Dodaj do ulubionych

wątek wrześniowy

05.09.22, 00:54
czyli wszystko gotuje się raczej ku uspokojeniu nerwów, w przeciwieństwie do dynamicznej wiosny.
Dzisiaj byłam na wyprzedaży książek z okolicznej biblioteki. Co za cudowne wydarzenie! Jedzie się 15 min opłotkami, wśród sadów, a potem w samym budynku u drzwi wita miła pani, młodsza o połowę, potem przebiera się tony książek, tytuły znane i nieznane, tak samo jak autorzy, już nie wiadomo w pewnym momencie, które książki się ma, a które chciałoby się mieć. Telefon nie pomaga, bo nie ma zasięgu. Książki pod pachą zaczynają ciążyć. Po mniej więcej godzinie postanowienie, że trzeba wyjść jakoś.
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: wątek wrześniowy 05.09.22, 03:44
      Melancholia ,czy rozgoryczenie jesienne ?Telefon nie ma zasięgu ,pani o połowę młodsza. Trzeba brać życie jakie jest .
      • jan_stereo Re: wątek wrześniowy 05.09.22, 14:57
        my tu lubimy stwierdzac fakty,...no a co do zycia to przeciez Gosia wziela co bylo, wrecz ledwo uniosla bo tyle nabrala.
      • a_iii_ty Re: wątek wrześniowy 06.09.22, 17:55
        Mam tansza rade dla ciebie , bodnij sie w buly . Nasza Gosia ma 30 lat, wiec bibliotekarka miala 15. Amen !
        • shachar Re: wątek wrześniowy 09.09.22, 20:33
          Taaa, nasza Gosia ma 30, a zaczęła pisać na forum jak miała 11, hehe.

Dziś przed porankiem wskoczylam do samochodu, bo znowu miał przyjść ktoś do A/C, wymieniać tzw. coils, zrobione na zamówienie. Przyszło dwóch nowych panów z tej samej firmy, co Bradley, i jeden z nich powiedział, że nie ma żadnego przecieku chłodziwa na dole, na górze jest. Zobaczymy co dalej, bo jeszcze reperują.
          • taniarada Re: wątek wrześniowy 10.09.22, 06:23
            Gosia w wieku 11 lat była bardzo ogarnięta .Teraz dzieci operują lepiej w necie niż kiedyś dorośli. Byle Cię nie naciągli na koszta .
            • a_iii_ty Re: wątek wrześniowy 10.09.22, 14:38
              Byla , ale tate nie przypilnowal i dziewcze zwirtualniala nam .
    • elissa2 Re: wątek wrześniowy 06.09.22, 22:08
      Wcale niewrześniowy jest u nas ten wrzesień. Chyba się lato przesunęło. U nas wczoraj było 32 w cieniu, wieczorem burza i padało; guzik dała ta burza bo dzisiaj tylko 26 bo zachmurzenie, więc wilgotność powietrza ponad 60% (jak, kurcze, w jakiejś Kostaryce) więc odczuwalność bardziej nieznośna niż przy 36 stopniach
      • taniarada Re: wątek wrześniowy 07.09.22, 17:37
        “Przekwitły najpiękniejsze kwiaty. Zaróżowiły się drżące osiny. Sczerwieniały korale jarzębin i liście czeremch. Krzaki polnych róż zamieniły kwiaty na purpurowe dzbanuszki głogu. Śliwy i jabłonie zrzucają z gałązek brązowe i pożółkłe liście na leżące pod nimi owoce, które spadły, zerwane przez wiatr.”
        – Antonina Zachara–Wnękowa
        • a_iii_ty Re: wątek wrześniowy 07.09.22, 20:06
          To rozumiem !
    • jan_stereo Re: wątek wrześniowy 10.09.22, 21:12
      Ty to faktycznie jestes szczylowka, dobry wzrok do czytania ksiazek, duzo sily do ich dzwigania, a do tego jeszcze jakies pomysly zyciowe pelne mlodzienczej fantazji. Z kim ja tu przesiaduje na forum, same umyslowe dzieciaki w skorach doroslych.
      • taniarada Re: wątek wrześniowy 11.09.22, 21:47
        Jasiu Ty też młodzian .Nawet podbileś serce pewnej kobiety . Nie napiszę na jakim forum.Mnie kiedyś zazdrość zabije .Walczę z tym ,ale to silniejsze ode mnie.Jedyna przywara .
        • shachar Re: wątek wrześniowy 11.09.22, 22:40
          I'm sorry dude. Na forumach Wyborczej ten ma wzięcie, kto lepiej umie składać litery do kupy. No bo przecież nikt nie posiedział realnie a tą osobą przy kolacji po długim pracowniczym dniu, po 15 latach znania się.
          Ja rozumiem fetysz interesującego pisania ( sixa na forum kobieta na przykład), ale z drugiej strony, to jest inwestycja w bajkę o danej osobie.
          Daj spokój z tą zazdrością.
          PS. Nie mówię, że nasz Jasiek nie jest warty zazdrosci! na pewno jest. Ja sama sobie zazdroszczę, że wskoczylam jak śliwka w wino na to forum. Ale też wiem, że to co się komu wydaje po przeczytaniu kogoś innego, to jest jego imaginacja na temat tej osoby. Przez jakiś okres częstym uczestnikiem forum Imszczysława był Paco Lopez, a potem jego debilna zona, Kryska Edka. O ile Lopez jakoś kupy się trzymał z pisaniem interesującym, o tyle Kryśka była po prostu żenującym ogonem , ale naszemu Imszczysławowi w niczym to nie przeszkadzało, bo napisała ze ma 32 lata i długie nogi.
          • a_iii_ty Re: wątek wrześniowy 12.09.22, 00:23
            widzialem ja w realu, niezla lala
            • jan_stereo Re: wątek wrześniowy 16.09.22, 22:03
              wspominala o Tobie ze jestes niezle ciacho, wowczas...
              • a_iii_ty Re: wątek wrześniowy 16.09.22, 22:59
                Slowo klucz "wowczas" , teraz obciach sie ludziom pokazywac. Omijam szerokim lukiem lustra .
                • jan_stereo Re: wątek wrześniowy 16.09.22, 23:07
                  uroda postrzegana czesto wyplywa z sily charakteru, czyli atmosfery ktora wytwarzasz, babkom sie to chyba podoba, ale ja nie kumam czy Ty bys dalej chcial sie dac wciagac w takie ulomne ludzkie zwiazki, dla mnie to strata czasu, taka szarpanina podworkowa wsrod kotow, masa miauczenia i wabienia, a potem jakies placze donosne...
                  • a_iii_ty Re: wątek wrześniowy 16.09.22, 23:52
                    Juz nie, dziekuje, PO stoje. " Piwa " bym sie napil , ale calego browaru juz bym nie kupil.
        • jan_stereo Re: wątek wrześniowy 11.09.22, 23:52
          Podniecac sie podbojami sercowymi mozna ale w wieku lat 14, a pozniej to sie raczej widzi, ze jedno ma silne powiazania z mordega zyciowa i nie jest atrakcyjne ani razem ani osobno, takie jest moje widzenie rzeczy.
          • taniarada Re: wątek wrześniowy 13.09.22, 19:23
            Czy ja wiem .Miło jak ktoś jest z tobą .Wirtual jest dobry ,ale tylko do czasu .
            • shachar Re: wątek wrześniowy 16.09.22, 01:42
              No toż o tym mówię, na Twoje wspomnienia o Jaśku, co się wydał bardziej atrakcyjny od Ciebie pewnej kobiecie, której nikt nie widział i nie znał. Jak to mówią na Reddicie 'username checks out'.
            • jan_stereo Re: wątek wrześniowy 16.09.22, 22:03
              A real jest taki zajebiscie zaspakakajacy niby ? przeciez to tam dochodzi do zwiazkowych szarpanin i kastracji wyobrazen generowanych na roznych forumach.
              • rzeka.suf Re: wątek wrześniowy 18.09.22, 14:50
                Lepszy gołąb na dachu?
                Uważam, że wymaga wiele wysiłku, siły, elastyczności, no i dojrzałości, dystansu wobec siebie i innych, budowanie związków w realu.
                Wirtual, ten gołąb na dachu, to wygoda, fantazja.
                • jan_stereo Re: wątek wrześniowy 18.09.22, 17:03
                  no przeciez ci wszyscy ludzie dlatego laduja i wisza w swiecie wirtualnym bo w realu im ciezko to wszystko ogarnac. Wielcy gracze tego swiata rowniez stawiaja i inwestuja w swiat fantazji, filmy/seriale, Metavers, rozne fejsbuki i twittery, nawet wiadomosci telewizyjne to jest swiat przefiltrowany, rzadko oddajacy realia.

Juz samo zycie wymaga z zalozenia wiele wysilku, sily i elastycznosci i bardzo szybko uczy ludzi dojrzalosci, nie pracujesz, zle gospodarujesz, nie ma na rachunki, jedzenie, itd. W grach i filmach mozna jednak sie poczuc spelnionym, maja zatem one silna racje bytu, jest wiec na nie ogromne zapotrzebowanie. Swiat bez fantazji by upadl dosc szybko, moim zdaniem.
                  • rzeka.suf Re: wątek wrześniowy 18.09.22, 17:40
                    Wykrecasz się dywagacjami nie na temat big_grin
                    • jan_stereo Re: wątek wrześniowy 18.09.22, 17:52
                      Ja w temacie golebia na dachu nie mam nic do powiedzenia, bo nie jestem zainteresowany ze tak powiem ;'))
                      • a_iii_ty Re: wątek wrześniowy 18.09.22, 18:09
                        Michal nie daj sie ! Moc jest z Toba !
    • shachar Re: wątek wrześniowy 23.09.22, 19:21
      kto znajdzie koliberka, ten wygrał.
      • jan_stereo Re: wątek wrześniowy 23.09.22, 19:47
        a to nie jest czasem Fruczak Golabek ?
    • shachar Re: wątek wrześniowy 23.09.22, 19:22
      Pierwszy raz posadziłam kłącza dalii, kwiaty są przepiękne.
      • jan_stereo Re: wątek wrześniowy 23.09.22, 19:48
        mnie sie podoba ze jest fotel w bardzo strategicznym miejscu i mozna te Dalie podziwiac z niego.
      • a_iii_ty Re: wątek wrześniowy 23.09.22, 20:12
        Przecudowne !!!
    • shachar Re: wątek wrześniowy 01.10.22, 19:37
      Jakieś 2 tygodnie temu ścięłam lawendę do 1/3 jej wysokości. 4 lata hodowania lawendy nauczyły mnie, że to, czego się nie zetnie, obraca się w drewno, co daje w rezultacie brzydkie krzaki. Po za tym zabawa z nożycami to dla jakichś nawiedzonych miłośników lawendy z nadmiarem czasu. Po ostatnim roku nożyczkowania myślałam że umrę. Teraz tylko piła zębata. Masy zielonej jest tyle, że można porozkładać w całym domu na kartonach, dowieźć do mieszkania cały karton tez, a pozostałości wywalić za ogrodzenie. Zapach suchej lawendy unosi sie w sypialni, pachnie tak jak w czasie sianokosów u dziadka ,a dziadek nie mieszkal w Prowansji. Ciekawe jakie zielska na ścianie wschodniej dawały taki aromat.
      • krytyk2 Re: wątek wrześniowy 02.10.22, 08:00
        Takim uniwersum wszelkich smaków są dla mnie jabłka.Wiecie,że Kortland ma winogronowy posmak a rubinola zalatuje delikatna pomarańczą? Wszystko zdaje się być z pozoru czymś osobnym,ale gdy przyjrzysz się temu bliżej zaczyna być jednak cząstka większego uniwersum,w którym natura miesza jak w kotle z powidlami.
      • krytyk2 Re: wątek wrześniowy 02.10.22, 08:03
        Twoje doświadczenia z lawendą znowu udowadniają mi że dopiero praktyczne stałe zajmowanie się czymś daje prawdziwą przekrojową wiedzę na dany temat i na nic czytanie tysięcy poradników,jeśli bez praktyki nic z tego nie rozumiem co tam napisali
      • elissa2 Re: wątek wrześniowy 02.10.22, 16:40
        shachar napisała:

> Ciekawe jakie zielska na ścianie wschodniej dawały taki aromat.
        >
        Myślę, że bagno (bagno zwyczajne) i być może macierzanka
      • kalllka Re: wątek wrześniowy 14.10.22, 12:47
        koniczyna, rumianek, babka lancetowata i perz…i maki i chabryi tak jak napisała melisska, macierzanka tez.. No i mnóstwo innych nienazwanych. nasze łąki, kiedys, były pełne ziół, a skoszone i przerzucone i wietrzone w kopach- siano „pachniało”aż do wiosny.
    • krytyk2 Re: wątek wrześniowy 02.10.22, 08:30
      Muszę się pochwalić,że wczoraj zrobiłem z sąsiadem przepust w rowie melioracyjnym pod wjazd dla ciągnika.Jest to nasza już chyba piąta wspólna robota i wszystko odbywa się harmonijnie i bez zgrzytów.Przedtem pomagał mi przy robieniu konstrukcji sądowniczej,naprawie dachu ,płotu i cięciu drewna na opał
      • a_iii_ty Re: wątek wrześniowy 02.10.22, 19:46
        Dobry sasiad to blogoslawienstwo . Mialem kilku takich ale tez paru gdy musialem policje zaangazowac .
    • shachar 14-ty października 14.10.22, 21:38
      Opalam się, słonko głaszcze me oblicze...
      Jest to jedna z niewielu sytuacji w roku, kiedy z cała premedytacją pobieram witaminę D z otoczenia, leniąc się na balkonie,, tzn. od rana pościeliłam łóżko, obejrzałam 6 odcinków Jamiego Olivera i jeden Bourdaina, zrobilam gołabki w slowcookerze, umyłam wannę i okoliczne tegesy pod lustrem łazienkowym, podlałam kwiatki na balkonie, i nawiązałam kontakt telefoniczny z Polską. Jest dopiero 3.30 pm, myślę że to dość dużo, jak na wolny dzień. Widzę, jak los się nadwyręża, składając mi, co ma najlepszego w zanadrzu.
      Pod nogami mam kałuże wody, która wylały się z donic po podlewaniu. Czas wybrać nareszcie gumowe buty szukane od dwóch dni na internecie.
      • shachar Re: 14-ty października 14.10.22, 21:55
        I cieszę się, że mogę tu napisać cokolwiek, nie bacząc na obecne czasy, gdzie wszyscy wkoło będą urażeni nacjonalnie/kulturowo osobistym poglądem.
        • elissa2 Re: 14-ty października 15.10.22, 20:01
          shachar napisała:

> I cieszę się, że mogę tu napisać cokolwiek, nie bacząc na obecne czasy, gdzie w
          > szyscy wkoło będą urażeni nacjonalnie/kulturowo osobistym poglądem.
          >
          A ja się cieszę, że piszesz i że chce Ci się pisać (gdy masz wenę) bo lubię sobie poczytać, co piszesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka