lounger 09.03.20, 18:59 ... powoli zaczyna brakować mi pomysłów jak je wykorzystać 🤷♀️ Koktajle, placuszki, chlebki co jeszcze polecacie 🤔 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Papaja, mango, banany 10.03.20, 18:14 Ta papaja wielce blada jest. Dojrzala jadam tylko tam, gdzie rosnie, smaku nie da sie zastapic Z zielonej wychodz swietna salatka tajska, nie robilam, jadam w ulubionej restauracji Pestki z papai swietnie zastepuja pieprz, Mango lubie solo, albo w sorbetach Banany omijam z obojetnoscia, chyba, ze chlebek bananowy, moze z kilka razy w roku Odpowiedz Link
lounger Re: Papaja, mango, banany 14.03.20, 20:35 roseanne napisała: > Ta papaja wielce blada jest. Bo to na trawienie. > Dojrzala jadam tylko tam, gdzie rosnie, smaku nie da sie zastapic Wszystko lepiej smakuje tam gdzie rośnie. > Pestki z papai swietnie zastepuja pieprz, O - i to już coś. Suszysz? Dziękuję. Odpowiedz Link
daxter Re: Papaja, mango, banany 06.08.20, 20:31 Pestki z papaji można uzywac jako naturalny antybiotyk ale tylko kilka na dzień .Czytałam na blogu Pepsi www.pepsieliot.com/4574/dlaczego-ta-droga-papaja-dlaczego-pesteczki-i-komuz-potrzebne-sa-te-tropiki.html są tam tez porady jak kupic dobrą papaję Odpowiedz Link
buka007 Re: Papaja, mango, banany 13.03.20, 13:40 ja wole bardziej wytrawnie, polecam wiec mango curry - super smakuje! Poza tym mango salsa, z kurczakiem albo lososiem Odpowiedz Link
buka007 Re: Papaja, mango, banany 13.03.20, 14:25 znalazlam jeszcze taki fajny dressing do kurczaka albo ryby: www.daskochrezept.de/rezepte/mango-salatdressing_231285.html poszukam jeszcz ew moich ksiazkach kucharskich Odpowiedz Link
buka007 Re: Papaja, mango, banany 13.03.20, 18:30 jeszcze mi sie przypomnialo, że w tajlandii jedlismy słodkie nalesniki z mango, polane mleczkiem kondensowanym, bardzo pyszne to bylo, tu przepis ostra-na-slodko.pl/2018/08/20/roti-tajskie-nalesniki/ poza tym sticky rice, tez pyszny deserek Odpowiedz Link
lounger Re: Papaja, mango, banany 14.03.20, 20:36 Dzięki, brzmi smacznie 😀 Poszukam przepisów. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Papaja, mango, banany 13.03.20, 22:40 najlepsza jest krojona wzdloz , wybrane pestki ; Mozna miazsz wykorzystac do `zmiekczania miesa , ale mieso w krajach ,gdzie papaja rosnie , a polskie mieso to swiat roznicy Odpowiedz Link
buka007 Re: Papaja, mango, banany 14.03.20, 05:10 ale o co chodzi? a74-7 napisał: > buka , > mango , a papaya to roznica Odpowiedz Link
lounger Re: Papaja, mango, banany 14.03.20, 21:38 Następną przekroję wzdłuż, dzięki. a74-7 napisał: > najlepsza jest krojona wzdloz , wybrane pestki ; > Mozna miazsz wykorzystac do `zmiekczania miesa , > ale mieso w krajach ,gdzie papaja rosnie , a polskie mieso to swiat roznicy ;- > ) Odpowiedz Link
roseanne Re: Papaja, mango, banany 28.05.20, 02:35 ha ,wiem ,ze kilka mieicy minello, ale akurat pojawily sie ladnie w lokaalnym markecie papaje i tanie melony wiec byla salatka w stylu mojito - mieta, syrop troszke rumu i micno schlodzone w lodowce temperature mam tropikalna teraz - pierwsza fala upalow 30-36, plis do 10 odczuwalna z racji wilgoci wszyscy czekaja na deszcz... Odpowiedz Link
pinkink3 Re: Papaja, mango, banany 26.06.20, 09:27 Papaje, kiedy jeszcze niecalkiem dojrzala warto przetrzymac w ciemnej szafce owinieta w papier. Niedojrzalej nie polecalabym do bezposredniego jedzenia. To rada od sasiada, u ktorego rosna. Sa niezwykle zdrowe, polecane szczegolnie na wszelkie klopoty gastryczne. Polecam zwlaszcza odmiane Maradol, z ciemnopomaranczowym miazszem. Przekroic wzdluz, wybrac lyzka nasiona, obrac, pokroic i zajadac. Latynosi lubia zmiksowana z cukrem i mlekiem, jako napoj. Odpowiedz Link
roseanne Re: Papaja, mango, banany 26.06.20, 13:31 Na Kubie miksowali bez mleka, no ale to specyficzne miejsce Odpowiedz Link
pinkink3 Re: Papaja, mango, banany 26.06.20, 19:51 Oczywiscie, mozna miksowac z roznymi owocami, ja czasem dodaje (nierozcienczony, slodki) sok z pomaranczy, maliny, i inne jagody, co tam pod reka. Latynosi do tego mleka z cukrem i papaja dorzucaja banana. Bardzo sycace, dla mnie az nadto. Dziwna rzecz - papaje zdarzaja sie pieknie pachnace ale czesciej maja troche nieprzyjemny zapach. Niektorych wlasnie ten zapach od papai odrzuca. Ale to sprawa indywidualna. Odpowiedz Link
buka007 Re: Papaja, mango, banany 26.06.20, 14:38 Papaya / Papaja - Urszula Dudziak (orygniał z 1976) Odpowiedz Link
roseanne Re: Papaja, mango, banany 26.06.20, 15:47 tyle dekad to slyszalam, a nie znalam tytulu dzieki, wielce tropikalnie relaksujace Odpowiedz Link
lounger Re: Papaja, mango, banany 30.06.20, 17:52 Nie orientujesz się czy taką lekko dojrzałą może jeść osoba starsza (na trawienie - taką dostałam wskazówkę). Bo teraz zastanawiam się czy nie podtruwam swoich rodziców 🤔😉 Odpowiedz Link
pinkink3 Re: Papaja, mango, banany 03.07.20, 08:00 Papaja jest rzeczywiscie polecana na wszystkie dolegliwosci trawienne ale nie slyszalam, zeby niezbyt dojrzala miala jakies szczegolne zalety. Raczej watpie. Sprobuj ja owinac w papier i przetrzymac pare dni w ciemnym i suchym miejscu. Nie wsadzaj przypadkiem do lodowki bo nic z tego nie bedzie. Papaja lubi cieplo. Odpowiedz Link
kanuk Re: Papaja, mango, banany 06.07.20, 15:05 Dla mnie zawsze byla trojca mango papaja ananas, jak w starej piosence. Banany to inna rzecz. www.youtube.com/watch?v=KuTjeGeXOl8 Kolejnosc w/g wartosci odzywczych papaja ananas mango. Ale to psuje rytm tego tanca. Smacznego. Odpowiedz Link
lounger Re: Papaja, mango, banany 04.08.20, 20:19 Wypytałam, wczytałam się- jednak ma 🙂 Odpowiedz Link
roseanne Re: Papaja, mango, banany 06.07.20, 19:43 Grilowany ananas tez jest niczego sobie Odpowiedz Link
a74-7 Re: Papaja, mango, banany 06.07.20, 20:16 masz absolutna racje , dodatkowo to swietny komplement do plastra gammonu Odpowiedz Link
kanuk Re: Papaja, mango, banany 07.07.20, 18:59 Apetyczne propozycje . Urodzinowe zyczenia ; >> a74-7>> W takie upaly zadowala mnie grillowana tortilla z tunczykiem albacore ,weganskim mayo i szpinakiem. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Papaja, mango, banany 07.07.20, 21:40 Dziekuje za zyczenia , nie moje to urodziny ,ale przekaze zainteresowanemu Jestem tylko gosciem na tym dongle'u U mnie upaly juz sie skonczyly , przecietne 20-22 C,wiec cos na ruszt w doslownym slowa znaczeniu -mozna wrzucic,nie wyda sie zbyt ciezkie A papaya posiada enzym do zmiekczania miesa ....mozna pokombinowac Odpowiedz Link
alina.mec Re: Papaja, mango, banany 13.08.20, 10:11 Może suszone jako dodatek do musli? Odpowiedz Link
lounger Suszone banany 25.02.21, 07:59 I tu pojawił się kolejny "problem " - w spiżarce znalazłam paczkę suszonych bananów. Może macie przepisy np. na ciasto 🤔 alina.mec napisała: > Może suszone jako dodatek do musli? Odpowiedz Link
roseanne Re: Suszone banany 25.02.21, 09:03 Hm, zagwozdka. Jesli te banany tylko suszone to w ostatecznosci namoczyc , przerobic na purre Ale jesli traktowane jak zurawina , znaczy powlekane tluszczem, to tylko jako bakalie, dorzucic do drozdzowca , badz keksa Odpowiedz Link
kanuk Re: Suszone banany 25.02.21, 12:41 A nie byly to przypadkiem chipsy z odmiany banana p/t plantain ? Odpowiedz Link
roseanne Re: Suszone banany 25.02.21, 16:28 no tak, dostepne sa oba rodzaje plantanowe lubie pokruszone , jako dodatek do ryzu Odpowiedz Link
lounger Re: Suszone banany 26.02.21, 09:04 Właśnie nad taką opcją myślę. Zobaczymy co z tego wyjdzie 😄 roseanne napisała: > Hm, zagwozdka. > Jesli te banany tylko suszone to w ostatecznosci namoczyc , przerobic na purre Odpowiedz Link