Dodaj do ulubionych

Odpust w Szaradach Anagramowych

• madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 15:45
      Artykuły Szmalkaldzkie dzielą się na trzy części:
      pierwsza zawiera krótki zestaw artykułów o Bożym majestacie.
      w drugiej znajdują się artykuły mówiące o urzędzie i dziele Jezusa Chrystusa
      artykuły z części trzeciej są podstawą do rozmowy z „mężami uczonymi”
      Pierwsza część Artykułów to wspólny wyraz wiary zachodniego Kościoła, natomiast zawarte w drugiej i trzeciej części sformułowania wyraźnie dzielą Kościół ewangelicki od Kościoła, któremu przewodzi papież.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 15:49
      Pierwsze znane odpusty pochodzą z XI w. W 1019 biskup Poncjusz z Arles udzielił odpustu wiernym przybywającym do opactwa w Montmajour. Odpustu dla uczestników wypraw krzyżowych udzielili papież Aleksander II ok. 1063 i Urban II w 1095. Jako pierwszy słowem odpust (z łac. indulgentia) posłużył się w pismach św. Bernard z Clairvaux. Wcześniej pojęcie odpustu znane było pod innymi nazwami, jak absolutio, relaxatio, condonatio, remissio oraz venia.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 15:53
      W 1216 papież Honoriusz III zatwierdził odpust Porcjunkuli
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 16:06
      Od tego czasu sławna stała się Porcjunkula.‎ ‎Cały‎ ‎Zakon‎ ‎Franciszkański, który‎ ‎w‎ ‎krótkim‎ ‎czasie‎ ‎po‎ ‎całym‎ ‎świę cie‎ ‎się‎ ‎rozszerzył,‎ ‎a‎ ‎który‎ ‎jeszcze‎ ‎dzi siaj‎ ‎po‎ ‎całym‎ ‎świecie‎ ‎kwitnie,‎ ‎szanuje i‎ ‎czci‎ ‎Porcjunkulę,‎ ‎z‎ ‎której‎ ‎wynikły zdroje‎ ‎łask‎ ‎Bożych‎ ‎i‎ ‎Zakon‎ ‎świętego Franciszka. Lecz‎ ‎kościółek‎ ‎nazwany‎ ‎Porcjunkula stał‎ ‎się‎ ‎jeszcze‎ ‎sławniejszym‎ ‎przez wielki‎ ‎odpust,‎ ‎który‎ ‎w‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎tak że‎ ‎ma‎ ‎swój‎ ‎początek. Jak‎ ‎się‎ ‎to‎ ‎stało?‎ ‎Słuchajmy! Franciszek‎ ‎przepędził‎ ‎noc‎ ‎pewną‎ ‎na modlitwie‎ ‎w‎ ‎ulubionym‎ ‎kościółku‎ ‎Por cjunkuli‎ ‎w‎ ‎miesiącu‎ ‎październiku,‎ ‎ro ku‎ ‎1221.‎ ‎Gorąco‎ ‎się‎ ‎modląc‎ ‎wpadł w‎ ‎zachwycenie,‎ ‎o‎ ‎jakiem‎ ‎często‎ ‎czyta my‎ ‎w‎ ‎Żywotach‎ ‎Świętych.‎ ‎W‎ ‎zachwy ceniu‎ ‎widział‎ ‎Franciszek‎ ‎samego‎ ‎Chry stusa‎ ‎Pana‎ ‎w‎ ‎niezmiernej‎ ‎jasności, około‎ ‎tronu‎ ‎Jego‎ ‎Najświętszą‎ ‎Maryę Pannę‎ ‎i‎ ‎wielu‎ ‎Aniołów.‎ ‎Jak‎ ‎niegdyś święty‎ ‎Szczepan‎ ‎ujrzał‎ ‎chwałę‎ ‎Bożą i‎ ‎zawołał:‎ ‎“Oto‎ ‎widzę‎ ‎niebiosa‎ ‎otwo rzone‎ ‎a‎ ‎Syna‎ ‎człowieczego‎ ‎po‎ ‎prawicy Bożej”;‎ ‎tak‎ ‎też‎ ‎wierny‎ ‎sługa‎ ‎Boży Franciszek‎ ‎widział‎ ‎Mistrza‎ ‎swojego w‎ ‎zgromadzeniu‎ ‎Świętych, Wtedy‎ ‎rzekł‎ ‎Chrystus‎ ‎Pan‎ ‎do‎ ‎Fran ciszka‎ ‎:‎ ‎“Proś‎ ‎mnie‎ ‎o‎ ‎łaskę‎ ‎dla‎ ‎grzesz ników,‎ ‎jakiej‎ ‎pragniesz”.‎ ‎Polecając‎ ‎się opiece‎ ‎Najświętszej‎ ‎Panny,‎ ‎którą‎ ‎za swą‎ ‎Matkę‎ ‎niebieską‎ ‎uważał,‎ ‎odpowie dział‎ ‎Franciszek:‎ ‎“Ja‎ ‎ubogi‎ ‎grzesznik błagam‎ ‎majestat‎ ‎Twój,‎ ‎Boże,‎ ‎o‎ ‎miło sierdzie‎ ‎nad‎ ‎grzesznikami.‎ ‎Daj,‎ ‎Panie dobrotliwy,‎ ‎aby‎ ‎wszyscy,‎ ‎którzy‎ ‎z‎ ‎ser cem‎ ‎skruszonem‎ ‎wyspowiadają‎ ‎się z‎ ‎grzechów‎ ‎swoich‎ ‎i‎ ‎odwiedzą‎ ‎ten‎ ‎kościółek,‎ ‎otrzymali‎ ‎odpust‎ ‎zupełny‎ ‎kar zasłużonych.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 16:15
      Odpust‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎może‎ ‎być‎ ‎zy- skany‎ ‎w‎ ‎kościele‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎nie daleko‎ ‎Asyża‎ ‎we‎ ‎Włoszech.‎ ‎Już‎ ‎od‎ ‎roku‎ ‎1223‎ ‎niezliczone‎ ‎tłumy‎ ‎ludu‎ ‎wier nego‎ ‎garnęły‎ ‎się‎ ‎do‎ ‎rzeczonego‎ ‎kościoła,‎ ‎aby‎ ‎zyskać‎ ‎odpust‎ ‎nadany.‎ ‎Kapłani w‎ ‎całej‎ ‎okolicy‎ ‎pilnie‎ ‎słuchali‎ ‎spowie dzi;‎ ‎bogaci‎ ‎i‎ ‎ubodzy,‎ ‎wysocy‎ ‎urodze niem‎ ‎i‎ ‎niscy,‎ ‎uczeni‎ ‎i‎ ‎prostacy‎ ‎otaczali i‎ ‎jeszcze‎ ‎dzisiaj‎ ‎otaczają‎ ‎konfesjonały, a‎ ‎potem‎ ‎dążą‎ ‎do‎ ‎kościoła.‎ ‎Ponieważ zaś‎ ‎w‎ ‎kościółku,‎ ‎jak‎ ‎już‎ ‎wspomnieliś my,‎ ‎tylko‎ ‎około‎ ‎stu‎ ‎osób‎ ‎się‎ ‎zmieści, pobożni‎ ‎w‎ ‎długiej‎ ‎procesji‎ ‎wstępują do‎ ‎świątyni‎ ‎i‎ ‎wychodzą‎ ‎z‎ ‎niej‎ ‎przez‎ ‎ca ły‎ ‎czas‎ ‎odpustu. Zyskać‎ ‎Odpust‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎jest chlubą‎ ‎i‎ ‎pragnieniem‎ ‎wielu‎ ‎chrześci jan.‎ ‎Przez‎ ‎260‎ ‎lat‎ ‎tylko‎ ‎w‎ ‎kościółku Porcjunkuli‎ ‎było‎ ‎możebnem‎ ‎dostąpie nie‎ ‎tego‎ ‎odpustu.‎ ‎Niekiedy‎ ‎ludzie‎ ‎już kilka‎ ‎tygodni‎ ‎naprzód‎ ‎a‎ ‎nawet‎ ‎kilka miesięcy‎ ‎pielgrzymowali‎ ‎do‎ ‎tego‎ ‎świętego‎ ‎miejsca‎ ‎i‎ ‎za‎ ‎wielkie‎ ‎szczęście‎ ‎so bie‎ ‎poczytywali,‎ ‎by‎ ‎tamże‎ ‎się‎ ‎modlić i‎ ‎zyskać‎ ‎ddpust‎ ‎zupełny. Oto‎ ‎masz‎ ‎przykład!‎ ‎W‎ ‎roku‎ ‎1309‎ ‎żył pewien‎ ‎starzec‎ ‎pobożny,‎ ‎liczący‎ ‎prze szło‎ ‎sto‎ ‎lat‎ ‎życia.‎ ‎Chociaż‎ ‎był‎ ‎tak‎ ‎sę dziwy‎ ‎i‎ ‎od‎ ‎słabości‎ ‎pochylony,‎ ‎jednak żadnego‎ ‎roku‎ ‎nie‎ ‎omieszkał‎ ‎przybyć na‎ ‎odpust‎ ‎do‎ ‎kościoła‎ ‎Porcjunkuli. Odbywszy‎ ‎daleką‎ ‎drogę,‎ ‎wyspowiadał się‎ ‎z‎ ‎grzechów‎ ‎swoich‎ ‎u‎ ‎błogosławio nego‎ ‎Jana‎ ‎z‎ ‎Alwernji,‎ ‎bardzo‎ ‎świąto bliwego‎ ‎kapłana,‎ ‎Zakonu‎ ‎św.‎ ‎Fran ciszka. Gdy‎ ‎się‎ ‎spytał‎ ‎spowiednik,‎ ‎jak‎ ‎mógł tu‎ ‎przybyć,‎ ‎odpowiedział‎ ‎bogobojny starzec:‎ ‎“Przyjść‎ ‎na‎ ‎odpust‎ ‎Porcjun kuli‎ ‎jest‎ ‎nadzwyczajną‎ ‎radością‎ ‎duszy mojej.‎ ‎Gdybym‎ ‎nie‎ ‎mógł‎ ‎chodzić,‎ ‎dał bym‎ ‎się‎ ‎przywieźć‎ ‎lub‎ ‎zanieść,‎ ‎byłem nie‎ ‎utracił‎ ‎odpustu.‎ ‎Ja‎ ‎jeszcze‎ ‎za‎ ‎życia świętego‎ ‎Franciszka‎ ‎nigdy‎ ‎nie‎ ‎zanie dbałem‎ ‎odwiedzić‎ ‎kościoła‎ ‎Porcjun kuli”. Ponieważ‎ ‎na‎ ‎dzień‎ ‎Porcjunkuli,‎ ‎to jest‎ ‎na‎ ‎2-go‎ ‎sierpnia‎ ‎od‎ ‎roku‎ ‎do‎ ‎roku
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 16:19
      Odpust na wsi
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/LHFa11bEErMZ83DiX.jpg
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 16:25
      Odpowiedź: 1)‎ ‎W‎ ‎kościele‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎przy Asyżu. 2)‎ ‎We‎ ‎wszystkich‎ ‎kościołach‎ ‎i‎ ‎ka plicach‎ ‎publicznych‎ ‎należących‎ ‎do‎ ‎Za konów‎ ‎świętego‎ ‎Ojca‎ ‎Franciszka,‎ ‎tak męskich‎ ‎jak‎ ‎żeńskich. 3)‎ ‎W‎ ‎kościołach‎ ‎mających‎ ‎od‎ ‎Stolicy Apostolskiej‎ ‎przywilej‎ ‎Odpustu‎ ‎Por cjunkuli,‎ ‎którego‎ ‎to‎ ‎przywileju‎ ‎Stolica Apostolska,‎ ‎na‎ ‎prośbę‎ ‎biskupów,‎ ‎chę tnie‎ ‎udziela‎ ‎kościołom‎ ‎parafjalnym w‎ ‎miejscowościach,‎ ‎gdzie‎ ‎niema‎ ‎koś ciołów‎ ‎franciszkańskich‎ ‎lub‎ ‎kościołom w‎ ‎miejscach‎ ‎odpustowych. UWAGA.‎ ‎Członkowie‎ ‎Trzeciego‎ ‎Za konu‎ ‎nie‎ ‎mający‎ ‎w‎ ‎miejscu‎ ‎zamieszka nia‎ ‎kościoła‎ ‎łub‎ ‎kaplicy‎ ‎franciszkań skiej‎ ‎mogą‎ ‎zyskać‎ ‎odpust‎ ‎Porcjunkuli w‎ ‎kościele‎ ‎lub‎ ‎kaplicy,‎ ‎przy‎ ‎których założone‎ ‎zostało‎ ‎kanonicznie‎ ‎Zgroma dzenie‎ ‎tercjarskie,‎ ‎a‎ ‎gdyby‎ ‎tego‎ ‎nie‎ ‎by ło‎ ‎—‎ ‎w‎ ‎własnym‎ ‎kościele‎ ‎parafjalnym. Ażeby‎ ‎ponowić‎ ‎odwiedzenie‎ ‎kościo ła,‎ ‎potrzeba‎ ‎wyjść‎ ‎ze‎ ‎świątyni‎ ‎i‎ ‎wstąpić do‎ ‎niej‎ ‎ponownie. Odwiedzenia‎ ‎czynić‎ ‎można‎ ‎od‎ ‎południa‎ ‎wigilji‎ ‎święta‎ ‎do‎ ‎północy‎ ‎samego święta‎ ‎Porcjunkuli. 5.‎ ‎Modlitwa‎ ‎na‎ ‎intencję‎ ‎Ojca‎ ‎Św. Warunkiem‎ ‎wreszcie‎ ‎jest‎ ‎pomodle nie‎ ‎się‎ ‎na‎ ‎intencję‎ ‎Ojca‎ ‎św.‎ ‎Musi‎ ‎ta modlitwa‎ ‎być‎ ‎ustną‎ ‎i‎ ‎odmawia‎ ‎się w‎ ‎kościele‎ ‎podczas‎ ‎odwiedzenia. Intencja‎ ‎Ojca‎ ‎świętego‎ ‎zaś‎ ‎jest:‎ ‎pod wyższenie‎ ‎Kościoła‎ ‎katolickiego,‎ ‎roz szerzenie‎ ‎Wiary‎ ‎św.,‎ ‎wykorzenienie‎ ‎ka- cerstw‎ ‎i‎ ‎schizmy,‎ ‎nawrócenie‎ ‎grzeszni ków,‎ ‎pokój‎ ‎i‎ ‎zgoda‎ ‎pomiędzy‎ ‎chrześci jańskimi‎ ‎książętami‎ ‎i‎ ‎wszystkie‎ ‎inne potrzeby‎ ‎wiernych. Niema‎ ‎potrzeby‎ ‎myśleć‎ ‎o‎ ‎tych‎ ‎intern cjach‎ ‎szczegółowo,‎ ‎lecz‎ ‎wystarczy,‎ ‎że się‎ ‎chce‎ ‎modlić‎ ‎na‎ ‎intencje,‎ ‎jakie‎ ‎ma Ojciec‎ ‎święty.‎ ‎Długość‎ ‎i‎ ‎jakość‎ ‎modli twy‎ ‎wzięta‎ ‎jest‎ ‎z‎ ‎powszechniejszego zwyczaju,‎ ‎który‎ ‎Stolica‎ ‎Apostolska przyjęła‎ ‎i‎ ‎wzmiankowała‎ ‎w‎ ‎dekrecie, dnia‎ ‎10‎ ‎lipca,‎ ‎roku‎ ‎1924,‎ ‎mianowicie: przynajmniej‎ ‎6‎ ‎Ojcze‎ ‎nasz,‎ ‎Zdrowaś Maryo‎ ‎i‎ ‎Chwała‎ ‎Ojcu.‎ ‎Do‎ ‎tego‎ ‎można dodać‎ ‎więcej‎ ‎pacierzy‎ ‎i‎ ‎inne‎ ‎modlitwy, co‎ ‎jest‎ ‎bardzo‎ ‎chwalebnem‎ ‎i‎ ‎pomocnem‎ ‎do‎ ‎wzbudzenia‎ ‎intencji‎ ‎zyskania odpustu,‎ ‎ofiarowania‎ ‎go‎ ‎i‎ ‎lepszego‎ ‎we wnętrznego‎ ‎usposobienia,‎ ‎żeby‎ ‎go‎ ‎zy skać‎ ‎w‎ ‎całości. Więc‎ ‎dla‎ ‎wygody‎ ‎i‎ ‎większego‎ ‎nabo żeństwa‎ ‎w‎ ‎drugiej‎ ‎części‎ ‎tej‎ ‎książeczki załączone‎ ‎-są‎ ‎różne‎ ‎modlitwy,‎ ‎które można‎ ‎odmawiać‎ ‎dodatkowo‎ ‎przy‎ ‎od wiedzeniach‎ ‎kościoła,‎ ‎szczególnie‎ ‎w‎ ‎wy padku,‎ ‎kiedy‎ ‎odwiedzenia‎ ‎czynią‎ ‎się publicznie‎ ‎i‎ ‎wspólnie.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 16:30
      JAKIM‎ ‎JEST‎ ‎ODPUST PORCJUNKULI?
      dpust‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎jest‎ ‎odpustem zupełnym,‎ ‎posiadającym‎ ‎jeszcze
      inne‎ ‎zalety. Abyśmy‎ ‎poznali‎ ‎ważność‎ ‎odpustu zupełnego,‎ ‎musimy‎ ‎zwrócić‎ ‎uwagę‎ ‎na sprawiedliwość‎ ‎Pana‎ ‎Boga.‎ ‎Otóż‎ ‎Pan Bóg‎ ‎jest‎ ‎sprawiedliwy,‎ ‎wszystko‎ ‎wie dzący,‎ ‎miłosierny.‎ ‎Ponieważ‎ ‎jest‎ ‎spra wiedliwy,‎ ‎karać‎ ‎musi‎ ‎grzech‎ ‎każdy. Grzech‎ ‎śmiertelny‎ ‎Pan‎ ‎Bóg‎ ‎karze‎ ‎karą wieczną‎ ‎w‎ ‎piekle,‎ ‎grzech‎ ‎powszedni karą‎ ‎doczesną.‎ ‎Przez‎ ‎Sakrament‎ ‎Po kuty‎ ‎odpuszcza‎ ‎nam‎ ‎Pan‎ ‎Bóg‎ ‎grzechy
      popełnione‎ ‎i‎ ‎równocześnie‎ ‎karę‎ ‎wie czną,‎ ‎a‎ ‎przynajmniej‎ ‎część‎ ‎kar‎ ‎doczes nych. Kary‎ ‎doczesne‎ ‎odpokutować‎ ‎może my‎ ‎przez‎ ‎modlitwę,‎ ‎cierpliwość,‎ ‎dobre uczynki,‎ ‎umartwienie.‎ ‎Przez‎ ‎odpust także‎ ‎gładzimy‎ ‎albo‎ ‎wszystkie‎ ‎albo‎ ‎nie które‎ ‎doczesne. Kościół‎ ‎ma‎ ‎władzę‎ ‎udzielania‎ ‎odpu stu‎ ‎i‎ ‎korzystać‎ ‎z‎ ‎odpustów‎ ‎jest‎ ‎rzeczą bardzo‎ ‎zbawienną,‎ ‎Kiedy‎ ‎wam‎ ‎Kościół udziela‎ ‎odpustu,‎ ‎to‎ ‎czyni‎ ‎zadość‎ ‎spra wiedliwości‎ ‎Boskiej‎ ‎za‎ ‎nas,‎ ‎biorąc‎ ‎za sługi‎ ‎z‎ ‎niewyczerpanego‎ ‎skarbu‎ ‎zasług Chrystusa‎ ‎Pana‎ ‎i‎ ‎Świętych, Taki‎ ‎odpust‎ ‎jest‎ ‎dwojaki:‎ ‎zupełny i‎ ‎niezupełny.‎ ‎Odpust‎ ‎zupełny‎ ‎jest‎ ‎ten, który‎ ‎wszystkie‎ ‎kary‎ ‎doczesne‎ ‎odpu szcza;‎ ‎odpust‎ ‎niezupełny‎ ‎zaś‎ ‎jest‎ ‎ten, gdy‎ ‎tylko‎ ‎część‎ ‎kar‎ ‎doczesnych‎ ‎bywa nam‎ ‎odpuszczoną. Chcąc‎ ‎dostąpić‎ ‎odpustu‎ ‎zupełnego musimy‎ ‎być‎ ‎w‎ ‎stanie‎ ‎łaski‎ ‎i‎ ‎wypełnić dokładnie‎ ‎dobre‎ ‎uczynki‎ ‎i‎ ‎warunki, które‎ ‎są‎ ‎przepisane‎ ‎do‎ ‎zyskania‎ ‎odpustu.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 16:35
      Dawne odpusty
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/RRobm3bgWhdRaSCFX.jpg
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:04
      Na‎ ‎intencję‎ ‎Ojca‎ ‎świętego‎ ‎odma wiam‎ ‎teraz‎ ‎z‎ ‎sercem‎ ‎skupionem‎ ‎6‎ ‎Oj cze‎ ‎nasz,‎ ‎6‎ ‎Zdrowaś‎ ‎Maryo,‎ ‎6‎ ‎Chwała Ojcu. Najświętsza‎ ‎Panno‎ ‎Niepokalanie Poczęta,‎ ‎dopełnij‎ ‎przez‎ ‎zasługi‎ ‎Twoje moje‎ ‎niegodne‎ ‎błaganie‎ ‎i‎ ‎prośby.‎ ‎Am. 2.‎ ‎DRUGIE‎ ‎ODWIEDZENIE. rzy‎ ‎drugiem‎ ‎odwiedzaniu‎ ‎kościoła MB‎ ‎pragnę,‎ ‎Boże‎ ‎mój,‎ ‎zyskać‎ ‎odpust zupełny‎ ‎i‎ ‎ofiaruję‎ ‎go‎ ‎za‎ ‎dusze‎ ‎moich rodziców. Przedwieczny‎ ‎Boże,‎ ‎Ojcze,‎ ‎w‎ ‎połą czeniu‎ ‎z‎ ‎Najświętszą‎ ‎Panną‎ ‎Maryą i‎ ‎z‎ ‎Wszystkimi‎ ‎Świętymi‎ ‎ofiaruję‎ ‎Ci najdroższą‎ ‎Krew‎ ‎Jezusa‎ ‎Chrystusa. Przez‎ ‎Krew‎ ‎Jego‎ ‎dziękuję‎ ‎Ci‎ ‎ze‎ ‎wszy stkie‎ ‎łaski,‎ ‎któremiś‎ ‎Najświętszą‎ ‎Pan nę‎ ‎obdarzył‎ ‎i‎ ‎niepokalaną‎ ‎od‎ ‎grzechu pierworodnego‎ ‎zachował.‎ ‎Cała‎ ‎piękna i‎ ‎łaski‎ ‎pełna‎ ‎jest‎ ‎Bogarodzica‎ ‎Mar‎ ‎ja. Ofiaruję‎ ‎Tobie‎ ‎Ojcze‎ ‎wszechmogący Krew‎ ‎Jezusa‎ ‎Chrystusa‎ ‎i‎ ‎zasługi‎ ‎Nie pokalanej‎ ‎Matki‎ ‎Jego‎ ‎za‎ ‎nawrócenie grzeszników,‎ ‎podwyższenie‎ ‎Kościoła katolickiego,‎ ‎wykorzenienie‎ ‎kacerstwa i‎ ‎pokój‎ ‎między‎ ‎chrześcijanami. Na‎ ‎intencję‎ ‎Ojca‎ ‎świętego‎ ‎ofiaruję Ci‎ ‎wszystkie‎ ‎moje‎ ‎modlitwy.‎ ‎Udziel mi‎ ‎łaskawe‎ ‎odpustu‎ ‎zupełnego‎ ‎Por- cjunkuli.‎ ‎A‎ ‎ponieważ‎ ‎rozkazałeś‎ ‎czcić rodziców‎ ‎i‎ ‎miłować‎ ‎ich,‎ ‎przeto‎ ‎pole cam‎ ‎miłosierdziu‎ ‎Twemu‎ ‎ich‎ ‎dusze. Ten‎ ‎świat‎ ‎już‎ ‎opuścili,‎ ‎a‎ ‎może‎ ‎ich‎ ‎du sze‎ ‎w‎ ‎czyścu‎ ‎ponoszą‎ ‎męki.‎ ‎Z‎ ‎otchła ni‎ ‎czyścowej‎ ‎wołają‎ ‎do‎ ‎mnie:‎ ‎“Pa miętaj‎ ‎o‎ ‎nas,‎ ‎synu‎ ‎nasz,‎ ‎córko‎ ‎nasza‎ ‎!” Zmiłuj‎ ‎się‎ ‎nad‎ ‎nimi‎ ‎i‎ ‎przyjmij‎ ‎ofiarę moją,‎ ‎bo‎ ‎ofiaruję‎ ‎za‎ ‎nich‎ ‎odpust‎ ‎Por- cjunkuli.‎ ‎Niechaj‎ ‎będą‎ ‎przez‎ ‎ten‎ ‎od pust‎ ‎wybawieni‎ ‎z‎ ‎więzienia‎ ‎czyśco- wego.‎ ‎Amen. Najświętsza‎ ‎Panno,‎ ‎umiłowana przez‎ ‎Syna‎ ‎Twego‎ ‎Jezusa‎ ‎Chrystusa! Dla‎ ‎miłości‎ ‎Twojej,‎ ‎którąś‎ ‎miała‎ ‎ku Synowi‎ ‎Twemu‎ ‎i‎ ‎dla‎ ‎nieskończonej miłości‎ ‎Syna‎ ‎Twego‎ ‎ku‎ ‎Tobie,‎ ‎o‎ ‎Ma tko,‎ ‎złącz‎ ‎modlitwy‎ ‎i‎ ‎zasługi‎ ‎Twoje z‎ ‎memi‎ ‎nieudolnemi‎ ‎prośbami‎ ‎i‎ ‎wy prowadź‎ ‎z‎ ‎czyśca‎ ‎dusze‎ ‎moich‎ ‎rodziców‎ ‎i‎ ‎zaprowadź‎ ‎do‎ ‎wiecznej‎ ‎światło ści.‎ ‎Amen. 6‎ ‎Ojcze‎ ‎nasz,‎ ‎6‎ ‎Zdrowaś,‎ ‎6‎ ‎Chwała.‎ ‎.‎ ‎.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:10
      Od pust
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/Suu4hw29m5sA4BhAX.jpg
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:16
      W drodze na Odpust przez rzekę

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5rQWyItKMJRAowaJX.jpg
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:23
      Odpust na Jasnej Górze
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/avazouSPlQaVHSQBX.jpg
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:28
      Stragan na Kaziukach
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/NPbK8E7zBeeVkEWbX.jpg
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:37
      ÓSME‎ ‎ODWIEDZENIE. MSntencja:‎ ‎Ofiaruję‎ ‎odpust‎ ‎Por- ^1^‎ ‎cjunkuli‎ ‎za‎ ‎dusze‎ ‎z‎ ‎paraf‎ ‎ji‎ ‎na szej. Zbawicielu‎ ‎mój‎ ‎ukochany,‎ ‎pokłon‎ ‎Ci oddaję‎ ‎i‎ ‎dziękuję‎ ‎Ci‎ ‎za‎ ‎Twe‎ ‎łaski, które‎ ‎mi‎ ‎wysłużyłeś‎ ‎przez‎ ‎ranę‎ ‎pra wej‎ ‎ręki‎ ‎Twojej.‎ ‎Przez‎ ‎tę‎ ‎ranę‎ ‎dopo móż‎ ‎mi‎ ‎pokutować‎ ‎za‎ ‎grzechy,‎ ‎napra wić‎ ‎ile‎ ‎mogę‎ ‎zgorszenia‎ ‎bliźniemu‎ ‎da ne‎ ‎i‎ ‎wszelką‎ ‎szkodę‎ ‎wyrządzoną‎ ‎wynagrodzić.‎ ‎Ty‎ ‎mnie‎ ‎upominasz,‎ ‎przez Pismo‎ ‎Św.,‎ ‎mówiąc:‎ ‎“Już‎ ‎nie‎ ‎grzesz, aby‎ ‎ci‎ ‎się‎ ‎co‎ ‎gorszego‎ ‎nie‎ ‎stało”.‎ ‎Tak jest,‎ ‎o‎ ‎Panie!‎ ‎Już‎ ‎nie‎ ‎chcę‎ ‎grzeszyć, aby‎ ‎kara‎ ‎dotkliwsza‎ ‎nie‎ ‎przyszła‎ ‎na mnie. Jakże‎ ‎pragnę‎ ‎w‎ ‎dzień‎ ‎sądu‎ ‎strasz nego‎ ‎stać‎ ‎po‎ ‎prawicy‎ ‎Twojej.‎ ‎Wtedy będą‎ ‎zgromadzone‎ ‎przed‎ ‎Tobą‎ ‎wszy stkie‎ ‎narody‎ ‎i‎ ‎odłączysz‎ ‎sprawiedli wych‎ ‎od‎ ‎niesprawiedliwych,‎ ‎jako‎ ‎pa sterz‎ ‎odłącza‎ ‎owce‎ ‎od‎ ‎kozłów.‎ ‎Postaw mię‎ ‎pomiędzy‎ ‎owieczkami‎ ‎Twemi,‎ ‎nie chaj‎ ‎usłyszę‎ ‎radosne‎ ‎słowa‎ ‎przemó- wione‎ ‎do‎ ‎wybranych:‎ ‎“Pójdźcie‎ ‎bło gosławieni‎ ‎Ojca‎ ‎mego,‎ ‎otrzymajcie królestwo‎ ‎wam‎ ‎zgotowane‎ ‎od‎ ‎założe nia‎ ‎świata”. Ratuj‎ ‎mnie,‎ ‎Panie,‎ ‎w‎ ‎dzień‎ ‎ostate czny‎ ‎i‎ ‎tak‎ ‎mnie‎ ‎prowadź,‎ ‎aby‎ ‎dusza moja‎ ‎nigdy‎ ‎nie‎ ‎zbłądziła‎ ‎i‎ ‎nie‎ ‎odłą czyła‎ ‎się‎ ‎od‎ ‎Ciebie.‎ ‎Lecz‎ ‎ratuj‎ ‎i‎ ‎te‎ ‎du sze,‎ ‎które‎ ‎niegdyś‎ ‎w‎ ‎parafj‎ ‎i‎ ‎naszej Tobie‎ ‎służyły‎ ‎a‎ ‎teraz‎ ‎cierpią‎ ‎w‎ ‎czyścu męki.‎ ‎One‎ ‎pragną‎ ‎miłosierdzia‎ ‎Twe go‎ ‎i‎ ‎do‎ ‎nas‎ ‎wołają‎ ‎z‎ ‎głębokiego‎ ‎więzienia:‎ ‎“Zmiłujcie‎ ‎się‎ ‎nad‎ ‎nami‎ ‎przy najmniej‎ ‎wy‎ ‎przyjaciele‎ ‎nasi”.‎ ‎Nie chaj‎ ‎każda‎ ‎modlitwa‎ ‎i‎ ‎każda‎ ‎Msza‎ ‎św. w‎ ‎kościele‎ ‎naszym‎ ‎za‎ ‎nie‎ ‎ofiarowana, będzie‎ ‎im‎ ‎słodyczą,‎ ‎ulżeniem‎ ‎i‎ ‎pocie chą.‎ ‎Przyjmij,‎ ‎miłosierny‎ ‎Sędzio,‎ ‎na sze‎ ‎prośby‎ ‎za‎ ‎zmarłych‎ ‎paraf‎ ‎j‎an‎ ‎i‎ ‎daj im‎ ‎światłość‎ ‎wiekuistą.‎ ‎Ofiaruję‎ ‎za nich‎ ‎odpust‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎i‎ ‎pragnę przez‎ ‎tenże‎ ‎odpust‎ ‎pocieszyć‎ ‎ich w‎ ‎smutku;‎ ‎wyprowadź‎ ‎ich‎ ‎z‎ ‎czyśca i‎ ‎przyjmij‎ ‎do‎ ‎żywota‎ ‎wiecznego.‎ ‎Am. Najświętsza‎ ‎Panno‎ ‎Maryo,‎ ‎Ty‎ ‎we selisz‎ ‎się‎ ‎w‎ ‎Panu‎ ‎i‎ ‎raduje‎ ‎się‎ ‎dusza Twoja‎ ‎w‎ ‎Bogu.‎ ‎Pan‎ ‎Cię‎ ‎oblókł‎ ‎w‎ ‎sza ty‎ ‎zbawienia‎ ‎i‎ ‎ubiorem‎ ‎sprawiedliwo ści‎ ‎odział‎ ‎Cię.‎ ‎Wspomóż,‎ ‎proszę‎ ‎Cię, dusze‎ ‎zmarłych‎ ‎paraf‎j‎ ‎an,‎ ‎aby‎ ‎zostały wprowadzone‎ ‎do‎ ‎Królestwa‎ ‎niebies kiego.‎ ‎Amen. 6‎ ‎Ojcze‎ ‎nasz,‎ ‎6‎ ‎Zdrowaś,‎ ‎6‎ ‎Chwała.‎ ‎..
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:43
      ‎DZIESIĄTE‎ ‎ODWIEDZENIE. Intencją:‎ ‎Ofiaruję‎ ‎odpust‎ ‎Por- cjunkuli‎ ‎za‎ ‎dusze‎ ‎wszystkich zmarłych. Wszechmogący‎ ‎Boże,‎ ‎który‎ ‎panu jesz‎ ‎nad‎ ‎żyjącymi‎ ‎i‎ ‎umarłymi,‎ ‎ja‎ ‎ubo gi‎ ‎żebrak‎ ‎stoję‎ ‎przed‎ ‎Tobą‎ ‎i‎ ‎ofiaruję Ci‎ ‎odpust‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎za‎ ‎dusze‎ ‎wszy stkich‎ ‎zmarłych.‎ ‎Zaprowadź‎ ‎je‎ ‎do świętego‎ ‎miasta‎ ‎Jeruzalem,‎ ‎o‎ ‎którem pisze‎ ‎święty‎ ‎Jan‎ ‎Ewangelista:‎ ‎“Ja Jan‎ ‎widziałem‎ ‎święte‎ ‎miasto‎ ‎Jeruza lem‎ ‎nowe‎ ‎zstępujące‎ ‎z‎ ‎nieba‎ ‎od‎ ‎Boga, zgotowane‎ ‎jako‎ ‎oblubienicę‎ ‎ubraną mężowi‎ ‎swemu”.‎ ‎Niechaj‎ ‎dusze‎ ‎w‎ ‎czy- ścu‎ ‎cierpiące‎ ‎tego‎ ‎szczęścia‎ ‎dostąpią, które‎ ‎zgotowałeś‎ ‎Świętym‎ ‎Twoim: “I‎ ‎otrze‎ ‎Bóg‎ ‎wszelką‎ ‎łzę‎ ‎z‎ ‎oczu‎ ‎ich: a‎ ‎śmierci‎ ‎dalej‎ ‎nie‎ ‎będzie,‎ ‎ani‎ ‎smutku, ani‎ ‎krzyku‎ ‎więcej‎ ‎nie‎ ‎będzie,‎ ‎iż‎ ‎pier wsze‎ ‎rzeczy‎ ‎przeminęły”. Tyś‎ ‎powstał‎ ‎chwalebnie‎ ‎z‎ ‎grobu,
      wszechmogący‎ ‎mój‎ ‎Zbawicielu,‎ ‎Panie Jezu,‎ ‎daj‎ ‎chwalebne‎ ‎zmartwychwsta nie‎ ‎wszystkim‎ ‎duszom‎ ‎w‎ ‎czyścu‎ ‎cier piącym.‎ ‎Niechaj‎ ‎na‎ ‎rozkaz‎ ‎Twój‎ ‎wstą pią‎ ‎do‎ ‎nieba‎ ‎i‎ ‎osiągną‎ ‎tron‎ ‎im‎ ‎zgo towany. Osobliwie‎ ‎też‎ ‎nademną‎ ‎racz‎ ‎się‎ ‎zmi łować‎ ‎!‎ ‎Tęsknię‎ ‎za‎ ‎Tobą,‎ ‎Boże‎ ‎mój. Nigdzie‎ ‎nie‎ ‎znajdę‎ ‎pokoju‎ ‎i‎ ‎szczęścia oprócz‎ ‎w‎ ‎Tobie,‎ ‎mój‎ ‎Panie.‎ ‎Zachowaj mnie‎ ‎od‎ ‎nowych‎ ‎upadków‎ ‎w‎ ‎grzechy. Przez‎ ‎Sakrament‎ ‎Pokuty‎ ‎oczyszczona jest‎ ‎dusza‎ ‎moja.‎ ‎Z‎ ‎Tobą‎ ‎chcę‎ ‎żyć i‎ ‎umierać.‎ ‎Nie‎ ‎chcę‎ ‎już‎ ‎nigdy‎ ‎wrócić do‎ ‎dawniejszych‎ ‎złych‎ ‎nałogów‎ ‎mo ich.‎ ‎Nie‎ ‎daj‎ ‎Boże,‎ ‎abym‎ ‎umarł‎ ‎w‎ ‎grze chu‎ ‎śmiertelnym! Zmiłuj‎ ‎się‎ ‎także‎ ‎nad‎ ‎wszystkimi żyjącymi!‎ ‎Ubogim‎ ‎daj‎ ‎chleb‎ ‎dostate czny,‎ ‎smutnym‎ ‎pociechę,‎ ‎słabym‎ ‎siłę, utrapionym‎ ‎ulgę,‎ ‎chorym‎ ‎zdrowie. Wysłuchaj‎ ‎wszystkie‎ ‎prośby‎ ‎nasze, abyśmy‎ ‎dostąpili‎ ‎łaski‎ ‎Twojej‎ ‎do szczęścia‎ ‎doczesnego‎ ‎i‎ ‎wiecznego. Odpust‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎niechaj‎ ‎mi‎ ‎będzie‎ ‎pociechą‎ ‎w‎ ‎godzinę‎ ‎śmierci, chwałą‎ ‎we‎ ‎wieczności. Najświętsza‎ ‎Panno,‎ ‎dopełnij‎ ‎nie udolne‎ ‎nabożeństwo‎ ‎moje.‎ ‎Bądź‎ ‎Ma tką‎ ‎moją‎ ‎i‎ ‎przewodniczką‎ ‎do‎ ‎króles twa‎ ‎Syna‎ ‎Twego,‎ ‎Jezusa‎ ‎Chrystusa. Wszyscy‎ ‎Święci,‎ ‎osobliwie‎ ‎Święty Józefie,‎ ‎święta‎ ‎Barbaro,‎ ‎Aniele‎ ‎Stró żu‎ ‎mój,‎ ‎święci‎ ‎Patronowie‎ ‎moi‎ ‎módl- cie‎ ‎się‎ ‎za‎ ‎mną,‎ ‎aby‎ ‎dusza‎ ‎moja‎ ‎zosta ła‎ ‎przyjętą‎ ‎do‎ ‎zgromadzenia‎ ‎Waszego w‎ ‎niebie.‎ ‎Amen. 6‎ ‎Ojcze‎ ‎nasz,‎ ‎6‎ ‎Zdrowaś,‎ ‎6‎ ‎Chwała..‎ ‎.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:50
      D‎ WUNAS‎ ‎TE‎ ‎OD‎ ‎WIEDZENIE. Bntencja:‎ ‎Ofiaruję‎ ‎odpust‎ ‎Por cjunkuli‎ ‎za‎ ‎dusze‎ ‎wszystkich czcicieli‎ ‎Najświętszej‎ ‎Maryi‎ ‎Panny. Raduj‎ ‎się‎ ‎i‎ ‎wesel‎ ‎się‎ ‎Najświętsza Panno‎ ‎Mary‎ ‎o‎ ‎’‎ ‎Albowiem‎ ‎Chrystus Pan,‎ ‎Syn‎ ‎Twój,‎ ‎poniżony‎ ‎i‎ ‎ukrzyżo wany,‎ ‎powstał‎ ‎z‎ ‎grobu‎ ‎i‎ ‎wstąpił‎ ‎chwalebnie‎ ‎na‎ ‎niebiosa:‎ ‎z‎ ‎Tobą‎ ‎pragnął być‎ ‎połączony‎ ‎w‎ ‎niebie.‎ ‎Dlatego‎ ‎Syn Boży‎ ‎wziął‎ ‎Cię‎ ‎do‎ ‎nieba‎ ‎i‎ ‎ukoronował wieczną‎ ‎chwałą.‎ ‎Spełniło‎ ‎się,‎ ‎coś‎ ‎na tchniona‎ ‎Duchem‎ ‎Świętym‎ ‎przepowie działa:‎ ‎“Wielbij‎ ‎duszo‎ ‎moja‎ ‎Pana i‎ ‎rozradował‎ ‎się‎ ‎duch‎ ‎mój‎ ‎w‎ ‎Bogu Zbawicielu‎ ‎moim.‎ ‎Albowiem‎ ‎odtąd błogosławioną‎ ‎mię‎ ‎zwać‎ ‎będą‎ ‎wszys tkie‎ ‎narody”. Nad‎ ‎chóry‎ ‎anielskie‎ ‎wywyższona, spojrzyj,‎ ‎Królowo‎ ‎nieba,‎ ‎na‎ ‎nas,‎ ‎sługi Twoje.‎ ‎Wspomagaj‎ ‎nas‎ ‎w‎ ‎każdej‎ ‎po trzebie,‎ ‎w‎ ‎życiu‎ ‎i‎ ‎śmierci.‎ ‎Zgrzeszy liśmy‎ ‎przeciw‎ ‎Bogu‎ ‎naszemu‎ ‎i‎ ‎wyzna- wamy‎ ‎pokornie:‎ ‎“Nasza‎ ‎wina,‎ ‎nasza wina,‎ ‎nasza‎ ‎największa‎ ‎wina!”‎ ‎Ty‎ ‎je steś‎ ‎ucieczką‎ ‎grzesznych‎ ‎i‎ ‎w‎ ‎kościół ku‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎objawiłaś‎ ‎miłosierdzie Swoje‎ ‎nad‎ ‎grzesznikami.‎ ‎Otóż‎ ‎najli tościwsza‎ ‎Panno,‎ ‎ubłagaj‎ ‎nam‎ ‎odpu szczenie‎ ‎grzechów‎ ‎u‎ ‎Syna‎ ‎Twego,‎ ‎Je zusa‎ ‎Chrystusa,‎ ‎którzy‎ ‎dla‎ ‎zyskania odpustu‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎kościół‎ ‎ten‎ ‎na bożnie‎ ‎odwiedzamy. Spojrzyj‎ ‎także,‎ ‎Matko‎ ‎miłosierdzia, na‎ ‎dusze‎ ‎zmarłych,‎ ‎a‎ ‎przedewszys- tkiem‎ ‎na‎ ‎te‎ ‎dusze,‎ ‎które‎ ‎żyjąc‎ ‎na świecie,‎ ‎Ciebie‎ ‎czciły‎ ‎i‎ ‎na‎ ‎pomoc‎ ‎wzy wały.‎ ‎Niechaj‎ ‎ten‎ ‎odpust‎ ‎Porcjunkuli duszom‎ ‎czcicieli‎ ‎i‎ ‎czcicielek‎ ‎Twoich, o‎ ‎Panno,‎ ‎stanie‎ ‎się‎ ‎pociechą,‎ ‎pomocą i‎ ‎wybawieniem‎ ‎z‎ ‎czyśca. Panie‎ ‎Jezu,‎ ‎Zbawicielu‎ ‎nasz,‎ ‎uwol nij‎ ‎dusze‎ ‎wszystkich‎ ‎wiernych‎ ‎zmar łych‎ ‎od‎ ‎wszelkich‎ ‎więzów‎ ‎grzecho- wych.‎ ‎Pomnij,‎ ‎Panie,‎ ‎żeś‎ ‎się‎ ‎stał człowiekiem‎ ‎dla‎ ‎zbawienia‎ ‎naszego i‎ ‎poniosłeś‎ ‎boleści‎ ‎i‎ ‎krzyż‎ ‎ciężki,‎ ‎ubó stwo‎ ‎i‎ ‎prześladowanie.‎ ‎Modlitwy i‎ ‎wszystkie‎ ‎dobre‎ ‎uczynki‎ ‎nasze,‎ ‎jako też‎ ‎odpust‎ ‎Porcjunkuli‎ ‎ofiarujemy Tobie,‎ ‎aby‎ ‎w‎ ‎połączeniu‎ ‎z‎ ‎zasługami gorzkiej‎ ‎śmierci‎ ‎Twojej‎ ‎stały‎ ‎się‎ ‎po ciechą‎ ‎i‎ ‎wybawieniem‎ ‎dusz‎ ‎w‎ ‎czyścu cierpiących.‎ ‎Amen. Wieczny‎ ‎odpoczynek‎ ‎racz‎ ‎im‎ ‎dać, Panie,‎ ‎a‎ ‎światłość‎ ‎wiekuista‎ ‎niechaj im‎ ‎świeci.‎ ‎Amen. 6‎ ‎Ojcze‎ ‎nasz,‎ ‎6‎ ‎Zdrowaś,‎ ‎6‎ ‎Chwała.‎ ‎.‎ ‎. Westchnienie‎ ‎św.‎ ‎Franciszka: Boże‎ ‎mój‎ ‎i‎ ‎wszystko!
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:57
      MODLITWY do‎ ‎Najświętszej‎ ‎Maryi‎ ‎Panny, które‎ ‎sam‎ ‎św.‎ ‎Franciszek odmawiał.
      1.
      óg‎ ‎niech‎ ‎Cię‎ ‎pozdrowi,‎ ‎święta Królowo,‎ ‎Najświętsza‎ ‎Mary‎ ‎o!
      Matko‎ ‎Boża‎ ‎i‎ ‎zawsze‎ ‎Dziewico,‎ ‎wy‎¬
      brana‎ ‎od‎ ‎Boga‎ ‎Ojca‎ ‎i‎ ‎Ducha‎ ‎świętego Pocieszyciela.
      W‎ ‎Tobie‎ ‎jest‎ ‎wiara‎ ‎i‎ ‎doskonałość cnót‎ ‎wszelkich.‎ ‎Skarbnico‎ ‎wszystkich dóbr‎ ‎i‎ ‎łask‎ ‎Bożych.‎ ‎Tyś‎ ‎godna‎ ‎była nosić‎ ‎w‎ ‎łonie‎ ‎Swojem‎ ‎Twórcę‎ ‎życia
      i‎ ‎łaski.
      Bóg‎ ‎niech‎ ‎Cię‎ ‎pozdrowi,‎ ‎złoty‎ ‎Boga pałacu!‎ ‎Bóg‎ ‎niech‎ ‎Cię‎ ‎piastuje!‎ ‎Mie szkanie‎ ‎i‎ ‎Przybytku‎ ‎Odkupiciela!‎ ‎Bóg niech‎ ‎Cię‎ ‎zachowa,‎ ‎Szato‎ ‎Pańska,‎ ‎Bóg niech‎ ‎Cię‎ ‎pozdrawia,‎ ‎Służebnico,‎ ‎Ma tko‎ ‎Boża!‎ ‎Bóg‎ ‎niech‎ ‎Ci‎ ‎pomaga w‎ ‎pracach‎ ‎Twoich,‎ ‎bo‎ ‎Cię‎ ‎wysyła Duch‎ ‎święty‎ ‎do‎ ‎serc‎ ‎nieposłusznych,
      żebyś‎ ‎z‎ ‎niewiernych‎ ‎czyniła‎ ‎wierne i‎ ‎prawe‎ ‎sługi‎ ‎Boże,‎ ‎Przezacna‎ ‎Matko Pana‎ ‎naszego,‎ ‎Jezusa‎ ‎Chrystusa! Oblubienico‎ ‎Ducha‎ ‎Świętego,‎ ‎módl się‎ ‎za‎ ‎nami‎ ‎ze‎ ‎świętym‎ ‎Michałem‎ ‎Ar chaniołem‎ ‎do‎ ‎Twego‎ ‎najmilszego‎ ‎Sy na,‎ ‎Pana‎ ‎i‎ ‎Nauczyciela‎ ‎naszego. 2. Święta‎ ‎Maryo,‎ ‎Matko‎ ‎i‎ ‎Panno,‎ ‎któ rej‎ ‎podobna‎ ‎niewiasta‎ ‎nigdy‎ ‎nie‎ ‎była ani‎ ‎będzie‎ ‎na‎ ‎świecie!‎ ‎Córko‎ ‎i‎ ‎Służe bnico‎ ‎Najwyższego‎ ‎Króla,‎ ‎Ojca‎ ‎Nie bieskiego!‎ ‎Matko‎ ‎Jezusa‎ ‎Chrystusa, Oblubienico‎ ‎Ducha‎ ‎Świętego!‎ ‎módl‎ ‎się za‎ ‎nami,‎ ‎wraz‎ ‎ze‎ ‎świętym‎ ‎Michałem Archaniołem,‎ ‎ze‎ ‎wszystkimi‎ ‎Anioła mi‎ ‎i‎ ‎Świętymi,‎ ‎abyśmy‎ ‎byli‎ ‎zbawieni. 3. O‎ ‎Święta‎ ‎Boga-Rodzico!‎ ‎O‎ ‎słodka i‎ ‎najśliczniejsza‎ ‎Panno!‎ ‎Skazanego na‎ ‎śmierć‎ ‎Króla,‎ ‎Syna‎ ‎Twojego,‎ ‎Pana naszego,‎ ‎Jezusa‎ ‎Chrystusa,‎ ‎błagaj‎ ‎za nami‎ ‎przez‎ ‎Swoją‎ ‎nieprzebraną‎ ‎łaską wość‎ ‎i‎ ‎przez‎ ‎moc‎ ‎najświętszą‎ ‎Wciele nia‎ ‎i‎ ‎śmierć‎ ‎najokrutniejszą,‎ ‎aby‎ ‎od puścił‎ ‎nam‎ ‎grzechy‎ ‎nasze.‎ ‎Amen.
      PRZED‎ ‎KRUCYFIKSEM świętego‎ ‎Franciszka‎ ‎z‎ ‎Asyżu. i‎ ‎A‎ ‎il‎ ‎ielki-‎ ‎Boże,‎ ‎pełen‎ ‎chwały‎ ‎i‎ ‎ty, O‎ ‎Panie‎ ‎mój,‎ ‎Jezu‎ ‎Chryste!‎ ‎pro szę‎ ‎Cię,‎ ‎abyś‎ ‎mnie‎ ‎oświecił,‎ ‎i‎ ‎rozpro szył‎ ‎ciemności‎ ‎mojego‎ ‎rozumu‎ ‎i‎ ‎wia ry‎ ‎czystej‎ ‎mi‎ ‎użyczył,‎ ‎mocną‎ ‎nadzie ją‎ ‎i‎ ‎doskonałą‎ ‎miłością‎ ‎zapalił.‎ ‎Spraw, o‎ ‎mój‎ ‎Boże,‎ ‎abym‎ ‎Ciebie‎ ‎tak‎ ‎dobrze poznał,‎ ‎iżbym‎ ‎we‎ ‎wszystkiem‎ ‎rządził się‎ ‎światłem‎ ‎Twojem‎ ‎i‎ ‎wolą‎ ‎świętą Twoją.‎ ‎Amen.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 18:06
      Pierwszego odpustu jubileuszowego udzielił papież Bonifacy VIII. Ogłosił on w 1300 pierwszy Rok Jubileuszowy. Na mocy bulli Atiquorum habet papież udzielił odpustu wiernym, którzy pobożnie nawiedzili główne bazyliki Rzymu. Pierwszy rok jubileuszowy spełnił oczekiwania duszpasterskie i w związku z tym Klemens VI ogłosił rok 1350 kolejnym jubileuszem. Z tego powodu wydał w 1343 bullę Unigenitus Dei Filius. Bulla ta była nie tylko ogłoszeniem jubileuszu, ale również pierwszym wykładem teologicznym dotyczącym odpustów. Od tamtej pory lata jubileuszowe i odpusty z nimi związane obchodzone są w Kościele regularnie.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 18:09
      Na początku XVI wieku arcybiskupem Magdeburga był Albrecht Brandenburski. Biskup ten zaczął gromadzić majątek i przywłaszczać beneficja w sposób sprzeczny z zasadami. Współpracował z nim ściśle dominikanin Jan Tetzel, który upraszczając doktrynę i działając jako wędrowny kaznodzieja, opracował sposób na gromadzenie zysków przez handel „listami odpustowymi”, które nie tylko miały być dowodem odpuszczenia kar doczesnych, ale miały być również gwarancją zbawienia. Takie postępowanie wzbudziło powszechny niesmak i zgorszenie wśród duchownych. 31 października 1517 augustianin Marcin Luter wywiesił na drzwiach kościoła w Wittenberdze 95 tez przeciw „handlowi odpustami”. Dzięki wynalazkowi druku tezy szybko rozpowszechniły się w Rzeszy.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 18:12
      Biskup Rzymu, następca Piotra klucznika i namiestnik Jezusa na ziemi, mocą władzy kluczy otwierających królestwo niebieskie, usuwa u wiernych to, co stanowi przeszkodę w dostępie do Chrystusa, mianowicie winę i karę należną za grzechy uczynkowe; winę – za pośrednictwem sakramentu pokuty, karę zaś doczesną należną za grzechy według sprawiedliwości Boskiej – za pośrednictwem odpustu Kościoła. (...) Kiedy na mocy swej władzy apostolskiej udziela odpustu tak dla żywych, jak i dla umarłych, wówczas rozdziela ze skarbca zasług Jezusa Chrystusa i Świętych. (...) Postanawiamy władzą apostolską i mocą obecnego pisma, że tak powinni wszyscy utrzymywać i głosić pod karą wyłączenia ze społeczności wiernych
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 18:14
      Pod wpływem uniwersytetów w Kolonii i Louvanium Leon X wydał w 1520 kolejną bullę – Exsurge Domine. Bulla ta uznawała za nieprawowierne 41 zdań Lutra i wzywała go do ich odwołania w ciągu 60 dni. Wśród tych zdań sześć dotyczyło odpustów.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 18:16
      Papież Paweł VI wydał w 1967 konstytucję apostolską Indulgentiarum doctrina, w następnym roku uzupełniony przez zawierający szczegółowy wykaz odpustów Enchiridion Indulgentiarum. Zniesiono miary czasu odpustów cząstkowych: „Co do odpustu cząstkowego pominięto dawne określenie dni i lat, a wyszukano nową formę czyli miarę, wedle której bierze się pod uwagę samą czynność wiernego, spełniającego dzieło ubogacone odpustem.” Uzasadnieniem jest fakt, iż czas jest właściwością rzeczywistości ziemskiej i trudno o nim mówić w przypadku czyśćca. Konstytucja mówi natomiast o wielkości odpustu cząstkowego, „tym większej, im większa jest miłość działającego i wartość dzieła.”
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 23:17
      Podstawowe zasady dotyczące uzyskiwania odpustów zawarte są w prawie kanonicznym. Nad właściwym sprawowaniem odpustów czuwa w Kościele trybunał Penitencjarii Apostolskiej, który publikuje również Enchiridion Indulgentiarum, będący swoistym katalogiem odpustów. Pierwszy wykaz odpustów zupełnych został przygotowany przez Penitencjarię Apostolską i zatwierdzony dekretem papieża Pawła VI w dniu 29 czerwca 1968 roku. Ostatnie, czwarte wydanie Enchiridionu ukazało się 16 lipca 1999[15] i związane było z Wielkim Jubileuszem Roku 2000.
    • madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 23:19
      Każdy wierny może zyskiwać odpusty czy to cząstkowe, czy zupełne albo dla siebie, albo ofiarowywać za zmarłych na sposób wstawiennictwa. Nie można uzyskać odpustu dla innego żyjącego. Odpust zupełny można uzyskać tylko jeden raz w ciągu dnia (wyjątek stanowi chwila śmierci, w której to można uzyskać odpust zupełny, chociażby tego dnia wierny uzyskał już wcześniej inny), natomiast odpust cząstkowy można uzyskać kilka razy dziennie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka