Dodaj do ulubionych

Propaganda wojenna

05.03.22, 03:14
A teraz coś, co uświadomiło mi, jak moje/ nasze uniesienia nad Zeleńskim, że dzielny, że bohater, na srakę się przydadzą jemu w tym świecie, która jest jedną wielką szachownicą. Przepelnia mnie żal, że takie to wszystko cyniczne. Ukraina została wyruchana przez obu wielkich graczy.
Tak na dobą sprawę, to gdzie się Ukraina znajduje, determinuje jej polityczne losy, a reszta to granie na naszych emocjach jak na lirze.
Parę nowych rzeczy dowiedziałam się;
-Ze Bush podpisał układ, że nie przesunie granic NATO nawet o inch poza granice Niemiec
- kulisów pracy Huntera Bidena dla Burismy
-sterowania ręcznego Amerykanów i wręcz obsadzania stanowisk rządowych na Ukrainie, które niby miałyby być wygrane w wyborach.
Możemy mówić, że nasze/ Zachodu racje są racniejsze w tym konflikcie, że Rosja to nie jest kraj demokratyczny, że Putin naruszył prawo samym faktem, że wybrał się na dożywotniego władcę...ale jesteśmy w określonej bańce propagandowej, jak ten kolega na tapczanie starał się objaśnić.

te dwa słuchowiska, które wklejam są raczej dla zainteresowanych polityką amerykańska. Trochę długie poza tym. Acha, nie jestem wtyką putina na tym forum smile
Glenn Greenwald

i Dave Smith
Obserwuj wątek
    • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 05.03.22, 03:51
      To ja napiszę tyle, że gdybym nie była tak zmęczona jak jestem, to by mnie wkurwił, że cada dos por tres, to dobre wyrażenie, co i rusz, zamiast publikować posta, odsyła mnie na główna. Musi to być coś w mobilnym skrypcie, bo na laptopie tak nie robi.
      A co do Ukrainy, to może Tuwima warto zreinterpretowac i przestać odnosic go tylko do wojny zaborczej. Mówię oczywiście o wierszu zatytułowanym 'do prostego czlowieka'.
      Mój kumpel wciąż w Kijowie, to chyba nie tak źle w sumie, relatywnie. Tyle że nawet gdyby już chciał, to raczej się nie wydostanie. No i co tu dużo mówić, ciężko to pogodzić z tym że Tutajbylcow wojna już zaczęła nudzić.
    • kalllka Re: Propaganda wojenna 05.03.22, 10:34
      widełko trochę mnie otrzeźwiło. Spojrzałam na wojnę oczami gracza. I nawet nie takiego co to gra na giełdzie- ale gracza w stara „second life #”
      Wyobraziłam sobie jak tak siedzą sobie/ i nam/ młodzi neurolingwistycy i koncypuja co to będzie za powojenne eldorado gdy trzeba będzie
      odbudować cała ukraińska infrastrukturę.
      zasilić ja energią; i przeciez nie ta z odnawialnych źródeł albo z norweskiego gazu.
      • shachar Re: Propaganda wojenna 05.03.22, 12:57
        9500

Mnie też Kallko, jakby zatrzymało w moich saniach.
        Mam bardzo mieszane uczucia i obudzio to wszystko moją wielką nienawiść do polityki, jako czegoś tak obrzydliwego, którym normalny człowiek nie jest się w stanie parać. Ale jeśli odjechać na orbitę Ziemi ze swoją optyką to tak, są sfery wpływów; rekiny są w oceanie a niedzwiedzie na lądzie.
        Bo ja wiem? Czy lepiej być dorosłym ze starszego człowieka zachowawczościa, czy młodym i głupim i robić rzeczy, które są bez jakiegoś zwiazku praktycznie z wygodą swoją? Rewolucje, zakładanie rodzin odbywają się przez młodych wierzących w idee, nie w rozeznaniu kosztów. Takie Powstanie Warszawskie, takie małżeństwa naszych rodziców. Bez tego nie byłoby progresu. Może sprawa Ukrainy nie będzie do końca przegrana.

A tymczasem w USA......

‘I Just Can’t Stand By’:
        American Veterans Join the Fight in Ukraine
        All across the country, small groups of military veterans are hungry for what they see as a righteous fight to defend freedom against an autocratic aggressor.

By Dave Philipps
        March 5, 2022, 5:00 a.m. ET

Hector served two violent tours in Iraq as a United States Marine, then got out, got a pension and a civilian job, and thought he was done with military service. But on Friday, he boarded a plane for one more deployment, this time as a volunteer in Ukraine. He checked in several bags filled with rifle scopes, helmets and body armor donated by other veterans.

“Sanctions can help, but sanctions can’t help right now, and people need help right now,” said the former Marine, who lives in Tampa Bay, Fla., and like other veterans interviewed for this article asked that only his first name be used for security reasons. “I can help right now.”
        He is one of a surge of American veterans who say they are now preparing to join the fight in Ukraine, emboldened by the invitation of the country’s president, Volodymyr Zelensky, who earlier this week announced he was creating an “international legion” and asked volunteers from around the world to help defend his nation against Russia.

Ukraine’s minister of foreign affairs, Dmytro Kuleba, echoed the call for fighters, saying on Twitter, “Together we defeated Hitler, and we will defeat Putin, too.”
        Hector said he hoped to cross the border to train Ukrainians in his expertise: armored vehicles and heavy weapons.

“A lot of veterans, we have a calling to serve, and we trained our whole career for this kind of war,” he said. “Sitting by and doing nothing? I had to do that when Afghanistan fell apart, and it weighted heavily on me. I had to act.”

All across the United States, small groups of military veterans are gathering, planning and getting passports in order. After years of serving in smoldering occupations, trying to spread democracy in places that had only a tepid interest in it, many are hungry for what they see as a righteous fight to defend freedom against an autocratic aggressor with a conventional and target-rich army.
        “It’s a conflict that has a clear good and bad side, and maybe that stands apart from other recent conflicts,” said David Ribardo, a former Army officer who now owns a property management business in Allentown, Pa. “A lot of us are watching what is happening and just want to grab a rifle and go over there.”
        After the invasion, he saw veterans flooding social media eager to join the fight. Unable to go because of commitments here, he has spent the past week acting as a sort of middle man for a group called Volunteers for Ukraine, identifying veterans and other volunteers with useful skills and connecting them with donors who buy gear and airline tickets.

“It was very quickly overwhelming, almost too many people wanted to help,” he said. In the past week, he said he has worked to sift those with valuable combat or medical skills from people he described as “combat tourists, who don’t have the correct experience and would not be an asset.”He said his group has also had to comb out a number of extremists.

Fund-raising sites such as GoFundMe have rules against collecting money for armed conflict, so Mr. Ribardo said his group and others have been careful to avoid specifically directing anyone to get involved in the fighting. Rather, he said, he simply connects those he has vetted with people who want to donate plane tickets and nonlethal supplies, describing his role as being “a Tinder for veterans and donors.”

A number of mainstream media outlets, including Military Times and Time, have published step-by-step guides on joining the military in Ukraine. The Ukrainian government instructed interested volunteers to contact its consulates this week.Several veterans who contacted the consulates this week said they were still waiting for a response, and believed staff members were overwhelmed.

On Thursday, Mr. Zelensky claimed in a video on Telegram that 16,000 volunteers had joined the international brigade, though it is unclear what the true number is. The New York Times was not able to identify any veterans actively fighting in Ukraine.
        Editors’ Picks

Why So Many People Became Real Estate Agents in the Pandemic
        William P. Barr’s Good Donald Trump and Bad Donald Trump
        The Best Time to Use Your Airline Miles? Now.
        The outpouring of support is driven, veterans said, by past experiences. Some want to try to recapture the intense clarity and purpose they felt in war, which is often missing in modern suburban life. Others want a chance to make amends for failed missions in Iraq and Afghanistan, and see the fight to defend a democracy against a totalitarian invader as the reason they joined the military.To an extent not seen in past conflicts, the impulse to join has been fueled partly by an increasingly connected world. Americans watching real-time video in Ukraine can, with a click, connect to like-minded volunteers around the globe. A veteran in Phoenix can find a donor in London with unused airline miles, a driver in Warsaw offering a free ride to the border and a local to stay with in Ukraine.Of course, war is rarely as straightforward as the deeply felt idealism that drives people to enlist. And volunteers risk not only their own lives, but also drawing the United States into a direct conflict with Russia.

“War is an unpredictable animal, and once you let it out, no one — no one — knows what will happen,” said Daniel Gale, who lost a leg in Iraq before going on to teach leadership for several years at the U.S. Military Academy at West Point and retiring as a lieutenant colonel. He said he understood the urge to fight but said the risk of escalation resulting in nuclear war was too great.

“I just feel heartsick,” he said. “War is terrible and the innocent always suffer most.The risk of unintended escalation has led the U.S. federal government to try to keep citizens from becoming freelance fighters, not just in this conflict, but for centuries. In 1793, President Washington issued a Proclamation of Neutrality warning Americans to stay out of the French Revolution. But the efforts have been uneven, and often swayed by the larger national sentiment. So over the generations a steady stream of idealists, romantics, mercenaries and filibusters have taken up arms, — riding with Pancho Villa in Mexico, ferrying arms to Cuba, battling communists in Africa and even trying to establish new slave states in Central America.

The civil war in Spain just before the start of World War II is the best-known example. More than 3,000 Americans joined what became know as the Lincoln-Washington Battalion, to fight with the elected leftist government against fascist forces.At the time, the United States wanted to avoid war with Europe, and stayed neutral, but the Young Communist League rented billboards to recruit fighters, and members of the establishment held fund-raisers to send young men overseas.
        That effort, now often romanticized as a valiant prelude to the fight against the Nazis, ended badly. The poorly trained and equipped brigades made a disastrous assault o
        • shachar Re: Propaganda wojenna 05.03.22, 12:57
          That effort, now often romanticized as a valiant prelude to the fight against the Nazis, ended badly. The poorly trained and equipped brigades made a disastrous assault of a fortified ridge in 1937 and three-quarters of the men were killed or wounded. Others faced near starvation in captivity. Their leader, a former math professor who was the inspiration for the protagonist in Ernest Hemingway’s novel “For Whom the Bell Tolls” was later captured and most likely executed.

On Thursday, the Russian Defense Ministry spokesman, Igor Konashenkov, told the Russian News Agency that foreign fighters would not be considered soldiers, but mercenaries, and would not be protected under humanitarian rules regarding the treatment of prisoners of war.“At best, they can expect to be prosecuted as criminals,” Mr. Konashenkov said. We are urging all foreign citizens who may have plans to go and fight for Kyiv’s nationalist regime to think a dozen times before getting on the way.”

Despite the risks — both individual and strategic — the United States government has so far been measured in its warnings. Asked during a news conference this week what he would tell Americans who want to fight in Ukraine, Secretary of State Antony J. Blinken pointed to official statements, first issued weeks ago, imploring U.S. citizens in the country to depart immediately.

He said: “For those who want to help Ukraine and help its people, there are many ways to do that, including by supporting and helping the many NGOs that are working to provide humanitarian assistance; providing resources themselves to groups that are trying to help Ukraine by being advocates for Ukraine and for peaceful resolution to this crisis that was created by Russia.”

That has not dissuaded a number of veterans who are all too familiar with the risks of combat.James was a medic who first saw combat when he replaced another medic killed in fighting in Iraq in 2006. He did two more tours, in Iraq and Afghanistan, seeing so much blood and death that 10 years after leaving the military he still attends therapy at a veteran’s hospital.
          But this week, as he watched Russian forces shell cities across Ukraine, he decided that he had to try to go there to help.

“Combat has a cost, that’s for sure; you think you can come back from war the same, but you can’t,” James said in a phone interview from his home in Dallas, where he said he was waiting to hear back from Ukrainian officials. “But I feel obligated. It’s the innocent people being attacked — the kids. It’s the kids, man. I just can’t stand by.”

Chase, a graduate student in Virginia, said that he volunteered to fight the Islamic State in Syria in 2019 and felt the same urgency for Ukraine, but he warned against simply going to the border without a plan.In Syria, he said he knew well-meaning volunteers who were detained for weeks by local Kurdish authorities because they arrived unannounced. He arranged with Kurdish defense forces before arriving in Syria. There he spent months as a humble foot soldier with little pay and only basic rations.

Tactically, as an inexperienced grunt, he said, he was of little value. But to the people of northeastern Syria, he was a powerful symbol that the world was with them.

“I was a sign to them that the world was watching and they mattered,” he said.

A few months into his time in Syria, he was shot in the leg, and eventually returned to the United States. He came home and worked for a septic tank company, then got a job writing about used cars. When he saw explosions hitting Ukraine this week, the part of him that went to war three years ago reawakened.“Everything here is just kind of empty and it doesn’t seem like I’m doing anything important,” he said in an interview from an extended-stay hotel in Virginia where he is living. “So I am trying to go. I don’t think I have a choice. You have to draw the line.”

Michael Crowley contributed reporting.
        • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 05.03.22, 13:35
          Po prostu nie ma sensu być mięsem armatnim, poświęcać swojego życia w imię czyichś ekonomicznych czy politycznych interesów.
          Ukraina nie może być kolejnym powstaniem warszawskim, choć są tacy, którym bycie wykorzystanym nie przeszkadza. Może widzą, że taka gorąca wojna to tylko najjaskrawszy etap wojen naszych codziennych i zwyczajnie nie chcą już w tym pierdolcu żyć? To rozumiem.
          • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 05.03.22, 13:43
            Bo poświęcić własne życie za 48 lajków i 10 serduszek, to niegodne rozumnego człowieka. Kto wie, kto wie, może jednak literaturoznawstwo uratuje mojego Xa. Może mnie zmobilizuje, wena natchnie, aby dopisać kolejne parę akapitow do bajki o bezsensie, która tak mu się spodobała. Szybciej z tą bomba, panie putin, ten serial już taki jałowy, taki zgrany.
    • elissa2 Re: Propaganda wojenna 05.03.22, 13:24
      cały program jest bardzo fajny, ale chociaż ostatnie 5 minut musicie zobaczyć
      a na koniec wisienka na torcie, nasz cichy bohater, dzięki któremu wojska rosyjskie utknęły w błocie na polu

www.youtube.com/watch?v=NHiVM_7iHD8
    • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 05.03.22, 16:55
      Zarzucę Wam takie coś do medytacji:
      Guns of brixton zmiskowane z Tuwimem 'do prostego czlowieka', a na deser Kury 'nie mam jaj'. Nue chce mi się tego linkowac, jak ktoś chce, to sobie znajdzie i odtworzy.
      No może Tuwima w wersji akurat rzuce:
      Tekst linku
    • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 14.03.22, 22:03
      Bardzo rzeczowa wypowiedz z ktora sie w pelni zgadzam:

• rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 15.03.22, 01:59
        No trudno mi byłoby nie uznać tego co on mówi za rozsądne. Wręcz oczywiste. Ale super perełka o propagandzie polskiej we wrześniu 39, dzięki!

Co do planow usa wobec przebiegu tej wojny, wczoraj widziałam killary clinton niemal rozmarzona o drugim Afganistanie. Rasowa psychopatka. W kamasze i na mariupol, broń jej sama poczta dosle.
        • kalllka Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 13:30
          Dwie rzeczy: pierwsza która rzuca w oczy- to jak mówi / body language- ułożenie rak, wylizana twarz, garnitur = pampers oraz jak mówi- ton podkreślenia przez powtórzenia, ustawienie narracji w pierwszej osobie/
          A na drugi dzień…, dopiero-co mówi.
          Dla mnie to pampers.
          • kalllka Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 13:36
            … a właściwie francuski pampers.
            W porównaniu z „ moro” ukraińskiego prezydenta krytego teraz nieudolnie naśladuje Macron, wygląd i przestarzały ton narracji Mentzena, blokują mu tryby i procesy informacyjne.
            • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 14:00
              Wiem, że to wątek o propagandzie, ale serio?! Damy się wziąć na Imidz, ogorzala twarz i zielonkawe ciuchy ważniejsze są od treści?
              To natchnelo mnie, olsnilo: kupię sobie buty, na które jak ktoś napluje, to wystarczy wytrzeć szmatką i można iść dalej, bez robienia wielkiej dramy.
              • kalllka Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 14:50
                No właśnie się dajemy. Dla mnie to pikus.
                Dając się , wchodzę głębiej.. lepiej poznaje strukturę i istotę rzeczy.
                A to czy ktoś ma moro czy garnitur przy odpowiedniej okazji… tez świadczy o tym jak „szybko łapie” i adaptuje się do warunków.
                Moim zdaniem ani Putini, ani tzw „zgniły zachód „ nie maja a co ma Zelenski / stundupowiec/ tego co obecnie najbardziej potrzebne w geopolityce- tzw „ ogarnięcia się” i ogarnięcia czasoprzestrzeni.
                • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 14:58
                  Może i masz rację, w końcu celem Zelenskiego jest dotarcie że swoim przekazem do odbiorcy, który to odbiorca generalnie daje się łapać na PR. Nie zaś pokazanie odbiorcy, że ma się nan nie łapać big_grin tym można kiedy indziej zrobic niż w czasie wojny.
                  • kalllka Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 15:30
                    … chyba nawet nie ma celu; spontanicznie i z „powietrza” łapie co jak i dlaczego ma powiedzieć i jak się zachować.
                    Myśle, ze zawód komika dobrze go do tej roli przygotował, a ze zapotrzebowanie świata, na „naturalność” i odpompowanie z frazesów i figur stylistycznych, z granatowych garniturów dobranych do nich buz w cip i rączek w maldzyk, tez duże… to ukraińska dziarskość jak polska fantazja idzie w górę.
                    Mnie, Zelenski przekonuje, po prostu, jako człowiek.
                    Gdyby porównać raz jeszcze, to jego postawa jest jak prezydenta Warszawy, S. Starzynskiego, we wrześniu 1939r.
                    Wiele rozsądku- konkretna pomoc.
                • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 17:05
                  kalllka napisała:

> Moim zdaniem ani Putini, ani tzw „zgniły zachód „ nie maja a co ma Zelenski /
                  > stundupowiec/ tego co obecnie najbardziej potrzebne w geopolityce- tzw „ oga
                  > rnięcia się” i ogarnięcia czasoprzestrzeni.

Zelenski to taki Bezlebub na tle Putina, roznica miedzy nimi jest taka, ze Putin do niedawna mial jeszcze jakis kontakt z rzeczywistoscia, a Zelenski chyba nigdy go nie posiadal. Jeden i drugi to mocno skorumpowane istoty, choc na inna skale finansowa. Putin zgarnal w tle majatek 200mld dolarow, podczas gdy Zelenski dorobil sie 'uczciwie' na aktorstwie politycznym zaledwie 20mln dolarow i ladnych willii w kilku zachodnich krajach. Na tle takiego Zelenskiego Mentzen to wrecz postac swieta, bo wszystko czego sie dorobil zawdziecza swojej edykacji, a nie powiazaniom z lokalnymi mafiozami.

ps. a co bojowosci Zelenskiego, to jak go powolywano do sluzby wojennej w 2014 to nie odpowiedzial ani razu wowczas. Mimo wszystko jest obecnie bardzo skuteczny medialnie i trzeba mu to oddac.
                  • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 17:36
                    Zelenski-belzebub???
                    Dlaczego tak uważasz?
                    • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 17:46
                      Putin jako Lucyfer, to pomniejszy ranga bylby Belzebub.

Putin ma obecnie mase krwi na swoich rekach i spieprzyl sobie calkowicie swoja pozycja wojna, ale usuwajac go z rownania, Zelensky wcale nie jest taki 'czysty' jak sie to teraz maluje z racji jego telewizyjnej popularnosci. Taki dorobkiewicz-biznesmen swego czasu.

Prawdziwymi bohaterami sa dla mnie ci obywatele Ukrainy o ktorych sie nie mowi, a ktorzy ciezko pracuja za jakies grosze aby zwiazac koniec z koncem albo walcza na pierwszej linii frontu, gdzies sa najwieksze szanse na utrate zycia.
                      • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 17.03.22, 13:10
                        Ja myślę, że jako wodz wojenny Zelenski jest całkiem dobry dla narodu, który chce walczyć o swoją niezależność od Rosji. Pięknie zagrzewa do boju, ale wykazał się też przytomnościa umysłu i rozsądkiem w kwestii negocjacji.
                        Co wydaje mi się obecnie, albo 'przed chwila', bo jeszcze nie przemielilam info z ostatnich godzin, to że Zelenski pertraktuje teraz nie tylko z Rosją ale i z zachodem! Naprawdę szkoda, że nie zaczął tego robić ZAMIAST wojny, ale może dopiero taki ostry kryzys humanitarny daje mu odpowiedni leverage. Z wykształcenia podobno jest prawnikiem, to na pewno pomaga. Ukrainie.
                    • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 18:06
                      To jest tez na podstawie artykulow jakie mozna bylo sobie przeczytac jeszcze rok temu, zanim wybuchla obecna wojna a dotyczace osoby Zelenskiego. W 2020 Radio Wolna Europa (finansowana przez kongres USA), wytknelo Zelenskiemu ze przeprowadzil sie wraz z rodzina do panstwowej daczy w miejscowosci Koncza_Zaspa. Przedmiotem krytyki byly koszty przeprowadzki, wynoszace 200tys. hrywien, ktore pokryli ukrainscy podatnicy. Oraz fakt ze przed wyborami Zelenski twierdzil iz nie bedzie korzystal z takich przywilejow ''...niech w tych rezydencjach mieszkaja dzieci...''. Itp.

W marcu 2019r. wyszlo ze Zelenski posiada 15-pokojowa wille we wloskim miescie Forte dei Marmi, warta bodaj 3.8mln euro (Tekst linku).

Zatem jak na nieskalanego sluge narodu, gdyby nie sytuacja wojenna i znienawidzony oponent rosyjski, to nie byloby wcale za co go az tak chwalic (poza uroda, tutaj panie mocno daja sie zwiesc) , troche tak jak nasze rzady PiSu, gdyby Rosja najechala Polske, i Kaczynski podgrzewal nas na duchu, nikt by mu nie wypominal "nowego Ladu' itp. rzeczy z jego dzialan.

• shachar Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 22:54
                        Co to jest ten Ruetir?
                      • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 17.03.22, 12:20
                        Zelenski ma 170 cm wzrostu
                  • kalllka Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 18:12
                    Heh.. ale o jakim „kontakcie z rzeczywistością” mówisz?
                    Punkt widzenia- punkt siedzenia.
                    A Porównywanie Żelenskiego z Putinem to tylko z racji bycia tzw mężczyznami/ nawet nie na podstawie ichniej bojowości / oraz znajomosci języka bazowego- radzieckiego.
                    Tyle maja wspólnego.
                    Wiec tak, sposob zdobywania pieniędzy i obracania nimi świadczy o człowieczeństwie. Wiec Zelenski to taki nasz Chińczyk z bazaru, zapierdalal twarzą.
                    a np. taki Abramowicz ze swoją rola carskiego panicza / cóż to za nabuchana nazwa- oligarcha/ jest czy już byl, imitacja rewolweru,
                    w rosyjskiej ruletce. Bida z Syberii z odmrożonymi przez KGB mózgiem.

Za to jedyne z czym można porównać tzw Putina to z kupą czegoś niezidentyfikowanego/ nigdy z żyjąca istota/
                    To wydaje sie brakiem wszystkiego, jakaś manifestacja braku ogniwa, w łańcuchu ewolucji człowieka.
                    Pewnie te braki; w codziennym obyciu, w wiedzy o świecie, o „normalnym”(zachodnim) człowieczeństwie, sprawiały, ze był taki atrakcyjny dla spragnionych ruskiego siana, milicjantów z zachodu.

• jan_stereo Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 19:42
                      Jesli wierzysz ze Zelenski sie dorobil takiej kasy skeczami dla elit ukrainskich to troche naiwna jestes jednak ;'))

Zelenski posiadal (albo posiadal) papiery wartosciowe spolek zarejestrowanych na Cyprze i Brytyjskich Wyspach Dziewiczych. Udzialy w spolkach Kinokvartal, Kvartal 95, Studio, Zelari Fish, Production Center, Gaudi Studio,... zarejestrowanych w rajach podatkowych. Przed wstapieniem na urzad prezydenta Zelenski przepisal udzialy wiekszosci spolek na zone lub sprzedal je ukrainskim oligarchom.

• kalllka Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 20:19
                        Zdecydowanie- jestem naiwna. Akurat jednak nie mam złudzeń co do sposobu zarabiania pieniędzy przez wszystkie obecne elity; nie zgadzam się jednak na porównywanie go i jego sposobów z… radzieckim systemem i jego produktem- Putinem. Zupełnie inne, niż kapitalistyczne, mechanizmy dojścia do wladzy/ pieniędzy.
                        Putin jak to psychopata nue zważa na pieniądze. Dla niego pieniądze bez wladzy nic nie znaczą. Liczy się tylko ilość wpływów.
                        • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 20:25
                          To prawda ze w kapitalizmie sie kradnie w bialych rekawiczkach, jak to mowia, ale jednak ani Rosja ani Ukraina nie maja tego systemu. Prawda jest tez ze kto ma wladze ten ma i pieniadze, a niekoniecznie odwrotnie. Ja do ludzi z duzej polityki (nie wazne jaki system) mam silna niechec, juz chyba kilka lat temu przeszedlem poza granice obrzydzenia i sie chyba juz tego nie wyzbede.
                          • kalllka Re: Propaganda wojenna 17.03.22, 10:52
                            A ty jasku to właściwie o co cię chodzi?
                            właśnie to napisałam, ze w Rosji stosunki feudalne trwają, a na Ukrainie już nie; na Ukrainie tak jak w Chinach ewoluowały w stronę układów z pieniądzem/ kapitalistycznych; Oligarchów ukraińskich tez już nie ma bo po ludzku / co nie znaczy uczciwie/ ale wyszły poza krag jednowładzy; jednowladzy partyjnej opartej o idee- władzy „skromnych Stalinow, Mao… Putinow…
                            Właśnie to różni radzieckich , „bezprizornych” od skorumpowanych zarabiaczy. Wbrew pozorom- pieniądz jest ludzki bo można za kiego wszystko, nawet miłość-kupić, a
                            idea zwłaszcza ukryta -tylko zabić.
                            • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 17.03.22, 12:54
                              To fatalnie wróży wyników konfliktu między zachodem a Rosją. I wszystkimi innymi ideowymi cywilizacjami uncertain
                              • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 17.03.22, 12:55
                                Cholerny słownik, nie dość że ja przestawiam litery, to jeszcze to wie lepiej jakie słowo chce napisać.
                              • kalllka Re: Propaganda wojenna 17.03.22, 16:54
                                Ja bym powiedziała ze jest impas. Rosja nie ma wyjścia, bedzie siedzieć na złomowisku na Ukrainie, aż zachód podliczy straty i zyski. Putin chyba liczy na to ze Ukraina będzie drugim Afganistanem; No i ja tez mam wrażenie ze Zelenski jest akurat odpowiednim człowiekiem, w tej sytuacji; zmasakrował rosyjska legendę- gniotsa nie lamiotsa, totalnie podważył wartość umów międzynarodowych- rosyjski system zdalnego zarządzania=korupcji zachodu; rozwalił system oligarchiczny. Porozrzucane resztki rosyjsko angielskich, rosyjsko- niemieckich, rosyjsko- francuskich… ,-monakijskich fortun, wyzbiera chińszczyzna.
                                Moim zdaniem , Zelenski wśród swoich i dla zachodu będzie politycznym „konsultantem”autorytetem d/s wizerunku wschodu.
                                Dopóki mu palma nie odbije -nie bedzke robił za wodza wszechczasow, ma szanse sporo ugrac także dla Rosji… ale bez Putina.
                                Tym samym wspomoże także odbudowę nowoczesnej polskiej opozycji;
                                Zdecydowanie, bliżej mu do Tuska niż Kaczyńskiego.
                                • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 17.03.22, 17:06
                                  Chyba zdajesz sobie sprawę, że na przyszłość Zelenskiego nie wpływa tylko on sam. Póki co ma szerokie poparcie Ukraińców i jakieś tam zachodu. Ale, jak to zawsze bywa, inne pieski też mają ochotę być tym alfa. A są, owszem, są, na Ukrainie pieski mocno nazistowskie, nie przebierajace w środkach. Zależy też którego pieska poprze np killary klinton z kolegami. Bo nie tylko Putinowi, a wręcz zupełnie nie jemu zależy na zrobieniu z Ukrainy drugiego Afganistanu czy Syrii. On nie ma na to środków.
                                  • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 17.03.22, 17:10
                                    A poza tym, to zajmij się rzeczami ważniejszymi, bo jak znam siebie, to mnie kolejna zima i czwarta wojna światowa zastanie zanim zdecyduje, które buty warto nabyć uncertain
                                    Może lepiej zamówię kolejna transze jedzenia dla Kotów. Myślę też czy nie skusić się i nie wykupić resztek ruskich kosmetyków, które póki co są jeszcze tu dostępne, podczas gdy mój online paradise zbanowal ruskie.
                                    • kalllka Re: Propaganda wojenna 17.03.22, 20:27
                                      Hmm, a jakimi to ważniejszymi rzeczami mogłabym się zająć, by umożliwić ci butowe zakupy?
                            • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 17.03.22, 13:14
                              Chiny sa bardziej kapitalistyczne od USA. Predzej blizej Ukrainie do ultra skorumpowanej polskiej wladzy z obecnego okresu, jesli to Cie zadowala, choc nie bardzo wiem czy to w jaki sposob sie kradnie mialby wplywac na wizerunek.
                              • kalllka Re: Propaganda wojenna 17.03.22, 20:43
                                Pewnie z zewnątrz Chiny robią kapitalistyczne oko, te wszystkie tik-toki, alibaby…
                                Wewnątrz w wielomilionowych wioskach, wciąż ruch reguluje- rewolucja kulturalna.
                                Ale rzeczywiście, Rosja przy Chinach to niezdarna podróbka gucci. Poza tym
                                zupelnie nie wiem co masz na myśli gdy piszesz o moim zadowoleniu, „z bliskosci Ukrainy do ultra skorumpowanej władzy obecnego okresu” …i tak: sposob w jaki się kradnie, nie czyni ze złodzieja -uczciwego;
    • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 09:08
      Podstawowym argumentem rosyjskiej propagandy wojennej,przemawiającym za możliwością a nawet koniecznością militarnego wkroczenia na Ukraine był fakt ,że tak naprawdę Ukraina jako naród i jako państwo nie istnieje.
      I teraz Rosjanie widzą(albo i nie) jak w trakcie działań wojennych z tego rzekomo koślawego, niekonstytucyjnego kraju tworzy się społeczeństwo ukraińskie,wzmacnia państwo ukraińskie,rośnie solidarność narodu ukrainskiego.
      Chyba nigdzie na świecie nie ma na taką skalę takiego ducha ,który kazałby ludziom ryzykować życie ,zeby wstąpić do armii i walczyć o obrone swojego kraju.Przed punktami przyjęc do armii ukrainskiej tworza się kolejki i praktycznie jest juz teraz wiecej chetnych niz broni ,która mozna by im przydzielić."Marionetkowy" prezydent Żelenski po trzech tygodniach wojny nadal zyje ,mimo że jest celem nr 1 rosyjskich prób zabicia go.Gdyby był naprawdę marionetkowy pierwszą rzeczą ,o której by pomyślał byłoby spierniczac gdzie pieprz rośnie.A gdyby jednak nie zdążył uciec ,pierwszy lepszy zdrajca oddałby go za srebrniki Rosjanom.W tym mdłym nieprawdziwym społeczenstwie praktycznie nie ma przejawów zdrady.
      Im bardziej powszechne i okrutne stają się rosyjskie ataki na cele cywilne na Ukrainie tym bardziej krystalizuje się realny,nie tylko deklarowany patriotyzm Ukraińców i poczucie własnej tożsamości.
      Takie sa skutki działan Moskwy na Ukrainie
      • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 09:33
        Ta wojna obaliła też z drugiej strony propagandowy mit wspaniałej ,niezwyciężonej drugiej armii świata.Jej złe dowodzenie,jej przestarzałe metody prowadzenia walki,niskie morale żołnierzy (jakie z resztą mogłoby byc w momencie kiedy zostali wprowadzeni w błąd w sensie miejsca i celów prowadzenia walk ),kiepskie uzbrojenie en bloc,którego znaczna częśc została wyprodukowana 30-40 lat temu.
        Pokazała też ,ze autorytarne społeczenstwo rosyjskie zostało całkowicie odcięte od prawdy przez ostatnie 20 lat i ,że jej ujawnienie-np w postaci prawdziwego bestialskiego wymiaru wojny,prowadzonej w tej chwili głównie przeciwko cywilom-bedzie szokiem ,który może skonczyc się dla Putina masowymi protestami na ulicach rosyjskich miast
      • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 12:10
        Są jeszcze takie skutki, że Zelenski deklaruje rezygnację z dążeń Ukrainy do NATO. Zapewne jest to częścią strategii wojennej, ustepstwem wobec Rosji mającym na celu sklonienie jej do powaznych rozmów pokojowych. Być może dyktowane jest to również humanitarnym realizmem, który zabrania Zelenskiemu wykrwawic Ukraińców. Choć rodzi się pytanie, czy nie można było zejść na ziemię wcześniej, bez tylu ofiar, bez takich zniszczeń, które są przecież realnym osłabieniem kraju?
        Może Rosja zgodzi się teraz na efektywna ewakuację cywilów, pozwoli działać korytarzom humanitarnym?
        • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 12:26
          Tak czy inaczej, jest to porażka Ukrainy, poddanie ideału suwerennych decyzji suwerennego kraju, smutny powrót do realistycznej polityki stref wpływów imperiow.
          Zakładając autentyzm Zelenskiego, wyobrażam sobie jak gorzko musi mu być składać takie ugodowe wobec Rosji deklaracje. Jak bardzo rozczarowany musi czuć się postawa zachodu.
          Do tego, rezygnacja z aspiracji natowskich Ukrainy jest tylko jednym z zadań Kremla. Demilitaryzacja, denazyfikacja kraju, oto czego żąda imperium.
          Teraz czas na wewnętrzne ukrainskie roszady, wojenki ideologiczne, bunty, rozkład jedności, na pewno próby odsunięcie Zelenskiego od władzy. A świstak na kremlu i w Waszyngtonie zacierają malutkie swe łapki.
          • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 14:31
            widzę to zupełnie inaczej.Myślę ,że sami Ukraińcy sa zaskoczeni skalą i skutecznością własnego oporu wobec ataku wojsk rosyjskich.Nikt nie liczył ,że bedzie on trwał tak długo a w częsci działan lądowych Ukraina przechodzi ostatnio często do kontrofensywy.Brakuje im tylko skutecznej obrony przeciwko samolotom i rakietom rosyjskim.Co do walk frakcyjnych tez uważam ,że właśniew tej chwili Ukraina jest tak jednolita jak nigdy przedtem.Symbolem tej jedności jest dla mnie Poroszenko ,który w czasie pokoju stosowal rózne chwyty ,żeby wysadzić Żelenskiego z siodła a teraz patronuje i dowodzi spolecznym batalionem na ulicach Kijowa i chwali Żelenskiego za odwagę i patriotyzm.
            Co do roszczeń i oczekiwań Rosji -neutralności Ukrainy i tej smiesznej głupiej i nieprawdziwej denazyfikacji,to uważam ,że moze przyjśc moment ,że to Rosja bedzie prosiła Ukraine i Zachód io łaskawsze podejscie do pokonanego(czyli siebie),zwł gdy ktoś uwiezi lub zabije Putina i natychmiast zostanę przerwane bezsensowne walki.
          • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 18:00
            w końcu facet zgryzł zęby będąc ministrem spraw zagranicznych Rosji i wie co mówi.A mówi,że Rosji w cale nie zależy na rozmowach ,ale na zniszczeniu Ukrainy ,upokorzeniu jej i wzięciu wszystkiego na końcu.
            www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wojna-rosja-ukraina-byly-szef-rosyjskiego-msz-moskwa-negocjuje-z-kijowem-na-pokaz/m9q23m7,79cfc278
        • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 14:39
          jedynym motywym ,który przyświeca Żelenskiemu w tej propozycji neutralności Ukrainy jest faktycznie chęć przerwania ludobójstwa.Jednakże wcale nie uważam ,ze Żelenski serio bierze tę neutralnośc w dłuższym terminie.Jest to po prostu taktyczny wybieg, majacy służyc temu humanitarnemu celowi.
          Widząc ,jak Ukraińcy rozprawiają się z Rosjanami,chciałbym -będąc szefem NATO miec taki waleczny i sprytny kraj w swoich strukturach.
          I być może - w przypadku załamania się włądzy w Rosji i po rozpoczęciu denazyfikacji i defaszyzacji tego kraju,Ukraina wejdzie do NATO szybciej niz nam się zdaje.
          • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 16.03.22, 14:47
            To co robi Putin jest chyba dla wszystkich wystarczającym dowodem na to ,że ruskim nie można wierzyć i nawet neutralna dotychczas Finalndia zaczyna przebąkiwać o wejściu do struktur północnoatlantyckich( 62 % Finów deklaruje w ostatnich ankietach chęc wejscia do NATO).
            Ja chciałbym doczekać się momentu w, w którym Rosja wejdzie pod protektorat panstw zachodnich,zostanie zdenafizykowana ,rozgrabiona terytorialnie ,łacznie z likwidacją broni atomowej ,żeby nigdy więcej nie była zabawką w rękach takich szalenców jak Putin.
    • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 18.03.22, 15:02
      każde wystapienie Żeleńskiego ,jakie mam okazje zobaczyć ( nie oglądam ich wszystkich ,bo on występuje czasem kilka razy dziennie),jest nawiązaniem do kolejnych aktualnych faktów i ich pointą.Mam wrazenie ,że język jakim posługuje się Żeleński dotyka najbardziej prostych i pierwotnych emocji i ma zarazem uogólniony humanistyczny wydżwięk.Brzmi tak jakbym słuchał Iliady Homera.Prawdziwy i przejmujący.
      • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 18.03.22, 15:38
        Jest takim duchem, który odnawia te ziemię, choć sekularnym. Odwołuje się stale do wartości, które za esencja etycznych ideałów zachodniej cywilizacji. Dlatego mam nadzieję, że nikt go ze sceny nie sprzątnie, bo jest relatywnie, dla wszystkich stron, najlepszy.
        • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 18.03.22, 16:49
          Tak.
          Z okrucieństw,które Rosjanie popełniają kazdego dnia setkami,wybiera jedno,najbardziej symboliczne i w mocnych słowach określa rozmiar ich zbrodni.
          Jest wybitnym mówcą ,bo tak samo mocno oddziaływuje na wszystkie gremia, do których się zwraca.Potrafi jednego dnia wystepowac przed kamęrą dla kongresu USA ,żeby po kilku godzinach mówić do parlamentu innego kraju.Łatwośc , z jaką uzyskuje porazający efekt w każdym przypadku, bierze się z unaocznionej kamerami wojennymi prawdy ale tez z adekwatności określeń,których używa.
        • shachar Re: Propaganda wojenna 18.03.22, 21:32
          rzeka.suf napisała:

> Jest takim duchem,..

Ja chcę wierzyć w Żeleńskiego, że jest większy, niż cały Związek Radziecki. Już sam fakt, że został w Ukrainie jest dla mnie wystarczającym wyrazem heroizmu.
          Poza tym ewidentnie potrzebuję herosow w życiu, potrzebuję mieć świadomość, że nawet za górami, za lasami jest ktoś, kto się kulom nie kłania, jest odważny. Nie chcę widzieć wszystkiego, co podziwiam, jako umiejętny przekaz pr-owy jeno.
          Tak sobie myślę, że lepiej jest być naiwnym i 10 razy się pomylić co do herosa i jego górnych motywów, niż być zbyt cynicznym i 1 raz wyśmiać prawdziwego bohatera. Tak dla swojego zdrowia psychicznego to robię.

• rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 19.03.22, 00:20
            Dlaczego to ważne dla ciebie?
            • shachar Re: Propaganda wojenna 19.03.22, 02:16
              A kto to wie? Myślę, że jeśli żylibyśmy w świecie, kiedy po ludziach należałoby oczekiwać jedynie, że będą działali dla swoich korzyści, bez względu na innych, nawet wrogów swoich, to nie warto żyć w takim czymś. Popadłabym w głęboką depresję prawdopodobnie i moja jakość życia byłaby równa zeru.
              Bohaterstwo jest inspirujące moim zdaniem, i pozwala mi być lepszym człowiekiem, przez nieuciekanie w trudnej chwili do najbardziej prymitywnych zachowań.
              • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 19.03.22, 03:48
                A to nie będę cię dolowac wymyślaniem co tu może pojsc nie tak.
                Powiem tylko rzecz oczywista, imo. Sam Zelenski z Rosją nie wygra. Naprawdę potrzebna mu jak największa pomoc zachodu.
                Inaczej będzie bohatersko walczył słowem az do fizycznej smierci ostatniego Ukrainca i przegra. A to byłoby jednak objawem psychopatii.
                • shachar Re: Propaganda wojenna 19.03.22, 15:54
                  Wczoraj w Tok FM słuchałam to, wielce ciekawe.
                  Jacek Beler czyta tekst Kaspra Kalinowskiego "Jesteśmy tak źli, bo jesteśmy tak dobrzy"

audycje.tokfm.pl/podcast/120253,Jacek-Beler-czyta-tekst-Kaspra-Kalinowskiego-Jestesmy-tak-zli-bo-jestesmy-tak-dobrzy
                  • kalllka Re: Propaganda wojenna 19.03.22, 16:42
                    mam coś prosto z życia, w temacie oczywiście- czyli starcie dwóch światów.
                    Koleżanka córki przyjęła dwie rodziny/ 2x 3 osoby/ do swojego świeżo uruchomionego mieszkania/nie mieszka tam oczywiście a przyjaciele i wolontariusze z całego miasta, zwieźli do niej wszystkie- bazowe niezbędne do funkcjonowania rzeczy- materace łóżka garnki itp… jedzenie, zadbała o ich rejestracje czyli wszystkie sprawy socjalno prawne- sa u niej od 10 dni.
                    Dwie rodziny z okolic Zaporoża ale dwie różne konstatacje ukraińsko- rosyjskiej rzeczywistości.
                    Pierwsza mająca bardziej pro-zachodnie nastawienie- zdaje dobie sprawę ze wojna jest i długo będzie dla Ukrainy i dla swiata / Polski/ maja świadomość ze nawet jeśli będą mogli wrócić to nie wkrótce i ze powrót i życie tam będzie… chcą coś robić; przede wszystkim chcą ułatwić wszystkim życie… iść do szkoły, wyjechać dalej.. albo zacząć po prostu pracować.
                    A druga rodzina… nie bardzo wiem jak to napisać, jakby znalazła się nie we właściwym transporcie; Czuja się oszukani..
                    • shachar Re: Propaganda wojenna 19.03.22, 16:57
                      Jedni proaktywni, drudzy roszczeniowi. Proponuję wywieźć tych drugich na granicę z Białorusią, niech złapią pierwszy pociąg do Moskwy i tam sobie ułożą życie. Albo w powrotem na Ukrainę. Dawno im nikt w dupę nie strzelił.
                      Mi się w pale nie miescilo, kiedy parę dni po rozpoczęciu wojny w polskiej tv pokazano Ukraińca w sile wieku, coś koło 50tki, który darł się' 'co to kurwa jest, takie warunki, kilkadziesiąt godzin na przejściu granicznym musialem stać"
                      • shachar Re: Propaganda wojenna 19.03.22, 17:43
                        Albo jeszcze inaczej to może wyglądać. Ludzie przyzwyczajeni do pewnego turlania się w systemie, potem nie mogą dojść do siebie, kiedy są wyrwani z tego systemu. 10 dni to mało, żeby zacząć logicznie myśleć. Oni chcieliby, żeby było tak jak miesiąc temu, w domu, z jakąś zapomogą, albo z dziadkami, którzy ugotowali i zajęli się dziećmi. Wątpię, żeby ci ludzie szybko doszli do siebie i prawdopodobnie żałują, że wyjechali. Jakoś by było, myślą sobie. Biedniej, pod ostrzalem, ale na swojej ulicy.
                        • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 19.03.22, 18:03
                          Tak, myślę, że to ogromny stres, dla wszystkich, Ukraińców i Polaków. Generalizowanie jakichś anegdotycznych, jednostkowych reakcji na całą nacje, to głupi błąd.
                      • kalllka Re: Propaganda wojenna 19.03.22, 21:27
                        … Juz to widać, ze polskie, pospolite ruszenie, z romantycznym kagankiem, nie da rady tego ogarnąć i trzymać przez kilka kilkanaście miesięcy na tym samym, wysokim poziomie zaangażowania, zrozumienia, cierpliwości … tłumaczenia

Profesjony wolontariat tez nie paniatsa i nie potrafi darczyńcom wytłumaczyć dlaczego 40zeta na jednego uchodźca ale tylko przez dwa miechy i jak napisać i gdzie podanie do kogoś tam np. kurnawujta żeby było przyjęte w terminie na zeszyt podawczy, za potwierdzeniem odbioru…/??/
                  • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 19.03.22, 18:06
                    Bardzo ciekawa audycja, dzięki.
                    Końcowa refleksja dotyka tematu ingroup/outgroup, rozszerzania grupy, 'naszego stada', na coraz większe obszary ludzkie i pozaludzkie.
    • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 18.03.22, 15:12
      A tutaj analiza oficjalnej propagandy kremlowskiej i zmaina jakie w niej zaszły przez ostatnie dni
      www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/oto-nowy-dziwny-przekaz-putina-w-rosyjskiej-telewizji/fvffxrl,79cfc278
    • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 18.03.22, 18:27
      A tutaj -bomba! :
      www.onet.pl/kultura/onetkultura/chinskie-media-zmieniaja-narracje-w-sprawie-inwazji-rosji-na-ukraine/1d8gkwf,681c1dfa

ten opublikowany w telewizji chińskiej fragment z ostrzałem ludności cywilnej przez rosyjski czołg, oznacza dla mnie jedno -Chiny postawiły już krzyżyk na Putinie.Może coś już wiedzą..
    • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 23.03.22, 16:48
      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/How_does_propaganda_change_our_beliefs.webm
    • shachar Re: Propaganda wojenna 09.04.22, 03:10
      Wchodzę do pracy w czwartek i zaczyna się gadka-szmatka z naszym regional managerem, facetem lekko poza 60 lat już, pochodzenia ukraińskiego, z Kijowa, którego rodzina przyjechała do USA daaawno temu, ale jest on imigrantem w pierwszym pokoleniu.tzn. jako dzieciak przyjechał. Otóż ten, teoretycznie Ukrainiec, zaczyna, jak to Zachód zapędził Putina w kozi róg i on(Putin) nie ma wyjścia tylko kontynuować obronę interesów Rosji.
      Tok myślenia jest taki: tak! Trump widział niebezpieczeństwo eskalacji parcia NATO na Wschód, w związku z obiecaniami Busha, że USA nie przesunie NATO nawet o cal. Trump starał się załagodzić stosunki z Putinem, aby on nie czuł się osaczony, ale co liberalne media wymyśliły na Trumpa wtedy? Collusion, znaczy działanie w interesach Rosji. O wot tak.
      • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 09.04.22, 12:59
        Bardzo podobnie mowil jeden Ukrainiec u mojego kolegi na budowie, kiedy mieli przerwe na lunch i sie zagaila rozmowa.
      • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 09.04.22, 15:55
        A prawda z Trumpem była bliższa sprawom łóżkowym i portfelowi.Myślę ,że rudy po prostu,będąc jeszcze prywatnie w Rosji,chciał zbijać z Putinem jakieś szemrane interesy a przy okazji ulżyc sobie w czasie igraszek z prostytutkami rosyjskimi.Służby Putina go nagrały ,wiec ten miał na Trumpa bardzo kompromitujace materiały.Reszta to wspaniała pomoc trollingu rosyjskiego w amerykańskich wyborach prezydenckich.Już samo to powinno wystarczyc do odwołania Trumpa z urzedu i obciążenia Rosji sankcjami.Wspaniały przekładaniec putinowsko -trumpowski z wieloma warstwami ciasta i kremu.
    • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 14.04.22, 11:01
      Iwan Żdanow po nazwaniu władz Rosji mordercami w wywiadzie dla CNN oczywiście został aresztowany
      a w jego paszporcie i dowodzie osobistym wbito taką pieczątkę
      • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 14.04.22, 11:07
        pokażcie mi drugie takie państwo na świecie ,w którym istnieje taka praktyka definiowania obywatela jako "sprzedajnego,skłonnego do kłamstwa i oszukaństwa.Totalnie odlotowa i zakłamana rosyjska propaganda zatoczyła tutaj pełne koło -jako figurę doskonałą (hehe..)
        • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 14.04.22, 16:44
          Chiny . Historia Chin to praktycznie sama hańba. Tyle, że chińczycy się tym nie przejmują, że kradną, zabijają i zjadają (dosłownie) własnych obywateli.
          • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 14.04.22, 21:58
            Masz rację i nawet podałeś istotną różnicę.Chiny ,z ich zinformatyzowaną uśrednioną miarą (a) społeczności jednostki są jednak przewidywalne i nudne 😉.Natomiast Rosja,z jej moralnością XIX wiecznego urzędnika 5 rzędu,tchnie romantycznością.W Chinach wiesz,że walczysz z komputerem i jego obliczeniami,w Rosji-palcem wygraża ci sam ojczulek car.
            • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 17.04.22, 23:47
              Fobie antyrosyjskie robią się już nudne na tych forach.
              • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 18.04.22, 14:40
                wypunktuj ,co masz na mysli mówiąc o fobiach antyrosyjskich,bo w kontekscie tego co robi rosja w Ukrainie twoj wpis jest co najmniej dziwny
                • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 20.04.22, 23:58
                  krytyk2 napisał:

> wypunktuj ,co masz na mysli mówiąc o fobiach antyrosyjskich,bo w kontekscie teg
                  > o co robi rosja w Ukrainie twoj wpis jest co najmniej dziwny
                  Jesteśmy w stanie wojny z Rosją ,ale nie z surowcami co od nich bierzemy.Jeśli chcemy być biedni to dalej prowadzimy wojnę z Rosją .A gdzie węgiel .Nie ma nie ma nie ma.
                  • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 21.04.22, 12:53
                    po pierwsze to nie Zachód prowadzi wojnę z Rosją tylko ona ją rozpoczęła bez prawa racji i dalej ją kontynuuje.Gdyby jutro Putin powiedział ,że kończy wojnę -nie byłoby powodu dalej słać broni na Ukrainę i wspierać Jej w tej nierównej walce.
                    W obliczu rosyjskich zbrodni wojennych-uważasz,że negatywny odbiór tych zbrodni przez świat jest jakąs antyrosyjską fobią????
                    • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 21.04.22, 17:44
                      Jakie to jest tragikomiczne, gdy czytam, że ukraińscy żołnierze walczą do ostatniej kropli krwi broniąc prywatnego majątku oligarchy Rinata Achmetowa, podczas, gdy on rozkoszuje się życiem w swojej, wartej ponad 400 milionów dolarów rezydencji, na południu Francji.
                      Tak już jest na tym świecie, że jedni wywołują wojny, żeby na tym robić interesy polityczne i finansowe, a drudzy cierpią i tracą życie, nie wiedząc nawet często, o co i dlaczego toczy się ta wojna. Samo życie .
                      • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 21.04.22, 17:48
                        masz informacje z jakiejś równoległej alternatywnej rzeczywistości,coś jak z antymaterii..(choć to porównanie jest chybione,bo ponoć antymateria jest lustrzanym odbiciem materii)
                        • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 22.04.22, 10:47
                          Antymateria to symetryzm działa w dwie strony .Na Fejsie działa grupa politycznych sprzeciwów przeciw Ukraińcom .Wczesnej było to "Włącz myślenie .Teraz jest "Bitwa o prawdę .To legalnie działająca grupa ludzi otwarcie sprzyjająca Putinowi .Ciekawostką jest że negują wszystko .Gwałty kobiet i śmierć dzieci nie ma nic do rzeczy .Na kontach mają flagi polskie i atakują ten rząd .Gdy coś napiszę to przez cała noc przychodzą mi powiadomienia w sensie negatywnym .Ciekawe i dziwne doznania .Nie jest słodko kolego na tym świecie .Inaczej wygląda wirtualny byt od rzeczywistego.
                      • shachar Re: Propaganda wojenna 22.04.22, 01:07
                        Boguś, pewnie chciałbyś się przedstawić, co Cię przywiało na to forum, objaśnić.
                        Wszyscy jesteśmy ciekawi..
                        • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 22.04.22, 10:52
                          Wszyscy raczej Ty .Kobieca ciekawość to zawsze była silniejsza od grzechu pierworodnego .😉 Lubię kameralne fora bez zgiełku ,hałasu i tego całego krzyku kto mądrzejsze to lepszy ,kto lepiej się wypromuje na innych . Przecież mnie znasz ,nie raz dostawałem zjebkę od Ciebie .I zawsze przyjmowałem je a pokorą .
                          • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 22.04.22, 15:46
                            boguś-imuś
                            • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 22.04.22, 17:33
                              Chyba raczej nie. Imek inaczej pisze.
                            • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 22.04.22, 17:42
                              krytyk2 napisał:

> boguś-imuś
                              O seehs . To jest zwykła atencja .Wracając do tematu kończy się pomoc dla Ukraińców , bo wolontariusze nie ma już co im dawać . Tak jest w moim mieście, robi się pomału tragedia, bo ludzie wciąż uciekają tak jak stoją lub z jedną walizką .Rząd bym mógł pomagać ,ale robi tylko gebą w mediach ,zwłaszcza nasz premierek z długim noskiem. Inflacja sięgnęła dna ,a ludzie spowszednieli .Fajnie się ogląda wojnę w telewizorni .Takie super gry wojenne .Sam wiem po sobie ,gdy na początku stawałem w nocy by obejrzeć wiadomości . Dziwne to życie teraz .
      • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 24.04.22, 18:58
        Trzeba wejść na stronę Youtube by to odtworzyć.Nie ma żadnej opcji by postawić Putina przed trybunałem i osądzić za zbrodnie wojenne i ludobójstwo .Jedynie poszczególnych dowódców . Były kanclerz Niemiec Gerhard Schroeder chce być mediatorem w wojnie na Ukrainie i reprezentować niemieckie interesy . W wywiadzie, który ukazał się w sobotę na portalu dziennika New York Times przekonuje, że ma dobre relacje z prezydentem Rosji Władimirem Putinem, który jest zainteresowany zakończeniem wojny . Były kanclerz przekonuje także, że nie można na dłuższą metę izolować kraju takiego jak Rosja, ani politycznie, ani ekonomicznie. Niemiecki przemysł potrzebuje surowców, które ma Rosja. Nie chodzi tylko o ropę i gaz, ale także o rzadkie surowce, których nie da się łatwo zastąpić. Taka to wojna i polityka .A my tu gadu ,gadu ,nasz płacz po nocach ,strach i zwątpienie .Pomoc tym biednym kobietom i ich dzieciom .A polityka brudna idzie swoją drogą . www.salon24.pl/newsroom/1223021,byly-kanclerz-schroeder-nie-chce-izolacji-rosji-i-mowi-nie-czuje-sie-winny
        • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 24.04.22, 19:37
          Kanclerz Niemiec moze sobie byc zainteresowany zakonczeniem wojny na Ukrainie ale US na chwile obecna nie sa (zgodnie z trescia filmu, nie maja zadnej polisy pokojowej), to dla nich wyjatkowa okazja aby oslabic Rosje i beda robili co tylko w ich mocy aby konflikt trwal jak najdluzej, ich zolnierze nie gina wiec to tylko koszt dostawy broni, zatem dosc niski, poza tym US bez problemu zaakceptuja sytuacje gdzie wojna toczy sie az do ostatniego Ukrainca. Nie jest zatem owo mocarstwo zachodnie zainteresowane rola mediacyjna/pokojowa co mogloby uratowac Ukraine przed totalna destrukcja, Chiny rownie zachowuja sie pasywnie i nie wywieraja presji na Rosje, byc moze czuja ze sa nastepni w kolejce i beda na celowniku USA.

• rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 25.04.22, 00:56
            Obejrzalam, dzieki. Nie sa to rzeczy dla mnie jakos szokujaco nowe, ale akurat w tym wywiadzie zwiezle i przejrzyscie ujete. Szokujace to moze byc dla Krytyka, i to chyba dla niego wstawiles ten film?

Ostatnio jestem pesymistyczna, wiec zdaje mi sie, ze chwytasz sie nadziei na jakas przemiane decyzyjna u Zelenskiego, jak onacy brzytwy. Po co byla i jest! ta cala wojna jesli mieliby zgodzic sie na neutralnosc i demilitaryzacje? autonomia luganska i doniecka? cos mowil, ze referendum w tych sprawach nie moze odbywac sie w czasie wojny.
            Poza tym chyba czytales Krytyka zastrzezenia: Rosja musi zostac pokonana, inaczej tylko przegrupuje sily i uderzy ponownie.
            Trudno nie przyznac racji Chomskiemu. Ale trudno tez bagatelizowac obawy Krytyka. Czy starcie dwoch imperializmow jest lepsze dla swiata niz jeden hegemon? Bo chyba nie ludisz sie, ze usa nagle sie opamietaja i zejda na pozycje partnerstwa i wspolpracy?

Ogladalam jakis czas temu brytyjski film 'Threads' z 1984 roku. Taki beznamietny, stylizowany na dokument, takie fiction oparte na science, o sheffield przed i po wojnie atomowej. To jest film ostateczny.
            • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 25.04.22, 09:44
              Nie czytalem nic z wpisow Krytyka juz od kilku miesiecy, a filmik wrzucilem dla tych co radza sobie z angielskim, bo wlasnie kumuluje wszystko w jednym i pokazuje brak sciezki na jakiej moznaby pokonac totalnie Rosje i Chiny (bez unicestwiania calego swiata) poza tym, te starania wojenne USA oznaczaja ze inne sprawy klimatyczne (ktore tez nas moga wykonczyc) spadaja na plan dalszy. A samej Rosji w takiej walce na czolgi sie nie pokona, jedynie bedzie ona trwala nie 2 miesiace ale 10 a z Ukrainy nic na koniec nie zostanie. Zelenski chyba zdaje sobie z tego sprawe, nie chce byc marionetka zachodu, wie ze musi byc poragmatyczny, bron do walki potrzebuje tylko aby miec lepsza pozycje negocjacyjna a nie po to aby sie wyrznac do konca.
            • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 25.04.22, 10:17
              Jest jeszcze 3 rozwiazaznie o ktorym Chomsky nie napisal ani slowa, a mianowicie ze laduja przyjazni UFO i zaprowadzaja porzadek ;'))

Puszczajac jednak wodze fantazji, dajmy na to USA ma w rekawie tajna bron ktora szachuje Rosje i Chiny (choc jakby mieli to by juz wyciagneli) i zostaja jedynym super-mocarstwem na swiecie. Wowczas, jako ze takie mocarstwo potrzebuje zawsze jakiegos wroga, nastepuje konflikt wewnetrzny (do tej pory kazdy kryzys domowy w USA byl przesuwany na plan dalszy poprzez te najazdy wojenne, aby publika sie odczepila), czyli wojna domowa w USA, ktora bylaby tak samo grozna dla reszty jak kazda inna.

Mysle wiec, ze albo calosciowo wejdziemy na wyzszy poziom swiadomosci, jako ludzkosc (i politycy z niej wywodzacy sie), i zaczniemy wspolpracowac, widzac w tym wartosc nadrzedna i jedyna ktora daje szanse na przetrwanie (naiwne myslenie), albo i tak sie wykonczymy w mniej lub bardziej pokretny sposob, czyli przepychanki o zarzadzanie pieniadzem. Warto sie zainteresowac dokumentami o Black Rock, zdaje sie ze oni teraz rozdaja karty na swiecie i staja sie faktycznych hegemonem finansowym.

ps. Sheffield to jeszcze kilka lat temu wygladalo jak po wojnie atomowej, przynajmniej jak tam bylem przejazdem, depresyjna okolica.
            • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 25.04.22, 23:47
              Rosja nie tylko musi zostać pokonana,ale ona zostanie pokonana.To co prezentuje w tej chwili naród rosyjski i ich autokratyczny,faszystowski przywódca to absolutne dno moralne.Cala machina wojenna Rosji jest skierowana na zadawanie bezcelowego cierpienia głównie zwykłym ludziom,cywilom.Nie ma tu żadnej wyrafinowanej sztuki wojennej,precyzji zadawania ciosów, manewrów oskrzydlający.Żolnierze brani z łapanki,prymitywni o niskim morale,zostawieni samym sobie-czrsto bez jedzenia,broni i amunicji czy paliwa.W Syrii się sprawdzali ,bo mieli za wrogów bezbronna ludność.Tu takie prymitywne,obrzydliwe numery jak ostrzeliwanie szpitali,szkół, sklepów, konwojów sanitarnych czy korytarzy humanitarnych wzbudzają w Ukraińcach jeszcze większą nienawiść i pogardę dla tych skończonych śmieci ludzkich .Nie mówiąc o tym,że codziennie wszystko jest nagrywane i pokazywane całemu światu.Putin jest skończony jako przywódca,armia rosyjska jest skompromitowana,za chwilę nie będzie miała nawet czym walczyć.Ta wojna jest już przez ruskich przegrana i trwa tylko dlatego ,że Putin jest szaleńcem,który nie potrafi się przyznać do tego ,że przegrał wszystko i odejdzie w niesławie z tego świata.Po pokonaniu Rosji Zachód weźmie się też za Chiny
              • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 00:01
                Nawet polscy generałowie,których nie cenie zbyt wysoko polska się w czoło jak widzą,jak potworne błędy taktyczne i operacyjne popełnia głównodowodzący wojskami rosyjskimi./czy takowy w ogóle istnieje?/
                Archaiczna jest nie tylko bezsensowna brutalność żołnierzy rosyjskich zaprezentowana wszędzie tam gdzie wkroczyli ,prymitywna i nienowoczesna jest "sztuka walki" wojsk rosyjskich,niedostosowana do nowoczesnej techniki wojennej.Symbolem tego jest dla mnie zastosowanie okrętu zwodowanego w 1911 roku do ratowania cennych rzeczy na zatopionej Moskwie.
                Ta wojna udowodniła też,że system władzy oparty na kleptokracji jest niewydolny we wszystkich obszarach-z miliardów dolarów,które Rosja wpompował w swoją armię ostało się tylko kilka supernowoczesnych nowinek typu broń supersoniczna czy kilka typów samolotów czy helikopterów (zresztą -reprezentowanych też w bardzo małej liczbie sztuk).Reszta po prostu została rozkradziona w łańcuszku tradycyjnego złodziejskiego procederu.Tam kradną wszyscy-od żołnierzy sprzedających amunicję czy paliwo aż do generałów,którzy przywłaszczają sobie wyposażenie calych brygad.Z gówna bicza nie ukrecisz.
                • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 00:22
                  Na koniec:autokratyzm zabija wolność i samodzielne myślenie u wykonawców rozkazów.W końcu to decyzja Hitlera o pójściu dalej na poludnie-w kierunku Baku,spowodowała zbytnie rozciągnięcie wojsk niemieckich,co spowodowało,że czoło zostało pozbawione "tlenu" zaopatrzenia i ostatecznie zamknięte w kotle stalingradzkiej.Hitler powziął te straszliwie błędną decyzję wbrew woli swoich generałów, którzy proponowali mniejsze tempo marszu,intensywniejsze zdobywanie terenu wszerz i zachowanie zdolności bojowych armii na okoliczność działań zaczepnych armii czerwonej.W tej wojnie,to z kolei wielki Wóc Putin wtrąca się i we wszystkie rozwiązania i narzuca w swojej niedojrzałej niecierpliwości takie decyzje,które kończą się totalna porażką Rosjan.Autokracja zapomina,że nie może znać się na wszystkim i że trzeba dać wolną rękę najlepszym fachowcom.Ale i tutaj autokracja grzebie wszystko-kazdy kto jej się sprzeciwia -chocby był najlepszym strategiem(a może właśnie dlatego że nim jest i jego geniusz przewyższa wszystko,co mogłoby zrodzić się w móżdżku autokraty)musi skończyć w tiurmie
                  • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 02:20
                    Ja mysle, ze Jana odrzuca ta hipokryzja zachodu, to, ze zachod, mowiac oglednie, nie dorasta do gloszonych przez siebie tak szumnie i nonszalancko idealow. Mysle, ze idealizuje te wschodnia, prymitywna, nieupudrowana, putinowska czy trumpiasta 'szczerosc'.
                    • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 07:36
                      Literalnie można dzis precyzyjnie wskazać te wypowiedzi zachodnich przywódców,które są zakłamane.Na czele tej listy stoi kanclerz Niemiec Scholz, który chce bardzo pomóc Ukrainie a nastepnie-gdy przychodzi do formułowania środków militarnej pomocy,skreśla cała broń ciężką,która proponują niemieckie prywatne zakłady zbrojeniowe.Mowienie o hipokryzji Zachodu en bloc jest śmieszne,gdy się zestawi np wypowiedzi Bidena i Putina,Ławrowa i Blinkena.W wypowiedziach Rosjan nie ma NICprawdziwego,podczas gdy cała moc propagandowego oddziaływania Amerykanów kryje się w precyzyjnym wyłuskiwaniu prawdziwych opisów sytuacji i rzeczowej charakterystyki działań Rosjan w Ukrainie.To co się tam dzieje,jest na bieżąco opisywane i kadrowane przez tysiące osób z aparatami w telefonach,przez setki dziennikarzy wojennych.W tym świetle zakłamana propaganda Kremla wygląda naprawdę żenująco i obrzydliwie.Sila Bidena polega od początku tego konfliktu na ciągłe aktualizowanych wyprzedzających opisach wycieków że służb specjalnych.Uznal słusznie że to bedzie miało największy efektdestrukcyjny -jeśli ze znacznym wyprzedzeniem ujawni treść tajnych raportów opisujących prawdziwe zamiary Rosjan.I potem świat obserwuje potwierdzenie tych wniosków
                      • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 10:29
                        Pomijając Niemcy to historia pokazuje że Ukraina i Polska nie miała przyjacielskich układów miedzy sobą .Dalej są pomniki przywódców nacjonalistów ukraińskich dawnej UPA. Tyle lat i żaden polityk tego nie naprawił.Wiadomo że młodzi Ukraińcy inny mają tok myślenia .Szkoda że Unia i inne państwa nie umożliwiały im otwarcia granic .Nie było by tego.
                        • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 16:23
                          Te krwawe wydarzenia w polsko ukraińskiej historii to wynik polskiego imperializmu kresowego,który zderzał się z kolejnymi porywami niepodległościowych zrywów Ukraińców.Do tego jeszcze dochodził brutalny rys wschodniej kultury po stronie Ukrainy.
                          Myślę, że na naszych oczach tworzy się zupełnie nowy rozdział historii naszych stosunków.I nowe rozdanie aliansów i wrogości.Na najwyższym podium tej wrogości stanęła zasłużenie Rosja a potem długo długo nic.Natomiast relacje polsko-ukraińskie wypietrzyly się na biegunowo odmienny koloryt emocjonalny
                      • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 11:03
                        Czy oglądałeś wideo wklejone przez Jana?
                        Sytuuje ono obecne zdarzenia w znacznie szerszej perspektywie, pozwala zrozumieć choćby postawę globalnego południa wobec konfliktu ukraińskiego. Polecam.
                        • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 16:30
                          Nie lubię rozmydlonych rozważań ukazujących wszystkie odcienie szarości.Fakty ustanawiane obecnie na Ukrainie są tak drastyczne,że nie dopuszczają nawet cienia wątpliwości ,po której stronie leżą racje.Jezeli ktoś mimo wszystko próbuje bawić się w beznamiętne przydzielanie obu stronom plusikow i minusikow i wyciąganie wniosków w postaci średniej arytmetycznej,to albo jest na usługach Kremla wprost,albo jest tzw pożytecznym idiotą, który i tak ostatecznie nieświadomie działa na korzyść Moskwy.W to ostatnie naprawdę trudno mi uwierzyć,bo każdy idiotyzm ma swoje granice glupoty
                      • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 11:44
                        O, proszę, zupełnie bez krępacji usa robi to, czego zabrania Rosji. I to nie w latach 60, nie, to wiadomość z dzisiaj:
                        www.theguardian.com/world/2022/apr/26/us-wont-rule-out-military-action-if-china-establishes-base-in-solomon-islands
                        • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 12:20
                          Ławrow grozi użyciem broni nuklearnej wyrażając niezadowolenie z rozmów pokojowych.Czy warto jest umierać za Ukrainę ? Scenę z rozmowy Ericha Eberharda von Zelewskiego z Tadeuszem Borem Komorowskim. Zdjęcie ujęte w dniach kapitulacji powstania, być może już po jej podpisaniu. Dziwnie usunięte z internetu .Czy warto było pyta się Zalewski ze słowiańską krwią Komorowskiego .To samo sobie zadają pytanie politycy zachodni .Póki wojna się toczy na Ukrainie jest fajnie .Można ich wspomagać .Najlepiej sprzętem co zalega w magazynach wojskowych .Wracając do Zalewskiego to wyjątkowo miał słabe nerwy na oglądanie swoich zbrodni.Mdlał na widok trupów .Na tyle jego historia jest ciekawa bo to też nasza historia , że wkleję ją na PDF www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://przystanekhistoria.pl/pa2/tematy/niemcy/74930,Erich-von-dem-Bach-Zelewski.pdf&ved=2ahUKEwinku-pwLH3AhVSzaQKHbDfCYIQFnoECAUQAQ&usg=AOvVaw2c9pe3o7T2doPeWHfYWGab
                          • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 16:36
                            """""""Ławrow grozi użyciem broni nuklearnej wyrażając niezadowolenie z rozmów pokojowych.Czy warto jest umierać za Ukrainę ? """"
                            Znasz dalszy ciąg tej historii?
                            Chyba nie skoro ją powtarzasz.Dalszy ciąg był taki:i tak ci,którzy w 1939 roku nie chcieli umierać za korytarz gdański,umierali potem za Dunkierke,Calais,Pearl Harbor.Co się odwlecze ,to nie uciecze..
                            • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 22:30
                              krytyk2 napisał:

> """""""Ławrow grozi użyciem broni nuklearnej wyrażając niezadowolenie z rozmów
                              > pokojowych.Czy warto jest umierać za Ukrainę ? """"
                              > Znasz dalszy ciąg tej historii?
                              > Chyba nie skoro ją powtarzasz.Dalszy ciąg był taki:i tak ci,którzy w 1939 roku
                              > nie chcieli umierać za korytarz gdański,umierali potem za Dunkierke,Calais,Pear
                              > l Harbor.Co się odwlecze ,to nie uciecze..
                              Czy powtarzam nie .Piszę ciągle o realnym życiu .Wystarczy jeden ruch i nie ma nas i tego forum.Mało czytasz to jest dzisiejsze info i to że odcinają nam gaz.Jesteśmy wielcy, mamy zapasy.Miało być w grudniu ,a jest teraz .Proponuję szukać alternatywnych rozwiązań na tą chwilę.Już dobrze się skończyło ,co nie znaczy byśmy mieli być dla siebie wrogami .Lub się nie bawić i uśmiechać .
                              • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 23:51
                                Putinowi chodzi w tej chwili o jedno-zdobyc Ukrainę za wszelka cenę.Jak prawdziwy bandyta uliczny porusza się po ostrzu noża pokazując jaki jest odważny,bezwzględny i szalony.Jest to blef,bo naprawdę jest tchórzliwy,słaby i bezradny.Jako w warunek przerwania działań wojennych na ostatnie rozmowy o rozejmie posłał takie dictum:Ukraina ma złożyć broń ,poddać się i przyjąć wszystkie rosyjskie żądania.Prze -ko-miczne!!!On nie puści atomu,bo musiałby się liczyć z tym samym ze strony Zachodu.Nikt nie pozwoli chmurom pyłu atomowego roznosić się po całym świecie,bo jeden debil stracił już całkiem rozum
                        • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 16:07
                          Twoje wnioski przypominają mi tu z kolei formalistyczne wnioski oparte na analogii w wydaniu Jana S.
                          Śledzę ruchy Chin w obrębie Morza południowochińskiego,przypatruje się przepychance z Tajwanem i wcale nie widzę podobnie stwa pomiędzy zachowaniem USA i państwa Środka.Naprawde wazny jest kontekst.A kontekst jest przejrzyście imperialistyczny.Chiny po prostu zaczynają się rozpychać po sąsiadach.Klasycznym tego przykładem jest tworzenie nowych wysp usypanych ordynarnie z gruzu i piasku na wodach miedzynarodowych.Wyobrazasz sobie te bezczelność?!?
                          Następnie nazywają to swoim terytorium i żądają a potem wymuszają na innych respektowania wyłączności własności pasa wód przybrzeżnych.W ten sposób po kilku latach terytorium chińskie będzie się rozciągało od bieguna do bieguna i od wysp Salomona do Wysp Salomona.Oczywiscie,pierwszą rzeczą ,która powstaje na tak utworzonym nowym terytorium Chin jest bazą wojenna- na złodzieju czapka górę :skoro powstanie wysp chińskich dokonuje się z łamaniem wszelkiego prawa międzynarodowego,to Chińczycy słusznie zakładają ,że nie spodoba się to innym sąsiadującym z nimi państwom a być może nawet siła będą chcieli(i słusznie) przywrócić stan pierwotny
                          • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 17:06
                            Ja akurat nic nie musze tu sobie wyobrazac, wystarczy ze spojrze za okno. Ty, zeby zobaczyc to, co ja widze, musialbys porownac obszar gibraltaru 100 lat temu i dzisiaj. i to wszystko z hiszpanskiego piachu big_grin
                            • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 17:18
                              To jest Rzeko bardzo tani i malutki imperializm hiszpański,w zestawieniu z państwem Smoka jak ,powiedzmy,agresywność pudełka zestawiona z agresywnością bullterriera.Dzialania Chin są szybkie i na masową skalę.Skarżą się na nie (przypadkowo?) wszyscy sąsiedzi -Japonia,Korea pod,Filipiny,Malezja a w przypadku Wysp Salomona także Australia i Nowa Zelandia.Mozna zestawiać -tak jak napisałem - beznamiętnie formalne podobieństwa działań krajów demokratycznych i autorytaryzmowale istota będzie zupełnie inna:autorytaryzmy stawiają na osiąganie swych celów podstępem i przemocą, demokracje stawiają na osiąganie tych samych celów przy pomocy rozmów i pertraktacji
                              • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 18:59
                                W takim razie może okazesz wolę rozmów i obejrzysz wywiad z Chomskym? wink
                                • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 26.04.22, 20:00
                                  Ok,pójdę na kompromis i obejrzę ten wywiad 🤭😉
                                  • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 27.04.22, 02:45
                                    smile
                                    • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 27.04.22, 23:47
                                      Staremu Chomskiemu juz się wszystko dokładnie pomieszało w głowie.Beznamietne nonsensy,których badaniem -pod kątem syntaktycznym i semantycznym-zajmował sie swojego czasu,uprawomocniły go do wyciagania równie tautologicznych,nieuprawnionych wniosków w dzisiejszej polityce.
                                      Przykładowo jego twierdzenie,że Rosja ma prawo sila dochodzić do egzekwowania obietnic złozonych w latach 90 tych przez USA,,że NATO nie rozszerzy sie na wschód od Niemiec.Cóż ,gdy Rosja odchodzi jednostronnie od ustalen i dopuszczalnej liczbie głowic atomowych,Zachód po prostu ma siedzieć cicho ,natomiast gdy podobny ruch zrobi Zachód ,to Rosja ma prawo lać wszystkich po mordzie.Nie wiem dlaczego Chomsky staje się adwokatem Moskwy.Twierdzi ,ze USA swoim postępowaniem sprowokowały Rosje do wojny.Ale ja się pytam-Kim(czym) to państwo jest -ze wszyscy muszą traktować je specjalnie i z nabożeństwem?
                                      Mam wrażenie ,ze w najlepszym przypadku dla oceny postawy Chomskiego jest założenie ,że uznał on rosję za rodzaj szalonego ,niepełnosprawnego intelektualnie dziecka ,któremu trzeba wybaczać znacznie więcej niz innym krajom.
                                      Uważam ,ze na maino supermocarstwa trzeba sobie zasłużyć.W tym pojeciu ,kryje się(powinno sie kryć) nie tylko posiadanie dużej ilosci głowic atomowych.Przede wszystkim jest to odpowiedzialność za pokój na świecie.Proszę wskażcie mi choc jedno działanie Rosji na przestrzeni ostatnich 20 lat,które w konsekwencji łagodziłoby jakikolwiek spór czy ostry konflikt.Wszedzie ,gdzie tylko R się pojawiła oznaczało to jeszcze wiekszy konflikt ,jeszcze wiecej śmierci i jeszcze wiecej cierpienia.Nieustajce szczucie jednych na drugich,kłamstwa propagandy,już nie wspomnę ,ze sama w sobie ,jako klasyczna tyrania,stanowi emanację cierpienia i zła dla swoich obywateli
                                      • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 28.04.22, 14:53
                                        Myślę, że aby zrozumieć Chomskiego musiałbyś ogarnąć historie polityki USA w Ameryce środkowej i południowej. To takie moje przypuszczenie, jako że ja sama istotnych detali tych działań nie ogarniam.
                                        Generalnie uważam, że namiętność i stronniczosc, traktowanie jakiegoś państwa czy obszaru świata jako centrum, skąd wszystko najlepiej widać i który to mialby być najwazniejszy, ważniejszy od innych, to idiotyczna pomyłka o zalosnych konsekwencjach poznawczych i praktycznych.
                                        Ale ogarnąć to wszystko bez popadania w taki błąd lokalny, to dla mnie zbyt trudne.
                                        W ogóle cała ta polityka, wojna, to mnie przerasta poznawczo i emocjonalnie i najchętniej odcielabym się od tego. Niestety, odciąć można się od tego tylko pozornie. Widmo nuklearnej anihiliacji osiągnięć mozolnie dziesiątkami tysięcy lat budowanej cywilizacji ludzkiej oraz katastrofy jaka oznaczałaby ta atomowa wojna dla zycia na ziemi w ogóle, zmusza do szukania dla tej wojny innych rozwiązań. Beznamietnie, bezstronnie.
                                        • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 29.04.22, 11:14
                                          Chomsky nie mówi obiektywnie o Rosji i Chinach-dwóch najbardziej zagrażajacych światowemu pokojowi autorytarnych reżimach.W jego narracji snop analitycznego światła stale skierowany jest na USA. Najbardziej obrazowym przykładem jest analiza relacji Europa -Stany Zjednoczone. Chomsky powtarza jakąś zasłyszana bzdurę,że rzekomo zagrożenie ze strony Rosji jest jedynie straszakiem,gdyż to państwo nie jest w stanie zagrozić innym na więcej niż 20 mil od własnych granic.A USA w tym kontekscie sztucznie wyolbrzymia to rosyjskie zagrożenie i każe krajom europejskim zbroić się na potęgę.No większej bzdury -ze świecą szukać. Chomsky obraża inteligencję ludności i rządów europejskich a w szczególności -Szwecji i Finlandii,które właśnie obecnie zdecydowane są ,pod ryzykiem odwetu ze strony Rosji(o czym ona sama już teraz mówi),wstąpić w struktury NATO.
                                          W kazdym punkcie swoich rozważań Chomsky nie analizuje kontekstu postepowania USA,czasem tylko bezgłośnie przynaje ,ze Rosja co prawda popelnia zbrodnie wojenne,aby potem bez zahamowań opisywać ,jak zbrodniczym i tendencyjnym krajem są stany Zjednoczone. Odwoływanie się do zbrodni w Nikaragui znowu pomija kontekst maczania brudnych paluchów w tamtejszym środowisku Sandinistów przez Rosje sowiecką,to samo w Wietnamie zbrojonym i szkolonym przez sowietów. W optyce Chomskiego USA pojawiają się niemal deus ex machina w jakiejs czesci świata i rozpoczynają swój brutalny zbrodniczy taniec.Nie ma przy tym słowa o tym ,że wcześniej na tym terenie swoje przyczółki ,wojskową pomoc przy obaleniu poprzedniej,legalnej wladzy skutecznie realizowała Moskwa.
                                          Przykre dla mnie jest to,że facet ,który wniósł dla świata olbrzymie zasługi w filozofii języka,staje w tej chwili po stronie autorytaryzmów. I smaczku tej jego obrzydliwej, pseudo-obiektywnej interpretacji ,dodaje fakt,że Chomsky zasłynął w końcu jako autor kontekstowej definicji słów.Facet ,który uświadomił ludzkości kontekstowośc wszystkich znaczeń ,nagle -w swoich analizach jakiegoś problemu,wyjmuje z kontekstu część zachowań(określonych w końcu jak wszystko -językowo,czyli znaczeniowo,czyli kontekstowo..) USA i poddaje nowej obróbce znaczeniowej,która całkowicie zmienia ocenę tych zachowań. Takie działania Chomskyiego stawiaja go w czołówce(bo intelektualnej) obrońców reżimów autorytarnych a znając wybitne osiągnięcia Rosji w procederze przekupywania ludzi oraz obecny kontekst tych rozważań(agresja Rosji na Ukrainie)-w czołowce obrońców faszystowskiej Rosji.
                                          • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 29.04.22, 12:51
                                            Myślę, że popełniasz ogromny błąd kwalifikując paluchy ZSRR jako zawsze brudne, zaś paluchy USA jako zawsze czyste uncertain
                                            • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 29.04.22, 13:31
                                              Myślę ,że nadinterpretujesz moje wypowiedzi.Nigdzie nie powiedziałem ,że palce USA są czyste.Wg mnie istnieje kilka zbiorów grupujacych nasze rozważania:
                                              1)są sytuacje polityczne i militarne,w których uczestniczyło tylko USA bez Rosji i łamało prawo miedzynarodowe
                                              2)są sytuacje polityczno-militarne ,w których uczestniczyła Rosja i USa i w których tylko Rosja łamała prawo a USA -nie
                                              3) są sytuacje ,w których uczestniczyły oba kraje i oba łamały prawo
                                              4)są sytuacje, w których uczestniczyła tylko Rosja i ona łamała prawo
                                              Cała trudność interpetacyjna i pole sporów politycznych i teoretycznych polega na prawidłowym wyodrebnieniu tych zbiorów.
                                              Wkurza mnie ,gdy poziom rozważań przypomina ten z piaskownicy :
                                              "pse pani Jasiu wydłubał oko Zosi",na co obrońcy Jasia mówią -"ale Zosia wczoraj popchnęła Jasia ze schodów!"
                                              Jeżeli -zamiast mówić o dziejących się na Ukrainie zbrodniach,bezzasadności najazdu jednego kraju na drugi-zaczynamy rozprawiać jedynie jakichś wydumanych zaprzeszłych ,przeintelektualizowanych,niewystarczajacych do wyjasnienia przyczyn dziejacych się tam bezeceństw,to nie jest to ani prawdziwe ani moralne
                                              • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 29.04.22, 15:06
                                                Kiedy Jasio wydlubie oko Zosi, to łatwo ustalić, że w tym przypadku Jasio jest oprawca, a Zosia - ofiara. Jednak, ważny jest również kontekst, który to zawsze powinien być brany pod uwagę jako okoliczność łagodzący, lub wprost przeciwnie, obciążające. Jeśli Zosia faktycznie miesiącami spychala Jasia ze schodów, jeśli na mówiła Zbyszka i Leszka, żeby jasiowi podstawiali nogę i wykrecali ręce w zamian za korzyści z wdziekow Zosi, to mimo że jasiowi słusznie należeć się będzie kara za wydlubanie Zosi oka, to i Zosia i Leszek i Zbyszek kary za znęcanie się nad Jasiem uniknąć nie powinni.
                                                w każdym razie, znajomość tego szerszego kontekstu i przebiegu konfliktu będzie nam NIEZBĘDNA do namysłu nad rozwiązaniami, które długofalowo rozwiążą te patologie zachowań.
                                                • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 29.04.22, 15:13
                                                  Nie może mieć znaczenia czy Jasio jest naszym synkiem czy kuzynkiem czy Zosi rodzice są naszymi szefami itd itp. Nie ma znaczenia jaki wyrok, jakie wnioski nam się opłacają. Jeśli okaże się, że Jasio lubi wydlubywac oczy innym dzieciom, a przed takim działaniem powstrzymywalo go tylko to, że Zosia i reszta lamali mu rączki spychajac ze schodów, to będzie mieć znaczenie.
                                                  Ale ileż czasu i uwagi wymagałoby takie śledztwo!
                                                  • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 30.04.22, 10:40
                                                    Ale ileż czasu i uwagi wymagałoby takie śledztwo!

nikt nas tu na forum nie bedzie rozliczał z zewnątrz z prawidłowości przebiegów analitycznych ( może się mylę ? wink )

O taką właśnie postawę -brania całego kontekstu i faktów pod uwagę - właśnie mi chodzi.Prawda ,że nie oczekuję zbyt wiele ?
                                                  • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 30.04.22, 14:02
                                                    Moim zdaniem to bardzo wiele.
                                                    u siebie obserwuje jak moja przestrzeń mentalna wypełnia rozczarowanie, zwątpienie, lęk i rezygnacja. To niekorzystny klimat.
                                                    Wobec wielości głosów i niby bezstronnych opinii, wyroków jakichś tam specjalistów, jestem za tym tylko, aby zagadnieniem zajęła się raczej sztuczna niż ludzka inteligencja
                                                    Co widzę, to że dzień po dniu, krok po kroku, zbliżamy się do punktu bez odwrotu, straty po obu stronach czynią coraz mniej prawdopodobnym, satysfakcjonującym moralnie jakiś rozejm, traktat pokojowy, pertraktacje, umowy.
                                                    Obawiam się, że ten przedłużający się stan napięcia, stres, popchnie opinie publiczna do poparcia gorącej wojny. Bardzo krotkowzroczne działanie zacznie się narzucać jako najwlasciwsze.
                                                  • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 30.04.22, 15:51
                                                    podzielam Twój pesymizm jesli chodzi o dalszy rozwój sytuacji.Paradoksalnie -im lepiej Ukraina bedzie sobie radziła na polu walki konwencjonalnej,tym bardziej putin bedzie sfrustrowany i nieobliczalny.Ostatnio doszły nas informacje ,ze prawdopodobnie jest on gołębiem pośród żądnych jeszcze bardziej drastycznych rozwiązań jastrzębi(wiekszość tzw siłowników).Trudno sobie wyobrazić ,że są ludzie którzy chetnie zrzuciliby jeszcze wiecej bomb na miasta .Granicą ich wyobraźni byłoby przeniesc ich tak jak stoją w podziemia Mariupola i wydac na pastwę zwierzecego strachu o życie.Hieny bez empatii .
            • absurdybezsensu Re: Propaganda wojenna 27.04.22, 12:21
              > Bo chyba nie ludisz sie, ze usa nagle sie opamietaja i zejda na pozycje partnerstwa i wspolpracy?

To znaczy? Masz na myśli to, że Amerykanie przestaną bombardować rosyjskie miasteczka?
              • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 27.04.22, 22:25
                Dobry Boże mam taką przypadłość przyciągania dziwnych osób. Większości pozytywnych. Ale czasami wpadają dziwne nicki lub moje psychofanki .A tak się staram. Chroń mnie Panie od złych osób.
    • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 27.04.22, 11:10
      Gazu .gazu dajcie ...... Normalnie szok Putas sam wyręczył nasz rząd i zaloźył sobie sankcje i gdzie my bidulki będziemy go brać ? Od Niemców po wyższej cenie ? Baltic Pipe gotowy na październik. A tak się prosiło by się połączyć z Norwegią .A węgiel i ropa dalej jedzie do Polski . Tylko w rosyjskich hotelach w pokoju dwuosobowym jest jedno krzesło i cztery szklanki.
      • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 27.04.22, 14:21
        Polski rzad pod patronatem dyktatora Kaczynskiego naciskal na Rosje aby uwzglednila Polske w samej czolowce swych wrogow wyskakujac tym samym przed unijny szereg, no i sie doprosila ku swemu zaskoczeniu. Problem w tym ze niekompetentna ekipa rzadzaca, nie przemyslala nawet sprawy (o ile przyszlo im to do glowy) odnosnie takich konsekwencji odciecia od rosyjskiego gazu juz teraz, liczyli glownie na zbicie glosow politycznych wsrod spoleczenstwa Polskiego, myslac ze glosne pokrzykiwanie anty-rosyjskich hasel zjedna im wiecej ludzi.

Nadchodzaca zima jawi sie dosc okrutnie, PiS aby utrzymac sie u wladzy (kolejne wybory), zatem unikajac wprowadzania ograniczen w uzytkowaniu gazu/pradu dla typowych obywateli, bedzie zmuszony uwalic przemysl, bo to on nie dostanie wymaganych ilosci gazu. To odbije sie na produkcji nawozow sztucznych, a to na produkcji rolnej i dalszych cenach zywnosci.

Bedziemy wiec zmuszeni kupowac rosyjski gaz ale od Niemcow, po wyzszej cenie i przy slabszej zlotowce, tragedia.

• bogus_111 Re: Propaganda wojenna 28.04.22, 00:24
          Tu też fajnie . vm.tiktok.com/ZMLpvATbf/
          • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 28.04.22, 18:17
            Generalnie, cala sytuacja, sposob w jaki sie rozwija (latwy do przewidzenia) pokazuje ze polski rzad to albo skonczeni dyletanci albo przekupni politycy (badz jedno i drugie), stracilismy jako jedynie obok Bulgarii dostawy gazu co nas zrujnuje jako kraj. W tym czasie wielcy rozdajacy karty grzecznie zgodzili sie placic za gaz w rublach, mam tu na mysli Francje i Niemcy. To jest z ich strony madre i pragmatyczne podejscie. Ciekawe czy USA zaplaci Polsce za poniesione straty, bo to oni nas popychali ku takim dzialaniom, a to ze jestesmy glupi i nie dbamy o swoje interesy i wlasnych obywateli to inna sprawa.

"For our company and for Germany as a whole, it is not possible to do without Russian gas in the short term; this would have dramatic consequences for our economy."
            • rzeka.suf Re: Propaganda wojenna 28.04.22, 18:49
              No cóż, wypada mieć nadzieję, że usa nie z rekompensuje Polsce polskich strat. W przeciwnym razie wyszłoby na to, że usa rządzą skorumpowani dyletanci niedbajacy o interes własnych obywateli. Mam nadzieję zobaczyć twa radość i afirmacje wobec mądrości i pragmatyzmu takiej polityki USA big_grin
              • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 29.04.22, 21:09
                USA raczej nas jeszcze wydoja. UK dopiero kilka lat temu skonczyli splacac USA dlug (wraz z odsetkami) mowia o wsparciu finansowym jakiego USA udzielila UK podczas II Wojny Swiatowej, i to sojusznikowi, a mimo to musieli splacic dlug co do cencika ;')

A co go gazu, a najlepszym razie skonczy sie na tym ze bedziemy kupowali tez i od USA, tylko po znacznie, znacznie wyzszej cenie, no ale ze Polacy to bardzo zamozny narod to moga sobie pozwolic. Przy okazji dotrujemy juz ledwie zipiace srodowisko bo pojda w ruch wszelkie plastiki i inne syfy ktorymi bedziemy palic na potege.
            • shachar Re: Propaganda wojenna 28.04.22, 19:00
              To jest zawszse dylemat, pomagać czy nie? i ile? topiącego się ratować, czy patrzeć?
              Ja jestem dumna z Polski i Polaków, mimo wszystko dobrze wybrali, że nie zrobili z gęby cholewy. Na pomaganiu się traci materialnie, to oczywiste, ale zyskuje się zaplecze do pomocy w przyszłości. Tak to działa w stosunkach międzyludzkich przynajmniej. Jakbyśmy się czuli robiąc tak jak Francja czy Niemcy, nie wiem, może mamy jakieś nadmierne poczucie godności i przyzwoitości.
              ps ludzie w pracy mi się kłaniają ! w pas i dziękują za pomoc Polski big_grin , jakie to lekko ambarasujące, ja nic nie zrobilam.
              • jan_stereo Re: Propaganda wojenna 29.04.22, 22:30
                Pomagac jak najbardziej ale robic to madrze, jak chociazby dajac schronienie. Natomiast bunczuczne pokrzykiwania z naszej strony w mediach absolutnie nic Ukraincom nie daja, tak samo jak zakreceniem nam kurka i nadchodzace niedobory gazu w Polsce, moze nawet bardziej bo bedzie ich utrzymanie kosztowalo wiecej nadchodzacej zimy, zakladajac ze zostana w Polsce czas jakis bo gdzie niby mieliby pojsc.
    • bogus_111 Re: Propaganda wojenna 28.04.22, 12:07
      Łeba i parę gmin w Polsce odcięte od gazu . Firma Novatek, wpisana na polską listę sankcyjną, zaprzestała dostaw gazu do Łeby. Jesteśmy w niekomfortowej sytuacji, bo cały majątek, czyli ok. 40 km sieci gazowniczej na terenie miasta oraz wszystkie urządzenia są własnością tej firmy – powiedział PAP burmistrz Łeby Andrzej Strzechmiński. Wśród 50 podmiotów umieszczonych na liście jest firma Novatek Green Energy Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie - spółka zależna w grupie kapitałowej Novatek, kontrolowanej przez rosyjski koncern OAO Novatek, drugiego największego producenta gazu ziemnego w Rosji.Potężna i prężna firma . Baltic Pipe już dawno mogło być ukończone ,ale lepiej było brać od ruskich .W 2015 roku doszło pewne ugrupowanie polityczne zgadnijcie jakie .
    • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 18.05.22, 15:10
      - Nie rozumiem, jak można zaproponować coś takiego, żeby Ukraina coś oddała, żeby Putin zachował twarz. Jest to niewiarygodne z punktu widzenia niedojrzałości i bezsensowności tej propozycji. To jest niemożliwe - tymi słowami doradca prezydenta Ukrainy Mychajło Podolak skomentował na antenie Polsat News stanowisko prezydenta Francji Emmanuela Macrona w sprawie wojny w Ukrainie.
      Mychajło Podolak, doradca Szefa Kancelarii Prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego
      - Sądzę, że przez pewien czas będą trwały dość brutalne walki na obszarze Ukrainy, dlatego nie możemy teraz się zatrzymać. Bo jeżeli podpiszemy tak, jak ktoś może nam w Europie niestety zaproponować (porozumienie) Mińsk 3 czy Mińsk 4, czyli przewidujące, że jakieś kolejne obszary miałyby pozostać w rękach Rosjan, to będziemy mieli konflikt odłożony. Po pewnym czasie Rosja znów nazbiera trochę amunicji, poprawi swoje błędy i wkroczy do Ukrainy jeszcze większymi siłami, z większymi planami, powodując jeszcze większe straty - wyjaśnił Podolak.

- Rosja powinna zająć właściwe miejsce w świecie. Jest to kraj trzeciego, może nawet czwartego planu. Niezupełnie rozwinięta technologicznie z jakąś archaiczną cywilizacją własną. Kreml musi znać swoje miejsce, a nie jest to miejsce ogromnego kraju, który ma prawo dyktować nam zasady, czy zasady działania globalnego - ale państwa, które powinno zająć się komfortem życia własnych mieszkańców, wybudować im normalne toalety - mówił.

- Okazało się, że Rosjanie nie potrafią walczyć - zauważył przy tym. Podolak stwierdził w rozmowie w Polsat News, że negocjacje na temat przerwania wojny z Rosją wciąż są możliwe, jednak w tym momencie "na wschodzie kraju powinno dojść do pewnych wydarzeń".

- Musimy udowodnić pewne rzeczy, musimy wyprzeć Rosję do jej granic i musimy wygrać kilka potrzebnych bitew - powiedział Podolak. - Musimy udowodnić Rosji, że nie potrafi umiejętnie wojować - dodał.

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-doradca-prezydenta-ukrainy-o-propozycji-macrona-niedojrzala-,nId,6032765#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
      • bguslawko_1 Re: Propaganda wojenna 19.05.22, 17:08
        Jeśli Serbia ma wejść do Unii ,a Ukraina jeszcze poczekać to fajne te układy niemiecko -francuskie .Polityka ,polityka .
        • krytyk2 Re: Propaganda wojenna 19.05.22, 20:42
          najlepiej o szczerości intencji i poważności deklaracji Francji świadczy ostatnie odkrycie ukraińskich wojskowych,ze w rosyjskich rakietach precyzyjnych znajdują sie elektroniczne podzespoły produkcji francuskiej wykonane pod koniec lutego i dostarczone do Rosji na początku marca.Pieprzone żabojady!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka