Dodaj do ulubionych

firewall Sygate wyłącza się - mam Avast

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 14:00
od pewnego czasu firewall Sygate wyłącza się czasem (czasem podaje że wystapił
błąd i zamknie aplikację), mam Avast antywirus - ale nogdy przedtem nie kolidowały

czy macie pomysł o co chodzi w tym wszystkim???
Obserwuj wątek
    • Gość: ? nie wiecie co to może być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:52
    • Gość: tomek Re: firewall Sygate wyłącza się - mam Avast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 14:03
      Gość portalu: ???? napisał(a):

> od pewnego czasu firewall Sygate wyłącza się czasem (czasem podaje że wystapił
      > błąd i zamknie aplikację), mam Avast antywirus - ale nogdy przedtem nie kolidow
      > ały
      > czy macie pomysł o co chodzi w tym wszystkim???

Mamy.
      Czy aktualizowałeś/aś avasta, wgrywałe/aś nowszą wersję? Ja zaktualizowałem i
      avast pokłócił się z Sygate, ale objawy są inne: gdy avast chce zaktualizować
      bazy wirusów, Sygate traktuje go jak intruza i nie przepuszcza, mimo, że na
      zadane pytanie 'czy zgadzasz się żeby avast się łączył z internetem' klikam
      zawsze TAK. To pytanie pojawia się cały czas co 2 - 3 sek. i uniemożliwia
      aktualizację bazy wirusów.
      • Gość: re tak aktualizowałem - i co teraz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:04
        nie da się nic zrobić pewnie?

ale nie mam takich jak ty problemów, po prostu co jakiś czas firewall znika, co
        mnie nieco martwi, bo co prawda Avast chroni przed atakami (z tego co widzę) ale
        ja chcę mieć kontrolę co wchodzi i co wychodzi
        • Gość: ycbo Re: tak aktualizowałem - i co teraz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:56
          Avast z Kerio nie ma tych problemów - żyją w zgodzie.
          • heymdall Re: tak aktualizowałem - i co teraz??? 02.06.06, 09:27
            potwierdzam, jakkolwiek, miałem kiedyś z oboma programami kłopoty .. teraz, jakimś cudem znikły (reinstalka systemu:P)
        • Gość: tomek Nie mam pojęcia :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:00
          Gość portalu: re napisał(a):

> ale nie mam takich jak ty problemów, po prostu co jakiś czas firewall znika,

Rzeczywiście, to malutki problem :)

Ja się łączę przez modem, więc to pewnie inaczej niz u ciebie. Po połączeniu z
          internetem przełączam opcję Sygate na przepuszczanie wszystkiego, po czym
          ręcznie włączam aktualizację bazy wirusów Avasta. Jak skończy, przełączam Sygate
          z powrotem na średni poziom, czyli przepuszczanie wybranych aplikacji.

Żadna inna aplikacja nie kłóci się z aktualizowanym Avastem, tylko Sygate i
          tylko przy aktualizacji antywirusa, bo przy normalnej pracy już nie.

Dziwny jest ten świat...
          • Gość: re fakt dziwny :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:14
            ja mam wszystko automatycznie, bo pewnie zapomniałbym aktualizować - w Sygate
            pozwoliłem paru programom na wychodzenie i nie ma problemu (jak u ciebie) przy
            aktualizacji, nigdy tez nie było problemu, do czasu (najprawdopodobniej)
            ostatniej aktualizacji programu Avast (wersji), którą zrobiłem w koncu, bo
            denerwował mnie komunikat

ale najdziwniejsze w tym wszystkim, że Sygate tylko czasami się wyłącza, ale
            trudno - dobrze byłoby by Avast posprawdzał co jest nie tak, bo to w ich
            interesie leży w końcu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka