Gość: gość IP: *.tpnet.pl 19.08.07, 02:08 Ogha "zarządzał" ponoć? oj "dziennikarze GW". Ortografii się nie zna, pisze się "zarządał", a potem bezmyślnie przepuszcza przez automat z Worda, nawet nie patrząc jak i na co poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sz Re: Płyta CD ma 25 lat IP: *.streamnet.pl 19.08.07, 08:16 Żeby poprawiać czyjąś ortografię, najpierw samemu trzeba ją znać... Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian 25 lat? A byłem pewny, że góra 15. 19.08.07, 08:43 To aż dziw bierze, że komputery używały dyskietek do połowy lat 90-tych. A dopiero potem zaczeto używać płyt CD. Dlatego byłem pewny, że i też wtedy one powstały. Kilka lat temu CD została wyparta przez DVD, ale skoro takie cuda się okazały z wiekiem CD, że ma 25 lat, to może DVD ma 20? :) A Blue-Ray, który niedługo wyprze DVD, ma 15 lat? Coś ciężko mi w to uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JamFasola Re: 25 lat? A byłem pewny, że góra 15. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.07, 08:58 Dyskietki byly uzywane nie ze wzgledu na ich parametry (bo to byl chyba jeden z najdrozszych nosnikow w przeliczeniu cena/megabajt) a ze wzgledu na jego powszechnosc. Jeszcze w 2000 roku dobra nagrywarka kosztowala ponad 1000 zlotych a stacja dyskietek 30, wiec nie wszystkich bylo stac na zakup takiego napedu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Niewiele się pomyliłeś :) Format DVD ma już 12 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 02:02 Został zaprezentowany w 1995 roku, a prace nad nim trwały od 1990. Odpowiedz Link Zgłoś
grigorrij Re: 25 lat? A byłem pewny, że góra 15. 20.08.07, 18:03 Szczerze mówiąc też myślałem że CD jest trochę młodsza. Co do cen to racja, stacje dyskietek od dawna kosztowały kilkadziesiąt złotych, a ja pierwszą nagrywarkę (używaną CD 16x hehe) kupiłem dopiero 3,5 roku temu, a teraz dobrą nagrywarkę DVD można kupić już za 150 złotych. Niewyobrażalny postęp. Podobnie z dyskami twardymi - przed pięcioma laty miałem dwugigowego HD, nie do pomyślenia :D ------------------- Kim jest broker informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Płyta CD ma 25 lat IP: *.edata.net.pl 31.10.07, 10:21 A ty oczywiście nie załapałeś o co "przedpiścy" chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj Płyta CD ma 25 lat 19.08.07, 08:38 Album Dire Straits "Brothers in Arms" - ponad milion sztuk to zasługa zespołu oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Andrzej Lepper Re: Płyta CD ma 25 lat IP: 89.100.188.* 19.08.07, 09:04 koniec kaset, koniec CD, DVD, blue ray'a - tylko MP3...PC daje nieograniczone mozliwosci ....a plyta....13 piosenek i zmien na kolejna Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Płyta CD ma 25 lat 19.08.07, 11:10 Ależ drogi Doktorze, mp3, jest czymś jednak zupełnie innym niż CD, jeśli masz dobry słuch na mp3kowniku 1 GB upchniesz tyle samo utworów co na płycie, po drugie jest to zupełnie inna klasa - urządzeń przenośnych, warto sobie także przypomnieć o tym z iloma innymi nośnikami CD wygrało wojnę nim te zdołały pojawić na rynku, np. kaseta z taśmą magnetyczną tylko że z zapisem cyfrowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi MP3 vs CD... IP: *.tpnet.pl 19.08.07, 14:07 Jak można porównywać MP3 z CD?? MP3 "nadaje się" do słuchania muzyki z przenośnych urządzeń, ewentulanie PC-tów. Natomiast puszczone na w miarę dobrym sprzęcie po prostu nie da się słuchać - tak razi słaba dynamika i pasmo w porównaniu z "normalnym" cyfrowym audio z płyty CD. Ja po własnych doświadczeniach przestałem zbierać mp3 na CD, bo to dla mnie nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek henak Re: Płyta CD ma 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 15:14 ta ela pamiertaj ze to sytesm stranej jakosci , mp3 jest za słabe aby prawdziwi leomani i audiofile słuchali na tym muzy Odpowiedz Link Zgłoś
solarv Płyta CD ma 25 lat 19.08.07, 09:14 szczerze mówiąc z doświadczenia wiem że lepiej kupować urządzenia mniej znanych marek, tańsze i nie tak wytrzymałe bo i po co płacić za jakość jak technologia tak szybko się zmienia? wole kupic tanie, niech mi służy te pól roku a później kolejna "nowinke" techniczna Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Płyta CD ma 25 lat 19.08.07, 10:09 Tych nowinek nie ma tak duzo .... Tak jak w DVD mamy formaty HD - HD DVD i Blu Ray , to w ich odpowiednikiem HD w audio sa SACD oraz DVD Audio . Formaty nie odniosly sukcesu i staly sie formatami niszowymi skierowanymi do audiofili milosnikow klasyki i jazzu . A dla 95% sluchaczy muzyki jakosc jaka zapewnia MP3 jest wystarczajaca , i argument najwazniejszy moze byc za darmo .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek To ile było tych pierwszych odtwarzaczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 11:00 Na razie widzę trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Val De Maar Płyta CD ma 25 lat IP: *.chello.pl 19.08.07, 12:29 Trzeba tez wspomniec o cyfrowych formatach bezstratnych takich jak FLAC czy APE - brak utraty jakosci, ale dzieki kompresji album zajmuje polowe mniej miejsca niz na plycie CD. Wtedy majac playera z dyskiem twardym o pojemnosci 20-60GB, w pudelku o rozmiarach 10x6 cm zmiesci nam sie ogromna ilosc muzyki (srednio album w takim formacie zajmuje ok. 300MB - rachunek jest chyba prosty?) w jakosci identycznej z CD :) ...mimo tego nadal kupuje oryginalne plyty CD :P Odpowiedz Link Zgłoś
aleksylvester Płyta CD ma 25 lat 19.08.07, 13:36 A ja nadal bede kupowal plyty CD! Lepsza jakosc dzwieku, lepsze opakowanie (pliki w ogole nie maja opakowan), informacje bibligraficzne,co w przypadku muzyki klasycznej ma bardzo duze znaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
bolobolo3 Re: Płyta CD ma 25 lat 19.08.07, 14:35 Pamiętam pierwszą auducję radiową z wykorzystaniem CD. Panowie Mann i Michniewicz posługując się pożyczonym od słuchacza sprzętem demonstrowali w trójce zalety tej technologii. Ech to były czasy (oczywiście w trójce bo reszta to wiadomo) Może ktoś jeszcze pamięta tą audycję ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valdi from Gdynia Brothers In Arms - w PR 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 14:50 A ja pamiętam w Polskim Radiu PR2 emisję płyty Dire Straits - Brothers In Arms, gdzie chyba z 3 razy rozpoczynano emisję, bo odtwarzacz się zawieszał. Ponieważ dużo osób nagrywało z radia, więc dawano chwilę słuchaczom na przewinięcie taśmy do początku. Czy ktoś nagrywa jeszcze z radia? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pawik69 Re: Brothers In Arms - w PR 2 19.08.07, 17:31 oj nagrywalo sie, nagrywalo :) zwlaszcza audycje nieodzalowanego Tomka Beksinskiego. nie raz rozmrozilem lodowke rodzicom, bo na czas audycji wylaczalem ja z pradu aby nie zaklocala nagrywanych plyt... no i oczywscie z reguly przypominalem sobie o tym, ze ja wylaczylem gdy ktorys z rodzicieli zaczynal wrzeszczec na mnie z kuchni nastepnego dnia rano:) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Brothers In Arms - w PR 2 19.08.07, 17:34 Z radia mialem nagrane wszystkie plyty Tomity, Jean Michaela Jarre itp... Ech... lezka sie w oku kreci :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demonik Re: Brothers In Arms - w PR 2 IP: *.gsfc.nasa.gov 20.08.07, 20:05 Pamietam te czasy. I pamietam ze nagrywalo sie z programu II PR bo PR III w Poznaniu do polowy lat 80-tych byl MONOFONICZNY, he he. Mielismy z bratem (starszym odemnie) szpulowy magnetofon i wlasnie na nim, zeby jakosc byla dobra sie nagrywalo te cuda z radia. Potem w roku 1987 brat kupil pierwszy oddtwarzacz CD w Niemieczech kosztowal 299 DM !!! firmy SEG. Najwazniejsze ten odtwarzacz dziala do dzis!!! A kto pamieta wyporzyczalnie plyt CD? Wyporzyczalo sie je zeby tylko skopiowac na ksety lub na szpule. Taki pierwowzor Napstera lub jak kto woli iTunes bo to platne bylo. Oj to byly piekne czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
trouble_maker Plus Tomasz Szachowski i "Wieczór Płytowy" w PR II 19.08.07, 17:52 Co niedziela 2-3 świetne (no, przeważnie ;) płyty - oczywiście w całości (z sygnałem testowym do ustawienia poziomu nagrywania: "kanał lewy...szszszz...kanał prawy..." ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Płyta CD ma 25 lat 19.08.07, 16:45 to bardzo merytoryczna uwaga... znaczy taka na temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: Płyta CD ma 25 lat IP: *.bb.sky.com 19.08.07, 17:36 A ja pamietam prezentacje plyty CD w Sondzie,jakos na poczatku lat 80 - nieodzalowani Kaminski i Kurek demonstrowali zrzucenie ja z 2 m na wykladzine i pokazywali ze dalej mozna ja odtwarzac... Odpowiedz Link Zgłoś
germanio A ja czekam... 19.08.07, 23:40 z utesknieniem na stare nagrania Siekiery na winylach, moi rodzice maja jeszcze gramofon Grundiga, cud techniki polowy lat 80-tych --- Oj, dana, dana, nie ma Romana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Płyta CD ma 25 lat IP: 87.105.189.* 20.08.07, 16:42 Czytalem kiedys,ze srednica plyty CD jest taka a nie inna,poniewaz do jej produkcji wykorzystywano maszyny do obrobki krysztalow krzemu.Okragly krysztal bedacy surowcem do produkcji ukladow scalonych ma wlasnie owe magiczne 12 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Płyta CD ma 25 lat IP: *.edata.net.pl 31.10.07, 10:26 A ja mam w piwnicy taki kryształ i zapewniam, że ma mniejszą średnicę, bo nie za bardzo da się takie grube pręty wyciągać... Odpowiedz Link Zgłoś