Dodaj do ulubionych

Czy tofu mozna zamrozic

15.05.08, 01:18
i co z niego pozniej wyjdzie?

Pokazalo sie w sklepach tofu, no to wiedziona ciekawoscia kupilam paczke i wczoraj zrobilam. Zamarynowalam w sosie sojowym i przyprawach, usmazylam na oliwie w kawalkach, do tego zblanszowane i uduszone na oliwie warzywka. Hmmm, jak by to powiedziec zeby nikogo nie urazic... Mnie smakowalo niczym, no moze troche kartonem. MD dzielnie zjadl ale zachwytu nie widzialam, a chlop lubi posmaki wegetarianskie, jak Starszy jeszcze nie wiem, bo wzial do pracy i jak dotad zachwytow w mailach nie bylo.
Wracajac jednak do tematu. Zostalo tego troche, zal wyrzucic wiec moze wrzucic do zamrazalnika i poczekac na lepsze czasy dla tofu?
Ile to moze byc zjadliwe? Wyrzucilam opakowanie, pamietam zalecen producenta.
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: Czy tofu mozna zamrozic 15.05.08, 15:34
      Jak zaczelam sie interesowac tofu to dostalam liste tofu, ktore mozna kupic z
      komentarzem, ze te sa wyprobowane i beda smaczne, a inne maja duze szanse
      smakowac jak tektura. I faktycznie bardzo duzo zalezy od samego tofu, jak jest
      kiepskie to zaden cudny przepis go nie uratuje.
      Moze to jest wlasnie Twoj przypadek?
      • ilekobietamalat Re: Czy tofu mozna zamrozic 15.05.08, 15:57
        sa tez przypadki nienawracalne - patrz ja, ktore chocby nie wiem co
        z tym tofu sie robilo, tofu nie tkna. robilam milion podejsc,
        wszyscy zachwyceni, a ja na to to nawet patrzec nie moge;>

imho, nie smakowalo, wyrzuc, szkoda miejsca w kuchni na cos czego
        sie nie zje;>
        • mysiulek08 Re: Czy tofu mozna zamrozic 16.05.08, 02:25
          > nie smakowalo, wyrzuc, szkoda miejsca w kuchni na cos czego
          > sie nie zje;>

Babcia by mnie w nocy straszyla za marnowanie jedzenia tongue_outPP

Reszte jaka zostala podziabalam, dodalam jajko, troche swiezych ziol, czosnek, dwie starte pieczarki. Usmazylam (a rczej probowalam usmazyc) kotleciki (rozwalalo sie toto na patelni) i jutro Starszy zabierze do pracy w towarzystwie sosu z rucoli.

Z tofu skonczylam.
          • ilekobietamalat Re: Czy tofu mozna zamrozic 16.05.08, 08:39
            mysiulek08 napisała:

> > nie smakowalo, wyrzuc, szkoda miejsca w kuchni na cos czego
            > > sie nie zje;>
            >
            > Babcia by mnie w nocy straszyla za marnowanie jedzenia tongue_outPP

oj jak dobrze ze u mnie tylko moja matke straszy, i w dodatku
            prababcia;> ja moge marnowac jedzenie do wolibig_grin
            inna sprawa ze u mnie pies z wielkim apetytem by to tofu zjadl;>
      • mysiulek08 Re: Czy tofu mozna zamrozic 16.05.08, 02:22
        > Jak zaczelam sie interesowac tofu to dostalam liste tofu, ktore mozna kupic z
        > komentarzem, ze te sa wyprobowane i beda smaczne, a inne maja duze szanse
        > smakowac jak tektura.

U mnie jeden rodzaj, jednego producenta. Kto by w miesozernym kraju gdzie faktycznie mieso od sasiadow jest swietne za niewielkie pieniadze glowe sobie zawracal jakims "serem z soi".
        • fettinia Re: Czy tofu mozna zamrozic 16.05.08, 09:09
          Moze uda ci sie kiedys kupic wedzonesmileSmakuje o wiele lepiej bo do tego
          "zwyklego"trzeba sie przyzwyczaicsmile
          • julsza Re: Czy tofu mozna zamrozic 16.05.08, 17:23
            a ja jak zwykle przyklaskuje temu, co powiedziala fetti - wedzone
            jest jadalne. W Polsce jest jeszcze odmiana nazwana "sałatkowa" -
            tez jakos tak obrobina, ze smakuje. moje pierwsze spotkanie z tofu
            bylo wlasnie z takim. lubie je w salatkach - sprawia wrazenie
            lekkosci i zachowania diety wink
            • mysiulek08 Re: Czy tofu mozna zamrozic 16.05.08, 18:17
              Ale macie wymagania, wedzone, salatkowe i jakie jeszcze? tongue_outPP
              Tylko jeden rodzaj i juz!

A moze tak wolowa poledwice? Z Argentyny? Urugwaju? Brazylii? Niecale 20USD za kilo tongue_outPP
              • fettinia Re: Czy tofu mozna zamrozic 16.05.08, 18:21
                Lomatko ale cenysmileTu drozej)Moj M bylby very happy bo on uwielbia stekismile
                • mysiulek08 Re: Czy tofu mozna zamrozic 17.05.08, 00:13
                  > Lomatko ale cenysmileTu drozej)
                  No i jak byc wegetarianinem?

Za 3-4 kilgoramowego lososia na rybnym targu placi sie podobne pieniadze, a wczoraj mus byl kupic w markecie. 10 za kilogram. Promocja byla smile
                  • fettinia Re: Czy tofu mozna zamrozic 17.05.08, 00:18
                    Losos tu tez drogismile10 za kg? Niezlesmile
                    • mysiulek08 Re: Czy tofu mozna zamrozic 17.05.08, 02:32
                      Dla porzadku, to bylo 10 zlociszy a nie 10 zielonych.10USD to normalna cena marketowa lososia. Sa drozsze ryby od niego smile Ceny innych zyjatek wahaja sie od 5 do 12 USD za kilogram, no chyba ze cos na sztuki sie sprzedaje.
                      • julsza Re: Czy tofu mozna zamrozic 17.05.08, 12:22
                        no dobrze, drogie Panie, z ciekawosci rzucilam okiem na sklep
                        internetowy i kg wolowiny to 30 zl (ale taka pierwsza lepsza, moze
                        tylko na rosol), a kilogram łososia norweskiego (filet) tez blisko
                        tego, natomiast wedzony to miedzy 80 a 120 zl
                        • fettinia Re: Czy tofu mozna zamrozic 17.05.08, 12:58
                          Poledwica w DE ca-46-49 euro a losos ca 15-20 za kgsmile
                        • mysiulek08 Re: Czy tofu mozna zamrozic 17.05.08, 17:28
                          Ja tez dokladniej sprawdzilam smile Wyszlo, ze kilo najprzedniejszej argentynskiej kosztuje w przeliczeniu na zlotowki jakies 37zlociszy a wiec troche mniej niz 20USD.
                          Drozej jest w markecie, taniej u rzeznika, stad moja pierwsza cena smile
                          • fettinia Re: Czy tofu mozna zamrozic 17.05.08, 17:52
                            Taaatongue_out Jedziemy do ChilesmileM bedzie wpieprzal steki a ja truskawkitongue_outPP
              • julsza Re: Czy tofu mozna zamrozic 16.05.08, 22:33
                mysiulek08 napisała:

> A moze tak wolowa poledwice? Z Argentyny? Urugwaju? Brazylii?
                Niecale 20USD za
                > kilo tongue_outPP

ja sie nie orientuje specjalnie w cenach wolowiny, ale przy obecnym
                kursie dolara to moze byc calkiem z sensem, bo u nas to najdrozsze
                mieso...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka