Dodaj do ulubionych

POMOC PRAWNA

07.03.11, 17:43
Witam!
mam pytanie. Pracuję od 01.09.2006 r w przedszkolu. jestem nauczycielem kontraktowym i mam umowę na czas nieokreślony. chodzą słuchy o lokwidacji częsciowej (zmniejszenie liczby oddziałów) toteż w związku z tym mam pytanie:
1. czy dyrektor moze dac wypowiedzenie w ciągu roku szkolnego, np. we wrześniu, kiedy okaże się ile jest faktycznie dzieci, czy musi to zrobić do 31 maja?
2. czy jeśli dostanę wypowiedzenie z dniem 31 maja i umowa wygaśnie 31 sierpnia, to ewentualny stan nieczynny (6 m-cy) liczy się od dnia złożenia wniosku (wiem, że to musi być do 30 dni od otrzymania wypowiedzenia) czy od 31 sierpnia ?
3. CZy po stanie nieczynnym jest jeszcze 3 miesiące wypowiezenie czy nie?
4. czy jakieś przepisy określają MINIMALNĄ ilośc dzieci w przedszkolu państwowym?
5. czy można dostać wypowiedzenie we wrześniu w sytuacji, gdy 5 lipca zakończy się urlop macierzyński?
z góry dzięki za opd
Obserwuj wątek
    • bwas Re: POMOC PRAWNA 09.03.11, 08:41
      1)może bo przedszkole to placówka nieferyjna i rządzi się innymi prawami (art 20 ust 4 KN) w praktyce jednak zazwyczaj jest to maj
      2-3) stan nieczynny zaczyna się bezpośrednio po wypowiedzeniu: w maju wypowiedzenie, 1 czerwiec- 31 sierpień to okres wypowiedzenia, 1 wrzesień- luty stan nieczynny
      Wybierasz albo odprawę albo stan nieczynny tobie finansowo bardziej opłaci się stan nieczynny bo dostaniesz wynagrodzenie za 6 miesięcy a odprawę za dwa miesiące bo jesteś zatrudniona u pracodawcy krócej niż 8 lat.
      4) nie
      5) tak
      • przedszkolanka_anka Re: POMOC PRAWNA 09.03.11, 11:50
        Odnośnie 4.
        Nie zgadzam sie z przedmówczynią,są przepisy to regulujace:Rozporzadzenie Ministra Edukacji Narodowej w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół,więc
        liczbe dzieci w grupie określa Statut przedszkola majac na uwadze uchwałę (Urzędu) radnych to regulującą(radni mogą podwyższyć normę uchwałą).
        Anka

• anna-np Re: POMOC PRAWNA 09.03.11, 13:53
          Odnośnie punktu 5.
          Matka wracajaca do pracy po urlopie macierzyńskim, powraca na pół etatu, a nie na cały, a wtedy jest chroniona prawnie przed zwolniem cały rok. Myślę,że te przepisy prawne dotyczą również nauczycieli.
    • 0becna Re: POMOC PRAWNA 12.03.11, 15:54
      Wydaje mi się, że po zakończeniu stanu nieczynnego należy sie jeszcze ekwiwalent za następny urlop !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka