madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 15:45 Artykuły Szmalkaldzkie dzielą się na trzy części: pierwsza zawiera krótki zestaw artykułów o Bożym majestacie. w drugiej znajdują się artykuły mówiące o urzędzie i dziele Jezusa Chrystusa artykuły z części trzeciej są podstawą do rozmowy z „mężami uczonymi” Pierwsza część Artykułów to wspólny wyraz wiary zachodniego Kościoła, natomiast zawarte w drugiej i trzeciej części sformułowania wyraźnie dzielą Kościół ewangelicki od Kościoła, któremu przewodzi papież. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 15:49 Pierwsze znane odpusty pochodzą z XI w. W 1019 biskup Poncjusz z Arles udzielił odpustu wiernym przybywającym do opactwa w Montmajour. Odpustu dla uczestników wypraw krzyżowych udzielili papież Aleksander II ok. 1063 i Urban II w 1095. Jako pierwszy słowem odpust (z łac. indulgentia) posłużył się w pismach św. Bernard z Clairvaux. Wcześniej pojęcie odpustu znane było pod innymi nazwami, jak absolutio, relaxatio, condonatio, remissio oraz venia. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 15:53 W 1216 papież Honoriusz III zatwierdził odpust Porcjunkuli Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 16:06 Od tego czasu sławna stała się Porcjunkula. Cały Zakon Franciszkański, który w krótkim czasie po całym świę cie się rozszerzył, a który jeszcze dzi siaj po całym świecie kwitnie, szanuje i czci Porcjunkulę, z której wynikły zdroje łask Bożych i Zakon świętego Franciszka. Lecz kościółek nazwany Porcjunkula stał się jeszcze sławniejszym przez wielki odpust, który w Porcjunkuli tak że ma swój początek. Jak się to stało? Słuchajmy! Franciszek przepędził noc pewną na modlitwie w ulubionym kościółku Por cjunkuli w miesiącu październiku, ro ku 1221. Gorąco się modląc wpadł w zachwycenie, o jakiem często czyta my w Żywotach Świętych. W zachwy ceniu widział Franciszek samego Chry stusa Pana w niezmiernej jasności, około tronu Jego Najświętszą Maryę Pannę i wielu Aniołów. Jak niegdyś święty Szczepan ujrzał chwałę Bożą i zawołał: “Oto widzę niebiosa otwo rzone a Syna człowieczego po prawicy Bożej”; tak też wierny sługa Boży Franciszek widział Mistrza swojego w zgromadzeniu Świętych, Wtedy rzekł Chrystus Pan do Fran ciszka : “Proś mnie o łaskę dla grzesz ników, jakiej pragniesz”. Polecając się opiece Najświętszej Panny, którą za swą Matkę niebieską uważał, odpowie dział Franciszek: “Ja ubogi grzesznik błagam majestat Twój, Boże, o miło sierdzie nad grzesznikami. Daj, Panie dobrotliwy, aby wszyscy, którzy z ser cem skruszonem wyspowiadają się z grzechów swoich i odwiedzą ten kościółek, otrzymali odpust zupełny kar zasłużonych. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 16:15 Odpust Porcjunkuli może być zy- skany w kościele Porcjunkuli nie daleko Asyża we Włoszech. Już od roku 1223 niezliczone tłumy ludu wier nego garnęły się do rzeczonego kościoła, aby zyskać odpust nadany. Kapłani w całej okolicy pilnie słuchali spowie dzi; bogaci i ubodzy, wysocy urodze niem i niscy, uczeni i prostacy otaczali i jeszcze dzisiaj otaczają konfesjonały, a potem dążą do kościoła. Ponieważ zaś w kościółku, jak już wspomnieliś my, tylko około stu osób się zmieści, pobożni w długiej procesji wstępują do świątyni i wychodzą z niej przez ca ły czas odpustu. Zyskać Odpust Porcjunkuli jest chlubą i pragnieniem wielu chrześci jan. Przez 260 lat tylko w kościółku Porcjunkuli było możebnem dostąpie nie tego odpustu. Niekiedy ludzie już kilka tygodni naprzód a nawet kilka miesięcy pielgrzymowali do tego świętego miejsca i za wielkie szczęście so bie poczytywali, by tamże się modlić i zyskać ddpust zupełny. Oto masz przykład! W roku 1309 żył pewien starzec pobożny, liczący prze szło sto lat życia. Chociaż był tak sę dziwy i od słabości pochylony, jednak żadnego roku nie omieszkał przybyć na odpust do kościoła Porcjunkuli. Odbywszy daleką drogę, wyspowiadał się z grzechów swoich u błogosławio nego Jana z Alwernji, bardzo świąto bliwego kapłana, Zakonu św. Fran ciszka. Gdy się spytał spowiednik, jak mógł tu przybyć, odpowiedział bogobojny starzec: “Przyjść na odpust Porcjun kuli jest nadzwyczajną radością duszy mojej. Gdybym nie mógł chodzić, dał bym się przywieźć lub zanieść, byłem nie utracił odpustu. Ja jeszcze za życia świętego Franciszka nigdy nie zanie dbałem odwiedzić kościoła Porcjun kuli”. Ponieważ na dzień Porcjunkuli, to jest na 2-go sierpnia od roku do roku Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 16:25 Odpowiedź: 1) W kościele Porcjunkuli przy Asyżu. 2) We wszystkich kościołach i ka plicach publicznych należących do Za konów świętego Ojca Franciszka, tak męskich jak żeńskich. 3) W kościołach mających od Stolicy Apostolskiej przywilej Odpustu Por cjunkuli, którego to przywileju Stolica Apostolska, na prośbę biskupów, chę tnie udziela kościołom parafjalnym w miejscowościach, gdzie niema koś ciołów franciszkańskich lub kościołom w miejscach odpustowych. UWAGA. Członkowie Trzeciego Za konu nie mający w miejscu zamieszka nia kościoła łub kaplicy franciszkań skiej mogą zyskać odpust Porcjunkuli w kościele lub kaplicy, przy których założone zostało kanonicznie Zgroma dzenie tercjarskie, a gdyby tego nie by ło — w własnym kościele parafjalnym. Ażeby ponowić odwiedzenie kościo ła, potrzeba wyjść ze świątyni i wstąpić do niej ponownie. Odwiedzenia czynić można od południa wigilji święta do północy samego święta Porcjunkuli. 5. Modlitwa na intencję Ojca Św. Warunkiem wreszcie jest pomodle nie się na intencję Ojca św. Musi ta modlitwa być ustną i odmawia się w kościele podczas odwiedzenia. Intencja Ojca świętego zaś jest: pod wyższenie Kościoła katolickiego, roz szerzenie Wiary św., wykorzenienie ka- cerstw i schizmy, nawrócenie grzeszni ków, pokój i zgoda pomiędzy chrześci jańskimi książętami i wszystkie inne potrzeby wiernych. Niema potrzeby myśleć o tych intern cjach szczegółowo, lecz wystarczy, że się chce modlić na intencje, jakie ma Ojciec święty. Długość i jakość modli twy wzięta jest z powszechniejszego zwyczaju, który Stolica Apostolska przyjęła i wzmiankowała w dekrecie, dnia 10 lipca, roku 1924, mianowicie: przynajmniej 6 Ojcze nasz, Zdrowaś Maryo i Chwała Ojcu. Do tego można dodać więcej pacierzy i inne modlitwy, co jest bardzo chwalebnem i pomocnem do wzbudzenia intencji zyskania odpustu, ofiarowania go i lepszego we wnętrznego usposobienia, żeby go zy skać w całości. Więc dla wygody i większego nabo żeństwa w drugiej części tej książeczki załączone -są różne modlitwy, które można odmawiać dodatkowo przy od wiedzeniach kościoła, szczególnie w wy padku, kiedy odwiedzenia czynią się publicznie i wspólnie. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 16:30 JAKIM JEST ODPUST PORCJUNKULI? dpust Porcjunkuli jest odpustem zupełnym, posiadającym jeszcze inne zalety. Abyśmy poznali ważność odpustu zupełnego, musimy zwrócić uwagę na sprawiedliwość Pana Boga. Otóż Pan Bóg jest sprawiedliwy, wszystko wie dzący, miłosierny. Ponieważ jest spra wiedliwy, karać musi grzech każdy. Grzech śmiertelny Pan Bóg karze karą wieczną w piekle, grzech powszedni karą doczesną. Przez Sakrament Po kuty odpuszcza nam Pan Bóg grzechy popełnione i równocześnie karę wie czną, a przynajmniej część kar doczes nych. Kary doczesne odpokutować może my przez modlitwę, cierpliwość, dobre uczynki, umartwienie. Przez odpust także gładzimy albo wszystkie albo nie które doczesne. Kościół ma władzę udzielania odpu stu i korzystać z odpustów jest rzeczą bardzo zbawienną, Kiedy wam Kościół udziela odpustu, to czyni zadość spra wiedliwości Boskiej za nas, biorąc za sługi z niewyczerpanego skarbu zasług Chrystusa Pana i Świętych, Taki odpust jest dwojaki: zupełny i niezupełny. Odpust zupełny jest ten, który wszystkie kary doczesne odpu szcza; odpust niezupełny zaś jest ten, gdy tylko część kar doczesnych bywa nam odpuszczoną. Chcąc dostąpić odpustu zupełnego musimy być w stanie łaski i wypełnić dokładnie dobre uczynki i warunki, które są przepisane do zyskania odpustu. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:04 Na intencję Ojca świętego odma wiam teraz z sercem skupionem 6 Oj cze nasz, 6 Zdrowaś Maryo, 6 Chwała Ojcu. Najświętsza Panno Niepokalanie Poczęta, dopełnij przez zasługi Twoje moje niegodne błaganie i prośby. Am. 2. DRUGIE ODWIEDZENIE. rzy drugiem odwiedzaniu kościoła MB pragnę, Boże mój, zyskać odpust zupełny i ofiaruję go za dusze moich rodziców. Przedwieczny Boże, Ojcze, w połą czeniu z Najświętszą Panną Maryą i z Wszystkimi Świętymi ofiaruję Ci najdroższą Krew Jezusa Chrystusa. Przez Krew Jego dziękuję Ci ze wszy stkie łaski, któremiś Najświętszą Pan nę obdarzył i niepokalaną od grzechu pierworodnego zachował. Cała piękna i łaski pełna jest Bogarodzica Mar ja. Ofiaruję Tobie Ojcze wszechmogący Krew Jezusa Chrystusa i zasługi Nie pokalanej Matki Jego za nawrócenie grzeszników, podwyższenie Kościoła katolickiego, wykorzenienie kacerstwa i pokój między chrześcijanami. Na intencję Ojca świętego ofiaruję Ci wszystkie moje modlitwy. Udziel mi łaskawe odpustu zupełnego Por- cjunkuli. A ponieważ rozkazałeś czcić rodziców i miłować ich, przeto pole cam miłosierdziu Twemu ich dusze. Ten świat już opuścili, a może ich du sze w czyścu ponoszą męki. Z otchła ni czyścowej wołają do mnie: “Pa miętaj o nas, synu nasz, córko nasza !” Zmiłuj się nad nimi i przyjmij ofiarę moją, bo ofiaruję za nich odpust Por- cjunkuli. Niechaj będą przez ten od pust wybawieni z więzienia czyśco- wego. Amen. Najświętsza Panno, umiłowana przez Syna Twego Jezusa Chrystusa! Dla miłości Twojej, którąś miała ku Synowi Twemu i dla nieskończonej miłości Syna Twego ku Tobie, o Ma tko, złącz modlitwy i zasługi Twoje z memi nieudolnemi prośbami i wy prowadź z czyśca dusze moich rodziców i zaprowadź do wiecznej światło ści. Amen. 6 Ojcze nasz, 6 Zdrowaś, 6 Chwała. . . Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:16 W drodze na Odpust przez rzekę Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:37 ÓSME ODWIEDZENIE. MSntencja: Ofiaruję odpust Por- ^1^ cjunkuli za dusze z paraf ji na szej. Zbawicielu mój ukochany, pokłon Ci oddaję i dziękuję Ci za Twe łaski, które mi wysłużyłeś przez ranę pra wej ręki Twojej. Przez tę ranę dopo móż mi pokutować za grzechy, napra wić ile mogę zgorszenia bliźniemu da ne i wszelką szkodę wyrządzoną wynagrodzić. Ty mnie upominasz, przez Pismo Św., mówiąc: “Już nie grzesz, aby ci się co gorszego nie stało”. Tak jest, o Panie! Już nie chcę grzeszyć, aby kara dotkliwsza nie przyszła na mnie. Jakże pragnę w dzień sądu strasz nego stać po prawicy Twojej. Wtedy będą zgromadzone przed Tobą wszy stkie narody i odłączysz sprawiedli wych od niesprawiedliwych, jako pa sterz odłącza owce od kozłów. Postaw mię pomiędzy owieczkami Twemi, nie chaj usłyszę radosne słowa przemó- wione do wybranych: “Pójdźcie bło gosławieni Ojca mego, otrzymajcie królestwo wam zgotowane od założe nia świata”. Ratuj mnie, Panie, w dzień ostate czny i tak mnie prowadź, aby dusza moja nigdy nie zbłądziła i nie odłą czyła się od Ciebie. Lecz ratuj i te du sze, które niegdyś w parafj i naszej Tobie służyły a teraz cierpią w czyścu męki. One pragną miłosierdzia Twe go i do nas wołają z głębokiego więzienia: “Zmiłujcie się nad nami przy najmniej wy przyjaciele nasi”. Nie chaj każda modlitwa i każda Msza św. w kościele naszym za nie ofiarowana, będzie im słodyczą, ulżeniem i pocie chą. Przyjmij, miłosierny Sędzio, na sze prośby za zmarłych paraf jan i daj im światłość wiekuistą. Ofiaruję za nich odpust Porcjunkuli i pragnę przez tenże odpust pocieszyć ich w smutku; wyprowadź ich z czyśca i przyjmij do żywota wiecznego. Am. Najświętsza Panno Maryo, Ty we selisz się w Panu i raduje się dusza Twoja w Bogu. Pan Cię oblókł w sza ty zbawienia i ubiorem sprawiedliwo ści odział Cię. Wspomóż, proszę Cię, dusze zmarłych parafj an, aby zostały wprowadzone do Królestwa niebies kiego. Amen. 6 Ojcze nasz, 6 Zdrowaś, 6 Chwała. .. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:43 DZIESIĄTE ODWIEDZENIE. Intencją: Ofiaruję odpust Por- cjunkuli za dusze wszystkich zmarłych. Wszechmogący Boże, który panu jesz nad żyjącymi i umarłymi, ja ubo gi żebrak stoję przed Tobą i ofiaruję Ci odpust Porcjunkuli za dusze wszy stkich zmarłych. Zaprowadź je do świętego miasta Jeruzalem, o którem pisze święty Jan Ewangelista: “Ja Jan widziałem święte miasto Jeruza lem nowe zstępujące z nieba od Boga, zgotowane jako oblubienicę ubraną mężowi swemu”. Niechaj dusze w czy- ścu cierpiące tego szczęścia dostąpią, które zgotowałeś Świętym Twoim: “I otrze Bóg wszelką łzę z oczu ich: a śmierci dalej nie będzie, ani smutku, ani krzyku więcej nie będzie, iż pier wsze rzeczy przeminęły”. Tyś powstał chwalebnie z grobu, wszechmogący mój Zbawicielu, Panie Jezu, daj chwalebne zmartwychwsta nie wszystkim duszom w czyścu cier piącym. Niechaj na rozkaz Twój wstą pią do nieba i osiągną tron im zgo towany. Osobliwie też nademną racz się zmi łować ! Tęsknię za Tobą, Boże mój. Nigdzie nie znajdę pokoju i szczęścia oprócz w Tobie, mój Panie. Zachowaj mnie od nowych upadków w grzechy. Przez Sakrament Pokuty oczyszczona jest dusza moja. Z Tobą chcę żyć i umierać. Nie chcę już nigdy wrócić do dawniejszych złych nałogów mo ich. Nie daj Boże, abym umarł w grze chu śmiertelnym! Zmiłuj się także nad wszystkimi żyjącymi! Ubogim daj chleb dostate czny, smutnym pociechę, słabym siłę, utrapionym ulgę, chorym zdrowie. Wysłuchaj wszystkie prośby nasze, abyśmy dostąpili łaski Twojej do szczęścia doczesnego i wiecznego. Odpust Porcjunkuli niechaj mi będzie pociechą w godzinę śmierci, chwałą we wieczności. Najświętsza Panno, dopełnij nie udolne nabożeństwo moje. Bądź Ma tką moją i przewodniczką do króles twa Syna Twego, Jezusa Chrystusa. Wszyscy Święci, osobliwie Święty Józefie, święta Barbaro, Aniele Stró żu mój, święci Patronowie moi módl- cie się za mną, aby dusza moja zosta ła przyjętą do zgromadzenia Waszego w niebie. Amen. 6 Ojcze nasz, 6 Zdrowaś, 6 Chwała.. . Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:50 D WUNAS TE OD WIEDZENIE. Bntencja: Ofiaruję odpust Por cjunkuli za dusze wszystkich czcicieli Najświętszej Maryi Panny. Raduj się i wesel się Najświętsza Panno Mary o ’ Albowiem Chrystus Pan, Syn Twój, poniżony i ukrzyżo wany, powstał z grobu i wstąpił chwalebnie na niebiosa: z Tobą pragnął być połączony w niebie. Dlatego Syn Boży wziął Cię do nieba i ukoronował wieczną chwałą. Spełniło się, coś na tchniona Duchem Świętym przepowie działa: “Wielbij duszo moja Pana i rozradował się duch mój w Bogu Zbawicielu moim. Albowiem odtąd błogosławioną mię zwać będą wszys tkie narody”. Nad chóry anielskie wywyższona, spojrzyj, Królowo nieba, na nas, sługi Twoje. Wspomagaj nas w każdej po trzebie, w życiu i śmierci. Zgrzeszy liśmy przeciw Bogu naszemu i wyzna- wamy pokornie: “Nasza wina, nasza wina, nasza największa wina!” Ty je steś ucieczką grzesznych i w kościół ku Porcjunkuli objawiłaś miłosierdzie Swoje nad grzesznikami. Otóż najli tościwsza Panno, ubłagaj nam odpu szczenie grzechów u Syna Twego, Je zusa Chrystusa, którzy dla zyskania odpustu Porcjunkuli kościół ten na bożnie odwiedzamy. Spojrzyj także, Matko miłosierdzia, na dusze zmarłych, a przedewszys- tkiem na te dusze, które żyjąc na świecie, Ciebie czciły i na pomoc wzy wały. Niechaj ten odpust Porcjunkuli duszom czcicieli i czcicielek Twoich, o Panno, stanie się pociechą, pomocą i wybawieniem z czyśca. Panie Jezu, Zbawicielu nasz, uwol nij dusze wszystkich wiernych zmar łych od wszelkich więzów grzecho- wych. Pomnij, Panie, żeś się stał człowiekiem dla zbawienia naszego i poniosłeś boleści i krzyż ciężki, ubó stwo i prześladowanie. Modlitwy i wszystkie dobre uczynki nasze, jako też odpust Porcjunkuli ofiarujemy Tobie, aby w połączeniu z zasługami gorzkiej śmierci Twojej stały się po ciechą i wybawieniem dusz w czyścu cierpiących. Amen. Wieczny odpoczynek racz im dać, Panie, a światłość wiekuista niechaj im świeci. Amen. 6 Ojcze nasz, 6 Zdrowaś, 6 Chwała. . . Westchnienie św. Franciszka: Boże mój i wszystko! Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 17:57 MODLITWY do Najświętszej Maryi Panny, które sam św. Franciszek odmawiał. 1. óg niech Cię pozdrowi, święta Królowo, Najświętsza Mary o! Matko Boża i zawsze Dziewico, wy¬ brana od Boga Ojca i Ducha świętego Pocieszyciela. W Tobie jest wiara i doskonałość cnót wszelkich. Skarbnico wszystkich dóbr i łask Bożych. Tyś godna była nosić w łonie Swojem Twórcę życia i łaski. Bóg niech Cię pozdrowi, złoty Boga pałacu! Bóg niech Cię piastuje! Mie szkanie i Przybytku Odkupiciela! Bóg niech Cię zachowa, Szato Pańska, Bóg niech Cię pozdrawia, Służebnico, Ma tko Boża! Bóg niech Ci pomaga w pracach Twoich, bo Cię wysyła Duch święty do serc nieposłusznych, żebyś z niewiernych czyniła wierne i prawe sługi Boże, Przezacna Matko Pana naszego, Jezusa Chrystusa! Oblubienico Ducha Świętego, módl się za nami ze świętym Michałem Ar chaniołem do Twego najmilszego Sy na, Pana i Nauczyciela naszego. 2. Święta Maryo, Matko i Panno, któ rej podobna niewiasta nigdy nie była ani będzie na świecie! Córko i Służe bnico Najwyższego Króla, Ojca Nie bieskiego! Matko Jezusa Chrystusa, Oblubienico Ducha Świętego! módl się za nami, wraz ze świętym Michałem Archaniołem, ze wszystkimi Anioła mi i Świętymi, abyśmy byli zbawieni. 3. O Święta Boga-Rodzico! O słodka i najśliczniejsza Panno! Skazanego na śmierć Króla, Syna Twojego, Pana naszego, Jezusa Chrystusa, błagaj za nami przez Swoją nieprzebraną łaską wość i przez moc najświętszą Wciele nia i śmierć najokrutniejszą, aby od puścił nam grzechy nasze. Amen. PRZED KRUCYFIKSEM świętego Franciszka z Asyżu. i A il ielki- Boże, pełen chwały i ty, O Panie mój, Jezu Chryste! pro szę Cię, abyś mnie oświecił, i rozpro szył ciemności mojego rozumu i wia ry czystej mi użyczył, mocną nadzie ją i doskonałą miłością zapalił. Spraw, o mój Boże, abym Ciebie tak dobrze poznał, iżbym we wszystkiem rządził się światłem Twojem i wolą świętą Twoją. Amen. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 18:06 Pierwszego odpustu jubileuszowego udzielił papież Bonifacy VIII. Ogłosił on w 1300 pierwszy Rok Jubileuszowy. Na mocy bulli Atiquorum habet papież udzielił odpustu wiernym, którzy pobożnie nawiedzili główne bazyliki Rzymu. Pierwszy rok jubileuszowy spełnił oczekiwania duszpasterskie i w związku z tym Klemens VI ogłosił rok 1350 kolejnym jubileuszem. Z tego powodu wydał w 1343 bullę Unigenitus Dei Filius. Bulla ta była nie tylko ogłoszeniem jubileuszu, ale również pierwszym wykładem teologicznym dotyczącym odpustów. Od tamtej pory lata jubileuszowe i odpusty z nimi związane obchodzone są w Kościele regularnie. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 18:09 Na początku XVI wieku arcybiskupem Magdeburga był Albrecht Brandenburski. Biskup ten zaczął gromadzić majątek i przywłaszczać beneficja w sposób sprzeczny z zasadami. Współpracował z nim ściśle dominikanin Jan Tetzel, który upraszczając doktrynę i działając jako wędrowny kaznodzieja, opracował sposób na gromadzenie zysków przez handel „listami odpustowymi”, które nie tylko miały być dowodem odpuszczenia kar doczesnych, ale miały być również gwarancją zbawienia. Takie postępowanie wzbudziło powszechny niesmak i zgorszenie wśród duchownych. 31 października 1517 augustianin Marcin Luter wywiesił na drzwiach kościoła w Wittenberdze 95 tez przeciw „handlowi odpustami”. Dzięki wynalazkowi druku tezy szybko rozpowszechniły się w Rzeszy. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 18:12 Biskup Rzymu, następca Piotra klucznika i namiestnik Jezusa na ziemi, mocą władzy kluczy otwierających królestwo niebieskie, usuwa u wiernych to, co stanowi przeszkodę w dostępie do Chrystusa, mianowicie winę i karę należną za grzechy uczynkowe; winę – za pośrednictwem sakramentu pokuty, karę zaś doczesną należną za grzechy według sprawiedliwości Boskiej – za pośrednictwem odpustu Kościoła. (...) Kiedy na mocy swej władzy apostolskiej udziela odpustu tak dla żywych, jak i dla umarłych, wówczas rozdziela ze skarbca zasług Jezusa Chrystusa i Świętych. (...) Postanawiamy władzą apostolską i mocą obecnego pisma, że tak powinni wszyscy utrzymywać i głosić pod karą wyłączenia ze społeczności wiernych Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 18:14 Pod wpływem uniwersytetów w Kolonii i Louvanium Leon X wydał w 1520 kolejną bullę – Exsurge Domine. Bulla ta uznawała za nieprawowierne 41 zdań Lutra i wzywała go do ich odwołania w ciągu 60 dni. Wśród tych zdań sześć dotyczyło odpustów. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 18:16 Papież Paweł VI wydał w 1967 konstytucję apostolską Indulgentiarum doctrina, w następnym roku uzupełniony przez zawierający szczegółowy wykaz odpustów Enchiridion Indulgentiarum. Zniesiono miary czasu odpustów cząstkowych: „Co do odpustu cząstkowego pominięto dawne określenie dni i lat, a wyszukano nową formę czyli miarę, wedle której bierze się pod uwagę samą czynność wiernego, spełniającego dzieło ubogacone odpustem.” Uzasadnieniem jest fakt, iż czas jest właściwością rzeczywistości ziemskiej i trudno o nim mówić w przypadku czyśćca. Konstytucja mówi natomiast o wielkości odpustu cząstkowego, „tym większej, im większa jest miłość działającego i wartość dzieła.” Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 23:17 Podstawowe zasady dotyczące uzyskiwania odpustów zawarte są w prawie kanonicznym. Nad właściwym sprawowaniem odpustów czuwa w Kościele trybunał Penitencjarii Apostolskiej, który publikuje również Enchiridion Indulgentiarum, będący swoistym katalogiem odpustów. Pierwszy wykaz odpustów zupełnych został przygotowany przez Penitencjarię Apostolską i zatwierdzony dekretem papieża Pawła VI w dniu 29 czerwca 1968 roku. Ostatnie, czwarte wydanie Enchiridionu ukazało się 16 lipca 1999[15] i związane było z Wielkim Jubileuszem Roku 2000. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust w Szaradach Anagramowych 13.08.23, 23:19 Każdy wierny może zyskiwać odpusty czy to cząstkowe, czy zupełne albo dla siebie, albo ofiarowywać za zmarłych na sposób wstawiennictwa. Nie można uzyskać odpustu dla innego żyjącego. Odpust zupełny można uzyskać tylko jeden raz w ciągu dnia (wyjątek stanowi chwila śmierci, w której to można uzyskać odpust zupełny, chociażby tego dnia wierny uzyskał już wcześniej inny), natomiast odpust cząstkowy można uzyskać kilka razy dziennie Odpowiedz Link