Dodaj do ulubionych

ponowna komisja

17.12.05, 18:49
od 10 lat mialam calkowita niezdolnosc do pracy z renta uczniowska. ostatnie
orzeczenie stracilo waznosc 31 wrzesnia. poniewaz jestem po operacji, czuje
sie swietnie i pracuje w swoim zawodzie nie wnioskowalam o przedluzenie
swiadczenia. jednak stwierdzilam ze mimo iz czesciowa niezdolnosc nie wiaze
sie w moim przypadku z wyplata swiadczenia to jednak chyba zle zrobilam nie
wysylajac znow wniosku. w tej chwili moj stan zdrowia jest taki ze na bank
zostanie mi przyznany lekki stoen najwyzej. prosze o podpowiedz czy moge mimo
przerwy 3 miesiecznej zlozyc jednak wniosek o komisje i czy nadal mam skladac
do zusu czy jednak do do zespolu ds orzekania. szkoda mi jednak tak latwo
oddawac grupe gdyz mimo ze nie chce korzystac z renty to przyslugiwal mi
zasilek pielegnacyjny i kilka ulg ktore przydalyby sie bo moja sytuacja
materialna nie jest ciekawa zwlaszcza ze leki nadal musze kupowac. poza tym
sobie pomyslalam ze fakt iz teraz pracuje nie gwarantuje mi ze za rok bede
nadal w stanie to robic....dzieki za sugestie i wyrozumialosc bo zdaje sie
troszke namieszalam
Obserwuj wątek
    • mantis77 Re: ponowna komisja 17.12.05, 22:53
      Myślę że powinno się iść na komisje (szkoda ze nie było to od razu). Nie ważny
      stan zdrowia.

Poza tym renta uczniowksa się należała więc przypuszczam że należałaby się
      nadal (z tego co mi wiadomo to nie zależy od grupy bo to jakby "rekompensata za
      ubytek na zdrowiu w czasie chodzenia do szkoły"). Poza tym do renty
      uczniowskiej można dorobić tak jak do normalnej renty. Znam parę osób które tak
      mają. Dlatego mimo wszystko można się o nią starać a najwyżej w przypadku
      dużych zarobków pomniejszą ją lub zawieszą.

aby zabrali musi yć ponad 3000zł brutto
      żeby zmniejszyli musi być 1600zł brutto

oczywiście to przybliżone kwoty bo się co kwartał zmieniają.

Ja bym pisał ponownie. Tzn ja bym pisał od razu jak się kończyło ale teraz też
      bym się odwołał.
      • rita78 Re: ponowna komisja 17.12.05, 23:52
        no wlasnie tylko czy teraz pisze taki sam wniosek o komisje jak ten ktory
        powinnam byla zlozyc we wrzesniu czy juz po tzw. ptokach?
        no i czy dalej do zus czy do zespolu?
      • rita78 Re: ponowna komisja 17.12.05, 23:54
        a co do renty uczniowskiej w swietle nowych przepisow wyplacana jest tylko w
        przypadku calkowitej niezdolnosci do pracy. poniewaz spodziewam sie otrzymac
        tym razem czesciowa niezdolnosc to dlatego dalam sobie spokoj ( bo wg nowej
        ustawy przy czesciowej nie wyplacaja swiadczenia)....ech chyba zloze jednak
        znowu...na wszelki wypadek
        • mantis77 Re: ponowna komisja 18.12.05, 00:09
          Ja mam I gr. na stałe więc nie wiem jak przy innych. Miałem uczniowską ale
          zrezygnowałem na rzecz rodzinnej po ojcu. Teraz pracuję i mam rodzinną.
          Pielęgnacyjny mam z ZUSu. Powinnaś złożyć wniosek do ZUSu a nie do zespołu bo z
          tamtąd miałaś pielęgnacyjny. Poza tym jakoś ZUS przy przechodzeniu na rentę
          rodzinną i socjalną (mogłem mieć dwie jednocześnie według przepisów puki nie
          pracowałem) nie wołał mnie na komisję w sprawie socjalnej. Natomiast moja mama
          miała Igr. i zrobili jej II (choć w dokumentach nic się nie zmieniło) i własnie
          problem w tym że to była grupa orzeczona przez zespół bo mama ma emeryturę a
          grupę potrzebowała do pielegnacyjnego i nie dostała. Odwołanie w wojewódzkim
          też g... dało teraz czekam na odzew z sądu. Dlatego wydaje mi się że z ZUSem
          idzie jakoś łatwiej.

Obie sprawy załatwiałem jesienią tego roku.

A co do podania zapytaj w ZUSie jakie masz złożyć. Wydaje mi się że takie
          jakbyś przedłużała tylko pieegnacyjnego nie wypłacą ci za te 3 miesiące. ale to
          moje spekulacje.
          • rita78 Re: ponowna komisja 18.12.05, 14:45
            mantis ale pielegnacyjny wyplaca teraz mops. chyba od lipca i tak nie wyplacali
            mi zasilku oraz rodzinnego bo kazali do mopsu sie zglosic. zus wyplacal jedynie
            rente? tobie nadal zus wyplaca pielegnacyjny?
            • mantis77 Nie do końca 18.12.05, 15:50
              Nie masz racji wypłaca i jedno i drugie. Zależy co miałaś. Czy to był "zasiłek
              pięlęgnacyjny" czy "dodatek pielęgnacyjny" jedno wypłaca MOPR czy MOPS jak tam
              zwał (w każdym mieście inaczej to nazywają) a drugie ZUS.

Jesli wypłacał Ci cały czas ZUS to jest wielce prawdopodobne że nadal będzie
              ZUS. Mi wypłacał ZUS i nadl płaci ZUS razem z rentą.

A właśnie czytam że Tobie nie wypłacali od lipca czyli jednak tobie MOPS
              wypłacał to musisz zgłosić się na dwie komisje. DO ZUSu jeśli chcesz rentę i do
              MOPSu złożyć papiery o zasiłek (nie wiem czy wypłacą na podstawie papierów z
              ZUSu czy powołają swoją komisję.)
              • rita78 Re: Nie do końca 19.12.05, 00:27
                mialam zasilek pielegnacyjny ( na siebie bo zachorowalam jako 17 stolatka) i
                zasiłek rodzinny ( na dziecko) wyplacany przez zus wraz z renta. jednak
                zmienily sie jakies przepisy i w lipcu dostalam pismo ze musze sie zglosic z
                wnioskiem do gminy czyli do MOPSU bo teraz te dodatki i zasilki beda wyplacane
                przez gmine. od sierpnia dostawalam gola rente a o zasilki sie nie zglosilam
                bo zgupialam po pierwsze a po drugie jak juz sie pofatygowalam do tego mopsu i
                zobaczylam dzikie tlumy samotnych matek to zwatpilam....
                wiesz co mantis chyba jednak powedruje do tego zusu :))) pozdrawiam i dzieki za
                pomoc...
      • wyspy_borneo Re: ponowna komisja 20.12.05, 13:10
        Czytam te Twoje "rady" i zastanawiam się co jest lepsze -źle radzić czy w ogóle
        porad nie udzielać
        • mantis77 Aha 20.12.05, 14:42
          Widzę za to że ty doradzasz idealnie. krytykować zawsze można szczególnie jak
          się nie ma pojecia o tym co się dzieje.

Ja w tym watku jakoś źle nie doradziłem i nie stoję bezczynnie z boku.
          • rita78 Re: Aha 20.12.05, 21:16
            mantis jeszcze raz dziekuje za checi:) zastanawia mnie jednak jakim cudem masz
            wyplacany ten zasilek wraz z renta bo ja naprawde dostalam pismo ze teraz mops
            bedize wyplacal i naprawde w pewnym momencie zus wstrzymal wyplate zasilkow
            zistawiajac sama rente...jutro jade do zusu dowiedziec sie o wszystko i jeszcze
            raz dziekuje:)
            • mantis77 DODATEK a ZASIŁEK dwie różne rzeczy 20.12.05, 21:56
              Już tłumaczyłem ale nie doczytałaś.

Zależy czy masz "dodatek" czy "zasiłek" pielęgnacyjny. Ja mam "DODATEK
              PIĘLĘGNACYJNY" i mam przyznany decyzją z ZUSu i otrzymuję z rentą.
              Kiedyś "ZASIŁEK PIELEGNACYJNY" też wypłacał ZUS ale od jakiegoś czasu wypłaca
              go Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie. Wiem że tak jest bo mój tato jak żył to tak
              miał i moja mama także tak ma (chwilowo nie dostaje bo nie dostała I grupy i
              się odwołujemy)

Są poprostu dwie podobnie brzmiące wypłaty z tytułu "pielęgnacji". Zależnie co
              zostało przyznane na decyzji ten organ wypłaca.
              • rita78 Re: DODATEK a ZASIŁEK dwie różne rzeczy 21.12.05, 00:28
                to prawda ze myla mi sie te nazwy:) i szczerze mowiac nie bardzo wiem czym
                rozni sie dodatek od zasilku:)pozdrawiam
                • niepelnosprawni.info Re: DODATEK a ZASIŁEK dwie różne rzeczy 21.12.05, 15:25
                  Ja się nie dziwie, że wam się myli zasiłek z dodatkiem pielęgnacyjnym –
                  wszystkim się myli do tego stopnia, że w 2004 sprawa trafiła do trybunału
                  konstytucyjnego który stwierdził, że to nie to samo;)

generalnie jak ktoś wcześniej pisał dodatek pielęgnacyjny wypłacany jest przez
                  ZUS z mocy ustawy o rentach i emeryturach z ZUS (jako dodatek do renty bądź
                  emerytury) a zasiłek pielęgnacyjny przez tzw. organ właściwy (burmistrz itp) –
                  który zazwyczaj zleca to do OPS (ale czasami rozwiązują to inaczej).
                  W sumie jeśli ktoś jest osobą niepełnosprawną i ma orzeczenie o stopniu
                  niepełnosprawności to powinien dostać zasiłek pielęgnacyjny.
                  Ważna różnica jest też taka, że dodatku pielęgnacyjnego (z ZUS) nie wlicza się
                  do kryterium dochodowego przy ubieganiu się o dodatek mieszkaniowy, a zasiłek
                  pielęgnacyjny się wlicza (o to toczyła się sprawa przed trybunałem
                  konstytucyjnym).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka