Gość: P OIL IP: *.szczecin.mm.pl 11.11.08, 12:28 "komputerka" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krst Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: 84.203.176.* 11.11.08, 13:11 Ehhh wy ponownie z ta dominacja linuksa. Nigdy jej nie bylo i nigdy nie bedzie. Rozumiem, ze w przyszlosci mogla by kiedys byc dominacja MacOS, ale nie Linuksa. I to nie dlatego ze jest to system zly, tylko dlatego ze to nie jest system napisany z mysla o uzytkowniku domowym. Kolejne iteracje ubuntu sprawiajace ze jest coraz latwiejszy w uzytkowaniu sprawiaja ze jest coraz bardziej podobny do Windows. Skoro to jest celem programistow, to po co skazywac sie na mordegi z Linuksem jako systemem biurkowym... No ale troche na temat: Ten mechanizm to rozumiem, fizyczny dodatek do komputera? Brzmi ciekawie, ale watpie zeby ktos specjalnie dla Linuksa bawil sie w takie dodatki. Jak chca to sprzedawac, to chyba w zla grupe klientow uderzaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.lanet.net.pl 11.11.08, 22:39 widać że nigdy nie miałeś do czynienia z linuksem. Chyba jedynie w możliwościach uruchomienia gier linuxy pozostają za Windowsem, ale w każdym innym zastosowaniu są równie dobre albo i lepsze. Cokolwiek by to miało nie być, internet, biurowe, media, grafika. No i nie trzeba za to płacić, co jednak nie oznacza, że użytkownicy nie kupią nowej technologii, która może bardzo im pomóc. Ja sam korzystam z linuxa, nie z oszczędności, miałem XP z komputerem, ale dlatego że to po prostu lepszy, szybszy przede wszystkim bezpieczniejszy system. Odpowiedz Link Zgłoś
dx7 Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! 11.11.08, 23:44 > Chyba jedynie w możliwościach uruchomienia gier linuxy pozostają za > Windowsem, ale w każdym innym zastosowaniu są równie dobre albo i > lepsze. Nie są ani lepsze ani nawet porównywalne. I było już o tym wiele razy na forum więc nie ma sensu przypominać. Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Linux - start w niecałe 3 sekundy! Doganiają WinXP 12.11.08, 08:45 LOL. No to w końcu udało im się wprowadzić technologię znaną z Windowsa 2000 wprowadzonego w 1999 roku :) Faktycznie ten linux taki do przodu, że aż go z tyłu brakuje. A czas podawany w artykule - 3sek - jest oderwany od rzeczywistości, bo zapisywane na dysk było tylko 18MB. W praktyce przy pełnych Xwindow z uruchomionymi programami było by tyle samo co na Windowsie, czyli 5-15 sek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! Doganiają IP: *.sds.uw.edu.pl 12.11.08, 09:22 > LOL. No to w końcu udało im się wprowadzić technologię znaną z > Windowsa 2000 wprowadzonego w 1999 roku :) No niezupełnie. I normalnie to Windows sa wiele lat do tylu za linuksem/uniksem (powershell, linki symboliczne,firewall, uprawnienia uzytkownikow i wiele, wiele innych). > Faktycznie ten linux taki do przodu, że aż go z tyłu brakuje No, lista 500 najszybszych komputerow swiata w czerwcu 2008: www.top500.org/stats/list/31/osfam Linux - 85%, Windows - 1% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlackFart Ludzie piszcie na temat, bo piardow ktory system IP: *.radiotherapeutisch-laborant.info 12.11.08, 15:38 jest lepszy nie mozna juz wytrzymac! Technologia procesorkow ARM11 (400 MHz) to chyba jakies PDA? Tak? Pytam zorientowanych, nie trolli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.lodz.mm.pl 12.11.08, 08:29 Pod względem uruchamiania gier również nie pozostają w tyle (co choćby pokazuje demko silnika unigine.com/ ). To tylko lenistwo kluczowych firm którym nie opłaca się robić gier zmieniają sytuację. Nie ma za bardzo narzędzi, skoro nie ma narzędzi to nie bardzo opłaca się poświęcać czas i koło się zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.chello.pl 12.11.08, 11:58 oj dodo pokaż mi 1, słownie JEDEN program do grafiki na Linuxa rastrowy w którym mogę pracować w CMYK'u. Wiesz jeżeli ktoś jest PRO, to nie będzie swoje reputacji narażał dla darmowego systemu i pracy na programach, za które, w razie wtopy, panuje zbiorowa odpowiedzialność. Człowiek PRO nie liczy się z wydatkiem 1000PLN na system bo go oprogramowanie wynosi 4x tyle, a komputer 9x. Więc te swoje grafiki, montaże filmów...a zresztą otwórz biznes, pogadamy. Ja akurat nie jestem przeciwnikiem Linuxa, nie jestem też przeciwnikiem Windowsa, jest po środku z OSX'em. Siódemce kibicuje bo polityka Apple jest żenująca ostatnimi czasy, ale jeżeli ktoś mi próbuje wmówić że w Linuxie jest tak samo PRO jak w Windowsie czy MacOsX'ie to go wyśmieje, bo ta platforma nie jest poważnie traktowana przez duże firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.kruk-inkaso.com.pl 12.11.08, 12:26 > oj dodo pokaż mi 1, słownie JEDEN program do grafiki na Linuxa rastrowy w który > m mogę pracować w CMYK'u. CinePaint wykorzystrany np. w filmach Elf, Looney Tunes, League of Extraordinary Gentlemen, Duplex, The Last Samurai, Showtime, Blue Crush, 2 Fast 2 Furious, Harry Potter, Cats & Dogs, Dr. Dolittle 2, Little Nicky, The Grinch, Sixth Day, Stuart Little, Planet of the Apes, Stuart Little 2, and Spider-Man > Wiesz jeżeli ktoś jest PRO, to nie będzie swoje reput > acji narażał dla darmowego systemu i pracy na programach, za które, w razie wto > py, panuje zbiorowa odpowiedzialność. Przeczytaj może licencje swojego softu. MS ani Adobe też nie odpowiadają > Siódemce kibicuje bo polityka Apple jest żenująca ostatnimi czasy, > ale jeżeli ktoś mi próbuje wmówić że w Linuxie jest tak samo PRO jak w Windows > ie czy MacOsX'ie to go wyśmieje, bo ta platforma nie jest poważnie traktowana p > rzez duże firmy. Tylko same malutkie się bawią Linuksem np. Industrial Light and Magic:) Sorry ale jak ktoś mówi, że wie cokolwiek o grafice to powinien tez wiedzieć jakie oprogramowanie z tej dziedziny jest dostępne na jakie systemy i w jakich produkcjach było wykorzystywane. Odpowiedz Link Zgłoś
komandor_gruzel Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! 12.11.08, 13:32 Gość portalu: ja napisał(a): > > Wiesz jeżeli ktoś jest PRO, to nie będzie swoje reputacji > > narażał dla darmowego systemu i pracy na programach, za które, > > w razie wtopy, panuje zbiorowa odpowiedzialność. > Przeczytaj może licencje swojego softu. MS ani Adobe też nie > odpowiadają To jest właśnie zabawne. Wielu fanbojów płatnego softu zarzuca Linuksowi i wolnemu oprogramowaniu brak wsparcia, podczas gdy w przypadku oprogramowania komercyjnego tego wsparcia również nie ma zbyt wiele. Najczęściej ogranicza się ono do płatnych konsultacji telefonicznych, można też wykupić dodatkowy support on-site. Z tym, że coś takiego jest świadczone również przez wielu dostawców rozwiązań linuksowych. A teraz konkurs bez nagród: jakie wsparcie przysługuje użytkownikom Windows XP/Vista OEM i jaka jest odpowiedzialność producenta tego systemu? Odpowiedź: żadna - nie wierzycie to sprawdźcie w licencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.chello.pl 12.11.08, 16:11 nie rozmawiamy o filmach! rozmawiamy o programie, który w pełni mógłby konkurować z Photoshopem i całym pakietem Adobe. Z którego nie bałbym się wypuścić pliku do drukarni. Program o którym piszesz nie obsługuje CMYK'a bo i nie jest to używane w filmach. Rozmawiam z Tobą o poligrafii, a ta na Linuxie leży i kwiczy. Sory ale nie oddam do druku za 100.000 tysięcy programowi za darmo by zaoszczędzić 2000PLN, które zamortyzują mi się po jednym zleceniu. Nie mówię o odpowiedzialności prawnej, mówię o zaufaniu do firmy. O marce jaką w środowisku ma Adobe. Możemy się spierać czy osiadł na laurach i czy CS4 jest jakimś wielkim przełomem. Ale markę i pozycję Adobe wyrobiła sobie sama. Wypuszczając coś do druku z programów Adobe mam świadomość że jeżeli sam czegoś nie *****dole to wyjdzie to dobrze. Tej pewności nie daje mi Corel, a co dopiero jakieś darmowe pokurcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.josettihoefe.de 12.11.08, 16:24 Są tacy, którym oprogramowanie komercyjne dostarcza poczucia szczęścia - oczywiście szanujemy ich. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! 12.11.08, 17:17 Smieszne :-) ale znieslawiony przez funow Adobe Gimp wypuszcza wyciagi barwne w CMYK, robil to od bardzo dawna przez plugin a od najnowszej wersji obsluguje CMYK natynie + cala game innych rozwarstwien barwnych. Blender rowniez posiada taka mozliwosc, istnieje MAYA na Linksa... No i przyziemny przyklad: wiekszosc magazynow typu "Linux Magazine" skladana sa w calosci pod Pingwinem. To moze nie sa publikacje o nakladzie dziennikow ale i tak mowimy o milionach egzemplazy - czyli te 100tys zl to tylko czesc wydatkow na ich produkcje. Jak grafik wie co robi to sprawa GIMP czy Photoshop staje sie drugorzedna. Ale nie przecze, latwiej jest zaczac projektowac grafike pod Maczkiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
komandor_gruzel Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! 12.11.08, 17:53 Gość portalu: Pewex napisał(a): > Tej pewności nie daje mi Corel, a co dopiero jakieś darmowe pokurcze Hahaha, na tym "pokurczu" swój cały biznes opiera taka "firemka" jak Google. Poza tym, Linux jest istotnym elementem strategii takich firm jak IBM, Sun, Motorola, HP, NTT czy Dell. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.11.08, 18:36 Disney używał Photoshopa pod Wine - w produkcji trochę droższej niż 100.000 PLN.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ężynjer Siemensa Dominacja technologiczna Linuxa jest faktem IP: *.ericsson.net 12.11.08, 09:59 Ma on przede wszystkim tę zaletę, że w jego tworzeniu bierze ogromna liczba developerów. Udostępniają oni ciągle masę nowych pomysłów projektom otwartego oprogramowania. Faktem jest też, że Microsoft często implementuje te pomysły w swoich produktach. Jedyną wadą projektów otwartego oprogramowania jest ich bardzo zła integracja i zarządzanie. Tego akurat nie brakuje Windows'om i de facto opartemu na otwartym oprogramowaniu MacOS. Dlatego są o wiele bardziej przystępne dla przeciętnego użytkownika. Technologicznie jednak Windows jest w tyle, a MacOS (i inne komercyjne Unixy) wydaje się w tym wypadku perfekcyjnym produktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 12:34 > Ten mechanizm to rozumiem, fizyczny dodatek do komputera? > > Brzmi ciekawie, ale watpie zeby ktos specjalnie dla Linuksa bawil sie w takie > dodatki. > Jak chca to sprzedawac, to chyba w zla grupe klientow uderzaja... Ziemlin przypomina, że coraz większa liczba producentów wyposaża płyty główne i notebooki w ładującego się z pamięci flash Linuksa (mechanizm Splashtop opracowany przez DeviceVM) - np. ASUS nazwał tę technologię Express Gate. System można wczytać bez korzystania z dysku twardego, nie ma też żadnego problemu, by za jego pomocą porozmawiać przez Skype, surfować w Internecie czy przeglądać fotografie. Odpowiedz Link Zgłoś
komandor_gruzel Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! 12.11.08, 13:27 Gość portalu: krst napisał(a): > Ehhh wy ponownie z ta dominacja linuksa. Obawiam się, że nie zrozumiałeś o czym mówi ten artykuł. > Nigdy jej nie bylo i nigdy nie bedzie. Sprawdź sobie choćby Top500. > I to nie dlatego ze jest to system zly, tylko dlatego ze to nie > jest system napisany z mysla o uzytkowniku domowym. Dziwne rzeczy mówisz. Projekty takie jak Gnome i KDE celują właśnie w użytkownika domowego i biurowego. > Kolejne iteracje ubuntu sprawiajace ze > jest coraz latwiejszy w uzytkowaniu sprawiaja ze jest coraz > bardziej podobny do Windows. Twierdzisz, że Windows to wzór do naśladowania w łatwości używania? Daj znać jak Windows dorobi się wirtualnych pupitów i zdalnych filesystemów, a także przeglądania plików w kartach/zakładkach. O a tak po za tym co znaczą te bezsensowne oznaczenia dysków C:, D:, itp? > Skoro to jest celem programistow, to po co skazywac sie na > mordegi z Linuksem jako systemem biurkowym... Ktoś Ci nakłamał a Ty uwierzyłeś... > No ale troche na temat: > Ten mechanizm to rozumiem, fizyczny dodatek do komputera? Właśnie w tym miejscu nie zrozumiałeś. W artykule redaktor niezdrowo ekscytuje się komputerami opartymi o architekturę ARM. Ta platforma jest popularna w komputerach przemysłowych, palmtopach, itp. Chodzi raczej o konstrukcję płyty głównej, która potrafi wykorzystać pamięć flash do hibernacji systemu. > Brzmi ciekawie, ale watpie zeby ktos specjalnie dla Linuksa bawil > sie w takie dodatki. Masz rację. Normalni użytkownicy Linuksa zapewne użyją zwyczajnej hibernacji albo uśpienia. > Jak chca to sprzedawac, to chyba w zla grupe klientow uderzaja... Najwyraźniej redaktor też nie wiedział co opisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy_pl85 Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 13:34 Pomysl mi sie bardzo podoba swlaszcza w persektywie tego ze microsoft wycofal sie z Miniwin spure malego wydajnego jadra a wzamian tego win 7 dostanie zaltne jadro visty, historia z win sie powtarza obitnice a pozniej latamy to co bylo i robimy klejny syf wrrrr... zgadzam sie z poprzednikiem linux'owi jeszce wiele brakuje a majac do wyboru taki system jak MacOs mam go na codzien z win kozystam tylko do paru gier, to jest taki linux na sterydach ma on to czego linux'owi brakuje, mozan by tez powiedziec ze laczy on cech linux'a i windowsa ale to co jest winie to macos mial pierwszy a wiec to windows jest wzorowany na macos nie wiem co by sie stalo gdyby sie spelnl taki scenariusz a sa ku temu przeslanki ze macos popierwsze zacznie obslogiwac natywnie w systmie programy z windows (odkryto juz jakis czas temu w kodzie macos 10.5 iles pierwsze proby implemtacji bibliotego dll do macos), mozna sie spodziewac ze snowleopard moze nie na poczatku ale dozy do tej obslogi, uwolnienie macosx od komputerow apple wiem ze to jest mozliwe a instalacja na pc nie robi wiekszych problemow jak na nielegalna rzecz to bardzo doza ilosc sprzetu jest juz obslogiwana w taki sposob, a dzialanie systemu nie rozni sie w niczym od tego na mac'ach, brak jakiej kolwiek nie narmalnej nie stabilnosci, poaztym apple jakby ta sprawe ignoruje nie jest to dziwne ale w sumie po co maja sie serpac ludzie wykonuja za nich prace ktora oni by moseli wydac kupe kasy na wdrozenie tego systemu na pc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Jeszcze żeby tak obsługiwał język polski... IP: *.polskieradio.pl 12.11.08, 10:04 i miał słowniki. O spolszczonym interfejsie nawet nie marzę. Bo rozumiem, że ten polskawy bełkot powstał właśnie na MacOS'ie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: Jeszcze żeby tak obsługiwał język polski... IP: *.chello.pl 12.11.08, 12:02 słowniki ma, ale brytyjskie. Bełkot bełkotem ale polski język natywnie w 10.5 Leopard istnieje od początku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Tytul sensacyjny ale hibernacja to nie to samo IP: *.ch.abb.com 12.11.08, 15:05 co start systemu. A to nie jest nawet komputer tylko komputerek. No ale artykul przyciagnal moja uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo_googleticus Mniej niż sekunda IP: 89.108.200.* 11.11.08, 13:46 onqpl.blogspot.com/2008/10/x86-system-that-boots-in-one-second.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Mniej niż sekunda IP: 195.190.143.* 12.11.08, 09:02 to już pewna przesada normalny komputer korzysta po starcie z 100-400MB - to samo określa minimalny czas startu systemu Odpowiedz Link Zgłoś
pariah Re: Mniej niż sekunda 12.11.08, 10:29 Możesz wyjaśnić wszystkim zgromadzonym co oznaczają słowa ''normalny komputer''? Bo dopiero wtedy można odnieść się merytorycznie do Twojego wpisu. Odpowiedz Link Zgłoś
komandor_gruzel Re: Mniej niż sekunda 12.11.08, 13:34 Gość portalu: Bartek napisał(a): > normalny komputer korzysta po starcie z 100-400MB - to samo określa > minimalny czas startu systemu To nie jest normalny komputer. To platforma sprzętowa o architekturze ARM. Redaktor tego niewiedział i opisał sprzęt przemysłowy/palmtopowy jakby był to zwykły pecet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepiec Re: Mniej niż sekunda IP: 82.146.248.* 12.11.08, 17:05 Gość portalu: Bartek napisał(a): > to już pewna przesada > normalny komputer korzysta po starcie z 100-400MB - to samo określa > minimalny czas startu systemu Chyba miałeś na myśli normalną Vistę .... spokojnie da się zejść do 80 MB i jak się to robi rozważnei to wszystko działa. CO do filmiku - QNX to system czasu rzeczywistego, działa w inny sposób niż 'tradycyjny' OS, nie kolejkuje zadań. Wykorzystuje się go w przemyśle, robotach, maszynach kontrolnych. W sumie nie wiem gdzie się można tak szybki start przydać ? moze w Wojsku. Ja tam wolę sobie isć po herbatkę - wrócę to już mam pocztę pobraną i aktualizację nagrane:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzogonzo Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.08, 11:23 A mnie sie winda ładuje w 1,3 sekundy i nie robię z tego rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.tpnet.pl 12.11.08, 11:41 18MB w 3 sekundy? w tej chwili mam 375MB zajętego ramu (bez cache i buforów, z nimi jest ok 800MB) to o ile mi przyśpieszy? bo teraz mam ok 12-15 sekund Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard34 Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.mtnet.com.pl 12.11.08, 15:23 I co z tego. Linux to shit. Ja mam Win XP Home Edition i startuje mi w 30sek. Miałem zainstalowany Linux i stwierdziłem, że nawet za darmo go już nigdy więcej nie zainstaluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepiec nie obrażaj.....to nie ładnie IP: 82.146.248.* 12.11.08, 17:11 to twoje zdanie, nie masz do czego wykorzystac linucha, nie musisz, nie chcesz - to nie próbuj i nie oczerniaj go. Jak miałeś zainstalowany tylko linux (czysty) to sumie nic dziwnego - samo jądro jest do bani :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guru Re: Linux - start w niecałe 3 sekundy! IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.08, 22:33 A ja nie wiem jak długo startuje mój Linux. Ale jak już wystartuje to pracuję na nim po 8 godzin w pracy i po kilka godzin w domu. Od wielu lat (Red Hat 6.0 mniej więcej) I na Windows go nie zamienię, niezależnie od wersji. Ale lubię Windows za szybką i łatwą kasę jaką mi daje serwisowanie tego łatwego i przyjaznego użytkownikom systemu :) Odpowiedz Link Zgłoś