11.07.14, 21:25
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/AITFOXcwFPgQ6bkDSX.jpg
Obserwuj wątek
      • madohora Re: HALLOWEN 23.10.18, 21:37
        BEZOWE DUSZKI

        4 białka
        250 g cukru
        1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
        1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
        łyżeczka ekstraktu z wanilii
        kostka gorzkiej czekolady do dekoracji

        Piekarnik nagrzać do temperatury 120oC (bez termoobiegu). Dużą blachę wyłożyć pergaminem. Miskę oraz mieszadła miksera przetrzeć wacikiem nasączonym octem. Białka spienić, następie stopniowo i bardzo wolno dodawać cukier puder. Miksować do powstania sztywnej, błyszczącej masy + kilka minut by się ustabilizowała. Dodać ocet, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną po czym miksować jeszcze kilka minut. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Wycisnąć na pergamin niewielki stożki w około 2,5 cm odstępach od siebie (beziki nieco urosną… ale bez przesady); wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 100oC i pozostawić bezy na 45 minut… to niby wystarczy - jeśli jednak podobnie jak ja lubicie bardzo suche bezy proponuję zmniejszyć temperaturę do 60oC i suszyć je jeszcze około godzinę. Piekarnik wyłączyć uchylić i pozostawić (z bezami w środku) do całkowitego ostygnięcia. Za pomocą małego pędzelka udekorować duchy roztopioną czekoladą.
      • madohora Re: HALLOWEN 18.10.19, 16:36
        MUMIE - CIASTECZKA NA HALLOWEN

        mąka pszenna - 250 g
        cukier puder - 90 g
        masło - 125 g, miękkie
        jajko - 1 szt
        sól - 1/4 łyżeczki
        lukier
        cukier puder - gorąca woda, kilka kropli soku z cytryny
        gorzka czekolada - 1-2 kostki, roztopione, do namalowania oczu

        Masło szybko utrzyj (robotem kuchennym, mikserem) z cukrem i solą. Wbij jajko i obijaj przez 30 sek. Wsyp mąkę, wymieszaj- ewentualnie dolej łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto jest zbyt suche. Uformuj z niego dysk, owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok.2-3 mm, wytnij kształt mumii (prostokąt, z dwóch stron zaokrąglony, jak duży plasterek czy fasolka). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 7-10 minut w temp. 200 oC, do lekkiego zarumienienia brzegów. Ostudź. Z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny utrzyj lukier. Pokryj nim całą powierzchnię ciasteczek, odstaw do wysuszenia. Resztę lukru przełóż do woreczka foliowego, utnij róg (delikatnie, ma powstać malutka dziurka). Przez dziurkę wyciskaj lukier „malując” nim linie na ciasteczkach.
        Roztopioną gorzką czekoladą (wykałaczką) namaluj mumiom oczka.
      • madohora Re: HALLOWEN 31.10.20, 19:56
        31 października 1920 roku w mieście Anoka w stanie Minnesota odbyła się pierwsza w Stanach Zjednoczonych parada z okazji Halloween. Uczestnikami parady byli mieszkańcy przebrani w kolorowe stroje popularnych postaci. W kolejnych latach pochód organizowano corocznie 31 października. W roku 1937 Anokę ogłoszono światową stolicą Halloween.
      • madohora Re: HALLOWEN 31.10.20, 23:21
        ZUPA DYNI

        dynia - około 1 kilogram
        cebula - 1 sztuka
        bulion z warzyw - 0,5 litra
        masło - 1 łyżka
        sól, - szczypta
        pieprz - szczypta
        imbir - 2 łyżeczki
        grzanki
        gęsta śmietana - po łyżce na każdy talerz czy miseczkę

        Zaczynamy od przygotowania składników - to znaczy pokrojenia na kawałki (mogą mieć różną wielkość) dyni oraz posiekania cebuli. Następnie rozpuszczamy w garnku łyżkę masła i podsmażamy na nim cebulę.
        Kiedy już cebula ładnie się zeszkli, zalewamy wszystko bulionem z warzyw, przygotowanym wcześniej. Lepiej użyć bulionu warzywnego, niż na przykład drobiowego, ponieważ będzie się lepiej komponował smakowo z dynią. Do wywaru dodajemy kawałki dyni i czekamy kilka minut aż warzywo zmięknie i zacznie się rozpadać. Wówczas ściągamy garnek z ognia i przystępujemy do miksowania jego zawartości. Używamy w tym celu blendera, tworząc wyborną zupę krem. Gotowy krem ustawiamy jeszcze na moment na ogniu, doprawiając całość do smaku. Używamy imbiru, pieprzu i soli. Całość musimy obficie wymieszać - nie tylko po to, żeby rozprowadzić przyprawy, ale również żeby krem się nie przypalił. Gotowy krem rozlewamy do miseczek czy talerzy i dekorujemy łyżką gęstej śmietany oraz grzankami.
      • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 16:27
        Smaż na małym ogniu przez około minutę, aż staną się chrupiące. Miąższ dyni włóż do miski, dopraw papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie dodaj kilka łyżek serka ricotta (lub twarożku). W oddzielnej miseczce wymieszaj nieco śmietanki z utartym parmezanem. Plastry suchej szynki (parmeńskiej lub innej) pokrój na cienkie paseczki.
      • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 20:05
        Ze względu na wyparcie starych wierzeń przez chrześcijaństwo współcześni wyznawcy Ásatrú zechcieli je zrekonstruować. Ich wyznawcy klasyfikowani są zazwyczaj jako neopoganie, choć wielu z nich odrzuca tę etykietę. Wierzenia i rytuały rekonstruowane są na podstawie historycznych zapisków, zwłaszcza tych przekazanej przez dzieła literackie. Ze względu na skąpość tego materiału mogą one różnić się wśród różnych grup i jednostek.
      • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 20:21
        W 1136 roku król Danii Eryk II Pamiętny zmusił do kapitulacji obrońców, poprzez zajęcie nadbrzeżnych źródeł wody, jednak Ranowie szybko odzyskali samodzielność, a mieszkańcy zbudowali wewnątrz grodu zbiornik na wodę, by zabezpieczyć się przed podobnymi wypadkami.
      • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 20:22
        Została zdobyta w nocy z 15 na 16 czerwca 1168 roku i zniszczona przez koalicyjną armię duńsko-pomorsko-obodrycką dowodzoną przez króla duńskiego Waldemara ]. To wydarzenie poprzedziło wymuszoną chrystianizację mieszkańców tego regionu.
      • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 20:50
        Obiekt powstał prawdopodobnie w okresie lateńskim, w przedziale czasowym od 200 roku p.n.e. do około 400 roku p.n.e. Rzeźba została odkryta przy drodze w okolicy Strzegomian; prawdopodobnie nie była to pierwotna lokalizacja posągu. Możliwe, że znajdował się w jednym ze świętych kręgów na Ślęży. W czasach nowożytnych była znana co najmniej od XVIII wieku, leżała wówczas na boku. Rzeźba stała się bardziej znana od 1853 roku, kiedy to została już ustawiona pionowo. W 1903 roku posąg przeniesiono na szczyt Ślęży, początkowo w okolice nowego schroniska, następnie w pobliże kościoła Nawiedzenia Najświętszej Maryi Pann, gdzie stoi pod jaworem
      • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 22:49
        Ta kolęda zawiera w sobie trzy elementy: pierwszy to dwa gołębie siedzące na dębie, drugi to wyłowienie piasku i kamieni przez ptaki, trzeci to stworzenie świata. Dwa gołębie, ptaki lub kury w koronie drzewa to popularny wśród Słowian motyw – przedstawia on Drzewo Kosmiczne. W folklorze Drzewo Kosmiczne stoi w „pępku świata”, ma być ciężkie, wysokie i o szerokim liściu. W podobnym zachowanym micie Bóg wrzuca swoją laskę do wody, która następnie zmienia się w drzewo. Na jego gałęzi zasiadają Bóg i Diabeł by wyłowić świat z wody. Na związek tej modlitwy z Kosmicznym Jajem wskazuje „drobny piasek”, z którego stworzono „czarną ziemię” oraz „niebieskie kamienie”, z których stworzono niebo i ciała niebieskie. Odpowiada to szeroko rozpowszechnionym mitom Kosmicznego Jaja, które zostaje rozbite w akcie twórczym i z którego dolnej skorupy powstaje Ziemia, a z górnej skorupy powstają Niebiosa.
      • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 22:52
        Nasz świat biały wziął się od Pana
        Krasne słońce z lica Bożego
        Młode światło księżyca z piersi Jego
        Białe zorze z oczu Bożych
        Gęste gwiazdy z szat Jego
        Bujne wiatry z Ducha Świętego
        Lud boży od Adama
        Krzepkie kości wzięte z kamienia
        Ciała nasze z wilgotnej ziemi
      • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 23:21
        W wiosennych obrzędach wspominania zmarłych istotnym elementem jest ich związek z ziemią, płodnością, nadzieją, odrodzeniem oraz kreacją nowej przyrody czy prośbą o urodzaj i dobre plony. Odróżnia to uroczystości wiosenne od innych świąt, podczas których czczono osoby zmarłe lub przodków.
      • madohora Re: HALLOWEN 18.10.21, 00:12
        W XVI wieku nowo przybyli konkwistadorzy z Hiszpanii, oburzeni pogańskimi praktykami kulturowymi miejscowych ludów, mając na celu nawrócenie miejscowej społeczności na katolicyzm, przesunęli datę letniego festiwalu na początek listopada, zbieżnie z Zaduszkami i Wszystkich Świętych według obowiązującego w Hiszpanii kalendarza kościelnego. Hiszpańskie obrządki pomieszano z tematycznie podobnymi tubylczymi obrządkami prekolumbijczyków, w ten sposób poczynając dzisiejszy Dzień Zmarłych w Meksyku.
      • madohora Re: HALLOWEN 19.10.21, 20:02
        The nonprofit Food Allergy Research & Education says on its website that in 2014 it started the practice of teal pumpkins as decorations to indicate that a house is giving out items other than food. This inspired Alicia Plumer, the mother of an autistic son, to start the blue bucket movement in 2018. Plumer's son carried a blue bucket, and National Autism Association president Wendy Fournier encouraged the use of blue buckets by other autistic children, to indicate that they might not have the abilities of other children but still deserved to be included.
      • madohora Re: HALLOWEN 19.10.21, 22:33
        Опросы 2005 года показали, что 80 % взрослых в США готовятся к празднику Хэллоуин, покупая конфеты[2], а 93 % детей имеют намерение посетить дома соседей, чтобы получить сладости
      • madohora Re: HALLOWEN 19.10.21, 23:44
        On Halloween in 1835, the Dublin Penny Journal published a long story on the legend of "Jack-o'-the-Lantern". In 1837, the Limerick Chronicle refers to a local pub holding a carved gourd competition and presenting a prize to "the best crown of Jack McLantern". The term "McLantern" also appears in an 1841 publication of the same paper.
      • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 20:53
        W 2010 roku w holu głównym Domu Turysty PTTK stanęła drewniana replika Światowida, którego oryginał znajduje się w Muzeum Archeologicznym w Krakowie[15]. Jednak w 2013 po staraniach proboszcza z Sulistrowic figura została usunięta. W ramach sprzeciwu związki rodzimowiercze oraz środowiska związane z portalem Racjonalista.pl napisały w tej sprawie list do papieża Franciszka, jednak ich głos nie przebił się do mainstreamowych mediów. Ze strony kościoła rozpropagowana została natomiast akcja „Ocalmy kościół na Ślęży”, mająca na celu nie tylko renowację wnętrza kościoła, ale też rewitalizację szczytu Ślęży, a także jej okolic. W tym okresie miała miejsce również próba podpalenia figurki kościelnej przez nieznanego sprawcę w kościele w Sulistrowiczkach. Brak jest rzeczowych dowodów na ten temat i przypuszczalnie był to wybryk chuligański niemający szerszego związku z opisywaną sprawą
    • madohora Re: HALLOWEN 19.10.14, 16:25
      Tego wieczora wypada wigilia celtyckiego święta Samhain. Dawniej wierzono, że to moment niedomknięcia czasu, przestrzennej szczeliny. Korzystają z tego duchy zmarłych - schodzą wtedy na ziemię...
    • madohora Re: HALLOWEN 19.10.14, 16:25
      Żeby duchy omijały twój dom szerokim łukiem, zgaś po zmroku wszystkie światła, najlepiej zostawić tylko małą białą świeczkę. Możesz też wydrążyć dynię i zrobić z niej lampion.
    • madohora Re: HALLOWEN 19.10.14, 16:26
      Duchom należy się poczęstunek – kiedy najedzą się, pójdą dalej. Wystaw przed dom wydrążoną dynię napełnioną cukierkami lub suszonymi owocami
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:11
      Halloween – zwyczaj związany z maskaradą i odnoszący się do święta zmarłych, obchodzony w wielu krajach w wieczór 31 października, czyli przed dniem Wszystkich Świętych. Odniesienia do Halloween są często widoczne w kulturze popularnej, głównie amerykańskiej.
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:11
      Halloween najhuczniej jest obchodzony w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Mimo że dzień nie jest świętem urzędowym, cieszy się po święcie Bożego Narodzenia największą popularnością. Święto Halloween w Polsce pojawiło się w latach 90.
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:12
      Głównym symbolem święta jest wydrążona i podświetlona od środka dynia z wyszczerbionymi zębami. Inne popularne motywy to duchy, demony, zombie, wampiry, czarownice, trupie czaszki itp.
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:12
      Dokładna geneza Halloween nie jest znana. Może nią być rzymskie święto na cześć bóstwa owoców i nasion (Pomony) albo z celtyckiego święta na powitanie zimy. Według tej drugiej teorii Halloween wywodzi się z celtyckiego obrządku Samhain. Ponad 2 tys. lat temu w Anglii, Irlandii, Szkocji, Walii i północnej Francji w ten dzień żegnano lato, witano zimę oraz obchodzono święto zmarłych
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:13
      Druidzi (kapłani celtyccy) wierzyli, iż w dzień Samhain zacierała się granica między zaświatami a światem ludzi żyjących, zaś duchom, zarówno złym, jak i dobrym, łatwiej było się przedostać do świata żywych. Duchy przodków czczono i zapraszano do domów, złe duchy zaś odstraszano. Ważnym elementem obchodów Samhain było również palenie ognisk. Na ołtarzach poświęcano bogowi resztki plonów, zwierzęta i ludzi. Paląc chciano dodawać słońcu sił do walki z ciemnością i chłodem. Wokół ognisk odbywały się tańce śmierci. Symbolem święta Halloween były noszone przez druidów czarne stroje oraz duże rzepy, ponacinane na podobieństwo demonów. Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się w ów dzień w dziwaczne stroje i zakładania masek. Czarownice w towarzystwie czarnych kotów przepowiadały przyszłość
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:13
      Po 835 roku pod wpływem chrześcijaństwa zwyczaj zaczął zanikać, gdy uroczystość Wszystkich Świętych została przeniesiona z maja na 1 listopada.
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:14
      Kościoły chrześcijańskie przeciwstawiły się obchodzeniu Halloween wprowadzając Dzień Zaduszny. Święto w 998 roku wprowadził św. Odylon, francuski benedyktyn i przełożony opactwa w Cluny. W XIV wieku wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych zostało wprowadzone do liturgii rzymskiej i upowszechnione w całym Kościele. Irlandzcy imigranci sprowadzili tradycję do Ameryki Północnej w latach 40 XIX wieku.
    • madohora Re: HALLOWEN 31.10.14, 21:15
      31 października 1920 roku w mieście Anoka w stanie Minnesota odbyła się pierwsza w Stanach Zjednoczonych parada z okazji Halloween. Uczestnikami parady byli mieszkańcy, przebrani w kolorowe stroje popularnych postaci. W kolejnych latach pochód organizowano corocznie 31 października. W roku 1937 Anokę ogłoszono światową stolicą Halloween.
      • madohora Re: HALLOWEN 10.11.16, 21:51
        ZUPA Z DYNI

        Kawałki dyni, 1 kostka bulionowa, 1 kwaśne jabłko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży, starty imbir, natka pietruszki

        Dynię i jabłko (osobno) pieczemy w piekarniku przez kilka minut. Do garnka wlewamy 1 l wody, dodajemy kostkę rosołową, pieczone jabłko oraz kawałki dyni. Gotujemy aż dynia będzie miękka. Gorącą zupę miksujemy w blenderze. Dodajemy świeży, starty imbir, gałkę muszkatołową, oraz sól i pieprz. Zupę posypujemy natką pietruszki.
      • madohora Re: HALLOWEN 10.11.16, 21:54
        SOS DO SPAGETTI Z DYNIĄ

        Kilka kawałków dyni, pomidory w puszcze, ząbek czosnku, 1 mała cebula, białe wino, śmietana, oliwa

        Czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Następnie dodajemy dynię a gdy ta zmięknie pomidory z puszki. Wszystko razem smażymy. Na koniec dodajemy białe wino oraz śmietanę rozprowadzoną odrobiną sosu (aby się nie zważyła). Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do makaronu dodajemy krewetki oraz ostry, żółty ser. Całość doprawiamy sosem.
      • madohora Re: HALLOWEN 10.11.16, 21:55
        DYNIA MARYNOWANA

        1/2 dyni ,1 łyżeczka soli, 15 goździków, cynamon, liść laurowy, miód według uznania, ostre papryczki, 1 szklanka octu 10%, 2 l wody

        Dynię oczyścić z pestek, obrać, pokroić na duże kawałki. Odłożyć. Zagotować wodę z miodem, solą, liściem laurowym ostrą papryczką, cynamonem i goździkami. Wrzucić do niej dynię i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Sprawdzić czy jest miękka. Wlać ocet, zamieszać, zdjąć z ognia i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować około 10 minut. Odwrócić do góry nogami i zostawić tak na jakiś czas.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.17, 17:16
            KOPYTKA DYNIOWE

            To świetna odmiana popularnych kopytek. Są nieco delikatniejsze i doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem kilku łyżek śmietankowego serka zrób purée i zmieszaj mniej więcej pół na pół z lekko odciśniętym purée z upieczonej lub ugotowanej dyni. Dodaj ubitą pianę z białka i oddzielnie roztrzepane żółtko. W wersji słonej można dorzucić nieco tartego parmezanu i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

            Masę delikatnie wymieszaj i wyłóż na blat. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając szybko gładkie, miękkie ciasto, podsypując dodatkowo mąkę w razie potrzeby. Formuj długie wałeczki, pokrój w poprzek na kopytka i gotuj w lekko osolonej wodzie. Świetne z roztopionym masłem i tartym parmezanem lub zrumienione na patelni również z masłem i orzechami włoskimi, posypane brązowym cukrem (to w wersji słodkiej). Najlepsze są kopytka z poprzedniego dnia, odsmażane na patelni
          • madohora Re: HALLOWEN 03.10.18, 15:47
            Zawarta w dyni witamina A dba o prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci. Natomiast karotenoidy i przeciwutleniacze widocznie odmładzają ciało. Zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych oraz wspomagają odporność.
            • madohora Re: HALLOWEN 21.10.21, 12:03
              BABECZKI DEXTERA

              160 g masła
              120 g drobnego cukru do wypieków
              165 g mąki pszennej
              1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
              3 jajka
              skórka otarta z 1 cytryny
              1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
              kilka łyżek dżemu wiśniowego

              Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
              W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt i zmiksować.
              Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
              Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, do połowy ich wysokości nałożyć ciasto, na nie wyłożyć pełną łyżeczkę dżemu wiśniowego, przykryć ciastem.
              Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
              Ponadto:

              500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
              4 łyżeczki cukru pudru
              frużelina lub konfitura wiśniowa

              Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania gęstej pianki, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
              Babeczki udekorować bitą śmietaną. Wbić cukrowe szkło, polać konfiturą lub frużeliną.
              Przechowywać w lodówce.
          • madohora Re: HALLOWEN 03.10.18, 15:53
            DYNIA HOKKAIDO - najpopularniejsza zarówno jako baza zup, jak i do pieczenia. Ta dynia nie wymaga obierania ze skóry przy przyrządzaniu potraw.
          • madohora Re: HALLOWEN 17.10.19, 19:06
            CIASTO NA HALLOWEN

            CIASTO DYNIOWE: 1, 5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku dopieczenia
            2 jajka 5 łyżek musu z dyni 0,5 szklanki oleju
            Potrzebna będzie także foremka w kształcie dyni lub szklanka do wycięcia kółek
            CIASTO JASNE: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 4 jajka
            125 g masła 2 łyżki śmietany 18 %
            2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego, lub sok z połowy cytryny
            mus z dyni (ekspresowy)
            Z dyni wydrążyć miąższ, oraz pestki, dynie obrać i podzielić na małe kawałki i wstawić do mikrofalówki na 10 minut, gorący mus odstawić do przestudzenia, następnie zmiksować na gładką masę.CIASTO DYNIOWE::
            Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przelać do przygotowanej keksówki i piec około 40-45 minut w nagrzanym piekarniku. Dokładnie wystudzić, po porcjować na kawałki, i z każdego kawałka ciasta, wykrajać foremką małe dynie, lub szklanką koła.Z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia sok z cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. W foremce ułożyć, wykrojone pomarańczowe dynie, zalać ciastem piec około 50 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.20, 20:55
            Halloween jest zwyczajem, który w wielu krajach obchodzony jest w wieczór 31 października. Najbardziej popularny jest on w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, czy Kanadzie. Do Polski zwyczaj ten zawędrował w latach 90-tych. Jednym z symboli Halloween jest wydrążona i podświetlona od środka dynia.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.20, 23:17
            TIRAMISU Z DYNI

            250 g mascarpone
            150 g dyniowego puree
            200 ml śmietany kremówki 36%
            80 g cukru pudru
            1 łyżeczka przyprawy dyniowej
            140 g podłużnych biszkoptów
            250 ml wody
            1 łyżka kawy mielonej do espresso

            o zmiksowanego mascarpone, puree, cukru pudru i przyprawy dyniowej stopniowo dodajemy bitą śmietanę. Składniki powinny dokładnie się połączyć. Biszkopty moczymy w kawie. Dno naczynia na tiramisu wykładamy mokrymi biszkoptami, które przekładamy połową przygotowanej masy.
            Następnie na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów i przykrywamy ją resztą śmietankowego nadzienia. Przyprawą z dyni obsypujemy wierzch deseru. Chłodzimy i gotowe!
          • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 15:47
            Piękny wygląd dyni sprawia, że wiele osób chce ją uprawiać w swoim ogrodzie. Do wyboru mamy wiele jej odmian, różniących się między sobą smakiem i kolorem. Najpopularniejsza w Polsce jest dynia zwyczajna o soczyście pomarańczowej grubej skórce i miąższu bez dominującej nuty smakowej. Znane są jednak również takie reprezentantki gatunku, jak niewielka Hokkaido, przypominająca kształtem gruszkę dynia Piżmowa, podłużna Lunga di Napoli, dynia Prowansalska, Muszkatołowa, czy Makaronowa. Niektórzy uprawiają też śródziemnomorską odmianę dyni olbrzymiej, która może ważyć nawet 600 kg! Do prawidłowego wzrostu roślina potrzebuje dużej ilości słońca i ciepła, dlatego jej hodowlę należy rozpocząć na odpowiednio nasłonecznionym stanowisku albo pod specjalną osłonką. Najlepsza dla dyni gleba jest bogata w azot i składniki odżywcze, o dużej przepuszczalności. Warzywo to wysiewa się na początku maja, prosto do gruntu. Nasiona dyni zwyczajnej powinny być ułożone w odstępie 60 cm od siebie. By roślina rozwijała się bez przeszkód, trzeba ją regularnie podlewać, dbać o odpowiednio pulchne podłoże i usuwanie chwastów. Kiedy owoce osiągną rozmiary piłki tenisowej, usuwamy ich zbędne zawiązki i skracamy pędy. Po około 20 dniach od momentu posadzenia dyni, owoce nadają się do zbioru.
          • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 15:53
            Dynia, mimo pulchnego wyglądu, jest uboga w kalorie (10 dag to tylko 28 kcal), a nawet pomaga schudnąć, z powodu dużej zawartości celulozy. Wspiera także naszą urodę, dzięki witaminie E i prowitaminie A. Poza tym, możemy w niej znaleźć pewne zasoby witaminy B2 oraz minerały - magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Źródłem cennych dla zdrowia składników są też pestki dyniowe, które dostarczają nam cynku, fosforu, manganu, kwasów tłuszczowych omega-3 i fitosteroli. Warzywo to jest wskazane przy diecie odkwaszającej organizm i wzmacniającej jego odporność. Niestety nie poleca się go diabetykom, ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75). Idealne okazy dyni są dojrzałe, o nasyconej barwie – im bardziej oranżowy miąższ, tym więcej w nim witamin B1, PP i A. Na szczęście, zarówno surowa jak i gotowana dynia zawiera tyle samo cennych wartości odżywczych.
          • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 15:54
            Zawarte w dyni antyoksydanty, takie, jak witamina C, E i beta-karoten, a także luteina, wspierają zdrowie naszych oczu i zapobiegają uszkodzeniom wzroku. Spożywanie warzyw bogatych w te składniki chroni nas również przez zwyrodnieniem plamki żółtej oraz powstawaniem kurzej ślepoty (pogorszenia się wzroku wraz ze zmierzchem).
          • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 23:14
            Kult przodków – praktyka religijna oparta na wierze w życie pozagrobowe przodków, ich wpływ na życie ziemskie oraz możliwość komunikowania się z nimi poprzez określone rytuały. Celem takich rytuałów jest zazwyczaj oddawanie zmarłym czci, dbanie o ich samopoczucie w życiu pozagrobowym (np. poprzez składanie ofiar, patrz: obiata), a także zwracanie się do nich o radę, błogosławieństwo lub protekcję. Za pozareligijne, społeczne funkcje kultu przodków uważa się podtrzymywanie więzów rodowych i rodzinnych, tj. lojalność, szacunek wobec starszych (patrz: nabożność synowska) czy ciągłość pokoleń.
          • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 23:23
            Tematy eschatologiczne dotyczące zagadnienia duszy są przedstawiane przez poszczególne religie w zależności od specyfiki ich systemów wierzeń co do życia po śmierci. W rozumieniu największych religii monoteistycznych jest ona pierwiastkiem ożywiającym ciało, który człowiek otrzymał od Boga Stwórcy, trwającym także po śmierci ciała. W innych religiach, jak hinduizm, pojęcie duszy jest odmienne ze względu na doktrynę reinkarnacji, która implikuje brak istnienia specyficznie ludzkiej duszy. Różne są też poglądy poszczególnych religii na temat istnienia i świadomości duszy bez ciała oraz tego, czy każdy ma osobną duszę, czy też jest ona wspólna dla całego rodzaju ludzkiego. Różnice pojawiają się także w kwestii preegzystencji duszy.
          • madohora Re: HALLOWEN 17.10.21, 23:26
            Według buddyjskiej szkoły Cittamatra jedyne co istnieje, to "samo-świadomy i samo-rozświetlający się Umysł wolny od dualizmu doświadczenia i doświadczającego", a ściślej mówiąc natura umysłu, zarazem natura rzeczywistości. Poczucie rozdzielenia stwarzają tu przykrywające tę naturę, zgromadzone indywidualnie zgodnie z prawem przyczynowo-skutkowym karma, nawykowe skłonności i splamienia, m.in. wrażenie odrębnej tożsamości ego, które na powierzchownych poziomach świadomości zanikają całkowicie w czasie procesu śmierci. Jednak dalej reinkarnuje się tylko najbardziej subtelna wolna od splamień, dualizmu i koncepcji natura umysłu, umożliwiając w Bardo, jak i w kolejnym odrodzeniu dalszy rozwój (lub zanik) nawykowych sił. Teksty buddyjskie przyrównują te nawykowe skłonności i splamienia do fal oceanu, a naturę umysłu do wody oceanu. Pojedyncze fale na oceanie Umysłu pojawiają się i znikają, niekiedy uchodząc w głębiny, a niekiedy można je wyodrębnić (śmierć, bardo i kolejne odrodzenie), ale przez cały czas pozostają częścią wód oceanu.
          • madohora Re: HALLOWEN 18.10.21, 00:15
            Litografie, przeważnie rylca José Posada Guadelupe, mimo że niewykonane specjalnie z okazji Dnia Zmarłych, jednak tradycyjnie są kojarzone z tym świętem, z uwagi na cechujące je aluzje do personifikacji śmierci.
          • madohora Re: HALLOWEN 19.10.21, 22:27
            Tombe mexicaine le Jour des morts 2019, ornée des cempasúchil, les fleurs traditionnelles de cette fête, et d'un ballon d'Halloween en forme de fantôme, d'inspiration américaine, au cimetière historique de San Luis Potosí.
          • madohora Re: HALLOWEN 20.10.21, 20:09
            KRWAWY MÓZG

            40 ml wódki
            4 ml soku z limonki
            25 ml Irish Cream
            Kilka kropel grenadyny
            Słomka do napojów

            Schłodzona wódkę należy wlać do shakera, dodać sok z limonki i wymieszać. Całość przelej do kieliszka. Zanurz słomkę w Irish Cream, zatkaj ją od góry i nabierz likier do środka. Następnie przełóż rurkę do kieliszka z wódką i przelej do niego likier. Ten zetnie się i pofałduje, przypominając mózg. Na koniec dodaj kilka kropel grenadyny, wlewając ją po wierzchu odwróconej, ciepłej łyżeczki. Shot z zakrwawionym mózgiem gotowy
          • madohora Re: HALLOWEN 21.10.21, 11:53
            BUŁECZKI DYNIOWE

            360 g mąki pszennej chlebowej
            7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
            125 ml (pół szklanki) mleka
            1 jajko
            45 g masła, roztopionego i przestudzonego
            125 g puree z dyni*
            pół łyżeczki soli
            2 łyżeczki cukru

            Ponadto:

            1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
            kilka orzechów pekan lub włoskich

            Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki, pod sam koniec dodając masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
            Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 części, każda około 73 g. Uformować z nich okrągłe bułeczki (kształt kuli) i ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Uformować dynie – lekko spłaszczyć, następnie ostrym nożem lub kartą (jak karta telefoniczna lub kredytowa 😉 ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samej blaszki – wykonując 8 nacięć (środka nie rozcinamy). Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
            Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. W środek włożyć kawałek orzeszka.
            Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 – 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:44
          Halloween najhuczniej jest obchodzony w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Mimo że dzień nie jest świętem urzędowym, cieszy się po święcie Bożego Narodzenia największą popularnością[1]. Święto Halloween w Polsce pojawiło się w latach 90.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:44
          Dokładna geneza Halloween nie jest znana. Może nią być rzymskie święto na cześć bóstwa owoców i nasion (Pomony) albo celtyckie święto na powitanie zimy. Według tej drugiej teorii Halloween wywodzi się z obchodzonego w Europie północnej święta z okazji końca jesieni a początku zimy, znanego na terenach irlandzkich jako Samhain („koniec lata”), walijskich jako Nos Galan Gaeaf („wieczór zimowy”), anglosaskich jako Blodmonath („krwawy miesiąc”), nordyckich jako „zimowe noce”. Z jednej strony był to czas radowania się minionymi zbiorami oraz powrotem bliskich do domów, z drugiej strony pojawiało się widmo zimy – czasu zmagań z głodem, chłodem i niedostatkiem światła słonecznego – w północnej Europie to zimą i wczesną wiosną umierało najwięcej ludzi[3]. W powszechnej świadomości Halloween kojarzone jest ze świętem zmarłych – w rzeczywistości, zarówno poganie jak i wcześni chrześcijanie upamiętniali zmarłych wiosną – między marcem a majem
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:48
          Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się w ów dzień w dziwaczne stroje i zakładania masek. Symbolem święta Halloween były noszone przez druidów czarne stroje oraz duże rzepy, ponacinane na podobieństwo demonów.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:49
          Za sprawą protestantyzmu, tj. reformacji w Anglii, która zniosła zarówno doktrynę czyśćca i kult świętych, oba święta (Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny) zniknęły z większości terenów brytyjskich a samo Halloween przetrwało tam jedynie w formie luźnych skojarzeń[3]. 31 października kościoły protestanckie obchodzą Święto Reformacji.
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:50
          31 października 1920 roku w mieście Anoka w stanie Minnesota odbyła się pierwsza w Stanach Zjednoczonych parada z okazji Halloween. Uczestnikami parady byli mieszkańcy, przebrani w kolorowe stroje popularnych postaci. W kolejnych latach pochód organizowano corocznie 31 października. W roku 1937 Anokę ogłoszono światową stolicą Halloween
        • madohora Re: HALLOWEN 20.10.17, 20:51
          Nazwa Halloween jest najprawdopodobniej skróconym All Hallows' E’en, czyli wcześniejszym „All Hallows' Eve” – wigilia Wszystkich Świętych
          • madohora Re: HALLOWEN 07.11.17, 21:28
            DYNIA NA KWAŚNO

            Kawałek oczyszczonej dyni poszatkować jak marchew, a zagotowawszy w słonej wodzie odcedzić na sicie. Zrobić białą zaprażkę z łyżki mąki i masła, rozprowadzić ćwierć litrem kwasu ogórkowego lub barszczu żytniego i ćwierć litrem kwaśnej śmietany, włożyć dynię, wsypać usiekanego kopru i pietruszki, a gdy się poddusi wydać.
          • madohora Re: HALLOWEN 07.11.17, 21:33
            BUDYŃ Z DYNI

            Ćwiartkę średniej wielkości dyni pokrajać w kawałki, obgotować w słonej wodzie i przetrzeć przez sito. Łyżkę masła utrzeć z 4-a żółtkami, dodać trz> lyżki tartej bułki, kilka gorzkich migdałów drobno usiekanych, dwie lub trzy łyżki cukru do smaku, wymieszać z przetartą dynią i z ubitą pianą z pozostałych białek, wlać nakoniec duży kieliszek dobrego araku, włożyć w formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką i gotować na parze jak zwykle. Podać polany zarumienionem masłem lub szodem waniliowem.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 22:57
            Badania dowodzą, iż częste jedzenie dyni obniża ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego i żołądka. Beta-karoten wzmacnia też odporność, obniża poziom złego cholesterolu oraz opóźnia proces starzenia się. Dba więc o stan skóry, eliminując cellulit, wygładza zmarszczki, nadaje cerze blask.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 22:59
            Klasyczny krem z dyni nie wszystkim smakuje. Zwykle dlatego, że jest mało doprawiony. Dynia wymaga cynamonu, imbiru lub innych aromatycznych przypraw. Niezależnie od tego, czy wykorzystujemy ją do pasztetu, żółtego pesto czy do koktajli i słodkich muffinek, można ją jeść na każdy posiłek.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:00
            Dyniowa zupka dla dzieci jest lepsza jako pierwszy warzywny posiłek niż marchwiowa. Dynia nie kumuluje w swoim miąższu metali ciężkich ani azotanów, jest więc zdrowsza. A także bardziej lekkostrawna niż marchewka.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:25
            Maska nawilżająco-odżywcza z miąższem dyni

            Wymieszaj ze sobą:

            • ½ szklanki surowego miąższu,

            • ½ szklanki jogurtu naturalnego

            • 2 łyżki soku z cytryny,

            • łyżkę oleju z pestek dyni.

            Papkę nałóż na twarz i dekolt, zmyj po kwadransie.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:28
            PIECZONA FASZEROWANA DYNIA

            Najlepiej nadają się do faszerowania i pieczenia dynie nie za duże, trochę poniżej kilograma, o zwartym miąższu – na przykład odmiany hokkaido lub butternut. Farsz możemy dowolnie urozmaicać, dodając np. rodzynki lub figi i nieco ostrzejszego chili.
            Dynię przekrój w poprzek na pół, oczyść z pestek i ułóż na blaszce. Posmaruj delikatnie oliwą, lekko posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku, aż miąższ będzie miękki. Przygotuj kaszkę kuskus. Na patelni na oliwie zeszklij cebulkę i czosnek, dodaj nieco kminu rzymskiego, pokrojonego w kostkę bakłażana.
            Duś przez chwilę, po czym dodaj puszkę pomidorów bez skórki, dopraw do smaku odrobiną cukru i jeszcze chwilę duś. Połącz z kuskusem i dorzuć dużą garść świeżej kolendry. Napełnij dynię farszem i jeszcze raz zapiecz przez kilka minut.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:30
            KREM DYNIOWY Z KREWETKAMI

            To bardziej wyrazista wersja zupy dyniowej. Zamiast krewetek można podać także cienkie paseczki podsmażonej piersi z kurczaka. W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju (najlepiej ryżowego lub z pestek winogron albo dyni), zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj utarty na tarce świeży imbir, papryczkę chili i czosnek. Podsmaż chwilę, mieszając od czasu do czasu.
            Dodaj purée z upieczonej dyni oraz tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednio gęstą zupę, gotuj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj nieco mleczka kokosowego (do kupienia w większych marketach lub sklepach ze zdrową żywnością) i podgrzej. Na patelni podsmaż rozmrożone i osuszone krewetki z dodatkiem czosnku i papryczki chili. Smaż krótko, tak aby nie były twarde. Pęczek kolendry posiekaj i zmiksuj z oliwą, cytryną i czosnkiem na gładkie pesto, dopraw solą i pieprzem. Do miseczek nalej zupę, polej delikatnie kolendrowym pesto, włóż po kilka sztuk krewetek i udekoruj świeżymi listkami kolendry.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:38
            TARTA DYNIOWA NA FRANCUSKIM CIEŚCIE

            Paczkę gotowego francuskiego ciasta mam zawsze w zamrażalniku. Gdy zjawiają się nieoczekiwani goście, ratuje sytuację. Oto jesienna wersja z dynią. W dobrze nagrzanym piekarniku podpiecz w okrągłej foremce ciasto francuskie, pamiętając, aby lekko je nakłuć widelcem i nieco obciążyć (na przykład folią aluminiową), tak żeby nie wstało. Miąższ dyni (upieczonej lub ugotowanej) zmiksuj. Na patelni zeszklij na oliwie pokrojonego w cienkie plasterki pora.
            Do dyniowego miąższu dodaj pora, nieco pokrojonego na małe kawałki pleśniowego sera typu roquefort, roztrzepane jajko i trochę gęstej śmietany. Delikatnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie chili. Wyłóż nadzienie na podpieczone ciasto, posyp tartym parmezanem lub innym aromatycznym serem i zapiecz około pół godziny. Do tego kieliszek czerwonego wina.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:42
            LASAGNE Z DYNIĄ

            W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z szynki – także będzie znakomite. Pokrojoną na większe kawałki oczyszczoną dynię posmaruj lekko oliwą i upiecz wraz ze skorupą tak, aby miąższ był miękki, ale się nie rozpadał. Płaty lasagne zmiękcz we wrzącej wodzie i wyłóż nimi nasmarowane masłem naczynie żaroodporne. Na patelni rozgrzej trochę masła i włóż listki świeżej szałwii.
            Smaż na małym ogniu przez około minutę, aż staną się chrupiące. Miąższ dyni włóż do miski, dopraw papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie dodaj kilka łyżek serka ricotta (lub twarożku). W oddzielnej miseczce wymieszaj nieco śmietanki z utartym parmezanem. Plastry suchej szynki (parmeńskiej lub innej) pokrój na cienkie paseczki.
            Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Do naczynia wyłożonego płatami lasagne wyłóż połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę usmażonej szałwii wraz z masłem. Ułóż kolejną warstwę płatów lasagne, wyłóż resztę nadzienia dyniowego, resztę szynki i szałwii (pozostaw trochę masła z kilkoma listkami szałwii na wierzch). Połóż ostatnią warstwę płatów ciasta, a na wierzchu rozprowadź mieszankę śmietanki i parmezanu z dodatkiem masła szałwiowego (listki szałwii odłóż). Skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku kilkanaście minut, aż uzyska złoty kolor.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:45
            KOPYTKA Z DYNIĄ

            To świetna odmiana popularnych kopytek. Są nieco delikatniejsze i doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem kilku łyżek śmietankowego serka zrób purée i zmieszaj mniej więcej pół na pół z lekko odciśniętym purée z upieczonej lub ugotowanej dyni. Dodaj ubitą pianę z białka i oddzielnie roztrzepane żółtko. W wersji słonej można dorzucić nieco tartego parmezanu i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
            Masę delikatnie wymieszaj i wyłóż na blat. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając szybko gładkie, miękkie ciasto, podsypując dodatkowo mąkę w razie potrzeby. Formuj długie wałeczki, pokrój w poprzek na kopytka i gotuj w lekko osolonej wodzie. Świetne z roztopionym masłem i tartym parmezanem lub zrumienione na patelni również z masłem i orzechami włoskimi, posypane brązowym cukrem (to w wersji słodkiej). Najlepsze są kopytka z poprzedniego dnia, odsmażane na patelni.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:49
            PUSZYSTE RACUCHY

            Obraną i oczyszczoną dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddziel od białka i utrzyj z masłem. Białko ubij na sztywną pianę. Dyniową masę wymieszaj z utartym żółtkiem, przesianą mąką z niewielką szczyptą proszku do pieczenia i łyżeczką utartego świeżego imbiru. Dopraw solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:53
            WYKWINTNA SAŁATKA

            Pokrojoną na średnio grube plastry dynię wraz z ze skorupą ułóż na pergaminie na blasze, posmaruj lekko oliwą, troszkę posól i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. W miseczce wymieszaj nieco oliwy z oliwek z łyżką oleju sezamowego, dodaj sok z połówki cytryny, kilka kropli octu balsamicznego, startą skórkę z cytryny, łyżkę miodu, sól i pieprz. Na talerzach ułóż dużą garść rukoli, pokrojoną na mniejsze kawałki upieczoną dynię, polej dressingiem, posyp wiórkami parmezanu i uprażonymi na sucho pestkami dyni.
          • madohora Re: HALLOWEN 23.09.18, 23:55
            ZUPA DYNIOWA Z WANILIĄ

            W rondlu lub garnku z grubym dnem na oliwie zeszklij cebulkę, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Dodaj obraną ze skóry i pokrojoną w kawałki dynię, dopraw solą i smaż przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlej bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotuj i pozostaw na ogniu pod przykryciem do chwili, gdy dynia będzie miękka. W czasie gotowania dodaj wyłuskane ziarenka wanilii i pustą waniliową laskę. Pod koniec usuń pustą laskę, zupę zmiksuj na purée. Dopraw lekko pieprzem, cukrem i słodką śmietanką, ewentualnie solą. Świetna z grzankami.
          • madohora Re: HALLOWEN 24.09.18, 00:06
            smaczna, i zdrowa, mało kaloryczna, a przy tym sycąca – takie połączenia lubimy najbardziej! I taka właśnie jest dynia. Dostarcza błonnika, zawiera beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami (im intensywniejszy kolor, tym więcej witaminy). Ma dużo potasu oraz kwas foliowy. Z pestek dyni wytwarza się znakomity, tłoczony na zimno olej. Oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera on też fitosterole obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.
          • madohora Re: HALLOWEN 24.09.18, 00:09
            Dynia to warzywo, co się zowie, uniwersalne. Smaczna na ostro, wyśmienita na słodko. Do wyboru, do koloru! Z miąższu przygotujemy zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto. Pestki, najlepiej uprażone, dodamy do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujemy dressing do sałatki. Surowy miąższ dyni nie ma wyraźnego smaku. Dopiero po ugotowaniu, a zwłaszcza upieczeniu, doprawiony i wkomponowany w danie nabiera wyrazistości i charakteru.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.19, 21:15
            Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się w ów dzień w dziwaczne stroje i zakładania masek. Symbolem święta Halloween były noszone przez druidów czarne stroje oraz duże rzepy, ponacinane na podobieństwo demonów.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.19, 21:16
            Cukierek albo psikus

            Do zabaw w Halloween zalicza się zabawa cukierek albo psikus (ang. trick or treat). Dzieci chodzą z pojemnikami na cukierki po okolicy i odwiedzają mieszkańców. Gdy ktoś nie chce dać cukierka, otrzymuje od dzieci w zamian psikusa.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.19, 21:17
            Kontrowersje

            W związku z pogańską genezą tego święta Halloween spotyka się z krytyką ze strony Kościoła rzymskokatolickiego, prawosławnego, episkopalnego i luterańskiego oraz innych kościołów protestanckich, a także Świadków Jehowy. Niektórzy przedstawiciele Kościoła rzymskokatolickiego potępiają Halloween i utożsamiają je z kultem Szatana. Od kilku lat w Polsce katolicy z różnych miast organizują tego dnia przemarsze o nazwie "Korowód Świętych", zwane też gdzieniegdzie "Holy Wins".
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.20, 19:37
            Halloween najhuczniej jest obchodzony w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Mimo że dzień nie jest świętem urzędowym, cieszy się po święcie Bożego Narodzenia największą popularnością. Święto Halloween w Polsce pojawiło się w latach 90. XX w.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.20, 19:58
            Młodzież i dzieci oprócz organizowania domowych imprez często odwiedza tzw. straszne farmy (ang. scary farm), czyli zaadaptowane na ten cel duże przestrzenie, gdzie tworzone są specjalne scenerie, wyglądające niczym wystrój planu filmów grozy, takich jak Nosferatu, Drakula, Frankenstein czy Mumia.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.20, 20:00
            Należy jednak pamiętać że odwiedzany dom musi być udekorowany halloweenowymi ozdobami. Jeśli dom nie jest udekorowany, dzieci omijają go.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.20, 20:02
            Apple bobbing (Duck-apple) – zabawa Halloweenowa. Jabłka zostają umieszczane w misce wypełnionej wodą. Uczestnicy zabawy muszą ugryźć jedno z jabłek bez pomocy rąk. Jabłko nieuszkodzone przy zabawie, ma oznaczać szczęście w nadchodzącym roku.
          • madohora Re: HALLOWEN 31.10.20, 20:07
            W Halloween dzieci i dorośli przebierają się za potwory, takie jak wampiry, duchy czy czarownice. Kostiumy są również oparte na postaciach z telewizji. Pierwsze kostiumy na Halloween pojawiły się w 1930 roku, wtedy zwyczaj cukierek albo psikus (trick or treat) stał się popularny w Stanach Zjednoczonych. Dorośli urządzają pochody przez ulice miast.
            • madohora Re: HALLOWEN 20.10.21, 00:11
              Od obchodzenia Halloween w Polsce odcinają się również słowiańskie rodzimowiercze związki wyznaniowe – opowiadające się za kultywowaniem rodzimych zwyczajów, związanych z tradycją Dziadów
            • madohora Re: HALLOWEN 20.10.21, 00:12
              Noc z 31 października na 1 listopada jest także ważnym świętem w Kościele Szatana[16]. Niektórzy przedstawiciele Kościoła rzymskokatolickiego potępiają Halloween i utożsamiają je z kultem Szatana
            • madohora Re: HALLOWEN 20.10.21, 00:13
              Halloween abo Hallowe'en to je śwjynto ubchodzůne roz do roku 31 paźdźerńika, nojhuczńij we anglosaskich krejach. Wywodźi śe uůne s celtyckego uobrzůndku Samhain. Tradycyjo ta przekludźili do USA s Irlandyje irlandzke imigranty. We Irlandyje tygo dńa hajcowano fojyry a uodprawjano rzykańa za duszyczki umartych. Dowńij bůł to dźyń, we kerym żygnano lato, witano źima a spůminano umartych. We půgańskich czasach ludźe we Halloween przeblykali śe we kolorowe kostjumy a uodprowadzali duchy poza grańice ludzkich uosad. Mjano Halloween pochodźi wjerza uod ynglickego All Hallows Eve - "wilijo Wszyjstkich Śwjyntych".
            • madohora Re: HALLOWEN 20.10.21, 00:14
              Tradycyjo teroźnigo Halloween to uůnaczyńe roztůmajtych wrůżbůw, przeblykańy śe za duchy, wampjyrze a inksze strachy a stowjańe we uokńy wydrůnżůnych korboli s wyćyntymi dźurůma kere robjům ja podano na gowa ze ślypjůma a zymbůma uod jakego ducha; rajn do jej środka dowo śe zapalůno śwjyczka (śwjotło śwjyczki je symbolym barzołowych uogńikůw, kere poważano za duszyczki umartych). Trefjo śe tyż kośćotrupy, śmjertki a inksze. Bajtle poprzeblykane za strachy łażům po chałpach a dostowajům za byzuch bůmbůny.
            • madohora Re: HALLOWEN 20.10.21, 00:14
              Helloween je krytykowany uod bezma wszyjstkich religijůw. Krześćijańske kośćůły, judajizm a islam skiż uůnygo půgańskigo pochodzyńo, zaś rodźimowjercy skiż jygo kůmercjalizacyje, a te słowjańske skiż tygo co je to tradycyjo uobco a jeich zdańym powinno śe we krajach słowjańskich uodprowiać Dźady.
            • madohora Re: HALLOWEN 20.10.21, 00:23
              Z 6,9 miliarda dolarów wydawanych corocznie w USA na Halloween, 2,08 miliarda przeznaczana jest na cukierki. Ile łakoci możesz kupić za te pieniądze? Mniej więcej 272 milionów kilogramów, co równa się sześciu Titanicom.