Dodaj do ulubionych

zasiłek stały

05.10.06, 07:28
interesuje mnie czy mogę dostać zasiłek stały,jezeli dziecko będzie miało
nauczanie indywidualne.dziecko spore,12 lat.i do jakiego wieku dziecka jest
przyznawany
Obserwuj wątek
    • bystra2000 Re: zasiłek stały 05.10.06, 09:42
      nic nie piszesz,czy dziecko ma orzeczona grupę,za mało szczegołow na moj gust.
    • malgosia403 Re: zasiłek stały 05.10.06, 10:53
      Joasiu,zapewne chodzi Ci o świadczenie pielęgnacyjne(tak to teraz się
      nazywa),które matka otrzymuje w związku z opieką nad dzieckiem niepełnosprawnym
      i w związku z rezygnacją z zatrudnienia aby opiekowac się takim dzieckiem.Musisz
      mieć orzeczenie o niepełnosprawności dziecka z zaznaczonym punktem-wymaga
      stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy ze strony drugich osób w związku ze
      znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji-powtarzam-STAłEJ.Jest
      to punkt 7 w orzeczeniu,jeżeli zaznaczą Ci tylko punkt 8-konieczność stałego
      współudziału na co dzień opiekuna-nie dostaniesz świadczenia
      pielęgnacyjnego.Pozdrawiam Cię serdecznie.Acha!...świadczenie dostajesz cały
      czas do momentu az będzie należała Ci się wcześniejsza emerytura-20 lat pracy i
      15 lat okresu składkowego.Dziecko w wieku 18 lat otrzymuje rentę socjalną a Ty
      nadal pobierasz świadczenie pielęgnacyjne-wynosi ono 420 zl.UCH! Ale się
      napisalam! Mam nadzieję,że zrozumiałaś moje wypocinki :--)))).Jeżeli będe
      pomocna to służę radą.
      • niepelnosprawni.info Re: zasiłek stały 05.10.06, 12:28
        wiekszość opisała malgosia403

podaje link do publikacji w tym temacie:
        www.pomocspoleczna.ngo.pl/x/121985
        (dział świadczenia opiekuńcze - ale też zasady obliczania dochodu)
    • mazia14 Re: zasiłek stały 05.10.06, 14:26
      A jakie jest kryterium dochodowe żeby dostać świadczenie pielęgnacyjne?Czy
      wszędzie jest takie same czy zależy to od regionu Polski?
      • madzialena121 Re: zasiłek stały 05.10.06, 14:33
        wszędzie takie same 583 zł na osobe
        • mazia14 Re: zasiłek stały 05.10.06, 14:37
          Dziękuje za odpowiedz.
          • joanna9920 Małgosiu 05.10.06, 14:46
            o to własnie mi chodziło.będę składać wniosek i tam trzeba zaznaczyć o co się
            ubiegam.chcę ubiegać się o zasiłek pielęgnacyjny dla Mateusza.wiem,ze to
            właściwie z urzędu się należy.ale niewiem czy zaznaczać o zasiłek dla mnie.czy
            nauczanie indywidualne kwalifikuje się do tego,że dziecko wymaga stałej
            pomocy.no i dochodzi jeszcze terapia SI
            • malgosia403 Re: Małgosiu 05.10.06, 22:31
              Joasiu zaznaczasz na druku,że ubiegasz się o zasiłek pielęgnacyjny i o
              świadczenie pielęgnacyjne(dawniej zasiłek stały).Potem,po otrzymaniu orzeczenia
              udajesz się do MOPS-u i składasz wnioski o pielęgnacyjny,świadczenie
              pielęgnacyjne,świadczenie rehabilitacyjne.Nauczanie indywidualne tu nie ma nic
              do rzeczy,Lukasz chodzi w pełnym wymiarze godzin do klasy integracyjnej i
              wszystkie swiadczenia na niego pobieram.
              • malgosia403 Re: Małgosiu 05.10.06, 22:36
                Jeszcze jedno to,że dziecko ma nauczanie indywidualne to nie upoważnia do
                otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego-musisz przedstawić mocne argumenty o
                chorobie synka-zaświadczenia ze szkoły od psychologa(bardzo na to zwracają
                uwagę),zaświadczenie od nauczyciela wspomagającego,zaświadczenie z terapii.No i
                przede wszystkim opisz na komisji wszystkie zachowania małego,bez
                skrępowania.Pozdawiam Cię.
    • mazia14 Re: zasiłek stały 05.10.06, 14:45
      Jeszcze jedno pytanko:panie z MOPSu kazali przynieś dochód za 2005 rok z urzędu
      skarbowego,wtedy jeszcze pracowałam i te dochody beda wysokie więc napewno się
      nie załapię na ten zasiłek.Czy nie wystarczyło by zaswiadczenie z ostatnich
      trzech miesięcy?
      • joanna9920 Re: zasiłek stały 05.10.06, 14:47
        wydaje mi się ,że nie
      • malgosia403 Re: zasiłek stały 05.10.06, 22:40
        No niestety, trzeba przedstawić dochód z całego roku z US.Takie to już mamy
        prawo.Pomimo,że teraz nie pracujesz i możesz nie mieć żadnych dochodów,Ich
        interesuje rok ubiegły-cóż za parodia!
        • joanna9920 Re: zasiłek stały 06.10.06, 06:56
          dzięki,Małgosiu
          • niepelnosprawni.info Re: zasiłek stały 06.10.06, 09:44
            Małgosiu - to nie do końca tak w razie utraty dochodu należy przedstawić
            zaświadczenie o utracie dochodu. Było zresztą o tym napisane w podanej ulotce:
            www.pomocspoleczna.ngo.pl/x/121985

USTAWA z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych

Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

23) (22) utracie dochodu - oznacza to utratę dochodu spowodowaną:
            a) uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego,
            b) (23) utratą prawa do zasiłku dla bezrobotnych lub stypendium w
            wysokości zasiłku dla bezrobotnych,
            c) utratą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy
            wykonywanej na podstawie umowy o dzieło,
            d) (24) utratą zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia
            przedemerytalnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty
            socjalnej, z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lub
            dzierżawą gospodarstwa rolnego,
            e) nieotrzymywaniem części albo całości zasądzonych świadczeń
            alimentacyjnych,
            f) wyrejestrowaniem pozarolniczej działalności gospodarczej;
            g) (25) (uchylona);

Art. 5.
            4. W przypadku utraty dochodu prawo do zasiłku rodzinnego ustala się na wniosek
            osoby, o której mowa w art. 4 ust. 2, na podstawie dochodu rodziny lub dochodu
            osoby uczącej się pomniejszonego o utracony dochód.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 2 czerwca 2005 r. w sprawie
            sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne

§ 17. (11) 1. W przypadku utraty przez członka rodziny dochodu, od dochodu
            rodziny odejmuje się przeciętną miesięczną kwotę utraconego dochodu.
            2. Nie pomniejsza się dochodu rodziny o dochód utracony, jeżeli w tym samym
            roku kalendarzowym osoba uzyskała inny dochód i nie utraciła go przed
            zgłoszeniem wniosku o zasiłek, bez względu na przerwę w uzyskiwaniu dochodów w
            roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy.
            3. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego pełnego miesiąca
            następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej
            jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
            4. Do wniosku należy dołączyć dokument potwierdzający utratę przez członka
            rodziny dochodu oraz wysokość utraconego dochodu.

• malgosia403 Re: zasiłek stały 06.10.06, 10:40
              No tak,to z tego wynika ,że kiedyś byłam poszkodowana jezeli chodzi o wypłatę
              świadczeń...Policzyli mi zarobki z roku kiedy pracowalam a nie interesowalo
              Ich,że w danym roku w który składałam druki nie mialam grosza na życie.Gdyby nie
              pomoc rodziców to prawdopodobnie poszłabym z dzieckiem pod most-jako samotna matka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka