madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 14.01.19, 23:55 NOWA METODA OSZUSTWA NA POLICJANTA - www.tvn24 - 14.01.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 23.01.19, 23:30 demotywatory.pl/page/20 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 27.01.19, 19:47 KATOWICCY POLICJANCI ZATRZYMALI FAŁSZYWEGO POLICJANTA. WYŁUDZAŁ PIENIĄDZE METODA NA WNUCZKA - www.infokatowice.pl - 27.01.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 05.02.19, 18:58 SENIORZE UWAŻAJ NA TE PAKIETY MEDYCZNE UOKIK WYDAŁ OSTRZEŻENIE - Radio Piekary - 05.02.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 08.02.19, 15:04 SENIORZE NIE DAJ SIĘ OSZUKAĆ - Moje Katowice - 08.02.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 19.02.19, 18:20 NOWY SPOSÓB OSZUSTWA - NA NIEMIECKĄ POLICJANTKĘ - Radio Katowice - 18.02.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 20.02.19, 19:09 PRZYPOMINAMY O BEZPIECZEŃSTWIE SENIORÓW - Moje Katowice - 20.02.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 25.02.19, 21:40 OSZUSTWO NA PRACOWNIKÓW ENERGETYKI - Radio Katowice - 25.02.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 27.02.19, 23:04 ZŁODZIEJE UDAWALI PRACOWNIKÓW FIRMY ENERGETYCZNEJ - Wyborcza - 27.02.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 05.03.19, 20:27 SKAZANY ZA NAPADY NA BANKI UDAWAŁ POLICJANTA - www.kryminalnapolska.pl - 05.03.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 14.03.19, 18:27 KATOWICKI DZIELNICOWY W DOMU DLA SIENIORÓW - Moje Katowice - 14.03.2019 Odpowiedz Link
madohora Już nie na wnuczka a na remonty 19.03.19, 21:27 Jednak oszustwa na remonty to nic nowego. Były też na wymianę drzwi i okien, które działały na tej samej zasadzie - poboru zaliczek a potem nie można było znaleźć firmy, bo ktoś ją zniknął. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 19.03.19, 21:41 OSZUKIWALI PRZY REMONTACH - Radio Piekary - 19.03.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 23.03.19, 21:12 STARSZY MĘŻCZYZNA STRACIŁ MAJĄTEK ŻYCIA. UWIERZYŁ OSZUSTOM - www.infokatwice - 23.03.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 25.07.20, 11:34 A dopiero wczoraj mówiłam, że u nas raczej nie kradnie się tożsamości. No i proszę. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 03.08.20, 23:44 Ja dzisiaj rano dostałam też propozycję związaną z bonem na e-maila, czyli oszuści i hakerzy lecą już na całego!!! Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 22.07.21, 16:19 PŁACILI RATY ZA SAMOCHODY, STRACILI I AUTA I PIENIĄDZE - Interia - 22.07.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 10.08.20, 19:44 Hotelarze oszukują na bonach?Bon turystyczny zdaje się przynosić więcej problemów, niż rząd się pierwotnie spodziewał. Niepokojące głosy dochodzą z wielu stron. Niektórzy nadmorscy hotela-rze mają żądać od posiadaczy bonu wyż-szych cen za nocleg. Według załączone-go skreenu jednej z facebookowych grup wczasowicz, chcąc zarezerwować nocleg nad polskim morzem, usłyszał, że przy wykorzystaniu bonu opłata rośnie ze 180 zł za dobę do 280 zł. Natomiast w innym miejscu opłata podskoczyła z 200 zł aż do 300 zł. Jedną z najczęściej podawanych możliwości rozwiązania zagadki, dlaczego z bonem jest drożej, jest to, że wynajmują-cy miejsca noclegowe robią to na czarno. Nie prowadzą rejestrów i nie płacą podat-ków. Wykorzystanie bonu powoduje, że transakcję będą musieli uoficjalnić, a tym samym zapłacić podatek. Dlatego żeby nie być – w swoim mniemaniu – stratny-mi, muszą podnieść cenę Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 13.08.20, 14:38 NOWY SPOSÓB WYŁUDZANIA PIENIĘDZY NA KURIERA - Moje Katowice - 13.08.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 22.08.20, 12:03 JAK CHRONIĆ SIĘ PRZED ATAKIEM CYBERPRZESTĘPCÓW - Interia - 22.08.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 04.09.20, 13:35 Powiem tak. W większości sama sobie projektuję i szyję stroje. Mam znajomą, która powierza tę czynność krawcowej. I nieraz dostaję też coś od niej. Pomijam kurtki, płaszcze itd...czyli ciężką odzież. Ale bluzeczki, sukienki Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 12.09.20, 12:45 Jak rozpoznać fałszywego amanta w internecie: Zachowaj ostrożność, gdy profil twojego rozmówcy nie zawiera zdjęcia a osoba ta opisuje się jako bardzo atrakcyjna, popularna lub wręcz że jest osobą publiczną. Zaproponuj rozmowę przez skaypa. Jeżeli taka osoba dalej nie chce pokazać swojej twarzy zrezygnuj. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 20.10.21, 12:44 To już było w innym wątku ale tak w temacie oszustw. Byłam kilka lat temu na spotkaniu z policją i Fajbusiewiczem. Sprawa dotyczyła oszustw "na wnuczka, na księdza, na policjanta itd...". I pan Fajbusiewicz opowiedział nam jak sam - prowadzący programy kryminalne oraz tego typu pogadanki dał się nabrać. To był czas kiedy wprowadził się do domku na nowym osiedlu. Zamieszanie z przeprowadzkami itd...sąsiedzi jeszcze się nie znali nawet "z widzenia". W pewnym momencie podszedł do niego człowiek który przedstawił się jako sąsiad z domu obok i poprosił o podratowanie małą kwotą, bo właśnie mu pan naprawił komputer i brakło mu końcówki do zapłaty a do bankomatu daleko. Gdy już poszedł Panu Michałowi coś nie pasowało. Usiadł na chwilę i jak pomysłowego Dobromira - oświeciło go. Dzień był jesienny ale słoneczny. Sąsiad z domu obok przyszedł pożyczyć pieniądze ubrany w prochowiec i z parasolem? Kwota była nie za duża ale jak sam przyznał połechtało to jego ambicję, wsiadł w samochód i zaczął krążyć po osiedlu. Okazało się, że "sąsiad" nabrał tak jeszcze kilka osób. Jak sam przyznał, stracił nie za dużo ale był tak wkurzony, że zadzwonił na policję i faceta przymknęli. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 12.09.20, 13:01 Takie rzeczy przytrafiają się chyba tylko mnie. Jeden, jedyny raz spróbowałam rozmowy na takim czacie. Mój rozmówca też był małomówny, nie odpowiadał na moje pytania. Ja zresztą też nie. Oboje byliśmy bardzo skrępowani, bo....okazało się, że gdy byliśmy o parę lat młodsi spotykaliśmy się co roku na pewnym wyjeździe i przez cały ten czas byliśmy nierozłączni. Tyle że stanowiliśmy parę przyjaciół. Dość szybko zorientowaliśmy się, że się znamy...i to było trochę dziwne i krępujące. Ale po krótkim czasie przeskoczyliśmy na nasz ton z tamtych czasów. Dzięki temu oboje wiedzieliśmy, że nikt z nas się nie podszywa pod kogoś innego Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 16.09.20, 16:31 A teraz wyobraźcie sobie co by się dzisiaj działo? Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 21.05.23, 23:02 Psalmanazar snuł bowiem opowieści o tym, jak okrutni jezuici porwali go z ojczyzny i wywieźli do Francji, gdzie próbowali mu narzucić katolicką wiarę. Historia ta nie była zresztą pozbawiona sensu. Jezuiccy misjonarze należeli wówczas do nielicznych, którzy podróżowali do dalekich krajów i byli w stanie podważyć opowieści George’a. Jednak dzięki jego historii wiele osób odczytywało oskarżenia mnichów jako kłamstwa tuszujące ich okrutne metody nawracania na wiarę papieską. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 21.05.23, 23:07 Opowieści George’a Psalmanazara budziły wątpliwości, lecz były to początkowo głosy nielicznych osób – w tym nie cieszących się powszechnym zaufaniem i sympatią w anglikańskim społeczeństwie jezuitów. Jednak wraz z kolejnymi latami pojawiało się więcej sceptyków podważających słowa Formozańczyka. I choć autor z czasem przyznał się do mistyfikacji, to jej pełny obraz został ujawniony dopiero rok po jego śmierci, kiedy to ukazała się prawdziwa autobiografia oszusta „Memoirs of ****, commonly Known by the Name of George Psalamanazar”. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 21.05.23, 23:29 Bystry młodzieniec nie miał jednak zamiaru stać się bezwolnym pionkiem w rękach rzymskiej kurii. Jeszcze w Kairze weneckiego konsula doszły słuchy, że Saga Krestos jest „wielkim łobuzem i kłamcą”. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 21.05.23, 23:34 Wkrótce pojawił się jednak kolejny problem. Etiopczyk nie widniał w żadnych oficjalnych kronikach, a jedynymi dokumentami potwierdzającymi historię księcia był list polecający od Paulo da Lodi i spisana wcześniej przez Krestosa autobiografia. Usilnie szukano innych źródeł, które mogłyby uwiarygodnić historię młodego podróżnika, lecz niczego takiego nie odnaleziono. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 21.05.23, 23:40 Niestety jeden z jego romantycznych ekscesów zaprowadził go prosto do grobu. W 1637 roku został aresztowany za próbę otrucia François’a Saulniera, jednego z szanowanych paryskich arystokratów. Krestos zrobił to w afekcie, gdyż planował zbudowanie wspólnego życia z żoną rywala, Magdalene Alamant. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 22.05.23, 12:24 W każdym razie wóz turkotał sobie spokojnie z podróżnikami, aż dojechali do polany, gdzie oczom Wolskiego ukazał się wiszący 5 metrów nad ziemią statek kosmiczny, podobny do krótkiego autobusu. Unosiły go w powietrzu cztery wiry, które znajdowały się w każdym z rogów maszyny. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 22.05.23, 12:32 Spotkanie z przybyszami z kosmosu we wsi na Lubelszczyźnie uznano za wiarygodne i najlepiej udokumentowane spośród wszystkich incydentów z UFO, do których doszło w Polsce. Blania-Bolnar wydał dwie książki opisujące zdarzenie w Emilcinie, stając się tym samym gwiazdą rodzimej ufologii, natomiast sam Emilcin zaczął przyciągać tłumy turystów. W 2005 roku za sprawą Fundacji Nautilus na rzeczonej polanie stanął nawet pomnik upamiętniający przygodę Wolskiego. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 22.05.23, 12:39 Powiadomił więc Bolnara o rzekomej wizycie UFO w Emilcinie. Przy okazji śledztwa Rdułtowski ustalił, że Wawrzonek miał znać się z rodziną Wolskich, zanim pojawił się rzekomy statek z zielonymi ludzikami. W każdym razie sprawa była mistyfikacją, której celem było ośmieszenie kolegi. Temu jednak wcale nie zależało na ustalenia prawdy. Po przybyciu do Emilcina prowadził swoje śledztwo z rozmachem i niebywale tendencyjnie, w taki sposób, by pominąć wszelkie wątpliwości, a potwierdzić wizytę obcych. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 22.05.23, 13:05 Na pomysł wpadł Bolnar. Chodziło mu o „odsianie” najróżniejszych kłamców i „oszołomów”, którzy zwracaliby się do niego z opowieściami o UFO. W tamtym czasie, gdy o Emilcinie zrobiło się głośno, do Bolnara miała się zgłaszać masa ludzi twierdzących, że widzieli kosmitów. By oddzielić „ziarno od plew”, badacz wymyślił pułapkę, a mianowicie właśnie owe fikcyjne błony między palcami. Jeśli wśród elementów wyglądu obcych pojawiłyby się owe błony, znaczyło to, że świadkowie historię po prostu zmyślili i wzorowali się na relacji Wolskiego. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 22.05.23, 13:53 Wieś stanowi sołectwo w gminie Opole Lubelskie. Według Narodowego Spisu Powszechnego z roku 2011 wieś liczyła 221 mieszkańców. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 26.05.23, 15:44 Choć był bardzo zdolną osobą (mówił płynnie w 7 językach), to nie garnął się do nauki. Jego głównym celem w życiu była dobra zabawa, hazard i kobiety. Zamiłowanie do tych ostatnich już w wieku 19 lat przypłacił blizną na lewym policzku – pamiątką po ugodzeniu nożem przez zazdrosnego chłopaka jednej z kochanek. Zresztą to z kobietami Victor w życiu miał najwięcej problemów, ale nie wyprzedzajmy faktów. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 26.05.23, 15:48 Lustig przekonał bank, że postawienie mu zarzutów i tym samym upublicznienie oszustwa ukaże American Savings jako miejsce, gdzie pracują niekompetentni ludzie. Udało się! Oskarżenie nie zostało wniesione, a bank dodatkowo zapłacił Lustigowi 1 000 $ za milczenie. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 26.05.23, 15:53 Źle działo się wówczas w jego życiu prywatnym. Był w długoletnim związku z kochanką Billie Mae Scheible. Gdy Roberta dowiedziała się o romansie męża, próbowała go przejechać samochodem. Wzięli rozwód, jednak pasja łącząca tę dwójkę była na tyle silna, iż po pewnym czasie ponownie stanęli na ślubnym kobiercu tylko po to, by… znów się rozwieść, po tym jak Victor został nakryty przez Robertę z Billie w hotelu, w którym wspólnie przebywali. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 20.05.19, 23:33 UWAGA NA FAŁSZYWE STRONY PODSZYWAJĄCE SIĘ POD POŚREDNIKÓW SZYBKICH PŁATNOŚCI - Moje Katowice - 20.05.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 26.05.23, 15:58 🔹Nawiązuj w rozmowie do seksu ale nigdy go nie proponuj, chyba że osoba wykazuje silne zainteresowanie. Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 23.05.19, 21:34 SENIRZE NIE DAJ SIĘ OSZUKAĆ. KATOWICE JUŻ DZIAŁAJĄ - Moje Katowice - 23.05.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 27.05.19, 16:11 ZA NAMI KOLEJNA DEBATA O BEZPIECZEŃSTWIE - Moje Katowice - 27.05.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 07.06.19, 23:26 UWAŻAJ NA FAŁSZYWE WIADOMOŚCI E MAILACH - Moje Katowice - 07.06.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 15.07.19, 17:02 UWAGA NA OSZUSTWA NA ZUS - Moje Katowice - 15.07.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 19.07.19, 15:33 PODAWAŁ SIĘ ZA KSIĘDZA. UKRADŁ 6 000 TYSIĘCY ZŁOTYCH - Moje Katowice - 19.07.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 01.08.19, 19:12 Niemiła przygoda panny Luby, która zawarła znajomość z łódzkim „gentlemanem". Stosowany oddawna system worecz karzy z podrzuceniem pakunku przed upatrzoną ofiarą jest już rzadkością w dzisiejszych czasach. Obecnie mamy do zanotowania śmia ły pomysł złodziei, którzy poczęli operować koperatmi. W dniu wczorajszym przybyła do 5 komisariatu policji państwowej Luba Goldsztajn i złożyła zameldowanie następującej treści: Przed dwoma dniami przybyła ona do Łodzi na s#ację Łódź - Fabryczną i skierowała swe kroki w stronę ulicy Na rutowicza. W pewnej chwili podszedł do niej jakiś młody człowiek dość elegancko ubrany i wszczął rozmowę na temat tto ku jaki panuje w pociągach, przychodzą eych z Radomska do Łodzi. Ponieważ Goldsztajnówna nie znała Łodzi, spytała młodzieńca którędy idzie się na ulicę Wschodnią. Nieznajomy zaznaczył w odpowiedzi, że również zmie rza w tym kierunku wobec czego zaofiarował p. Łubie swe towarzystwo. Gdy towarzystwo znajdowało się na ulicy Narutowicza nagle przed nimi jakiś człowiek upuścił kopertę i szybko się oddalił. Człowiek towarzyszący p. Łubie podniósł kopertę i zaprosił ją do bramy, przy ulicy Wschodniej 74 w celu wspólnego skontrolowania zawartości koperty. Zrazu Goldsztajnówna nie chciała u-czynić zadość prośbie nieznajomego lecz wiedziona ciekawością poszła za nim i wspólnie poczęto otwierać kopertę. W tej samej chwili wszedł osobnik, który kopertę zgubił i oświadczył, że ludzie go poinformowali, iż młoda para podniosła jego kopertę. Oburzony tym podejrzeniem osobnik towarzyszący Goldsztajnównle oświad czył, że rzeczywiście kopertę podniósł lecz nicaego z niej nie wyjął. Wówczas Goldsztajnówna pozwoliła zrewidować swą torebkę. Po odejściu ..rewident-i" znikł nagle człowiek: który towarzyszył p. Łubie a ra skonstatowała, że znikło jej z torby 250 złotych i weksel na sumę 50 zł- 1925 Odpowiedz Link
madohora Re: OSZUSTWA; OSZUSTWA BANKOWE; NA WNUCZKA; INNE 02.08.19, 14:26 ZNÓW OSZUKANI METODĄ NA POLICJANTA - Moje Katowice - 02.08.2019 Odpowiedz Link