest więc: 31.08.07, 17:16
        Jeśli mogę dodać własną sugestię, to w "przewodniku" proponowałabym dopisać co może być tym "CZYMŚ" wysyłanym na maila. Poprostu jakieś przykłady wink. Może warto napisać tam, że Wróżka też człwiek, który niekiedy nie ma czasu na szybką odpowiedź...
        • wredna_zmija Re: Postanowione jest więc: 31.08.07, 17:52
          Ja myślę, że to jest dobry pomysł. Już kiedyś o nim wspominałam. Szkoda tylko,
          że osoby proszące o wróżbę zaczynają wypierać Wróżki, a przecież - zdaje się - z
          założenia to forum miało być dla Was. Osobiście, bardzo ciekawie mi się
          podczytuje Wasze wątki i wypowiedzi. Kto wie, może kiedyś i mnie tarot sam wezwie.

Bardzo mi przykro, że jest tu tyle osób z roszczeniową postawą...

Hm, a w temacie niezadowolenia z wróżby - cóż, takie jest ryzyko... Tarot to nie
          złota rybka spełniająca życzenia, nie potwierdzi moich pragnień powodzenia w
          jednej czy drugiej dziedzinie funkcjonowania, chyba że będzie tak w istocie.
          Czasami wróżba jest kwaśna, a chciałoby się uzyskać zapewnienie dobrostanu...
          Jasne. Ale czy to powód, by obwiniać za to Wróżkę? Czy Wróżka ma kłamać dla
          dobra sprawy? Kurczę, luuuuudzie! Oczywiście, że nie.

To takie proste - nawet jak dla mnie laika w tej dziedzinie... Zresztą ta zasada
          rządzi wszechświatem: ENERGIA ZA ENERGIę, BY BYLA RóWNOWAGA...

Przepraszam, chyba się uniosłam.

A ludzi złej woli cała masa... szkoda by było, aby to - myślę sobie -
          sympatyczne towarzystwo rozpadło się z powodu zarzucenia prośbami o wróżbę.

Aaaa! i jeszcze jedna kwestia, jakoś mi się tak nasunęło... A co z informacją
          zwrotną na temat tego, czy wróżba się spełniła? Ja na miejscu takiej uczącej się
          Wróżki chciałabym uzyskać taką informację. To też dodaje pewności siebie
          później, prawda?

Pozdrawiam wszystkie Wróżki i ludzi dobrej woli piszących na tym forum. Mam
          nadzieję, że nie poczytujecie moich wypowiedzi jako zbytnie wtrącanie się w nie
          swoje sprawy.

Howk, Maua
          • riobraavo Re: Postanowione jest więc: 31.08.07, 18:03
            Romaticca nie ukrywaj tego forum i nie zamykaj. Po prostu osoby,
            które nie wyślą wam nic na maila nie doczekają się odpowiedzi.
            Przetestuj ten wariant. To przecież żaden wysiłek dla proszących o
            wróżbę, a może pomóc ci zdycyplinowac to forum. Co ty na to?
            • romanticca Re: Postanowione jest więc: 31.08.07, 18:56
              Dobrze. Niech tak będzie smile
              Postaram się przygotować jakąs instrukcję, w której zawrę wszystko co nowo przybyły forumowicz wiedzieć powinien smile Zgodnie z sugestią będzie tam też to co może służyć jako zapłata.
              Myślę, że nową zasadą będzie kasowanie od razu wątków osób, które pod danym nickiem nigdzie się jeszcze nie wypowiedziały. Czyli gdy prośba o wróżbę jest pierwszą wypowiedzią w historii tego nicka.
              • elleshesie Re: Postanowione jest więc: 31.08.07, 23:41
                romanticca napisała:
                > Myślę, że nową zasadą będzie kasowanie od razu wątków osób, które pod danym nic
                > kiem nigdzie się jeszcze nie wypowiedziały. Czyli gdy prośba o wróżbę jest pier
                > wszą wypowiedzią w historii tego nicka.

Zgadzam się ze wszystkimi postanowieniami - myślę, że to dobre rozwiązanie na
                obecną sytuację na tym forum, ale uważam, że nie powinnaś, romanticco, od razu
                kasować próśb osób, których pierwszą wiadomością będzie akurat post z zapytaniem
                o wróżbę. To nie musi od razu świadczyć, że ktoś ma jakieś "niecne zamiary".smile
                Może po prostu zaczyna swą przygodę z forum Gazety? Mówię to m.in. na podstawie
                własnych doświadczeń.smile Jednym z moich pierwszych postów na forum Gazety była
                właśnie prośba o wróżbę. Bo ja generalnie jestem raczej "czytaczem", niż
                "udzielaczem" na forum.smile Ale proponuję, żeby w miarę szybko kasować posty osób,
                które poprosiły o wróżbę, a nic w zamian - z góry, nie przesłały na maila wróżki.
                Pozdrawiam.
          • romanticca Re: Postanowione jest więc: 31.08.07, 18:58
            wredna_zmija napisała:

>Mam
            > nadzieję, że nie poczytujecie moich wypowiedzi jako zbytnie wtrącanie się w nie
            > swoje sprawy.

To są sprawy wszystkich uczestników forum: wróżek, pytających i czytających.
            smile
            • m_oments Re: Postanowione jest więc: 01.09.07, 14:07
              jestem podczytującąsmile zaglądnęłam na forum, bo nazwa wskazywała że można się
              nauczyć rozumieć tarota, myślałam że będzie to wymiana doświadczeń na zasadzie
              jest problem, i klika osób próbuje zinterpretować, w ten sposób można by
              poszerzyć swoją wiedzę, zobaczyć jak ktoś inny odczytuje karty; ale faktycznie
              na forum więcej próśb o wróżbę, niż innych wątków;
              a może założyć jeden wątek organizacyjny z prośbami o wróżbę ?
              forum wtedy może byłoby bardziej przejrzyste?
              • romanticca Re: Postanowione jest więc: 01.09.07, 14:24
                m_oments napisała:

> myślałam że będzie to wymiana doświadczeń na zasadzie
                > jest problem, i klika osób próbuje zinterpretować, w ten sposób można by
                > poszerzyć swoją wiedzę, zobaczyć jak ktoś inny odczytuje karty;

Takie było założenie smile Prośby miały być przy okazji, a okazuje się, że to nasze dyskusje są przy okazji próśb wink

> a może założyć jeden wątek organizacyjny z prośbami o wróżbę ?
                > forum wtedy może byłoby bardziej przejrzyste?

Taka próba już była. Totalna porażka niestety. Musieliśmy wrócić do starego systemu. Wątek szybko się rozrósł, nie było wiadomo komu powróżono a komu jeszcze nie, trudno było cokolwiek znaleźć.

Zapraszam do dyskusji.
                • elzbietaxyz Re: Postanowione jest więc: 01.09.07, 16:20
                  m_oments napisała:

> myślałam że będzie to wymiana doświadczeń na zasadzie
                  > jest problem, i klika osób próbuje zinterpretować, w ten sposób
                  można by
                  > poszerzyć swoją wiedzę, zobaczyć jak ktoś inny odczytuje karty;

Dokładnie liczyłam na to samo.
                  Ja również jestem początkującą, więc póki co więcej czytam niż
                  piszę. Również liczyłam na wymianę doświadczeń. Jest problem, ktoś
                  stawia karty podajac jakie i kilka osób je interpretuje. W ten
                  sposób wiele można by było się nauczyć.
                  Jeżeli chodzi o zapłatę mogłoby to być COŚ na e-maila i nie
                  koniecznie muszą to być pieniądze. Samej byłoby mi niezręcznie brać
                  pieniądze, za coś czego nie byłabym pewna , ze zrobiłam to dobrze
                  a dopiero się ucząc, takiej pewności przecież mieć nie mogę.
                  Natomiast z racji tej, że jest to forum nauki tarota, byłoby
                  bardzo wskazane aby osoba której wróżbę sie stawia, czy
                  interpretuje karty przez nią wskazane, zechciałaby poinformować nas
                  później o trafności naszej interpretacji. O tym co pokazało życie.
                  Myślę że takie zestawienie faktów z nasza interpretacją byłoby dla
                  nas bardzo pouczajace.
                  Pozdrawiam. smile
                  - Elzbieta
                  • ifyso Re: Postanowione jest więc: 02.09.07, 19:24
                    "Również liczyłam na wymianę doświadczeń. Jest problem, ktoś
                    stawia karty podajac jakie i kilka osób je interpretuje. W ten
                    sposób wiele można by było się nauczyć".

Właśnie tym mnie to forum urzekło. W ten sposób duuuużo można się
                    nauczyć. Poprzez dyskusje, wymiane zdań i myśli. Bardzo wiele znaczy
                    informacja zwrotna od osób, którym były stawiane karty - jak
                    potoczyła się sytuacja, co się wydarzyło.
                    Co do zapłaty. Jak to robią "internetowe" wróżki, w więkoszości -
                    przedpłata przed otrzymaniem interpretacji. Jestem więc za
                    przedpłatą. Do uzgodnienia z wrózką. W formie pliku z muzyką,
                    zdjęciem, wierszem, opowiadaniem, wypróbowanym przepisem
                    kulinarnym, mogą też być pieniądze, gdy brak pomysłu, wg uznania -
                    one są środkiem wymiany energii przecież. Chodzi o to, aby osoba
                    pytająca coś z siebie także dała. Słowo "dziękuję" dla wielu osób
                    bywa tylko słowem, formą grzecznościową, która wypada stosować, ale
                    niekonieznie jednocześnie odczuwać "dziękuję" (puste słowo), a i
                    tak nie wszyscy tę formę używają...
                    Jestem też za opisywaniem rozkładów kart i ich interpretacji na
                    forum. Z tym osoby pytające powinny się liczyć.
                    To prawda, że więcej się na forum zrobiło próśb o wróżby niż
                    merytorycznych dyskusji. Najlepiej jednak się uczymy w praktyce,
                    stawiając karty. Są więc blaski i cienie. Zawsze będą te blaski i
                    cienie.
                    Administruje forum o runach, prośby o wrożenie z tego forum
                    powtrzają się na runicznym forum, staram się to sprawdzać i
                    informować osoby pytające (na maila, nie publicznie na forum)
                    o "zdublowaniu" się i jego konsekwencjach w postaci mętliku w
                    glowie, otrzymania dwóch różnych wróżb... Nie zawsze pomaga. DOstaje
                    potem na maila te same pytania, tylko inaczej sformułowane, uznane
                    przez osobe pytającą, jako zupełnie inne, nowe pytania. Dla mnie są
                    to te same pytania...Czuje się jakby mnie ktoś chciał przechytrzyć
                    czy co?
                    No i skrzydełka opadają....
                    Są jednak osoby, które potrzebują na prawde pomocy. Niech to forum
                    będzie dla nich otwarte...tylko jak oddzielić ziarno od plew
                    (żartowniusiów) - oto jest pytanie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka