smunaa28 12.10.07, 18:56 Zastanawia mnie jak interpretować karty bramy, i tak naprawdę co one oznaczają w układzie. Czy mają one jakieś konkretne przesłanie, czy są ważniejsze aniżeli pozostałe arkana w rozkładzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ines113 Re: karty bramy 12.10.07, 22:00 Jak pojawia sie karta bramy, mozna spojrzec na caly rozklad pod katem czy karta ta nie wskazuje jakiejs nazwijmy to "luki" czyli innego wyjscia z sytuacji. Jesli umielibysmy skorzystac z tej luki czyli bramy, mozemy zmienic kierunek naszego zycia i przestac przerabiac stare problemy w kolko. To jak zadanie matematyczne, jak znajdziesz rozwiazanie, mozesz sie wziac za nastepne. Jesli nie, bedziesz dalej sleczec nad starym. Problem w tym, ze nie zawsze jest latwo przejsc przez ta brame, nawet jak wiesz, ze ona jest. To tak samo jakby ktos sterczal Ci nad glowa i mowil: alez jest rozwiazanie! Co z tego, skoro Ty go nie widzisz, jest dla Ciebie za trudne w tym momencie. Odpowiedz Link
smunaa28 Re: karty bramy 14.10.07, 23:32 Dziękuję Ines. Faktem jest, że jestem w stanie zrozumieć niektóre bramy. (3 buławy, 5 i 8 pucharów, 6 i 8 mieczy. Zmuszają one do analizy i dłuższego zastanowienia się nad rozkładem. Ale AS denarów? (poza bramą na karcie, pomimo kilkugodzinnej obserwacji - nic więcej nie zauważyłam). W ogóle mam problem z interpretacją denarów. Np 10 monet - generalnie to karta powodzenia materialnego ,bezpieczeństwa i stabilizacji. Charakteryzuje człowieka, który nie może uskarżać się na swój los. A ja jakoś tego nie widzę. Widzę za to starca, który patrzy gdzieś przed siebie. Niby taki szczęśliwy senior. Obok para z dzieckiem i dwa psy. Wydawało by się sielanka. Ale moim zdaniem ten starzec czegoś się boi, obawia. Jest jakby oderwany od tej sielanki. Jakby chciał coś, powiedzieć, zwrócić uwagę, ale na co? Na siebie? Na to, że jest istotny, że jest historią tej rodziny, podstawą, częścią drzewa genealogicznego. Dlaczego on jest na głównym planie karty? Najpierw sędziwy starzec, potem para z dzieckiem. I gdzie tu przesłanie? Gdzie brama? Proszę o pomoc, może czyjaś interpretacja mnie oświeci? Pozdrawiam cieplutko. Smunaa Odpowiedz Link
gosiadzika Re: karty bramy 15.10.07, 07:53 według mnie to właśnie brama- starzec przeszedł przez życie ma swój dorobek - ale odsuwa się młodszym - bo on swoje już zrobił Odpowiedz Link
betulanana Re: karty bramy 15.10.07, 11:06 spotkałam się z taką interpetacją 10 denarów, że przy tej stabilizacji materialnej, która jest lub się za chwilę pojawi, zaginęła więź rodzinna, w szczególności szacunek do starszych został zagubiony. też najczęściej interpertuję 10 pentakli pozytywnie, ale czasem daje mi do myślenia, czy nie ma tu drugiego dna, czy satysfakcja materialna to jest to czego pragnę, a może moja dusza wcale tym nie jest zainteresowana (oby nie, bo miałybyśmy konflikt Odpowiedz Link