Dodaj do ulubionych

zasiłek pielęgnacyjny

11.01.05, 16:15
Witam!!!
Mam pytanie czy moge miec odebrany zasiłek pielegnacyjny z powodu niekontynuowania nauki???
Jestem osoba niepełnosprawna w stopniu umiarkowanym,pobieram rente socjalna+zasilek pielegnacyjny do czerwca 2005r.W lutym chce zrezygnowac z dalszej nauki w technikum,czy bedzie mi odebrane prawo do pobierania renty i zasiłaku???Bardzo prosze o odpowiedz !!!
Obserwuj wątek
    • rita78 Re: zasiłek pielęgnacyjny 11.01.05, 18:04
      ja mam 26 lat, rente zusowska, , pracuje i mam zasilek pielegnacyjny ( bo
      zachorowalam w wieku 17 lat. zasiłek dostalam juz jako osoba pracujaca i na
      rencie
      • colla18 Re: zasiłek pielęgnacyjny 11.01.05, 18:52
        jeszcze jedno pytanie ile moge dorobic pobierajac rente socjalna 424zł,i zasiłek pilegnacyjny 144zł.
        POZDRAWIAM
        • rita78 Re: zasiłek pielęgnacyjny 11.01.05, 22:57
          szczerze mowiac nie bardzo wiem czy przy rencie socjalnej sa te same zasady jak
          przy rencie ZUSowskiej, ale przy tej drugiej limit ktory nie powoduje obnizenia
          swiadczenia to ok 1500zl miesiecznie brutto.
          • magdarg Re: zasiłek pielęgnacyjny 12.01.05, 16:16
            Pobierając rentę spcjalną i pracując ,nie mozna przekroczyc kwoty
            681 zł( obowiązuje od 1 grudnia 2004r)
            nie musisz sie uczyć żeby pobierać rentę socjalną
            a w spr. zasilku pielęgnacyjnego? tez nikt teraz Ci go nie odbierze
            sporo osób ma do maja 2005 r,
            co bedzie dalej?, moze wprowadzą kryterium dochodowe od którego
            zasiłek będzie przyznawany) tak, jak teraz jest z zasiłkami rodzinnymi
            • usmiechnieta5 Re: zasiłek pielęgnacyjny 23.03.05, 00:52
              Mi przyznali rente socjalną w styczniu 2004 wraz z zasilkiem pielegnacyjnym a w
              styczniu tego roku przyslali pismo ze wstrzymuja wyplate zasilku poniewaz mi
              sie nie nalezy.mysle sobie ok nie to nie a za pare dni przyszlo pismo ze mam im
              zwrocic ponad 1700zl. oddalam sprawe do sadu,ja nie zawinilam tylko ich
              pracownik..zobaczymy co z tego wyniknie sprawe mam 5.04.2005 ale sie gnojki
              spieszą !!
              pozdrawiam
              • niepelnosprawni.info Re: zasiłek pielęgnacyjny 23.03.05, 09:22
                usmiechnieta5 --> bardzo prosze o informacje jak zakończyla się sprawa. Ten
                temat wałkuje od jakiegoś czasu - ciekaw jestem decyzji sądu.
                centrum@niepelnosprawni.info
                • usmiechnieta5 Re: zasiłek pielęgnacyjny 23.03.05, 11:28
                  do --> niepelnosprawni.info
                  Wiesz niewiem jak to będzie..prawnie ZUS ma racje że mi sie nienależy ponieważ
                  niepelnosprawnosc datuje sie 2002r a ja wtedy mialam 22lata ale po jaka cholere
                  wogule mi to przyznali :-( pani w Zusie powiedziala ze powinnam sobie pouczenie
                  poczytac to bym wiedziala ze mi sie nienalezy :-( wiesz to skoro kazdy ma sobie
                  pouczenie czytać to każy tak samo mioze pracowac w zusie i wydawac decyzje :-(
                  smutne to wszystko!!Zobaczymy tak łatwo nie dam im za wygraną !!
                  pozdrawiam
                  • niepelnosprawni.info Re: zasiłek pielęgnacyjny 23.03.05, 12:12
                    Jestem bardzo ciekaw decyzji sądu. Sprawa ta intryguje mnie od jakiegoś czasu –
                    szczególnie, że konsultujący ze mną ta sprawę prawnicy mieli różne zdania na
                    ten temat. Jak dla mnie przepisy mówią, że nienależne jest jeśli podałaś nie
                    prawdę bądź sytuacja uległa zmianie a ty nie poinformowałaś. Natomiast jeśli
                    wszystko podałaś zgodnie z prawdą a urzędnik przyznał świadczenie wbrew prawu
                    to jest to problem urzędnika i urzędu. Dlatego jestem ciekaw co w tej sprawie
                    powie sąd, nawet bardzo ciekaw.
                    USTAWA z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych
                    Art. 30. 1. Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia rodzinne, jest
                    obowiązana do ich zwrotu.
                    2. Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
                    1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności
                    powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych albo
                    wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba
                    pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
                    2) świadczenia rodzinne przyznane lub wypłacone na podstawie
                    fałszywych zeznań lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego
                    wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą te świadczenia.

• usmiechnieta5 Re: zasiłek pielęgnacyjny 23.03.05, 12:25
                      No wlasnie wiesz w odp na moje odwolanie napisali tak: że oni mnie pouczyli a
                      najlepsze jest to ze napisalali ze ubezpieczona czyli ja nie przedłożylam
                      orzeczenia o niepełnosprawnosci jak skladalam wniosek a na pierwszej decyzji
                      pisze :zasilek pielegnacyjny wydaje sie na podstawie decyzji tej a tej :-) sami
                      sie gubią w swoich papierkach ;/ pozyjemy zobaczymy do 5go kwietnia niedaleko.
                      • niepelnosprawni.info Re: zasiłek pielęgnacyjny 23.03.05, 13:42
                        "ubezpieczona czyli ja nie przedłożylam orzeczenia o niepełnosprawnosci jak
                        skladalam wniosek " - no dawno nie widziałem tak głupiego wytłumaczenia, bo to
                        sugeruje, że urzędnik przyznaje świadczenie nie zebrawszy wymaganych
                        dokumentów. Czyli że nie dopelnia swoich obowiązków - ech w dziwnym kraju
                        żyjemy.
                  • marika2 Re: zasiłek pielęgnacyjny 23.03.05, 17:25
                    usmiechnieta5 napisała:

> niepelnosprawnosc datuje sie 2002r a ja wtedy mialam 22lata ale po jaka
                    cholere

Witam

też bardzo interesuje mnie temat
                    i mam pytanie, od kiedy faktycznie jesteś osobą niepełnosprawną?
                    kiedy zachorowałaś, w jakim wieku?
                    bo rozumiem że rok 2002 to rok ,w którym odbyła sie komisja
                    mój syn choruje od urodzenia , komisja tez wpisała mu jako datę powstania
                    niepełnosprawności rok, kiedy stawał na komisji ( 22 lata)
                    po roku odwołań i ponownym orzekaniu zmienili synowi zapis w orzeczeniu i
                    przyznali zas. pielęgnacyjny na stałe
                    marika-Ulka
                    • usmiechnieta5 Re: zasiłek pielęgnacyjny 23.03.05, 22:52
                      do ==> marika2
                      Ja zaczełam chorować w wieku 16 lat ale tak jak mowisz na komisje stawalam w
                      wieku 22lat i oni to datują.Choc w orzeczeniu pisze tak:niezdolnośc do pracy
                      całkowita powstala od 8.04.2002 pozostaje w związku z naruszeniem sprawności
                      organizmu powstałą 21.09.1980-21.09.1998 No ale "życzliwa "pani w Zusie
                      powiedziala ze mimo iz w latach 1980-1998 byłam niepełnosprawna to wtedy bylam
                      jeszcze zdolna do pracy i owy zasiilek mi sie nienalezy :-( poprostu żyjemy w
                      okropym kraju niestety dzie w urzędach panuje wielki bajzel !!
                      pozdrawiam
                      • usmiechnieta5 Re: zasiłek pielęgnacyjny 05.04.05, 12:16
                        No i odbyła sie sprawa..niestety sąd oddalił moje odwolanie mimo iż ja nie popełniłam błędu.Sąd uzasadnił oddalenie tym ze sa takie przepisy ze mimo iz pracownik sie pomyli to zus moze rządać zwrotu pieniedzy nie zważając na sytuacje materialną ubezpieczonego.Niewiem co dalej z tym zrobic-moge zlozyc apelacje ale czy to coś da ..niewiem ;/ jestem zla,biedym ujmować tak tylko w Polsce potrafią :-(
                        pozdrawiam
                        • niepelnosprawni.info Re: zasiłek pielęgnacyjny 12.04.05, 09:02
                          Jestem zaskoczony i trochę zażenowany postawą sądu. Przyznam że nie wiem co
                          poradzić w tej sytuacji, natomiast postaram się sprawić, że sprawa trafi na
                          warsztat Integracji. Niestety zanim będą jakieś tego wyniki trochę to potrwa.
                          usmiechnieta5 – daj znać na centrum@niepelnosprawni.info gdzie mieszkasz, może
                          w okolicy działa jakieś Biuro Porad Obywatelskich, bądź klinika prawa
                          • usmiechnieta5 Re: zasiłek pielęgnacyjny 16.04.05, 01:23
                            może mi ktoś pomoże napisać wniosek do Zusu o umożenie tej astronomicznej
                            kwoty!! wczoraj dostałam uzasadnienie wyroku,nic szczegolnego tam nie
                            pisze,tylko to co uslyszalam na sali sądowej plus taki dodatek o ktorym mnie
                            nikt wczesniej nie poinformował : "stosownie jednak do art.30 3 ustawy o
                            swiadczeniach rodzinnych organ renowy,ktory wydal decyzje w sprawie nienaleznie
                            pobranych swiadczen moze umorzyc kwote nienaleznie pobranych swiadczen w
                            calosci lub w czesci,odroczyc termin platnosci albo rozlozyc na raty,jezeli
                            zachodzą szczegolnie uzasadnione okolicznosci dotyczace sytuacji
                            rodzinnej.decyzje te organ rentowy podejmuje na wniosek ubezpieczonego"
                            teraz niewiem czy mam składać apelacje dalej do sądu czy tylko wniosek do
                            Zusu...
    • art-mulinka Re: zasiłek pielęgnacyjny 14.04.05, 11:29
      Witam!
      Mój syn (22 lat)dopiero co stawał na komisji i przyznali mu rentę socjalną.Ma
      wadę genetyczną, która ujawniła się gdy zemdlał dwa lata temu.Syn ma zespół
      di-Georga tzn. m.in.żle funkcjonujący system żył,brakuje mu tętnicy
      obojczykowej itp.Jest słaby i niewiadomo kiedy może zemdleć, tak , że muszę być
      stale koło niego.Czy w takim przypadku przysługuje mu zasiłek pielęgnacyjny-
      nas nikt otym nie informuje.
      • usmiechnieta5 Re: zasiłek pielęgnacyjny 14.04.05, 20:17
        art-mulinka Musisz sprawdzic na orzeczeniu jaki syn ma stopien
        niepelnosprawnosci i od kiedy sie ja datuje.Jak syna ma napisane calkowicie
        niezdolny do pracy i samodzielenej egzystencji to pielegnacyjne mu sie nalezy a
        jak ma tylko calkowicie niezdolny do pracy to musisz zobaczyc od kiedy.A jak
        bedzie ze do 21roku zycia no to sie mu nalezy.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka